Островът край Ню Йорк, който Анджелина Джоли купи на Брад Пит, защото на него има две сгради, построени от любимия му архитект Франк Лойд Райт

Голямата тема в събота

Да си купиш остров

22522 | 25 юли 2015 | 09:58

Джони Деп се сдоби с късче от рая в Гърция само преди дни

Островът край Ню Йорк, който Анджелина Джоли купи на Брад Пит, защото на него има две сгради, построени от любимия му архитект Франк Лойд Райт-1437742864.jpgСеверноегейски остров - 13-50 млн. евро-1437743764.jpgОмфори - 50 млн. евро-1437743746.jpgСкорпиос – пет пъти по-евтин -1437743727.jpgПатрокъл - цена при запитване-1437743687.jpgКитнос - 5 млн. долара
-1437743668.jpgСвети Тома - 15 млн. евро -1437743630.jpgНисос София - 5,5 млн. евро -1437743595.jpg

Продават се, мамо, белите острови... е новата версия на старата кръчмарска песен. Гърция извади на тезгяха почти всяко необитаемо парченце земя в Егейско и Йонийско море, за да си плати дълговете. Дори да продадат близо 5-те хиляди островчета по 4,5 млн. евро, колкото брои Джони Деп за своите 0,22 кв. км, комшиите трудно ще се издължат, но пък дадоха повод на разни милиардери да развържат кесиите.
Оказва се, че алъш-веришът има следа дори у нас. Някой пуснал слух, че кметът на Сандански си напазарувал остров. Дай Боже всекиму! Но новината се оказа фалшива. Анджелина Джоли предизвика умиление, като за 50-ия рожден ден на съпруга си Брад Пит на 18 декември м.г. му подари остров във формата на сърце за 20 млн. долара. (Две години преди това го изненада с личен водопад, да се готви някой вулкан...)

Островната мания шета не само из Европа и Холивуд. Един от китайските мултимилионери - 42-годишният Лин Донг, предприемач от Гуандун, след като попълнил колекцията си от яхти, самолети и диаманти, се насочил към частните острови. За девет години си напазарувал 30.


Гърция ще се раздели с недвижими собствености за 50 млрд. евро, за да изпълни условията на кредиторите по отпускане на спасителния заем, стана ясно от премиера Алексис Ципрас след 17-часовия преговорен маратон в Брюксел преди седмица. За да избегне продажбата на културни и исторически ценности, Атина ще сложи на тезгяха колкото се може повече от хилядите си ненаселени острови. В Егейско море гръцки са 6000 парчета земя, от които само 275 са обитаеми и туристически развити.


На пазара в момента се предлагат десетки морски имоти като на най-атрактивните цената е „при запитване“. Сред офертите през миналата година изпъкваше остров Скорпиос, който бе продаден от внучката на гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис - Атина, срещу 100 млн. долара на руския олигарх Дмитрий Риболовлев (повече за острова - в карето за Скорпиос - вдясно). Последният, купен от знаменитост, гръцки остров е Строгило, чийто горд собственик вече е холивудският актьор Джони Деп. Срещу 4,5 млн. евро той се сдоби с необитаемото парче земя с площ 0,22 кв. км. Строгило се намира близо до популярния остров Маратос. Почти целогодишно в него растенията са зелени, а наличната сладка вода става питейна с минимална дезинфекция. Плажната ивица е дълга 110 м и мястото лесно може да се превърне в рай за туристите. 

 

-----

Изобилие от оферти

 

В момента на пазара има толкова оферти, колкото не е имало от десетилетия, включително имоти, които са се предавали от поколение на поколение. Това, което трябва да гледат кандидат-купувачите, е доколко островът, който са харесали, може да бъде развит и доколко е достъпен - да се има предвид, че в Гърция има ограничения върху използването на хидроплани. Да се помни, че плажовете са обществени и всеки може да се къпе свободно. А дори в обявата да пише, че островът е необитаем, на него все пак може да има жители, които ще е трудно да изгоните. Като Янис Перотис, на когото отнело две години и поредица съдебни дела, за да изсели овчар със 150 животни от острова си.


Бюрократичните стъпки за сдобиване с мечтаното райско кътче са общо 32, преброили от в. „Уолстрийт джърнъл“. Въпреки това всеки може да стане собственик на гръцки остров. Ограничения има само за чужденци, които купуват земя близо до държавната граница.


 

Най-интересните оферти в момента на пазара са:

(Разгледайте ги и в галерията горе)


Скорпиос – пет пъти по-евтин

Скорпиос, който се намира само на километър от сушата, бе на тезгяха в продължение на 8 години, като първоначално цената му бе 500 млн. долара.
Мотивът за продажбата бе огромната издръжка - вложение, което се оказва нерентабилно, при положение че мястото се посещава рядко.
Аристотел Онасис купува острова за 3,5 млн. драхми (9900 евро сегашни пари) през 1962 г. и върху голото парче в средата на Йонийско море строи три луксозни къщи, басейн, параклис, малък кей и вълнолом.
Скорпиос е разположен на площ от 11,9 кв. км и изцяло е частна собственост с изключение на два плажа, които са обществени, но до тях се стига само по вода.
На него през 1968 г. Онасис се венчава за Джаки Кенеди. Там се намират неговият гроб, на сина му Александър, загинал в самолетна катастрофа, и на дъщеря му Кристина. И съседният остров Спарти, отново собственост на Онасис, бе купен от Риболовлев.

Нисос София - 5,5 млн. евро

Островът с площ 0,174 кв. км се намира в средата на Йонийско море и е част от Ехинадските острови. Нисос София е защитен природен резерват, което ограничава движението на случайни плавателни съдове във водите около него. Лесно може да бъде превърнат както в място за семейна почивка, така и в бутиков курорт.
Като цяло релефът му е плосък, с гъста растителност, а западната му част изцяло е в кедрови гори. Морето край бреговете е плитко. Предимство е, че на територията му няма археологически ценности. Собственикът му има разрешително за строеж на 6 къщи по 130 кв. метра всяка.
Шест от Ехинадските острови наскоро бяха купени от шейх Хамад бин Халифа ал Тани - емира на Катар, а най-близко до Нисос София е остров Скорпиос, собственост на руския олигарх Дмитрий Риболовлев.

Свети Тома - 15 млн. евро

Островът се намира в Сароническия залив и е средният от три съседни парчета земя, които в момента се предлагат. От 1214 кв. м площ се продават една шеста.
До него може да се стигне с водно такси от Коринтия за около 20 минути. Атина е на 45 минути. На Свети Тома има две малки селища и курорт с вили. Според информация от началото на седмицата американският магнат Уорън Бъфет в момента водел разговори за купуването му в съдружие с италианския милионер Алесандро Прото.

Китнос - 5 млн. долара

Китнос е разположен западно от Цикладските острови и е само на час път от гръцката столица. Кристално сини води и яркожълт пясък обрамчват целия остров с площ 191 кв. м.
Китнос има обитатели, които живеят там целогодишно. Посетителите се радват на прясната риба и произведените на място деликатеси - сирене, козе месо, наденички и вино. Въпреки многобройните древни селища туристическият му потенциал не е развит.
Островът е изключително подходящ за строеж на вилно селище с 20-25 къщи.

Патрокъл - цена при запитване

Върху острова с площ 2,6 кв. км има над 5000 маслинови дръвчета, борове и гъсти храсти. Там живее едно семейство, отглеждащо 150 кози. В северната му част има 1,1 кв. км обработваема земеделска земя.
Климатът е приятен през цялата година. Две кея обслужват острова, което позволява акостирането на малки плавателни съдове.
Плажовете са обширни, пясъкът е мек. Водата е чиста и пълна с риба заради благоприятните морски течения.

Дулихиум – 40 млн. евро

Най-големият частен остров в Гърция - с площ 5400 км. м, е разположен в Йонийско море на входа на Коринтския залив. Най-високата му точка е 250 м над морското равнище. Отличава се с невероятно чистата си вода, чийто цвят варира от тъмносиньо до бледозелено. На Дулихиум има над 400 маслинови дръвчета, както и изобилна храстова растителност. Почвата е червена и камениста. Идеален за инвестиционни цели, на острова могат да се строят луксозни хотели, марина и пристанище.

Кардиотиса – 6,5 млн. евро

Островът с площ 1,13 кв. км лесно би могъл да се превърне в новия гръцки хитов курорт. Дълбоките му чисти води са идеални за всякакви водни атракции. Подходящ е и за целогодишно живеене. Кардиотиса е само на 7 минути с лодка от Фолегандрос и на 10 минути от Сикинос (в състава на Цикладските острови). И от двата има всекидневна целогодишна фериботна връзка с Пирея.

Омфори - 50 млн. евро

Този изключителен остров, простиращ се на 4500 кв. метра в Йонийско море не може да бъде описан като нещо друго освен като рая на Земята. Заобиколен от тюркоазени води и красиви плажове, той е ненаселен.
Върху Омфори в момента има малка дървена постройка. Собственикът му има разрешително за застрояване до 20% от площта. Властите биха могли да разрешат и повече, ако новият му притежател представи атрактивен инвестиционен план, казват от брокерската фирма.

Северноегейски остров - 13-50 млн. евро

Островът е само на половин час път с моторна лодка от Атина. Предлага се вариант, при който да бъдат купени от 130 до 500 кв. м, като цената съответно варира от 13 до 50 млн. евро. Мястото е подходящо както за туризъм, така и за изграждане на лечебен комплекс.


Нашенци само питат за гръцките съкровища

 

Гръцките острови засега остават тера инкогнита за българските паралии. Това показа справка на „Преса“ сред имотни посредници, които работят на пазара в южната ни съседка.


„Засичаме периодичен интерес още от 2006 г. Търсенето е от заможни българи, от хора с възможности, които следят отблизо случващото в Гърция. Новината, че поредната световна знаменитост си е купила гръцки остров действа като лакмус за запитванията. Но за конкретни сделки нямаме информация“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на „Бългериан пропертис“.


По данни на компанията разходите за покупка на имот в Гърция са между 10 и 12% от продажната цена на имота. В тази сума влизат нотариални такси, адвокатски хонорар, такса вписване, превод на документи, комисиона за брокера и други дължими такси при прехвърляне на собствеността. След придобиването на имота собственикът дължи и годишен данък, който зависи от куп фактори - в коя община (дем) се намира, какво е точното му местоположение, характеристиките на имота и т.н. Например за вила на Халкидики с цена 200 000 евро годишният данък е 500-600 евро.


 

Българин събира интелигентни островитяни

 

Членове на „Менса“ и Нобелови лауреати кани за поданици българинът Владимир Баланов на собствения си остров New Atlantis, който той не купи, а завладя по всички правила на международното морско право.


Преди около 2 години бизнесменът разбира, че след изригване на вулкана Моновай на около 1000 км северно от брега на Нова Зеландия се е образувал плаващ остров от пемза с площ 27 хиляди кв. км. След проверка установява, че е ничий. Първо го предлага на българското правителство и ЕС. Получава единствено писмо от външното министерство, че островът е необитаем и не представлява интерес за страната ни.


Тогава Баланов решава да действа сам. Изпраща своя експедиция от бивши тюлени, която тръгва от Аржентина, добира се до острова и побива пилон с флаг на своята компанията. Актът се заснема, документира, заверява при нотариус. Съставя се конституция и след нотариална заверка на 22 май т.г. се слага началото на княжество New Atlantis. Регистрирана е като монархия, за да се избегне възможността от купени избори и завземане на властта и острова, ако това е република, обяснява Баланов. За всички свои действия той се консултира с проф. Александър Янков, председател на Световната асоциация по международно право.
Оценката на геолозите, изследвали острова, е, че само той като суровини и материали е на стойност 5 трилиона долара. За Баланов обаче по-важна е акваторията. В диаметър от 12 мили се образуват териториални води, а в още по-голям диаметър от 200 мили - икономическа зона. Всичко, което се открие в нея - рибни ресурси, залежи на нефт и газ, е собственост на държавата. Това богатство е на площ 780 хиляди кв. км и именно него смята да експлоатира Баланов, който е икономист и юрист по образование. Икономическият потенциал на острова заедно с териториалните води е изчислен на около 100 трилиона долара.


Княжество New Atlantis e виртуален политико-икономически проект, който предвижда всички поданици на държавата да са акционери в бъдещото акционерно дружество. Затова Баланов кани всички красиви умове от България и света, да стопанисват заедно богатствата му. На особена почит в New Atlantis ще бъде Княжеската академия на науките, чиито председатели вече са назначени с княжески указ проф. Александър Янков и Даниела Симидчиева - най-умната жена в света с IQ 192 при 200 възможни точки.

 

 


От категорията

Дизайнерът Николай Божилов пред проф.Стойков: Когато работя в екип, държа на бързата комуникация

Дизайнерът Николай Божилов-Dizaynerat-Nikolay-Bozhilov_1695137527.jpg

Други горещи теми от интервюто: коуъркинг пространството CO-NETS и Design Week ...

19 септ. 2023 | 18:29

Калина Крумова: Реших да стана донор на яйцеклетки

Калина Крумова: Реших да стана донор на яйцеклетки-Kalina-Krumova--Reshih-da-stana-donor-na-yaytsekletki_1694940140.png

Смята, че не е нормално да не се знае колко са хората, които чакат и колко от ...

17 септ. 2023 | 11:36

За първи път

„Българите, кои сме ние“ – младежки филмов фестивал в Сливница

„Българите,  кои сме ние“ – младежки филмов фестивал в Сливница--Balgarite--koi-sme-nie----mladezhki-filmov-festival-v-Slivnitsa_1695829245.jpg

Исторически ленти, припомняне на личности, прославили ни по света, възраждане ...

27 септ. 2023 | 18:40

Момченцето се казва Матео

Бившият вокалист на "Дийп Пърпъл" Джо Лин Търнър стана баща на 72 години

Бившият вокалист на "Дийп Пърпъл" Джо Лин Търнър стана баща на 72 години-Bivshiyat-vokalist-na--Diyp-Parpal--Dzho-Lin-Tarnar-stana-bashta-na-72-godini_1695817567.jpg

Музикантът и съпругата му от Беларус Мая Козирева са много радостни и споделят, ...

27 септ. 2023 | 15:25

Най-важното

За нас е извършено престъпление с нотариалния акт за руската църква, категоричен е той

Пеевски: Няма опасност за националната сигурност след решението за допълнителна помощ за Украйна
(Видео)

Делян Пеевски Снимка: ДПС-Delyan-Peevski-Snimka--DPS_1695833786.jpg

Това са повредени комплекси, които не са нужни на България. Създават една ...

27 септ. 2023 | 19:55

Той призна, че последната техника, влязла в Сухопътните войски, е на 30 години

Ген.-майор Деян Дешков: От въоръжението на Сухопътните войски нищо не е предоставяно на Украйна

Ген.-майор Деян Дешков Кадър: БНТ-Gen-mayor-Deyan-Deshkov-Kadar--BNT_1695835481.jpg

Закупуването на бойни машини "Страйкър" за момента е в ...

27 септ. 2023 | 20:24

Проектът бе внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Депутатите решиха с таен вот: Пращаме ракети за C-300 и патрони на Украйна

Депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на зенитни ракети и патрони на Украйна-S-90-glasa-i-bez-debati-promenite-v-Zakona-za-sadebnata-vlast-minaha-na-parvo-chetene-Snimka-BTA_1695044227.jpg

"Всичко е прието и е приключена темата. БСП напуснаха, ...

27 септ. 2023 | 14:38

Русия призовава София да преразгледа решението си

Москва: България ще наруши международното право, ако даде ракети за ЗРК С-300 на Киев

Зенитно-ракетни комплекси С-300-V-spisaka-na-Zelenski-veroyatno-sa-raketnite-kompleksi-S-300--kakto-i-kompleksat-S-200_1688754464.jpg

Това ще доведе до ескалация на конфликта и невинни човешки жертви, ...

27 септ. 2023 | 14:34

Темата за националния празник ще остане, но няма да бъде решена в Конституцията, каза Денков

Премиерът: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори
(Видео)

Денков: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695724287.jpg

Тези ракети или части от тях, ако бъдат използвани в Украйна, ще бъдат за ...

27 септ. 2023 | 19:11

Прави се пореден опит да се обезкърви Българската армия, категорични са от БСП

Нинова: Решението да дадем ракетите си на Украйна е предателство и гавра с националната сигурност

Нинова: Решението за ракетите е грандиозен скандал, предателство и гавра с националната сигурност-Ninova--Reshenieto-za-raketite-e-grandiozen-skandal--predatelstvo-i-gavra-s-natsionalnata-sigurnost_1695815119.jpg

Вносителите Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев и Кирил ...

27 септ. 2023 | 14:44

ГЕРБ с призив да се удължи живота на въглищните централи: Чака ни енергиен погром!

Добрев: 1 млрд. 760 млн. евро са дадени на мними фирми, спонсори на ПП. Това е международен скандал!

ГЕРБ с извънреден брифинг
-GERB-s-izvanreden-brifing-_1695825840.jpg

Жечо Станков допълни, че над 49 000 души разчитат на този сектор и също призова ...

27 септ. 2023 | 17:32

Промените в Конституцията няма да касаят националния празник, както поискаха от ПП

Борисов удържа на думата си: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник

Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник. Няма да го има в Конституцията-Borisov--Shte-igraem-s-nash-kmet-v-Sofiya--no-sam-gotov-na-razgovori-za-dyasnotsentristki-blok_1689165499.jpg

И не затова, че не сме за 24 май, а не трябва да се бият празниците в България, ...

27 септ. 2023 | 09:30

Да пускаш доноси в НАП срещу конкурентите си е рекет и не подобряване на условията за бизнес, категоричен е той

Хекимян: Идеята да се плаща на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"?

Хекимян: Идеята да се плаща 10% на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"-Hekimyan--Ideyata-da-se-plashta-10--na-vseki--razkril-ukrit-danak--e-donosnichestvo--Tova-li-e--promyanata-_1695820756.jpg

Кандидатът за кмет от ГЕРБ/СДС разговаря с бизнеса. Пое ангажимент да облекчи ...

27 септ. 2023 | 16:09