Цачева с агресивен стил в дебата с Радев

Размяната на остри реплики започна още в първите минути на дискусията, в която през зялото време прехвърчат искри

Цачева с агресивен тон в дебата с Радев: Вие проруски кандидат ли сте? Той: А вие протурски ли сте?

77645 | 10 ноем. 2016 | 20:59

С агресивен тон започна дебатът между Румен Радев и Цецка Цачева по БНТ, подет от кандидата на ГЕРБ, която явно беше дошла като на война в студиото.

Цачева с агресивен стил в дебата с Радев-1478804712.jpgДебат Румен Радев Цецка Цачева-1478790900.jpg

С агресивен, на места дори скандален тон започна дебатът между Румен Радев и Цецка Цачева по БНТ, подет от кандидата на ГЕРБ, която явно беше дошла като на война в студиото. Размяната на остри реплики започна още в първите минути на дискусията, в която започнаха да прехвърчат искри. На моменти Цачева иззе ролята на водеща и започна да задава явно предварително заучени въпроси, с цел да притиска опонента си. 

 

"Хората са обззети от чувство на безпътица", така Румен Радев започна своето изказване по повод днешната знакова дата за българската история - 10 ноември.

Опонентът му Цачева заяви, че в последните години българите са обвзети от "надежда, ентусиазъм и подем". "България се върна отново в Европа", категорично заяви тя.

 

"Двете основни грешки на прехода са, че хората имаха големи надежди за бърза промяна, приоперитет и добър живот. Няма и справедливост и на практика много хора не могат да се възползват от демокрацията и да изхранят и изучат децата си", каза Радев.

Цачева обаче веднага го попита няма ли Българската социалистическа партия вина за това, което се случва. Радев отговори, че не е член на БСП.

 

Двамата коментираха и избора на нов президент за САЩ

"Това е изборът на Америка, но тепърва ще видим дали е за добро или не. Ако аз бъда избрана за президент на България ще работя активно и с Тръмп", обеща Цачева.

Радев веднага я захапа: "Преди време казахте, че повече харесвате Клинтън - как ще работите с Тръм?".

Цачева: "Хилари е политик, който е известен и затова е по-предвидима и за мен, и за ЕС. Тръмп е ново лице за политиката и аз не го познавам".

Радев: "Тръмп може да повлияе на политиката на целия свят, но ние имаме традиционно добри отношения със САЩ. Така че смяната на една личност няма да повлияе неблагоприятно на отношенията САЩ - България. Първото, за което ще говоря при среща с новия президент на САЩ, ще е за темата "Сигурност", категоричен бе Радев.

Цачева: "Стратегическите отношение, които имаме, ще бъдат основата, върху която ще водим диалог", каза пък Цачева, но тя бе категорична, че ще постави и въпросът за визите.

 

Следващата тема, поставено от водещата Чешмеджиева, бе за бъдещите отношения България - Русия

Попитани, ако се срещнат с руския президент Владимир Путин, какво ще му заявят двамата кадидата за държавен глава  заявиха:

"Категорично и любезно бих заявила на Путин, че водим прагматична политика, отстояваща интересите на страната ни. Бих го поканила и в България и ще го завед на Панорамата в Плевен", каза Цачева.

"Отношенията ни с Русия трябва да бъдат поставена на ясна прагматична основа. Бих поискал да си върнем пазарите в Русия и енергийните проекти. Между двата народа има огромна вековна и духовна връзка", каза Радев.

 

Изведнъж Цачева ни в клин, ни ръкав предизвика

скандал на тема "проруски - проевропейски кандидат"

Цачева  припомни, че руската преса писа, че в България на балотаж отиват "проруски и проевропейски кандидат" от упор изстреля:  "Вие като какъв се определяте?", обърна се тя с тон на учителка към Радев.

"Не сте ми шеф и няма да отговарям", отговори  Радев, разбирайки, че вече му е обявена война , но в крайна сметка се определи като "проевропейски"

Цачева: Кажете, вие проруски кандидат ли сте?

Радев: Вие четете ли  Файненшъл таймс какво пише за мен?

Цачева: Не сте ми началник!

Радев: Какво пише за вас в Миллиет? Че  сте  кандидат на ДОСТ

Цачева: Това е лъжа!

Радев: Кой тиражира лъжите, че аз съм проруски кандидат? Вие ме разбихте в Турция. На първи тур в Турция вие спечелихте 12 000 гласа, аз само - 300. Милллиет категорично пише, че вие сте кандидат на ДОСТ. Аз съм проевропейския кандидат, а ви сте протурския.

Цачева: Какво е отношението ви към Крим и как се вписвате в общата позиция на ЕС?

Радев: По въпроса за Крим има нарушения на международното право и това ефакт. Там се вее руски флаг и трябва да се търси дипломиатическо решение...И на свой ред попита: Какви са вашите зависимости?

Цачева: Нямам никакви зависимости, аз съм българска майка, която не е свързана с никакви олигарси, корупционни сделки и зависимости с други държави. Факт е, че ДОСТ обявиха подкрепа за мен, но се вижда и по-висок ръст на етническите турци, които са наши членове и симпатизанти, защото ГЕРБ работи с всички граждани.
Радев я захапа и за високия й вот в Столипиново, където по думите е "размазан" от Цачева.

 

На въпрос какво трябва да е отношението ни към Турция и безвизовия режим на съседката ни за ЕС, Радев отговори, че има редица проблеми и точки, които не са покрити: Турция категорично не е готова, най-вече по отношения на гражданските права. Не е спазила и споразумението за реадмисия, тепърва има много глави, които да покрива. Проблемът е много серизен, редица европейски страни се затварят за Турция, където стоят милиони бежанци. За това трябваше да мислим отдавна, посочи той.
Цачева обаче репликира: "Не е съвсем прилично да се коментират вътрешни отношения на една държава в друга, но това което се случва там е важно за нас. Турция действително се отдалечава от европейския си приоритет. Само когато се изпълнят критериите ще паднат визите."
По отношение на мигрантския поток Цачева заяви, че проблемът с бежанците е не само пред нашата страна, той се корени във военни конфликти, които са близо до нашата граница. Немислимо е проблемът с бежанците да е само и единствено за България, без да ползваме солидарност от ЕС. Тя припомни всички постигнати от Борисов привилегии по отношение на опазване на нашите граници,
Радев обаче я скастри, че сме започнали да работим по този въпрос в последните няколко месеца, а две години проблемът е проспан.
"Да задава въпрос кандидат на БСП за строителство към кандидат на ГЕРБ е абсурдно", отвърна му остро Цачева.
Радев заяви, че е много важно да имаме ясна политика по отношение на пресичането на каналджийството.

 

`Двамата продължиха да спорят по всички теми, залегнали в платформите им, дебятът се провежда с остър тон. 

"Вие шегувате ли се г-н Радев, наистина ли смятате, че може да прочетете едно постановление по-добре от мен", реагира с чувство за превърходство Цецка Цачева, докато двамата обсъждаха темата за бежанците.

"Идете на Лъвов мост и пребройте бежанците, явно бъркате тотално ситуацията в България. Германия въвежда вече лимит за бежанците", отговори й ген. Радев и след това нападна Цачева за лагера в Харманли, където има епидемия.

В един момент Цецка Цачева се обърна остро към Радев и му каза:

"Разликата между мен и вас е, че когато не мога да убедя колегите си от мнозинството на една идея, аз не напускам, а оставам. Вие избрахте друг вариант на развитие."

"Когато се продават националните интереси на България имаш две възможности да се примириш, или да се бориш", заяви ген. Радев.

В този момент спорът между тях стана толкова разпален, че водещата Добрина Чешмеджиева не можеше да ги прекъсне. Двата се прекъсваха един друг, спорейки на тема  армия и авиация.

 

"Как ще бъдете обединител на българската нация, като делите нещата на "ваши" и "мои", попита Цачева, която явно бе надъхана да напада опонента си...

 

----- 

Първият въпрос в дебата бе разочарование или надежда донесоха тези 27 години от 10 номеври, във връзка това, че дискусиута се провежда на този исторически за България ден..

"И двете. Хората имаха огромни надежди за един кратък бърз преход и бързо присъединяване кам европейското семейство. Няма справоделивост и много хора не могат да се възползват от демокрацията. Отчаянието е голямо. Неспособността на държавата да се справи с корупцията. БСП има вина за тези резултати, които имаме днес, както има вина и ГЕРБ", подчерта Радев, отговоряйки на първи хаплив въпрос на Цачева.

 

"Надежда, ентусиазъм подем, България се върна отново в Европа, падна Желязната завеса, ден след това падна и тоталитарния режим, отговори Цачева. Сега сме свободни хора в свобадна Европа. И в същото време има и тъга, че нещата у нас не са сручиха по-най добрия начин - олигархичните кръгове, приватизацията, подчерта Цачева.

 

Кандидатите на БСП и на ГЕРБ ген. Румен Радев и Цецка Цачева се изправиха в решителен дебат преди втория тур на президентските избори, който ще бъде в неделя на 13 ноември.

Към този момент социологически агенции дават преднина от около 10% за ген. Радев.

 

Претендетката от ГЕРБ  Цачева използва времето сред първия тур за повече срещи с хората и за медийни изяви, в който заложи на агресивния тон. Ден преди дебата премиеърт Борисов призна, че е направил грешка с избора на Цачева за кандидат-президент на ГЕРБ. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви, че Цачева е подготвена за този пост, но й липсва харизма.

 

Водеща на дебата е Добрина Чешмеджиева. Темите са външната политика, кампанията националната сигурност

Първа в БНТ влезе Цецка Цачева. `Малко след нея прага на Сан Стефано 29 прекрачи и Румен Радев. Двамата са съпроводени от малки екипи от сътрудници. Цачева е в тъмносин костюм, Радев с черен костюм, бяла риза и тъмносиня вратовръзка.

 

 По време на 90-минутната дискусия, социологическата агенция "Алфа рисърч" ще измерва обществените нагласи. Специално ще бъде насочено вниманието към тези, които още не са решили за кого да гласуват на втория тур.


Това са т вторите телевизионни дебати между ген. Румен Радев и Цецка Цачева от началото на кампанията. Преди първия тур двамата влязоха в диспут по Би Ти Ви, който ген. Радев спечели убедително. Цачева направи гафове, които станаха част от критиките към нея по време на кампанията. 

 

Очаквайте подробности...

 

 

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО дебата между Радев и Цачева ТУК

 

 


От категорията

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Наглост и спектакъл" - гръцкият бизнесмен Каламарис с обвинения към Зартова и нейн бивш заместник

"Наглост и спектакъл" - гръцкият бизнесмен Каламарис с обвинения към Зартова и нейн бивш заместник. Снимка БТА--Naglost-i-spektakal----gratskiyat-biznesmen-Kalamaris-s-obvineniya-kam-Zartova-i-neyn-bivsh-zamestnik_1708640139.png

Каламарис призова депутатите да поканят на изслушване главния архитект на София ...

23 февр. 2024 | 00:12

Прокурор Зартова: В Софийската районна прокуратура никога не е имало чадър над убития Мартин Божанов

Прокурор Зартова: В Софийската районна прокуратура никога не е имало чадър над убития Мартин Божанов-Prokuror-Zartova--V-Sofiyskata-rayonna-prokuratura-nikoga-ne-e-imalo-chadar-nad-ubitiya-Martin-Bozhanov_1708635276.jpg

В конкретния случай с господата гръцки раждани постановлението, с което те са ...

22 февр. 2024 | 19:41

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53