Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

40211 | 16 апр. 2024 | 09:30

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна сигурност. Официалният мотив за уволнението бе, че не е отговарял на изискванията за заемане на поста.


Интересни са превратностите на съдбата. Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат (Георги Димитров) уволни през 2014 година.

 

Снощи служебният министър-председател Димитър Главчев изненадващо инициира спешни промени в персоналния състав на служебния кабинет.

В предложението си до президента Румен Радев премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов. 

 

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

 

Зад тази витиевата формулировка се крият конкретни причини за спешното отстраняване на Стефан Димитров като външен министър.

 

Първо, роднинските връзки.

 

Стефан Димитров е дипломат от кариерата и беше привлечен като член на служебното правителство от мисията ни в Черна гора, която оглявяваше. През последните 10 години е работил в Инспектората на МВнР, оглавявал е отдел "Източна Европа", управлявал е временно генералното консулство на България във Франкфурт на Майн и е ръководил дирекция "Двустранно европейско сътрудничество" във Външно.

 

Стефан Димитров е брат на бившия постоянен секретар на МВнР Георги Димитров, който бе уволнен от Външно докато министър бе Даниел Митов. Официалният мотив за уволнението бе, че не е отговарял на изискванията за заемане на поста. Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна сигурност - установен е за секретен сътрудник и агент на Първо и Второ главно управление на ДС и е обявен от Комисията по досиетата. Псевдонимите му били Антон и Боил. Според документите Георги Димитров сътрудничил към отдела “Чужди журналисти” на контраразузнаването. Вербовчикът му е син на човек, който е бил лична охрана на Тодор Живков.

 

Кариерата на брат му - Стефан Димитров върви без скандали и бележи връх при правителството на Сергей Станишев, когато е назначен за шеф на бюрото в Бон. Проверяван е от Комисията по досиетата, но при него няма установена принадлежност към ДС.

 

Тогава Георги Димитров е посланик в Сърбия. През 2011 г. той бе отзован от правителството на ГЕРБ и външния министър Николай Младенов заради агентурното му минало.  

 

През октомври 2014 г. избухна отново скандал с Георги Димитров, който беше уволнен дисциплинарно и от министър Даниел Митов. Като мотив беше изтъкнато, че постоянният секретар е назначен от предшественика му Кристиан Вигенин в нарушение на закона. Освен това е Димитров имал участие в търговско дружество. ВАС обаче не откри несъответствия със Закона за дипломатическата служба при назначението и върна Димитров на работа. В решението на съда е посочено още и че Димитров е заличен като управител на фирмата, за която го обвинява настоящото ръководство на МВнР, още през 2002 г. Магистратите заявиха, че са склонни да заплатят на оневинения разходите по делото, ако той посочи в какъв размер са.

Оттогава Георги Димитров е в обтегнати отнашения и с Младенов, и с Митов. Затова още при съобщаването на окончателния състав на кабинета Бойко Борисов обяви: "Никога нямаше външен министър да е този господин (Стефан Димитров, бел. авт.), ако имах какъвто и да било контакт с Главчев".

 

Второ, опит за промяна на докрината на отбраната и на външната ни политика.

Няколко часа вчера преди да дойде новината за предложението на Главчев за смяна, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска с категоричен тон Стефан Димитров да бъде освободен. По думите на Борисов, за разлика от министъра на отбраната Атанас Запрянов, външният министър не се е справил добре на международната конференция за Украйна.

"За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия", каза Борисов. От думите му не стана ясно какво точно има предвид.

Преди това по време на международната конференция Стефан Димитров заяви, че България подкрепя формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски, и потвърди, че страната ще продължи да подкрепя Киев. В изказването си обаче министърът подменил и орязал почти всички тези, подготвени от експертите на Външно, като изоставил позиции, които министерството защитава от години. 

 

Борисов е председател на комисията по външна политика в парламента и като такъв бил получил сигнали от различни места за недоволството срещу Димитров, причинено от липсата на ясно изразена евроатлантическа позиция,

 

Трето, липса на навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

 

Както Епицентър. бг първи написа още снощи първият ни дипломат буквално сътворил скандал като вчера сутринта директно отказал среща с Джим О' Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ, събщиха с недоумение наши достоверни източници. От октомври 2023 година О' Брайън пое поста на помощник държавен секретар за Европа и Евразия. Това е на практика ключовият дипломат за Европа и отношенията с бившите съветски републики. И отказът да бъде приет от българския външен министър е много лош знак за нашите евроатлантически партньори.

След обяд в 17.00 часа, под натиск, срещата все пак се е състояла, както става ясно от съобщение със снимки във Фейсбук страницата на МВнР, които се появиха в 22:21 ч. - след като и Бойко Борисов, и Димитър Главчев обявиха, че искат оставката на Стефан Димитров. 

О'Брайън беше на посещение в България заради Конференцията по сигурността в Черно море. Това е втората му визита през последната година и половина - през февруари 2023 г. той призова за спешно приемане на законодателство за реформа в прокуратурата, два месеца преди изборите след които Иван Гешев беше отстранен.

 

Стефан Димитров си позволявал и необясними своеволия. В събота през нощта по време на нападението на Иран срещу Израел служебният външен министър си позволил да публикува в социалните мрежи българска позиция, която не е съгласувана. Първият ни дипломат се покрил като не отговарял на настойчивите позвънявания на премиера, който свика спешно заседание на службите и част от министрите във връзка със сигурността на страната. Оказало се, че в петък си е взел отпуска и се върнал в Черна гора като оставил дипламацията ни в ръцете на две зам.министърки, които нищо не разбирали.

 

Стефан Димитров не може да остане външен министър, заявиха категорично източници от правителството пред Епицентър. бг.

 

Явно изборът на външен министър е бил проблемен въпрос за служебния премиер Димитър Главчев.

Първоначално за служебен външен министър беше номиниран бившият български консул във Виена Ивайло Ценов. Впоследствие обаче той отказа номинацията поради "лични причини", а всъщност защото беше неподходящ за поста, и на негово място беше предложен Стефан Димитров. 

 

Обобщено - Стефан Димитров бе освободен в деня, в който участва на международна конференция за сигурността в Черно море, която се проведе в София, и ден след работното съвещание в НС по повод ескалацията на ситуацията в Близкия изток. На съвещанието МВнР бе представено от зам.-министъра Мария Димитрова.

 

Сега президентът трябва да издаде указ за назначаването  на Даниел Митов за външен министър, след което той трябва да се закълне пред парламента. Срок за това конституцията не упоменава.

 

Припомняме:  Даниел Митов е бил два пъти външен министър - първо през 2014 година в назначеното от тогавашния президент Росен Плевнелиев служебно правителство с премиер Георги Близнашки. Остава на поста и в следващото редовно правителство - на ГЕРБ - до началото на 2017 година.


ГЕРБ
Костадинов
БСП
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Симеон Николов: На 23 май Европа е била на ръба за задействане на ядрената защита на Русия

-1472586819.jpg

Омаловажаване на новината, че на 23 май е била ударена руска радарна система в ...

29 май 2024 | 17:38

Случаят „Фердинанд“ показва още веднъж: не можем да се помирим с миналото

--_1670329277.jpg

Ако признаем заслугите на бившия цар за модернизацията, въпреки националните ...

29 май 2024 | 16:12

Business Insider:Русия произвежда снаряди 3 пъти по бързо от съюзниците на Киев – и 4 пъти по-евтино

-Snaryadi_1717000085.jpg

Конфликтът в Украйна разкри сериозни проблеми във военно-промишления комплекс ...

29 май 2024 | 19:27

The Telegraph: Зоват "разочарования" Зеленски да не моли за "невъзможното" членство на Киев в НАТО

-Zelenski_1716995884.jpg

Въпросът за членството на Украйна доминираше миналогодишната среща на върха на ...

29 май 2024 | 18:17

Най-важното

Радев ще присъства на ключовата среща на НАТО във Вашингтон през юли

Радев ще присъства на ключовата среща на НАТО във Вашингтон през юли-Radev-shte-prisastva-na-klyuchovata-sreshta-na-NATO-vav-Vashington-prez-yuli_1717015941.jpg

Илияна Йотова подчерта, че не очаква на форума България да бъде представена от ...

29 май 2024 | 23:51

Стратегията на щатските имиджмейкъри била изградена на негативизма и компромати срещу противника

Американска PR компания, наета от Кирил и Асен, е автор на омаскаряващата кампания на ПП-ДБ

Американска PR компания, наета от ПП-ДБ за предизборната им кампания, е автор на скандалните билбордове с лика на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски-Amerikanska-PR-kompaniya--naeta-ot-PP-DB-za-predizbornata-im-kampaniya--e-avtor-na-skandalnite-bilbordove-s-lika-na-Nikolay-Denkov--Boyko-Borisov-i-Delyan-Peevski_1717013355.jpg

По информация на Епицентър. бг в момента трескаво се търсят компрометиращи ...

29 май 2024 | 22:44

Те издигнати от 20 партии и коалиции

79 от Държавна сигурност в листите за вота "2 в 1", сред тях е и певецът Етиен Леви

Етиен Леви е разсекретен като агент под псевдонима „Панайотов“-Etien-Levi-e-razsekreten-kato-agent-pod-psevdonima--Panayotov-_1717010464.jpg

Музикантът е разсекретен като агент под псевдонима „Панайотов“. Вербуван е през ...

29 май 2024 | 20:06

Това е човекът, който измъкна България от 14-и век и я вкара в 19-и век малко насила

Личният секретар на Симеон Сакскобургготски: „Врана” е било най-любимото място на цар Фердинанд

Личният секретар на Симеон Сакскобургготски: „Врана” е било най-любимото място на цар Фердинанд-Lichniyat-sekretar-na-Simeon-Sakskoburggotski---Vrana--e-bilo-nay-lyubimoto-myasto-na-tsar-Ferdinand_1717014738.jpg

„Най-тежкото в случая е, че 76 години един християнин стоя непогребан, за да се ...

29 май 2024 | 23:31

Благодаря на Господа, че съм доживял този момент. Страшни емоции са, сподели Сакскобургготски

Симеон II след като посрещна тленните останки на дядо си: Дано е символ за единение на нацията!

Симеон II, след като прие тленните останки на дядо си: Дано е символ за единение на нацията-Simeon-II-sled-kato-prie-tlennite-ostanki-na-dyado-si--Dano-e-simvol-za-edinenie-na-natsiyata_1716990200.jpg

Ако нямаме представа за миналото, не можем да очакваме много за бъдещето. ...

29 май 2024 | 16:31

Служителите алармираха за колямо количество натрупана готова продукция

След предупреждението на Пеевски: Министър Николов поиска оставки в "Ел Би Булгарикум"

Министър Николов иска оставки в "Ел Би Булгарикум"-Ministar-Nikolov-iska-ostavki-v--El-Bi-Bulgarikum-_1716987905.jpg

Икономическият министър разпореди на Държавната консолидационна компания, ...

29 май 2024 | 13:04

Точно 10 дни преди изборите 2 в 1 на 9 юни България осъмна с поредната статия от жанра „платена публикация“

ПП си поръча статия в "Политико" срещу Борисов и Пеевски. Приятелка на Кирил Петков я написа

Антоанета Руси в дружеска прегръдка с Кирил Петков-Antoaneta-Rusi-v-druzheska-pregradka-s-Kiril-Petkov_1716990256.jpg

Материалът, озаглавен „Мафиотската държава тласка България към ръба“, е типичен ...

29 май 2024 | 16:43

Вместо „да отделим зърното от плявата“ предпочитаме да рушим паметници

Случаят „Фердинанд“ показва още веднъж: не можем да се помирим с миналото

--_1670329277.jpg

Ако признаем заслугите на бившия цар за модернизацията, въпреки националните ...

29 май 2024 | 16:12

Може да видим какво пише на сайта на Цариградския патриарх, че той е „пръв без равни“, казва той

Георги Тодоров, богослов: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква
(Видео)

Георги Тодоров: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква-Georgi-Todorov--Imame-pokushenie-sreshtu-suvereniteta-na-Balgarskata-pravoslavna-tsarkva_1716978405.png

Общата служба на митрополит Николай и други митрополити в Турция е нарушение и ...

29 май 2024 | 13:22