С него се потвърждава важната роля на бившите държавни глави в системата на публичните власти

Държавната дума на Русия прие закона за гаранциите за бившите президенти

1642 | 9 дек. 2020 | 14:04

Документът не изключва възможността бившият държавен глава да бъде подведен под отговорност за държавна измяна и други тежки престъпления, но това ще става по специална процедура


Държавната дума на Руската федерация прие на трето четене закона за гаранциите за бившите президенти, пише “Российская газета“, цитирана от Агенция "Фокус".

Документът потвърждава важната роля на бившите държавни глави в системата на публичните власти. Процедурата за лишаване от имунитет на бившия държавен глава също се променя - ролята на парламента се увеличава.

Проектозаконът за разработване на нормите на актуализираната Конституция беше представен от ръководителя на комисията на Съвета на федерацията по конституционно законодателство и държавното устройство Андрей Клишас и председателя на комисията на Държавната дума по държавното устройство и законодателство Павел Крашенинников.

Според инициативата след изтичане на мандата си бившият президент ще може да разчита на същото ниво на защита и правни гаранции. Посочва се, че бившият държавен глава има имунитет, той не може да бъде привлечен към наказателна или административна отговорност, както и да бъде задържан, арестуван, подложен на претърсване, разпит или обиск.

Неприкосновеността му се простира върху обитаваните от него жилищни и офис помещения, използваните от него превозни средства, средства за комуникация, документи и багаж, както и кореспонденцията му.

"Държавата трябва да признае ролята на бившия президент дори след напускане на поста. Ако искаме гражданското общество да бъде стабилно, трябва да предоставим гаранции за имунитет," каза Крашенинников.

Документът не изключва възможността бившият президент да бъде подведен под отговорност за държавна измяна и други тежки престъпления. Просто ще има специална процедура, включваща премахване на имунитета. Сега тази процедура се инициира от председателя на Следствения комитет на Руската федерация, изпращайки становище до Държавната дума.

Съгласно новата процедура, въз основа на обвинение, повдигнато от Държавната дума, Съветът на федерацията ще може да вземе решение за отнемане на имунитета. Съветът на федерацията ще има три месеца да вземе решение, в противен случай обвинението се счита за отхвърлено. Освен това присъдата трябва да бъде потвърдена от Върховния съд.

 


Намери своята история

От категорията

Тръмп подновява масовите митинги през юни

-1610038399.jpg

През март бившият президент заяви, че възнамерява след междинните избори в ...

14 май 2021 | 09:50

Без маска: Отпадат ограничения за ваксинираните в САЩ

-1617954303.png

Президентът Джо Байдън нарече велик ден за Америка решението за отпадането на ...

14 май 2021 | 09:30

Само Чехия и САЩ в списъка с неприятелски страни на Русия

-1560322488.jpg

Според документа, Чехия може да наема за работа в своето посолство не повече от ...

14 май 2021 | 19:26

Путин: Украйна се превръща бавно, но сигурно в антипод на Русия

-1620545381.jpg

Москва ще реагира своевременно на заплахите за страната, произтичащи от ...

14 май 2021 | 16:55