Истинският проблем на изборите на 11 юли ще бъде избистрянето на позитивната алтернатива на Борисовото управление

Даниел Смилов, Дойче веле: Сбогом, мой Дон Корлеоне!

14297 | 6 май 2021 | 18:44

Борисов е влязъл в ролята на pater familias, който брани постигнатото от нахални и изгладнели за власт и облаги пришълци


Даниел Смилов

Дойче веле

 

България се разделя с Бойко Борисов не като в роман на Чандлър, а като в италианска семейно-криминална драма, случила се някъде от Неапол надолу. Чувствата са били величествени, но са изстинали, шумът и кавгите са много, остава да се подели някакво имущество, но същинската битка е за историята - дали любовта е била истинска или фалшива от началото до края.

И, разбира се, на чия страна ще се намеси полицията.

Скандалите с кюлчета и хазартни рушвети, както и последвалите ги протести през миналата година, бяха първата фаза на раздялата, която принуди Борисов да се скрие в джипката от “лоши думи хорски”.

 

45-тият парламент, който сам по себе си прилича на италианска фамилия от следвоенния период, беше втората фаза на тази раздяла. Ако не друго, той демонстрира, че родата (и дори полуофициалната любовница от ДПС) иска да скъса с протагониста, макар че всички го правят по свои си причини.

Краткият 45-ти парламент постигна основно две неща.

Първо: показа, че България е готова да бъде управлявана без ГЕРБ и Борисов.

И второ: подсказа, че страната може да бъде управлявана без ГЕРБ и Борисов, но за тази цел останалите роднини трябва да преодолеят взаимните си антипатия и недоверие и да се концентрират върху важните проблеми.

В тази ситуация ГЕРБ и Борисов дори започнаха да предизвикват нормална човешка реакция на съчувствие към тези, срещу които са застанали всички останали.

 

Но тази реакция беше по-скоро инстинктивна и кратковременна - докато не бомбира поредният корупционен компот в килера с управленските скелети на ГЕРБ.

 

Бомбажът се случи в комисията по “ревизията” на Мая Манолова, където едър земеделски предприемач - Светослав Илчовски - директно обвини премиера в оставка Бойко Борисов в мафиотски по своя характер деяния: изнудване на бизнесмени, (заплахи за) сексуално насилие срещу членове на други кланове, кюлчета злато и плеймейтки като подаръци за capo di tutti capi и т.н.

 

След разкритията на Али Баба от Дубай вече имаме и нова серия - този път за Дон Корлеоне от Банкя. И двете истории изглежда се преплитат в премиерското шкафче, а това подсилва усещането за автентичността им.

Скандалът със свидетелствата на Светослав Илчовски е пресен и съдържанието му трудно може да се коментира еднозначно. Но този скандал идва след други подобни - като споменатата история с Васил Божков, които нито бяха разследвани както трябва, нито истината около тях стана обществено достояние. И това е една от основните черти на наследството на Борисов, което го прави все по-неприемлив за премиер на страната - комбинацията между трупащи се скандални обвинения и липсата на тяхното пълно и коректно разследване и изясняване.

Борисов и ГЕРБ, разбира се, искат да представят нещата по друг начин. От тяхна гледна точка става дума за моментно увлечение по "безотговорни фактори”, които целят да разтурят с мъка изграденото домакинство и да сложат ръка върху имуществото.

 

Борисов е влязъл в ролята на pater familias, който брани постигнатото от нахални и изгладнели за власт и облаги пришълци. “Варварите са на прага на дома” - такъв ще бъде сигурно предизборният лозунг на ГЕРБ на идващите избори. Находчиво, но кухо и арогантно.

Една причина, която прави тази версия фалшива, е, че страната не е изпаднала в ново любовно-политическо увлечение.

Слави Трифонов не е Бойко Борисов от 2009 година и не е обединител, нито символ на цялостното отрицание на Борисов. Вотът за "Има такъв народ" (ИТН) е една от формите на отрицание на ГЕРБ: този вот изглежда е повече анти-истаблишмънт, отколкото свързан с особени позитивни надежди по отношение на Слави Трифонов. Странното му поведение също допринася за разликите с Борисов - той сякаш не иска да се представи като цялостна алтернатива на ГЕРБ, а се налага като наказание за партийния елит. Всичко това привлича достатъчен брой избиратели, за да стане ИТН дори първа сила. Но е вероятно тази първа сила да има неясен мандат за управление. Нещо повече: дори ИТН и ГЕРБ да имат по около 25% от гласовете, срещу всяка една от тях (а може би и срещу двете заедно) ще има мнозинство от хората в страната.

В тази ситуация вкопчването на ИТН в исканията от референдума през 2016 година изглежда все по-недостатъчно и неадекватно. Нито мажоритарната система, нито партийна субсидия от 1 лев ще решат някакъв проблем на страната - просто ще създадат други изборни и партийни правила, които като цяло ще са дори по-лоши.

В очакване на сериозния филм

Та истинският проблем на изборите на 11 юли ще бъде избистрянето на позитивната алтернатива на Борисовото управление. И ако ИТН не искат (или не могат) да се включат в съдържателния дебат, останалите партии би трябвало да се заемат с тази задача с двойна енергия.

 

"Демократична България (ДБ) например има достатъчно добре изработени алтернативни идеи за управление и влиза в тази кампания от много силна позиция (ако изследването на "Маркет Линкс" отпреди няколко дни дава коректна представа за тенденциите). С около 12% подкрепа и в очевидно възходящ тренд, ДБ може да опита сериозно да разшири присъствието си в център-дясното. За целта тя би трябвало да навлезе настойчиво в теми, които ГЕРБ все още смятат за своя запазена територия: инфраструктурата, която макар и пооправена, може да бъде много по-добра; отвореността на икономиката и инвестициите в страната; бедността и пенсионната система; условията за бизнес и регионалната политика. Като се добавят и зелените политики и традиционно силната тема за съдебната и антикорупционна реформа, ДБ има шанс да се наложи като много влиятелна формация в център-дясното, която да играе ключова роля при излъчването на конкурент на Румен Радев на президентските избори.

БСП пък би трябвало да промени сериозно стратегията си, ако иска да разчита на нещо позитивно на идващите избори. Лидерката Корнелия Нинова има свойството да консолидира все по-малко ядро от избиратели на левицата, като отблъсква останалите. И в 45-тия парламент БСП поиска да бъде запомнена основно с предложението си за преизчисляване на пенсиите (което е безсмислено без актуализация на бюджета). Затварянето на левицата в пенсионерската група гарантира вот за БСП, но той със сигурност ще е разочароващ. Ако левицата не се превърне в европейска социалдемократическа партия, ако не изостави популистките си залитания в хомофобска и антиимигрантска посока, нищо добро не я очаква и тя ще продължи да отстъпва терен на другите, без да е в състояние да привлича млади и прогресивно настроени хора.

Накратко: изборите през юли са с отворен край. Но те ще са най-вероятно третата (и последна) фаза от раздялата с Борисов. Само че и останалите роднини трябва да се вгледат в себе си и да разберат, че театрото с раздорите на италианската фамилия не е в тяхна полза. Хората обичат (траги)комедии, но не през цялото време.

Сега всички очакват сериозния филм.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


От категорията

Проф. Иво Христов: България се намира в най-жалкото си състояние за последните 120 години

Светът, който познаваме 30 години, приключи. Започва битката на континентите. Това означава речта на Путин, казва проф. Христов-1646916633.png

Страната е дълбоко разделена, българското общество е в социален полуразпад, в ...

30 септ. 2022 | 18:19

Георги Марков: Недопустимо е президентът Радев да говори на чужд език в Родината си

Георги Марков: Недопустимо е президентът Радев да говори на чужд език в Родината си-1605200649.jpg

НЕДОПУСТИМО Е ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕМИЕР ДА ГОВОРЯТ НА ЧУЖД ЕЗИК В РОДИНАТА СИ НА ...

1 окт. 2022 | 22:42

Огнян Минчев: Историята е присмехулница – Радев с „руския Крим“ открива интерконектора

Огнян Минчев: Историята е присмехулница – Радев с „руския Крим“ открива интерконектора-1647695855.jpg

Най-добре е все пак в българската политика да се появят политици, които по ...

1 окт. 2022 | 17:31

Велизар Енчев: В София гастролира театърът на двойните стандарти и геополитическия цинизъм

Велизар Енчев: В София гастролира театърът на двойните стандарти и геополитическия цинизъм-Velizar-Enchev--V-Sofiya-gastrolira-teatarat-na-dvoynite-standarti-i-geopoliticheskiya-tsinizam_1664630407.png

Урсула фон дер Лайен си затвори очите за агресията на Азербайджан и не осъди ...

1 окт. 2022 | 16:19

Най-важното

Българите се втурнаха към любимия си плод

Днес е най-голям интересът към Националната зеленчукова борса

Днес е най-голям интересът към Националната зеленчукова борса-Dnes-e-nay-golyam-interesat-kam-Natsionalnata-zelenchukova-borsa_1664700444.jpg

Там бяха докарани в огромни количества един любим на народа плод - български ...

2 окт. 2022 | 11:57

Страната ни има нужда от силни и легитимни институции, заяви той

Румен Радев: Надявам се да не се стигне до служебен кабинет
(Видео)

Радев: Гласувах преди всичко в подкрепа на демократичния процес в България--_1663664820.jpg

Същинските преговори за членство, съгласно преговорната рамка, не са започнали. ...

2 окт. 2022 | 11:07

Гласувах, за да може този хаос, този рекет върху българите да престане, заяви той

Борисов: Моето его отдавна съм го надживял. А пък реваншизъм мога да обещая, че няма да има!
(Видео)

Гласувах, за да може този хаос, този рекет върху българите да престане, заяви той.-Glasuvah--za-da-mozhe-tozi-haos--tozi-reket-varhu-balgarite-da-prestane--zayavi-toy-_1664699690.jpg

Светът е война, ясно позиционирана. Аз разбирам колегите полици, които избягват ...

2 окт. 2022 | 11:31

С ГЕРБ и ДПС няма да правим коалиция, добави тя

Нинова: Очаквам БСП да сме в управлението. България има нужда от социален стълб
(Видео)

Нинова: Очаквам БСП да сме в управлението. България има нужда от социален стълб-Ninova-dade-svoya-vot--Ochakvam-BSP-da-sme-v-upravlenieto--Balgariya-ima-nuzhda-ot-sotsialen-stalb_1664696080.jpg

Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом, за повишаване на ...

2 окт. 2022 | 10:17

Два са пътищата на България - или кардинална промяна, или Бог да пази България, добави той

Костадинов: Довечера ще има изненада. Резултатите ще са различни от тези, които ни дават социолозите
(Видео)

Костадинов: Довечера ще има изненада. Резултатите ще бъдат различни от тези, които ни ги казват-Kostadinov--Dovechera-shte-ima-iznenada--Rezultatite-shte-badat-razlichni-ot-tezi--koito-ni-gi-kazvat_1664695415.jpg

Той допълни, че ще влезе в коалиция само с хората, с които се среща по улиците ...

2 окт. 2022 | 10:20

България в момента има нужда от сигурност и стабилност, каза той

Карадайъ гласува в десет и 1 минута: Трябва да възстановим диалога и демокрацията

Мустафа Карадайъ гласува: Трябва да възстановим диалога и демокрацията-Mustafa-Karadaya-glasuva--Tryabva-da-vazstanovim-dialoga-i-demokratsiyata_1664694962.jpg

В България не бива в 22-ра година на 21 век българските граждани да се третират ...

2 окт. 2022 | 10:14

В 15 секции е преминато от машинен към хартиен вот

„Галъп”: 10,3% избирателна активност към 11 ч.

„Галъп”: 10,3% избирателна активност към 11 ч.-Izborite-v-chuzhbina---v-Dubay-mazh-glasuva-s-dve-mashini--v-Turtsiya-ochakvat-100-000-izbirateli_1664698287.jpg

Гласуването се осъществява предимно чрез машини, а в по-малките секции и с ...

2 окт. 2022 | 11:56

Миналата година са гласували малко над 2 600 000 души, което е най-ниската избирателна активност от демократичните промени в България.

Евелина Славчева, Тренд: Към 10.00 ч. избирателната активност 6.2% - по-малко от миналата година

Евелина Славчева, Тренд: Към 10.00 ч. избирателната активност 6.2% - по-малко от миналата година-Evelina-Slavcheva--Trend--Kam-10-00-ch--izbiratelnata-aktivnost-6-2----po-malko-ot-minalata-godina_1664697489.jpg

2 окт. 2022 | 10:55

Миналите избори завършиха с около 2 700 000 избиратели, отбеляза Първан Симеонов

"Галъп": 3,6% избирателна активност към 9 часа – по-малка към този час на вота през ноември

"Галъп": 3,6% избирателна активност към 9 часа – по-малка към този час на вота през ноември-1654234477.png

Симеонов призова избирателите да не обръщат внимание на "никакви класации ...

2 окт. 2022 | 10:18