Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

40148 | 16 апр. 2024 | 09:30

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна сигурност. Официалният мотив за уволнението бе, че не е отговарял на изискванията за заемане на поста.


Интересни са превратностите на съдбата. Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат (Георги Димитров) уволни през 2014 година.

 

Снощи служебният министър-председател Димитър Главчев изненадващо инициира спешни промени в персоналния състав на служебния кабинет.

В предложението си до президента Румен Радев премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов. 

 

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

 

Зад тази витиевата формулировка се крият конкретни причини за спешното отстраняване на Стефан Димитров като външен министър.

 

Първо, роднинските връзки.

 

Стефан Димитров е дипломат от кариерата и беше привлечен като член на служебното правителство от мисията ни в Черна гора, която оглявяваше. През последните 10 години е работил в Инспектората на МВнР, оглавявал е отдел "Източна Европа", управлявал е временно генералното консулство на България във Франкфурт на Майн и е ръководил дирекция "Двустранно европейско сътрудничество" във Външно.

 

Стефан Димитров е брат на бившия постоянен секретар на МВнР Георги Димитров, който бе уволнен от Външно докато министър бе Даниел Митов. Официалният мотив за уволнението бе, че не е отговарял на изискванията за заемане на поста. Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна сигурност - установен е за секретен сътрудник и агент на Първо и Второ главно управление на ДС и е обявен от Комисията по досиетата. Псевдонимите му били Антон и Боил. Според документите Георги Димитров сътрудничил към отдела “Чужди журналисти” на контраразузнаването. Вербовчикът му е син на човек, който е бил лична охрана на Тодор Живков.

 

Кариерата на брат му - Стефан Димитров върви без скандали и бележи връх при правителството на Сергей Станишев, когато е назначен за шеф на бюрото в Бон. Проверяван е от Комисията по досиетата, но при него няма установена принадлежност към ДС.

 

Тогава Георги Димитров е посланик в Сърбия. През 2011 г. той бе отзован от правителството на ГЕРБ и външния министър Николай Младенов заради агентурното му минало.  

 

През октомври 2014 г. избухна отново скандал с Георги Димитров, който беше уволнен дисциплинарно и от министър Даниел Митов. Като мотив беше изтъкнато, че постоянният секретар е назначен от предшественика му Кристиан Вигенин в нарушение на закона. Освен това е Димитров имал участие в търговско дружество. ВАС обаче не откри несъответствия със Закона за дипломатическата служба при назначението и върна Димитров на работа. В решението на съда е посочено още и че Димитров е заличен като управител на фирмата, за която го обвинява настоящото ръководство на МВнР, още през 2002 г. Магистратите заявиха, че са склонни да заплатят на оневинения разходите по делото, ако той посочи в какъв размер са.

Оттогава Георги Димитров е в обтегнати отнашения и с Младенов, и с Митов. Затова още при съобщаването на окончателния състав на кабинета Бойко Борисов обяви: "Никога нямаше външен министър да е този господин (Стефан Димитров, бел. авт.), ако имах какъвто и да било контакт с Главчев".

 

Второ, опит за промяна на докрината на отбраната и на външната ни политика.

Няколко часа вчера преди да дойде новината за предложението на Главчев за смяна, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска с категоричен тон Стефан Димитров да бъде освободен. По думите на Борисов, за разлика от министъра на отбраната Атанас Запрянов, външният министър не се е справил добре на международната конференция за Украйна.

"За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия", каза Борисов. От думите му не стана ясно какво точно има предвид.

Преди това по време на международната конференция Стефан Димитров заяви, че България подкрепя формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски, и потвърди, че страната ще продължи да подкрепя Киев. В изказването си обаче министърът подменил и орязал почти всички тези, подготвени от експертите на Външно, като изоставил позиции, които министерството защитава от години. 

 

Борисов е председател на комисията по външна политика в парламента и като такъв бил получил сигнали от различни места за недоволството срещу Димитров, причинено от липсата на ясно изразена евроатлантическа позиция,

 

Трето, липса на навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

 

Както Епицентър. бг първи написа още снощи първият ни дипломат буквално сътворил скандал като вчера сутринта директно отказал среща с Джим О' Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ, събщиха с недоумение наши достоверни източници. От октомври 2023 година О' Брайън пое поста на помощник държавен секретар за Европа и Евразия. Това е на практика ключовият дипломат за Европа и отношенията с бившите съветски републики. И отказът да бъде приет от българския външен министър е много лош знак за нашите евроатлантически партньори.

След обяд в 17.00 часа, под натиск, срещата все пак се е състояла, както става ясно от съобщение със снимки във Фейсбук страницата на МВнР, които се появиха в 22:21 ч. - след като и Бойко Борисов, и Димитър Главчев обявиха, че искат оставката на Стефан Димитров. 

О'Брайън беше на посещение в България заради Конференцията по сигурността в Черно море. Това е втората му визита през последната година и половина - през февруари 2023 г. той призова за спешно приемане на законодателство за реформа в прокуратурата, два месеца преди изборите след които Иван Гешев беше отстранен.

 

Стефан Димитров си позволявал и необясними своеволия. В събота през нощта по време на нападението на Иран срещу Израел служебният външен министър си позволил да публикува в социалните мрежи българска позиция, която не е съгласувана. Първият ни дипломат се покрил като не отговарял на настойчивите позвънявания на премиера, който свика спешно заседание на службите и част от министрите във връзка със сигурността на страната. Оказало се, че в петък си е взел отпуска и се върнал в Черна гора като оставил дипламацията ни в ръцете на две зам.министърки, които нищо не разбирали.

 

Стефан Димитров не може да остане външен министър, заявиха категорично източници от правителството пред Епицентър. бг.

 

Явно изборът на външен министър е бил проблемен въпрос за служебния премиер Димитър Главчев.

Първоначално за служебен външен министър беше номиниран бившият български консул във Виена Ивайло Ценов. Впоследствие обаче той отказа номинацията поради "лични причини", а всъщност защото беше неподходящ за поста, и на негово място беше предложен Стефан Димитров. 

 

Обобщено - Стефан Димитров бе освободен в деня, в който участва на международна конференция за сигурността в Черно море, която се проведе в София, и ден след работното съвещание в НС по повод ескалацията на ситуацията в Близкия изток. На съвещанието МВнР бе представено от зам.-министъра Мария Димитрова.

 

Сега президентът трябва да издаде указ за назначаването  на Даниел Митов за външен министър, след което той трябва да се закълне пред парламента. Срок за това конституцията не упоменава.

 

Припомняме:  Даниел Митов е бил два пъти външен министър - първо през 2014 година в назначеното от тогавашния президент Росен Плевнелиев служебно правителство с премиер Георги Близнашки. Остава на поста и в следващото редовно правителство - на ГЕРБ - до началото на 2017 година.


ГЕРБ
Илия Лазаров СДС
ГЕРБ СДС
Еврохолд

От категорията

Борисов: ПП и ДБ ми дължат една ротация. Да ни подкрепят за наше правителство с наш премиер
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716577926.jpg

Гледам, мъчат се ПП, ама кой ги е записал. Те си казват, че това е запис, ...

24 май 2024 | 18:34

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея-Stoltenberg--Edna-ot-osnovnite-zadachi-na-NATO-e-da-predotvrati-eskalatsiya-na-konflikta-s-Rusiya_1701161676.jpg

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 ...

24 май 2024 | 18:37

Наследник на Талев: Родната къща на писателя е съборена с чук от македонисти

Димитър Панчев, родственик на писателя Димитър Талев-Naslednik-na-Talev--Rodnata-kashta-na-pisatelya-e-saborena-s-chuk-ot-makedonisti_1716577728.jpg

Виновни са родните управници и най-вече Манол Пейков!, каза Димитър Панчев, ...

24 май 2024 | 22:07

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя-Prezidentat-Radev--Ne-e-normalno-glavniya-prokuror-da-zvani-na-polititsi_1684396934.jpg

Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на президента ...

24 май 2024 | 21:44

Най-важното

Парламентарната асамблея на НАТО ще се проведе от 25 до 27 май в София

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея-Stoltenberg--Edna-ot-osnovnite-zadachi-na-NATO-e-da-predotvrati-eskalatsiya-na-konflikta-s-Rusiya_1701161676.jpg

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 ...

24 май 2024 | 18:37

Да се стягаме, да имаме добър резултат, за да имаме основа за кабинет, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов: ПП и ДБ ми дължат една ротация. Да ни подкрепят за наше правителство с наш премиер
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716577926.jpg

Гледам, мъчат се ПП, ама кой ги е записал. Те си казват, че това е запис, ...

24 май 2024 | 18:34

Според полицията била паднала от дъжда…

Наследник на Талев: Родната къща на писателя е съборена с чук от македонисти

Димитър Панчев, родственик на писателя Димитър Талев-Naslednik-na-Talev--Rodnata-kashta-na-pisatelya-e-saborena-s-chuk-ot-makedonisti_1716577728.jpg

Виновни са родните управници и най-вече Манол Пейков!, каза Димитър Панчев, ...

24 май 2024 | 22:07

Очаква се на 30 юни у нас да дойдат и предстоятелите на поместните православни църкви

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх-1435760954.jpg

Ще се опитам да променя програмата, защото смятам тази покана за много голяма и ...

24 май 2024 | 19:44

На 27 май държавният глава ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя-Prezidentat-Radev--Ne-e-normalno-glavniya-prokuror-da-zvani-na-polititsi_1684396934.jpg

Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на президента ...

24 май 2024 | 21:44

Церемонията бе наречена „Театрална суматоха“, посветена e на 95 години от рождението на Йордан Радичков

Мария Стефанова и Константин Николов спечелиха "Аскеер" за главни роли. Вижте останалите отличени

„Аскеер“ за водеща роля взеха Мария Стефанова – за ролята й на Розовата дама в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит (реж. Стефан Спасов, „Театър 199“). Снимка БТА--Askeer--za-vodeshta-rolya-vzeha-Mariya-Stefanova---za-rolyata-y-na-Rozovata-dama-v--Oskar-i-rozovata-dama--ot-Erik-Emanyuel-Shmit--rezh--Stefan-Spasov---Teatar-199-_1716580899.jpg

Двама от носителите на „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени в края на април от ...

24 май 2024 | 22:52

Решението бе обявено в рамките на заседание от председателя на съда Науаф Салам

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа-Mezhdunarodniyat-sad-na-OON-zadalzhi-Izrael-da-prekrati-ofanzivata-v-Rafa_1716587989.jpg

Съгласно решението Израел също така трябва да остави ГКПП "Рафа“ отворен ...

25 май 2024 | 00:56

В Киев са в паника - западните оръжия не променят ситуацията на фронта

Нова опорка на Зе-пропагандата: Западът е видовен за провалената мобилизация в Украйна

Украинската армия не успява да промени ситуацията на фронта въпреки западната помощ-front--nastaplenie--ataka_1716187593.jpg

Зачестяват публикациите в западни медии, че Европа все по-усилено убеждава ...

24 май 2024 | 14:02

Нашите въоръжени сили са пренапрегнати: предстоят им три войни, но са готови само за една

The Hill: Байдън губи Третата световна война от Русия и Китай

Байдън и неговите политици жертват националната сигурност на Америка, за да спечелят изборите през ноември-Baydan-i-negovite-polititsi-zhertvat-natsionalnata-sigurnost-na-Amerika--za-da-spechelyat-izborite-prez-noemvri_1716480605.jpg

Вместо да сплотят страната, за да надделее срещу все по-широката глобална атака ...

23 май 2024 | 19:08