На Молукските острови

Да летиш с луд бамбук и да галиш змиорка

10819 | 31 окт. 2015 | 11:19

Единствено в Индонезия с ритуала "Бамбу гила" участниците се издигат на 20 см над земята

-1446283364.jpg-1446283309.jpg-1446283295.jpg

Special thanks to Indonesian embassy-Sofia

Седем напълно непознати недоверчиво прегръщат дълго бамбуково дърво. Съвсем обикновен на вид човечец мърмори нещо над кокосови черупки. Вдига примитивното кандило и заедно с пушека бамбукът сякаш полудява.

 

Съвременните здравомислещи хора усещат, че някаква незнайна сила кара дървото да се държи като живо в ръцете им. Лашка ги ту в една, ту в друга посока, прави опит да се измъкне, в един миг... ги повдига и те се откъсват на няколко сантиметра от земята.

Дори да приемем, че левитацията е в резултат на групова психоза, предизвикана от аромата на упойващи билки, какво да кажем за многобройните свидетели, които чакат своя ред за „бамбу гила” – ритуалът „луд бамбук”, който може да се види само на Молукските острови в Индонезия. Никога не сте чували за това място? Значи не сте любител на екзотиката и дайвинга. Иначе

 

Молукските острови са част от Индонезия, ширнала се върху 851 000 кв.км. суша и море. Твърдата земя обаче е едва 7,6 процента, т.е. около 86 000 кв.км, „нацвъкани” на 1000 острова.

 

Местните наричат столицата Амбон „градът на хилядата църкви”, макар след като японците я сринали през Втората световна война броят им да е силно намалял. Амбонците са по-мургави и къдрокоси от останалите индонезийци исе гордеят с магията на „лудия бамбук”- ритуал, който може да се съпреживее само тук.

Който е участвал знае, че шаманът отсича бамбук, дълъг около 3 метра и дебел към 15 см. Разпалва кандило с черупки от кокосов орех и на древния език тернате произнася кратки, известни само на него мантри, след което гръмогласно извиква три пъти „Гила!”.

 

Бамбуковото дърво е подхванато от седмина любители на силни усещания. От личен опит казвам, то наистина сякаш само се носи в различни посоки, докато шаманът не го спре с едно движение на ръката.

 

Необяснима сила подхвърля като лист отбрулен юнашката дружина. Местни люде твърдят, че по-изкусните жреци на древните богове дори постигали левитация – лудият бамбук издигал седмината на 20 см над земята.

Шаманското умение и мантрите се предавали по наследство. Нашият магьосник се казваше... Фриц. Но си беше натурален амбонец, изрисуван с магически символи по лицето. И явно не беше във форма, защото само ни лашкаше от единия край на площада до другия, обаче не успя да ни издигне във въздуха. И все пак усещането за неясна енергия, която направлява волята, остана.

Откъде и как на Молукските острови се е появил лудият бамбук (Bambu Gila) не е изяснено, но се смята, че това е древен мистичен ритеал за повдигане на духа на войните преди битка. В наши дни, понеже враждуващи племена на островите няма, борбата с неконтролируемото дърво се е превърнало в развлечение – истинско предизвикателство към въображението.

Приготовленията за Bambu Gila запхочват със специална церемония, при която шаманът измолва от духовете, вселили се в бамбука разрешение да проведе обряда. „Лудият бамбук” се отсича от планината с вулканичен произход Гамалама, която се намира в северната част на архипелага, в Тернате. След това натриват дървото с кокосово масло и го изрязват до необходимия размер.

После се търсят седем доброволци, готови да подхванат бамбука. Шаманът обиколя наоколо и мърмори странните си молитви, а стволът междувременно става напълно неуправляем! И макар, че съвременният човек е скептик, когато вижда с очите си как пощръклялото дърво лашка групата безконтролно, започва да вярва в магически сили.

Понякога шаманът придава на дървото такава тежест, че седмината едва успяват да го повдигнат и рухват от усилията. Друг път то ги издига над земята. Ритуалът завършва с победа на шамана над злите сили. А ударните му инструменти тръгват сред публиката като всеки изпробва музикалните си умения с неподправена детска радост.

Друга атракция на Молукските острови, надхвърляща фантазията, е галенето на змиорки. Знайно е, че тук е мястото, където и най-отявленият бедняк вечеря с омар колкото пъти поиска. Просто когато огладнее отива и си го улавя.

 

Населението на Амбон яде средно по 55 кг риба годишно. Някои много по-често. А други я използват за домашен любимец. Селцето Уаии допълва рехавия си бюджет с необичайната туриостическа услуга. Основното перо идва от ферма за водорасли, лодки под наем за гмуркачи и улов на риба. Но в никакъв случай не на змиорките.

Местните отглеждат дългите по два метра същества с любов. Странният гъдел да галиш нещо, което толкова прилича на змия те кара да събуеш обувките и като селските дечица да заджапаш в барата, където се предполага, че се гушат ценните риби. Сапунът явно не ги тревожи, защото въпреки пороя жените млатят в камъните пране, сякаш на него си изкарват яда от снощната разправия с мъжете си.

Малчуганите, решени да се покажат пред гостите, правят неумели лупинги във водата. Юноша само по препаска чупи сурови яйца и издава странен пльокащ звук, но змиорките не идват. Сякаш ги е страх да не се намокрят от проливния дъжд. Най-сетне една се престрашава. Глътва набързо жълтъка и се гмурва. Помамена от лакомията се връща пак. А може би не е същата?

На пипане е като делфин – гладка, хладка и много гъвкава. Оставя се да я подържа в името на още едно сурово яйце. Оказва се доста тежичка. Когато осъзнава, че безплатният омлет е свършил се изнизва като тромав шал. А у теб остава смътното усещане, че си изживял една фантазия, за която никога не си мечтал.

 Единствено в Индонезия с ритуала "Бамбу гила" участниците се издигат на 20 см над земята

Единствено в Индонезия с ритуала "Бамбу гила" участниците се издигат на 20 см над земята

От категорията

Престолонаследникът на Йордания се ожени на пищна сватба със 7-етажна торта и 1700 влиятелни гости

Сн. Инстаграм-Sn--Instagram_1685709149.png

На ислямската брачна церемония, известна като "катб ктаб", ...

2 юни 2023 | 15:30

Лили Иванова се показа като дете на 1 юни

Лили Иванова на състезание по гимнастика в Русе-Lili-Ivanova-na-sastezanie-po-gimnastika-v-Ruse_1685611479.jpg

Певицата отбеляза, че архивният кадър е от град Русе, по време на състезание по ...

1 юни 2023 | 12:22

Black Eyed Peas пристигат в България с брилянтната J. Rey Soul
(Галерия)

Black Eyed Peas пристигат в България с брилянтната J. Rey  Soul-Black-Eyed-Peas-pristigat-v-Balgariya-s-brilyantnata-J--Rey-Soul_1685908880.jpg

Сексапилната певица работи с групата още от 2018 година

4 юни 2023 | 23:00

За всяка болка си има билка, а за 10 хиляди болести – има чай
(Галерия)

Бойка Михайлова, специалист по китайска чаена култура и церемония, за магията на  втората по популярност напитка в света след водата-Boyka-Mihaylova--spetsialist-po-kitayska-chaena-kultura-i-tseremoniya--za-magiyata-na-vtorata-po-populyarnost-napitka-v-sveta-sled-vodata_1685811968.jpg

Бойка Михайлова, специалист по китайска чаена култура и церемония, за магията ...

3 юни 2023 | 20:03

Най-важното

Не всички в партията са щастливи, но различното мнение обогатява партийния живот, смята зам.-шефът на ГЕРБ

Томислав Дончев за кабинета ПП-ГЕРБ: Това е конструкция с голямо напрежение, но е правилното решение

Томислав Дончев: Ако работи добре, правителството може да има и 4 г. живот-Tomislav-Donchev--Ako-raboti-dobre--pravitelstvoto-mozhe-da-ima-i-4-g--zhivot_1685893386.jpg

Важен е резултатът, има състав, има и мнозинство, което има воля да подкрепи ...

4 юни 2023 | 18:37

Седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет, изтъква бившият депутат от ПП - ДБ

Лена Бориславова: Между ПП и ГЕРБ няма доверие, но правителството трябва да заработи

Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел-Lena-Borislavova--Tova-e-okonchatelniyat-variant-na-kabineta-Denkov-Gabriel_1685889157.jpg

Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, ...

4 юни 2023 | 17:29

Радев можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема, каза той

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има-Hristo-Ivanov--Namirame-se-v-poluprezidentski-rezhim_1674645406.jpg

Ние от "Демократична България“ сме създадени, за да осигурим ...

4 юни 2023 | 19:25

Хамид Хамид е изразил личното си мнение

ДПС: Ще вземем решение за гласуване по кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат при Радев

Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев-1652800940.png

Това ще стане на заседание на ЦОБ на ДПС и на Парламентарната група на ...

4 юни 2023 | 13:03

Вижда се неувереност при съставянето на редовен кабинет, посочи икономическият министър

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип-Nikola-Stoyanov--Predlozheniyat-za-ministar-na-ikonomikata-e-chast-ot-moya-ekip_1685898715.jpg

Инфлацията за май със сигурност ще бъде под 10%, твърди той

4 юни 2023 | 20:07

Няма данни лице с това име да е преминало границата

Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България. ДНК тест потвърди самоличността му

Иван Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България
Снимка БТА-Ivan-Demerdzhiev--Angel-Hristov-mozhe-da-e-vkaran-martav-v-Balgariya-Snimka-BTA_1685884952.jpg

Смъртният му акт е издаден от служител на Община Дупница без да бъде уведомена ...

4 юни 2023 | 16:11

Бившата барета посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не си дава имунитета за "Барселонагейт"

Алексей Петров готов да работи в ДАНС: Не трябва да бъде позволено на Гешев да се гаври с политиците

Алексей Петров: Познавах добре братя Галеви, участвах и в задържането им-Aleksey-Petrov--Poznavah-dobre-bratya-Galevi--uchastvah-i-v-zadarzhaneto-im_1685862478.jpg

Петров посочи, че не е получавал предложение за публична служба, но ако е за ...

4 юни 2023 | 10:06

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта на Ангел Христов, както и на какво основание е издаде смъртен акт

Службите ни станаха за смях през цял свят! Трупът на Брат Галев - символ на разградената държавност!

Мистерия около завръщането и смъртта на Ангел Христов! -Misteriya-okolo-zavrashtaneto-i-smartta-na-Angel-Hristov--_1685902292.jpg

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да ...

4 юни 2023 | 21:10

САЩ изгубиха вече повече от 100 милиарда долара за някаква работа, която американският народ не разбира и не подкрепя

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45