Цачева с агресивен стил в дебата с Радев

Размяната на остри реплики започна още в първите минути на дискусията, в която през зялото време прехвърчат искри

Цачева с агресивен тон в дебата с Радев: Вие проруски кандидат ли сте? Той: А вие протурски ли сте?

61203 | 10 ноем. 2016 | 20:59

С агресивен тон започна дебатът между Румен Радев и Цецка Цачева по БНТ, подет от кандидата на ГЕРБ, която явно беше дошла като на война в студиото.

Цачева с агресивен стил в дебата с Радев-1478804712.jpgДебат Румен Радев Цецка Цачева-1478790900.jpg

С агресивен, на места дори скандален тон започна дебатът между Румен Радев и Цецка Цачева по БНТ, подет от кандидата на ГЕРБ, която явно беше дошла като на война в студиото. Размяната на остри реплики започна още в първите минути на дискусията, в която започнаха да прехвърчат искри. На моменти Цачева иззе ролята на водеща и започна да задава явно предварително заучени въпроси, с цел да притиска опонента си. 

 

"Хората са обззети от чувство на безпътица", така Румен Радев започна своето изказване по повод днешната знакова дата за българската история - 10 ноември.

Опонентът му Цачева заяви, че в последните години българите са обвзети от "надежда, ентусиазъм и подем". "България се върна отново в Европа", категорично заяви тя.

 

"Двете основни грешки на прехода са, че хората имаха големи надежди за бърза промяна, приоперитет и добър живот. Няма и справедливост и на практика много хора не могат да се възползват от демокрацията и да изхранят и изучат децата си", каза Радев.

Цачева обаче веднага го попита няма ли Българската социалистическа партия вина за това, което се случва. Радев отговори, че не е член на БСП.

 

Двамата коментираха и избора на нов президент за САЩ

"Това е изборът на Америка, но тепърва ще видим дали е за добро или не. Ако аз бъда избрана за президент на България ще работя активно и с Тръмп", обеща Цачева.

Радев веднага я захапа: "Преди време казахте, че повече харесвате Клинтън - как ще работите с Тръм?".

Цачева: "Хилари е политик, който е известен и затова е по-предвидима и за мен, и за ЕС. Тръмп е ново лице за политиката и аз не го познавам".

Радев: "Тръмп може да повлияе на политиката на целия свят, но ние имаме традиционно добри отношения със САЩ. Така че смяната на една личност няма да повлияе неблагоприятно на отношенията САЩ - България. Първото, за което ще говоря при среща с новия президент на САЩ, ще е за темата "Сигурност", категоричен бе Радев.

Цачева: "Стратегическите отношение, които имаме, ще бъдат основата, върху която ще водим диалог", каза пък Цачева, но тя бе категорична, че ще постави и въпросът за визите.

 

Следващата тема, поставено от водещата Чешмеджиева, бе за бъдещите отношения България - Русия

Попитани, ако се срещнат с руския президент Владимир Путин, какво ще му заявят двамата кадидата за държавен глава  заявиха:

"Категорично и любезно бих заявила на Путин, че водим прагматична политика, отстояваща интересите на страната ни. Бих го поканила и в България и ще го завед на Панорамата в Плевен", каза Цачева.

"Отношенията ни с Русия трябва да бъдат поставена на ясна прагматична основа. Бих поискал да си върнем пазарите в Русия и енергийните проекти. Между двата народа има огромна вековна и духовна връзка", каза Радев.

 

Изведнъж Цачева ни в клин, ни ръкав предизвика

скандал на тема "проруски - проевропейски кандидат"

Цачева  припомни, че руската преса писа, че в България на балотаж отиват "проруски и проевропейски кандидат" от упор изстреля:  "Вие като какъв се определяте?", обърна се тя с тон на учителка към Радев.

"Не сте ми шеф и няма да отговарям", отговори  Радев, разбирайки, че вече му е обявена война , но в крайна сметка се определи като "проевропейски"

Цачева: Кажете, вие проруски кандидат ли сте?

Радев: Вие четете ли  Файненшъл таймс какво пише за мен?

Цачева: Не сте ми началник!

Радев: Какво пише за вас в Миллиет? Че  сте  кандидат на ДОСТ

Цачева: Това е лъжа!

Радев: Кой тиражира лъжите, че аз съм проруски кандидат? Вие ме разбихте в Турция. На първи тур в Турция вие спечелихте 12 000 гласа, аз само - 300. Милллиет категорично пише, че вие сте кандидат на ДОСТ. Аз съм проевропейския кандидат, а ви сте протурския.

Цачева: Какво е отношението ви към Крим и как се вписвате в общата позиция на ЕС?

Радев: По въпроса за Крим има нарушения на международното право и това ефакт. Там се вее руски флаг и трябва да се търси дипломиатическо решение...И на свой ред попита: Какви са вашите зависимости?

Цачева: Нямам никакви зависимости, аз съм българска майка, която не е свързана с никакви олигарси, корупционни сделки и зависимости с други държави. Факт е, че ДОСТ обявиха подкрепа за мен, но се вижда и по-висок ръст на етническите турци, които са наши членове и симпатизанти, защото ГЕРБ работи с всички граждани.
Радев я захапа и за високия й вот в Столипиново, където по думите е "размазан" от Цачева.

 

На въпрос какво трябва да е отношението ни към Турция и безвизовия режим на съседката ни за ЕС, Радев отговори, че има редица проблеми и точки, които не са покрити: Турция категорично не е готова, най-вече по отношения на гражданските права. Не е спазила и споразумението за реадмисия, тепърва има много глави, които да покрива. Проблемът е много серизен, редица европейски страни се затварят за Турция, където стоят милиони бежанци. За това трябваше да мислим отдавна, посочи той.
Цачева обаче репликира: "Не е съвсем прилично да се коментират вътрешни отношения на една държава в друга, но това което се случва там е важно за нас. Турция действително се отдалечава от европейския си приоритет. Само когато се изпълнят критериите ще паднат визите."
По отношение на мигрантския поток Цачева заяви, че проблемът с бежанците е не само пред нашата страна, той се корени във военни конфликти, които са близо до нашата граница. Немислимо е проблемът с бежанците да е само и единствено за България, без да ползваме солидарност от ЕС. Тя припомни всички постигнати от Борисов привилегии по отношение на опазване на нашите граници,
Радев обаче я скастри, че сме започнали да работим по този въпрос в последните няколко месеца, а две години проблемът е проспан.
"Да задава въпрос кандидат на БСП за строителство към кандидат на ГЕРБ е абсурдно", отвърна му остро Цачева.
Радев заяви, че е много важно да имаме ясна политика по отношение на пресичането на каналджийството.

 

`Двамата продължиха да спорят по всички теми, залегнали в платформите им, дебятът се провежда с остър тон. 

"Вие шегувате ли се г-н Радев, наистина ли смятате, че може да прочетете едно постановление по-добре от мен", реагира с чувство за превърходство Цецка Цачева, докато двамата обсъждаха темата за бежанците.

"Идете на Лъвов мост и пребройте бежанците, явно бъркате тотално ситуацията в България. Германия въвежда вече лимит за бежанците", отговори й ген. Радев и след това нападна Цачева за лагера в Харманли, където има епидемия.

В един момент Цецка Цачева се обърна остро към Радев и му каза:

"Разликата между мен и вас е, че когато не мога да убедя колегите си от мнозинството на една идея, аз не напускам, а оставам. Вие избрахте друг вариант на развитие."

"Когато се продават националните интереси на България имаш две възможности да се примириш, или да се бориш", заяви ген. Радев.

В този момент спорът между тях стана толкова разпален, че водещата Добрина Чешмеджиева не можеше да ги прекъсне. Двата се прекъсваха един друг, спорейки на тема  армия и авиация.

 

"Как ще бъдете обединител на българската нация, като делите нещата на "ваши" и "мои", попита Цачева, която явно бе надъхана да напада опонента си...

 

----- 

Първият въпрос в дебата бе разочарование или надежда донесоха тези 27 години от 10 номеври, във връзка това, че дискусиута се провежда на този исторически за България ден..

"И двете. Хората имаха огромни надежди за един кратък бърз преход и бързо присъединяване кам европейското семейство. Няма справоделивост и много хора не могат да се възползват от демокрацията. Отчаянието е голямо. Неспособността на държавата да се справи с корупцията. БСП има вина за тези резултати, които имаме днес, както има вина и ГЕРБ", подчерта Радев, отговоряйки на първи хаплив въпрос на Цачева.

 

"Надежда, ентусиазъм подем, България се върна отново в Европа, падна Желязната завеса, ден след това падна и тоталитарния режим, отговори Цачева. Сега сме свободни хора в свобадна Европа. И в същото време има и тъга, че нещата у нас не са сручиха по-най добрия начин - олигархичните кръгове, приватизацията, подчерта Цачева.

 

Кандидатите на БСП и на ГЕРБ ген. Румен Радев и Цецка Цачева се изправиха в решителен дебат преди втория тур на президентските избори, който ще бъде в неделя на 13 ноември.

Към този момент социологически агенции дават преднина от около 10% за ген. Радев.

 

Претендетката от ГЕРБ  Цачева използва времето сред първия тур за повече срещи с хората и за медийни изяви, в който заложи на агресивния тон. Ден преди дебата премиеърт Борисов призна, че е направил грешка с избора на Цачева за кандидат-президент на ГЕРБ. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви, че Цачева е подготвена за този пост, но й липсва харизма.

 

Водеща на дебата е Добрина Чешмеджиева. Темите са външната политика, кампанията националната сигурност

Първа в БНТ влезе Цецка Цачева. `Малко след нея прага на Сан Стефано 29 прекрачи и Румен Радев. Двамата са съпроводени от малки екипи от сътрудници. Цачева е в тъмносин костюм, Радев с черен костюм, бяла риза и тъмносиня вратовръзка.

 

 По време на 90-минутната дискусия, социологическата агенция "Алфа рисърч" ще измерва обществените нагласи. Специално ще бъде насочено вниманието към тези, които още не са решили за кого да гласуват на втория тур.


Това са т вторите телевизионни дебати между ген. Румен Радев и Цецка Цачева от началото на кампанията. Преди първия тур двамата влязоха в диспут по Би Ти Ви, който ген. Радев спечели убедително. Цачева направи гафове, които станаха част от критиките към нея по време на кампанията. 

 

Очаквайте подробности...

 

 

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО дебата между Радев и Цачева ТУК

 

 


От категорията

Борисов за ПП: Мислели са да безчинстват навсякъде! Хора ме питат защо унижавам партията си

Борисов за ПП: Мислели са да безчинстват навсякъде! Хора ме питат защо унижавам партията си-Borisov-za-PP--Misleli-sa-da-bezchinstvat-navsyakade--Hora-me-pitat-zashto-unizhavam-partiyata-si_1685250170.jpg

Въпросът е в начина, по който мислят, че се управлява държавата. Ние за две ...

28 май 2023 | 08:00

Асен Василев в записа: Министрите да се подпишат с кръв, че ще изритат хората на ГЕРБ и Радев

Още от записа на ПП, Василев: Министрите да се подпишат с кръв, че ще изритат хората на ГЕРБ и Радев-1638724369.png

Законно, незаконно, трябва да изгонят всички директори на Дирекции и шефове на ...

28 май 2023 | 08:11

Кирил Петков "спешно" замина в чужбина след скандала със записите

Кирил Петков "спешно" замина в чужбина след скандала със записите-Kiril-Petkov--speshno--zamina-v-chuzhbina-sled-skandala-sas-zapisite_1685267238.png

Петков трябвало да гостува в сутрешния блок на Би Ти Ви. Цънцарова обяви, че ...

28 май 2023 | 12:45

Пореден национален протест срещу войната по пътищата се провежда в 20 града у нас

Пореден национален протест срещу войната по пътищата се провежда в 20 града у нас
Сн. БНР-Poreden-natsionalen-protest-sreshtu-voynata-po-patishtata-se-provezhda-v-20-grada-u-nas-Sn--BNR_1685266667.jpg

Недоволството е организирано от близки на загинали при катастрофи

28 май 2023 | 12:37

Най-важното

Според него ключът към решаване на парламентарната криза се държи от Христо Иванов

Делян Добрев: Или дясно правителство на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН, или нови избори

Делян Добрев: Или дясно правителство на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН, или нови избори-Delyan-Dobrev--Sram-me-e-ot-vas-Kiril-i-Asen--Vsichki-tryabva-da-ni-e-sram-_1674042094.jpg

Ако въпреки всичко, все пак се сформира някакъв Франкенщайн с участието на Асен ...

28 май 2023 | 11:04

Преговорите не са само замразени, а са върнати в началната им точка, поясни той

Иван Костов: Стана невъзможно да се избере правителството, което беше почти сглобено

Иван Костов: Стана невъзможно да се избере правителството, което беше почти сглобено-Ivan-Kostov--Stana-nevazmozhno-da-se-izbere-pravitelstvoto--koeto-beshe-pochti-sglobeno_1685260080.jpg

Когато Радев си назначи шефове на службите, те вече нямат връзка с ...

28 май 2023 | 10:47

Да чухте реплика за инфлацията, овладяването на цените, бюджета и горивата, запита той

Тошко Йорданов: Василев и Петков са болни на тема власт. Не сме чули толкова брутален запис на ГЕРБ
(Видео)

Тошко Йорданов: Василев и Петков са болни на тема власт. Не сме чули толкова брутален запис на ГЕРБ-Toshko-Yordanov--Vasilev-i-Petkov-sa-bolni-na-tema-vlast--Ne-sme-chuli-tolkova-brutalen-zapis-na-GERB_1685259491.png

Решението е да има експертен кабинет, подкрепен от повечето партии в ...

28 май 2023 | 10:35

Според него ПП/ДБ няма да преживеят скандала със записите, тъй като не са предложили нито една адекватна политика

Андрей Райчев: ПП/ДБ няма да могат да преживеят скандала със записа, да се мисли за третия мандат!

Андрей Райчев: Борисов вече само очаква хода на ПП/ДБ-Andrey-Raychev--Intuitsiyata-mi-govori--che-GERB-shte-spechelyat-izborite_1676548648.jpg

Спасително за ПП/ДБ е да минат на вариант експертно правителство, но не се знае ...

28 май 2023 | 10:18

Това изказване е диагноза. Това е ултра-нео-болшевизъм, пише Михаил Иванова

Асен Василев в записа: Министрите да се подпишат с кръв, че ще изритат хората на ГЕРБ и Радев

Още от записа на ПП, Василев: Министрите да се подпишат с кръв, че ще изритат хората на ГЕРБ и Радев-1638724369.png

Законно, незаконно, трябва да изгонят всички директори на Дирекции и шефове на ...

28 май 2023 | 08:11

Аз обяснявам, че това е добре за държавата, да приемем бюджет

Борисов за ПП: Мислели са да безчинстват навсякъде! Хора ме питат защо унижавам партията си

Борисов за ПП: Мислели са да безчинстват навсякъде! Хора ме питат защо унижавам партията си-Borisov-za-PP--Misleli-sa-da-bezchinstvat-navsyakade--Hora-me-pitat-zashto-unizhavam-partiyata-si_1685250170.jpg

Въпросът е в начина, по който мислят, че се управлява държавата. Ние за две ...

28 май 2023 | 08:00

Почетният председател на ДПС опроверга слуховете, че Карадайъ ще бъде сменен

В специално послание Доган категорично защити лидерството на Карадайъ

В специално послание Доган категорично защити лидерството на Карадайъ-V-spetsialno-poslanie-Dogan-kategorichno-zashtiti-liderstvoto-na-Karadaya_1685251930.jpg

Искам ясно да заявя: Всяко посегателство срещу председателя на ДПС е ...

28 май 2023 | 08:29

Той определи изтеклия запис като "циничен разговор по различни варианти за злоупотреба с власт"

Даниел Митов след замразяването на преговорите с ПП-ДБ: Няма друго решение, ще има последствия

Даниел Митов след замразяването на преговорите с ПП-ДБ: Няма друго решение в случая-Daniel-Mitov-sled-zamrazyavaneto-na-pregovorite-s-PP-DB--Nyama-drugo-reshenie-v-sluchaya_1685255799.jpg

28 май 2023 | 09:35

Някой се опитва да вземе държавата на концесия, заяви служебният премиер

Гълъб Донев: Ще внесем предложения за удължаване на Бюджет 2022. Пенсиите за юни са гарантирани

Гълъб Донев: Някой се опитва да вземе държавата на концесия-Galab-Donev--Nyakoy-se-opitva-da-vzeme-darzhavata-na-kontsesiya_1685255948.jpg

Не мога да давам съвет на президента, но според мен, когато той връчва мандата, ...

28 май 2023 | 09:38