Островът край Ню Йорк, който Анджелина Джоли купи на Брад Пит, защото на него има две сгради, построени от любимия му архитект Франк Лойд Райт

Голямата тема в събота

Да си купиш остров

30926 | 25 юли 2015 | 09:58

Джони Деп се сдоби с късче от рая в Гърция само преди дни

Островът край Ню Йорк, който Анджелина Джоли купи на Брад Пит, защото на него има две сгради, построени от любимия му архитект Франк Лойд Райт-1437742864.jpgСеверноегейски остров - 13-50 млн. евро-1437743764.jpgОмфори - 50 млн. евро-1437743746.jpgСкорпиос – пет пъти по-евтин -1437743727.jpgПатрокъл - цена при запитване-1437743687.jpgКитнос - 5 млн. долара
-1437743668.jpgСвети Тома - 15 млн. евро -1437743630.jpgНисос София - 5,5 млн. евро -1437743595.jpg

Продават се, мамо, белите острови... е новата версия на старата кръчмарска песен. Гърция извади на тезгяха почти всяко необитаемо парченце земя в Егейско и Йонийско море, за да си плати дълговете. Дори да продадат близо 5-те хиляди островчета по 4,5 млн. евро, колкото брои Джони Деп за своите 0,22 кв. км, комшиите трудно ще се издължат, но пък дадоха повод на разни милиардери да развържат кесиите.
Оказва се, че алъш-веришът има следа дори у нас. Някой пуснал слух, че кметът на Сандански си напазарувал остров. Дай Боже всекиму! Но новината се оказа фалшива. Анджелина Джоли предизвика умиление, като за 50-ия рожден ден на съпруга си Брад Пит на 18 декември м.г. му подари остров във формата на сърце за 20 млн. долара. (Две години преди това го изненада с личен водопад, да се готви някой вулкан...)

Островната мания шета не само из Европа и Холивуд. Един от китайските мултимилионери - 42-годишният Лин Донг, предприемач от Гуандун, след като попълнил колекцията си от яхти, самолети и диаманти, се насочил към частните острови. За девет години си напазарувал 30.


Гърция ще се раздели с недвижими собствености за 50 млрд. евро, за да изпълни условията на кредиторите по отпускане на спасителния заем, стана ясно от премиера Алексис Ципрас след 17-часовия преговорен маратон в Брюксел преди седмица. За да избегне продажбата на културни и исторически ценности, Атина ще сложи на тезгяха колкото се може повече от хилядите си ненаселени острови. В Егейско море гръцки са 6000 парчета земя, от които само 275 са обитаеми и туристически развити.


На пазара в момента се предлагат десетки морски имоти като на най-атрактивните цената е „при запитване“. Сред офертите през миналата година изпъкваше остров Скорпиос, който бе продаден от внучката на гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис - Атина, срещу 100 млн. долара на руския олигарх Дмитрий Риболовлев (повече за острова - в карето за Скорпиос - вдясно). Последният, купен от знаменитост, гръцки остров е Строгило, чийто горд собственик вече е холивудският актьор Джони Деп. Срещу 4,5 млн. евро той се сдоби с необитаемото парче земя с площ 0,22 кв. км. Строгило се намира близо до популярния остров Маратос. Почти целогодишно в него растенията са зелени, а наличната сладка вода става питейна с минимална дезинфекция. Плажната ивица е дълга 110 м и мястото лесно може да се превърне в рай за туристите. 

 

-----

Изобилие от оферти

 

В момента на пазара има толкова оферти, колкото не е имало от десетилетия, включително имоти, които са се предавали от поколение на поколение. Това, което трябва да гледат кандидат-купувачите, е доколко островът, който са харесали, може да бъде развит и доколко е достъпен - да се има предвид, че в Гърция има ограничения върху използването на хидроплани. Да се помни, че плажовете са обществени и всеки може да се къпе свободно. А дори в обявата да пише, че островът е необитаем, на него все пак може да има жители, които ще е трудно да изгоните. Като Янис Перотис, на когото отнело две години и поредица съдебни дела, за да изсели овчар със 150 животни от острова си.


Бюрократичните стъпки за сдобиване с мечтаното райско кътче са общо 32, преброили от в. „Уолстрийт джърнъл“. Въпреки това всеки може да стане собственик на гръцки остров. Ограничения има само за чужденци, които купуват земя близо до държавната граница.


 

Най-интересните оферти в момента на пазара са:

(Разгледайте ги и в галерията горе)


Скорпиос – пет пъти по-евтин

Скорпиос, който се намира само на километър от сушата, бе на тезгяха в продължение на 8 години, като първоначално цената му бе 500 млн. долара.
Мотивът за продажбата бе огромната издръжка - вложение, което се оказва нерентабилно, при положение че мястото се посещава рядко.
Аристотел Онасис купува острова за 3,5 млн. драхми (9900 евро сегашни пари) през 1962 г. и върху голото парче в средата на Йонийско море строи три луксозни къщи, басейн, параклис, малък кей и вълнолом.
Скорпиос е разположен на площ от 11,9 кв. км и изцяло е частна собственост с изключение на два плажа, които са обществени, но до тях се стига само по вода.
На него през 1968 г. Онасис се венчава за Джаки Кенеди. Там се намират неговият гроб, на сина му Александър, загинал в самолетна катастрофа, и на дъщеря му Кристина. И съседният остров Спарти, отново собственост на Онасис, бе купен от Риболовлев.

Нисос София - 5,5 млн. евро

Островът с площ 0,174 кв. км се намира в средата на Йонийско море и е част от Ехинадските острови. Нисос София е защитен природен резерват, което ограничава движението на случайни плавателни съдове във водите около него. Лесно може да бъде превърнат както в място за семейна почивка, така и в бутиков курорт.
Като цяло релефът му е плосък, с гъста растителност, а западната му част изцяло е в кедрови гори. Морето край бреговете е плитко. Предимство е, че на територията му няма археологически ценности. Собственикът му има разрешително за строеж на 6 къщи по 130 кв. метра всяка.
Шест от Ехинадските острови наскоро бяха купени от шейх Хамад бин Халифа ал Тани - емира на Катар, а най-близко до Нисос София е остров Скорпиос, собственост на руския олигарх Дмитрий Риболовлев.

Свети Тома - 15 млн. евро

Островът се намира в Сароническия залив и е средният от три съседни парчета земя, които в момента се предлагат. От 1214 кв. м площ се продават една шеста.
До него може да се стигне с водно такси от Коринтия за около 20 минути. Атина е на 45 минути. На Свети Тома има две малки селища и курорт с вили. Според информация от началото на седмицата американският магнат Уорън Бъфет в момента водел разговори за купуването му в съдружие с италианския милионер Алесандро Прото.

Китнос - 5 млн. долара

Китнос е разположен западно от Цикладските острови и е само на час път от гръцката столица. Кристално сини води и яркожълт пясък обрамчват целия остров с площ 191 кв. м.
Китнос има обитатели, които живеят там целогодишно. Посетителите се радват на прясната риба и произведените на място деликатеси - сирене, козе месо, наденички и вино. Въпреки многобройните древни селища туристическият му потенциал не е развит.
Островът е изключително подходящ за строеж на вилно селище с 20-25 къщи.

Патрокъл - цена при запитване

Върху острова с площ 2,6 кв. км има над 5000 маслинови дръвчета, борове и гъсти храсти. Там живее едно семейство, отглеждащо 150 кози. В северната му част има 1,1 кв. км обработваема земеделска земя.
Климатът е приятен през цялата година. Две кея обслужват острова, което позволява акостирането на малки плавателни съдове.
Плажовете са обширни, пясъкът е мек. Водата е чиста и пълна с риба заради благоприятните морски течения.

Дулихиум – 40 млн. евро

Най-големият частен остров в Гърция - с площ 5400 км. м, е разположен в Йонийско море на входа на Коринтския залив. Най-високата му точка е 250 м над морското равнище. Отличава се с невероятно чистата си вода, чийто цвят варира от тъмносиньо до бледозелено. На Дулихиум има над 400 маслинови дръвчета, както и изобилна храстова растителност. Почвата е червена и камениста. Идеален за инвестиционни цели, на острова могат да се строят луксозни хотели, марина и пристанище.

Кардиотиса – 6,5 млн. евро

Островът с площ 1,13 кв. км лесно би могъл да се превърне в новия гръцки хитов курорт. Дълбоките му чисти води са идеални за всякакви водни атракции. Подходящ е и за целогодишно живеене. Кардиотиса е само на 7 минути с лодка от Фолегандрос и на 10 минути от Сикинос (в състава на Цикладските острови). И от двата има всекидневна целогодишна фериботна връзка с Пирея.

Омфори - 50 млн. евро

Този изключителен остров, простиращ се на 4500 кв. метра в Йонийско море не може да бъде описан като нещо друго освен като рая на Земята. Заобиколен от тюркоазени води и красиви плажове, той е ненаселен.
Върху Омфори в момента има малка дървена постройка. Собственикът му има разрешително за застрояване до 20% от площта. Властите биха могли да разрешат и повече, ако новият му притежател представи атрактивен инвестиционен план, казват от брокерската фирма.

Северноегейски остров - 13-50 млн. евро

Островът е само на половин час път с моторна лодка от Атина. Предлага се вариант, при който да бъдат купени от 130 до 500 кв. м, като цената съответно варира от 13 до 50 млн. евро. Мястото е подходящо както за туризъм, така и за изграждане на лечебен комплекс.


Нашенци само питат за гръцките съкровища

 

Гръцките острови засега остават тера инкогнита за българските паралии. Това показа справка на „Преса“ сред имотни посредници, които работят на пазара в южната ни съседка.


„Засичаме периодичен интерес още от 2006 г. Търсенето е от заможни българи, от хора с възможности, които следят отблизо случващото в Гърция. Новината, че поредната световна знаменитост си е купила гръцки остров действа като лакмус за запитванията. Но за конкретни сделки нямаме информация“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на „Бългериан пропертис“.


По данни на компанията разходите за покупка на имот в Гърция са между 10 и 12% от продажната цена на имота. В тази сума влизат нотариални такси, адвокатски хонорар, такса вписване, превод на документи, комисиона за брокера и други дължими такси при прехвърляне на собствеността. След придобиването на имота собственикът дължи и годишен данък, който зависи от куп фактори - в коя община (дем) се намира, какво е точното му местоположение, характеристиките на имота и т.н. Например за вила на Халкидики с цена 200 000 евро годишният данък е 500-600 евро.


 

Българин събира интелигентни островитяни

 

Членове на „Менса“ и Нобелови лауреати кани за поданици българинът Владимир Баланов на собствения си остров New Atlantis, който той не купи, а завладя по всички правила на международното морско право.


Преди около 2 години бизнесменът разбира, че след изригване на вулкана Моновай на около 1000 км северно от брега на Нова Зеландия се е образувал плаващ остров от пемза с площ 27 хиляди кв. км. След проверка установява, че е ничий. Първо го предлага на българското правителство и ЕС. Получава единствено писмо от външното министерство, че островът е необитаем и не представлява интерес за страната ни.


Тогава Баланов решава да действа сам. Изпраща своя експедиция от бивши тюлени, която тръгва от Аржентина, добира се до острова и побива пилон с флаг на своята компанията. Актът се заснема, документира, заверява при нотариус. Съставя се конституция и след нотариална заверка на 22 май т.г. се слага началото на княжество New Atlantis. Регистрирана е като монархия, за да се избегне възможността от купени избори и завземане на властта и острова, ако това е република, обяснява Баланов. За всички свои действия той се консултира с проф. Александър Янков, председател на Световната асоциация по международно право.
Оценката на геолозите, изследвали острова, е, че само той като суровини и материали е на стойност 5 трилиона долара. За Баланов обаче по-важна е акваторията. В диаметър от 12 мили се образуват териториални води, а в още по-голям диаметър от 200 мили - икономическа зона. Всичко, което се открие в нея - рибни ресурси, залежи на нефт и газ, е собственост на държавата. Това богатство е на площ 780 хиляди кв. км и именно него смята да експлоатира Баланов, който е икономист и юрист по образование. Икономическият потенциал на острова заедно с териториалните води е изчислен на около 100 трилиона долара.


Княжество New Atlantis e виртуален политико-икономически проект, който предвижда всички поданици на държавата да са акционери в бъдещото акционерно дружество. Затова Баланов кани всички красиви умове от България и света, да стопанисват заедно богатствата му. На особена почит в New Atlantis ще бъде Княжеската академия на науките, чиито председатели вече са назначени с княжески указ проф. Александър Янков и Даниела Симидчиева - най-умната жена в света с IQ 192 при 200 възможни точки.

 

 


От категорията

Проф.Стойков: Летният стил в модата е символ на свобода, развлечение, любов и естетическа дързост!

Проф. Любомир Стойков заедно с модели, дизайнери и гости-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-s-modeli--dizayneri-i-gosti_1718193647.png

Летният шик е най-новото послание на поредната Вечер на стила – част от ...

12 юни 2024 | 14:57

Добромир Гущеров се отрече от сина си: Не ме вълнува и нямам никакви отношения с тях

Добромир Гущеров се отрече от сина си: Не ме вълнува и нямам никакви отношения с тях-Dobromir-Gushterov-se-otreche-ot-sina-si--Ne-me-valnuva-i-nyamam-nikakvi-otnosheniya-s-tyah_1717844479.jpg

8 юни 2024 | 13:58

Долче и Габана предложиха рафинирана елегантност на Седмицата на модата в Милано

Долче и Габана предложиха рафинирана елегантност на Седмицата на модата в Милано. Снимка БТА-Dolche-i-Gabana-predlozhiha-rafinirana-elegantnost-na-Sedmitsata-na-modata-v-Milano--Snimka-BTA_1718537698.png

Мъжът на "Долче и Габана" носи панталони с широки басти, но ...

16 юни 2024 | 14:31

Оперативният лифтинг променя мимиката и изражението

Световният пластичен хирург Джордж Суламанидзе: Оперативният лифтинг променя мимиката и изражението-Svetovniyat-plastichen-hirurg-Dzhordzh-Sulamanidze--Operativniyat-lifting-promenya-mimikata-i-izrazhenieto_1718394900.jpg

Големите гърди и устни вече не са на мода. В един момент и хирурзи, и пациенти ...

14 юни 2024 | 22:54

Най-важното

Необходимо е да видим кабинет с ясна политическа отговорност, коментират анализатори

Ключова политическа седмица. Борисов инициира преговори за кабинет: Време е за мъдри мъже и жени!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов инициира  преговори за кабинет-Liderat-na-GERB-Boyko-Borisov-initsiira-pregovori-za-kabinet_1718595312.jpg

"Държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските ...

17 юни 2024 | 06:14

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35