Даниел Митов, Десислава Атнасова, Томидлав Дончев

Аз съм винаги на работа, където ме повикат, каза Томислав Дончев

Даниел Митов, ГЕРБ: Ще вземем мандата, ще обявим състава на кабинета, но може и да го върнем

4973 | 19 апр. 2021 | 09:54

България трябва да има бързи решения, с оглед на сложните геополитически отношения близо до нас, пандемичната обстановка и икономиката, допълни той


Заявихме пред Радев, че сме готови да поемем мандата, а следващите дни ще стане ясен състава на кабинета, разкри предложеният за премиер от първата политическа сила Даниел Митов след консултациите при президента Румен Радев.


"България трябва да има бързи решения, с оглед на сложните геополитически отношения близо до нас, пандемичната обстановка и икономиката", допълни той.

"Ще търсим възможности за съгласие. Всичко е въпрос на разговори. Ще вземем мандата", съобщи Митов.

Впоследствие, в хода на разговорите, ще преценяваме точно как да действаме със самия мандат: дали ще има възможност за съставяне на правителство, или не. Ясно е, че при всички положения България трябва да има бързи решения с оглед на пандемичната обстановка, възстановяването на икономиката след пандемията и с оглед на сложната геополитическа обстановка, недалеч от нас.

 

Обърнахме внимание на езика, който се ползва в парламента, както и извън него. Преди дни един политически лидер си позволи да каже, че ГЕРБ трябва да изчезне. Не знам как той планира да направи така, че 840 000 български граждани да изчезнат. Такъв език е абсолютно недопустим“, подчерта Митов.

От ГЕРБ заявиха, че нямат данни кога ще им се предаде проектомандат за управление.

 

Аз съм винаги на работа, където ме повикат, каза Томислав Дончев.


Относно Плана за възстановяване и устойчивост, Томислав Дончев заяви, че не е видял алтернативни текстове, а той като вицепремиер в оставка няма право да го внесе.

"Никой не иска да управлява, а всички искат да ни критикуват - това е странно", съобщи Дончев.

"Ако не му стигат двама-трима народни представители, ще подкрепим правителство на "Има такъв народ". Правим това, за да има стабилно правителство," добави той.

От ГЕРБ ще изчакат ден-два, но най-вероятно ще върнат мандата, ако нямат подкрепа, като не искат да бавят процедурите допълнително.

 

Дори нашата роля да е да служим честно в опозиция, България трябва да има работещо правителство, каза още Томислав Дончев.

„Ако имаше тема, която беше обект на консенсус, това беше, че България трябва да има работещо правителство със солидна парламентарна подкрепа, възможно най-скоро. Съзнавайки, че дължим знак на всички хора, които са ни подкрепили да излъчим правителство, ще преценим дали то трябва да бъде внасяно в Народното събрание, но България трябва да има работещо правителство със солидна парламентарна подкрепа. И тук не може да ни заподозрете в какъвто и да било тип политически егоизъм. Дори нашата роля да е да служим честно в опозиция, България трябва да има работещо правителство, защото има решения, които трябва да се вземат тази, следващата седмица. Те са свързани не само с оперативната работа на правителството, а и с решения, които трябва да се вземат в парламента“, допълни той.

Дончев коментира и Националния план за възстановяване и устойчивост.

 

„Фокусираме вниманието върху тези 12,6 млрд. лв. Интересно защо никой не ме пита за останалите 35, защото общият пакет средства е 50 милиарда. За останалите 35 всички документи са разработени и внесени и в ЕК. Поради доза политическа неграмотност или само фокусиране на вниманието върху това, което е най-актуално, Планът стана обект на политическа интрига. Цяла кампания слушаме политическите сили да твърдят, че имат алтернативен план, че ще ревизират този. Аз, бидейки в оставка, нямам моралното право, особено ако има алтернативни предложения, да внасям план. За съжаление, от изборите минаха 2 седмици и аз не съм видял нито едно алтернативно предложение и план. Той е внесен в парламента. Ако парламентът упълномощи правителството, той ще бъде внесен веднага в ЕК. Той фактически е разработен“, заяви Дончев.

На въпрос къде работи в момента, след като парламентът гласува оставката на кабинета „Борисов“ 3 Дончев отговори шеговито: “Където ме повикат. Аз съм винаги на работа. И ден, и нощ съм винаги на работа“.

 

Очаквайте подробности

 Даниел Митов: Ще вземем мандата и до дни ще обявим състава на кабинета

България трябва да има бързи решения, с оглед на сложните геополитически отношения близо до нас, пандемичната обстановка и икономиката, допълни той

От категорията

Радев: Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко, в огромни размери е! (Видео)

Кадър: Нова.тв-1620542585.jpg

Служебното правителство има малък времеви мандат, очакванията към него са ...

9 май 2021 | 09:40

АПИ: Шофирайте разумно, при интензивен трафик използвайте алтернативни маршрути

-1587724548.jpg

За улеснение на трафика по АМ „Тракия“ до 9 май /неделя/ в района на ж.п. ...

9 май 2021 | 10:20

Борисов: Горд съм, че България има все по-значим дял в общите европейски постижения

-1602067915.jpg

На днешната дата отбелязваме и 76-ата годишнина от победата над нацизма. И ...

9 май 2021 | 10:10

Посланик Митрофанова: Отказът от „Белене” не е най-правилен, вие вече загубихте 3 млрд. от неустойки

-1612787832.jpg

Тя определи Навални като "нарцис" и заяви, че не разследванията на ...

9 май 2021 | 09:36