Площадката на спрения проект АЕЦ "Белене"

Близо две години не може да се сформира арбитражен състав, който да разгледа спора

Делото на „Уорли Парсънс“ срещу НЕК за 54 млн. евро излезе от мъртвата точка

8275 | 5 май 2016 | 15:53

Парижкият проф. Даниел Коен ще бъде председател на арбитражния състав, в него влизат също американецът Филип Брънър и виенският адвокат Орлин Радински


През януари миналата година се появиха съобщения, че „Уорли Парсънс“, архитект-инженерът по проекта АЕЦ „Белене“, съди държавната НЕК за сумата от 54 милиона eвро пред Международния арбитражен съд в Париж. След това делото сякаш потъна в небитието. Няма информация за хода му, няма и резултати.

Оказва се, че действително на 14 юли 2014 година компанията „УорлиПарсънс“ е завела иск срещу Националната електрическа компания (НЕК) пред Международния арбитражен съд към Международната търговска камара със седалище в Париж.


По иска на „Уорли Парсънс“ е образувано дело 20351. Компанията се представлява от престижната американска адвокатска кантора „Уат, Тиъдър, Хдуфар енд Фитцджералд“ и от българското адвокатско дружество „Данаилов, Дренски, Неделчев и съдружие“.

 

НЕК от своя страна се представлява от българската кантора „Табаков, Табакова и съдружници“.

 

След кореспонденция между страните и Секретариата на арбитражния съд е сформиран арбитражен състав. В него влизат германският професор Карл Хайнц Бьокщигел и професорът във френската Сорбона Лоран Енес. Те от своя страна са определили за председател на арбитражния състав проф. Пиер Терсие, известен като светило в международната арбитражна практика.

 

Неочаквано обаче през декември 2014 г. тримата арбитри си правят отвод.

 

Оказва се, че не става въпрос за международен арбитражен процес, а за вътрешен арбитраж между две български компании, към който е приложимо българското право.

 

Езикът, на който трябва да се води производството, е български и всички актове на арбитражния състав трябва да бъдат изготвени на български език. Изглежда, че за светилата на международния арбитраж подобна задача се е оказала твърде тежка, ако не и невъзможна.


От началото на 2015 г. започват мъки по сформирането на нов арбитражен състав.

 

Противно на очакванията тази процедура не е нито лека, нито лесно могат да се изпълнят изискванията на приетата от страните арбитражна клауза, която изисква арбитрите да не са българи.

 

Интересно е по каква причината е приета клауза, според която хем да се приеме приложимостта на българското право, хем то да се прилага от арбитри, които не са българи.

 

Все пак през март 2015 г. вече е сформиран втори арбитражен състав с председател проф. Клаус Закс. Той взема казуса присърце и в края на април 2015 г. в София се провежда предварително подготвително заседание за решаване на процедурни въпроси.

 

На него не се постига съгласие относно езика на производството и като резултат двама от тримата арбитри, включително и самият проф. Закс си правят отвод.

 

Започва нов кръг преговори за определяне на арбитри, който продължава близо година.

 

Секретариатът на Международния арбитражен съд в Париж се нагърбва с нелеката задача да осигури председател на арбитражния състав, който да разгледа делото въпреки трудностите, възникнали от необичайната арбитражна клауза.

 

В крайна сметка е решено, че парижкият професор Даниел Коен ще председателства арбитражния състав. Американският гражданин Филип Брънър е номинацията на „Уорли Парсънс“, а посоченият от НЕК арбитър е Орлин Радински, практикуващ адвокат във Виена.

 

Той е и единственият, който хем не е български гражданин, хем българския му произход позволява да разбере за какво става въпрос в процеса, без да използва преводач.

 

И така, близо две години след завеждането на иска има всички изгледи делото да се гледа в България.

 

 


ОЗК

От категорията

Взето е окончателно инвестиционно решение за газовия терминал в Александруполис

Плановете са газовият терминал да бъде изграден до края на следващата година-1643364111.jpg

„Булгартрансгаз“ притежава 20% от акционерния капитал на проектната компания ...

28 ян. 2022 | 12:01

Цената на хляба скочи до 5 лева, производителите теглят кредити заради тока

Цената на хляба скочи до 5 лева, производителите теглят кредити заради тока-1435330520.jpg

Миналата година по това време плащахме 15 хил. лева, в момента сметката е 62 ...

28 ян. 2022 | 11:35

Гроздан Караджов: Още тази година ще започне ремонтирането на Дунав мост при Русе

Още тази година ще започне ремонтирането на Дунав мост при Русе, посочва министърът на строителството Гроздан Караджов-1641460190.png

Обследването е показало лоши резултати на съоръжението, включително начало на ...

28 ян. 2022 | 14:20

НСИ: 79,7% ръст на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ

-1640792221.png

Общият индекс на цените на производител в промишлеността през декември 2021 г. ...

28 ян. 2022 | 12:07