Деница Сачева: Никога не съм си сменяла политическите предпочитания

Правителството работи да движи страната напред, а не към регрес, добави тя

Деница Сачева: Никога не съм си сменяла политическите предпочитания. Радев да каже за министрите си

11560 | 24 авг. 2020 | 08:35

Предложението на Борисов е на практика огледален образ на всичко, което иска парламентарната, и извънпарламентарната опозиция, както и народа от улицата. Ако някой не харесва кривото огледало на собствените си представи, това не е проблем на партията ни


Ако някой в момента не харесва кривото огледало на своите собствени представи, това не може да е проблем на партията, която предлага промени.

Това объркано обяснение даде пред Нова тв социалният министър Деница Сачева, която уточни, че предложението за нова конституция на ГЕРБ е огледален образ на всички искания на улицата.

 

Водещият Виктор Никоолаев ѝ припомни, че огледалото всъщност показва наобратно, при което Сачева продължи с има ли хора, които предлагат реални решения. На въпрос дали това не се чува на избори, отговорът беше, че се чува по всяко време, след като Сачева обясни, че на протестите вече се появявали и елементи на вуду, след появата на бесилки.

 

Въпросът е ще има ли помощ за всички хора, ще има ли адекватно управление на предстоящи кризи, посочи тя. Попитана дали това ще го има, ако ГЕРБ остане на власт, отговорът беше, че "няма оправдаване за оставане на власт. Правим всичко възможно да подготвим страната ни за това, което предстои" – т.е. последиците от кризата с коронавируса, които са всеобхватни. „Всичко това изисква работещи институции”, настоя Сачева.

 

ГЕРБ си има премиер и той се казва Бойко Борисов – всичко останало са медийни спекулации, каза Сачева, която подчерта абсолютно същото за слуховете, че бившият външен министър Николай Младенов може да е временен вариант за заместник на Бойко Борисов. Сачева видя и "много" хора в ГЕРБ, които били посочени за премиер, което означав, че партията има добри кадри, но водещият на сутрешният блок на Нова телевизия Виктор Николаев отвърна, че изглежда не са толкова много.

 

Не беше пропусната и позицията на президента Румен Радев за оставка на кабинета – неговата роля е да балансира, не да размахва юмруци, смята Сачева. Тя попита и какво щяло да стане 1997 година, ако тогавашният президент Петър Стоянов действал както Радев сега.

 

"Всеки човек е недоволен от различни неща", подчерта Сачева и изрази позиция, че малцина в България си давали сметка за цялостната политика, която води правителството – недоволните обикновено недоволстват от нещо конкретно.

 

Откакто ГЕРБ управлява, минималната работна заплата стана от 240 лв. на 610 лв. сега, даде пример Сачева. Тя даде и друг пример - с мярката "60 на 40" безработицата сега е 7,9%, иначе щяла да е 14%. Правителството работи да движи страната напред, а не към регрес, добави тя и видя решението да живеем по-добре в това да не се спъваме сами по пътя напред. Накъде вървим - да живеем по-добре или по-зле?*

 

Не се страхуваме от служебен кабинет, въпросът е кой ще е в него, заяви Сачева и след като Виктор Николаев възкликна защо пък не тя, ако си смени политическите предпочитания, Сачева отвърна, че тя никога не е сменяла политическите си предпочитания, винаги е била десен човек. Но отказа да коментира времето, когато громеше ГЕРБ като партия на корупциятта, а днес е министър в кабинета на Борисов

 

Сачева се възмути по НТВ, че медиите отразяват общественото недоволство срещу управлението на кабинета „Борисов“ 3 и главния прокурор Иван Гешев.

Тя се обяви против предложението на ГЕРБ за промени в Конституцията в частта за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120. И допълни още: Кога сме заявявали, че не желаем служебен кабинет?!   Никога не сме имали притеснения от служебен кабинет.  Въпросът не е дали се страхуваме, а кой би бил в този кабинет?!“, попита тя. И разигра сценарий- Александър Маринов-премиер, Адв.  Владимир Шейтанов и Еленко Божков съответно министри на социалната политика и енергетиката.  

 

Ако няма яснота за организацията на изборите, тогава има проблем, смята Сачева. Затова и според нея трябва да има дебати и за Изборния кодекс - за да се решат неща като електронното гласуване например. "Ако едно управление е добро, защо предлага рестарт?" - на този въпрос

 

Сачева отговори с думите, че щом по социологически проучвания обществото не одобрява и щом се възхищаваме на хора, замерящи държавни институции с яйца и домати, трябва да се говори по темата. Иначе сега имало квазиформа на анархия, а всичко, което се случва, трябва да има много ясна оценка. "Всеки, който си въобрази, че опаковката е съдържание, рано или късно си отива въобще от историята", заключи Сачева.


От категорията

Провал! Договорен е слот само за един танкер с втечнен газ през октомври, другите два са отказани
(Видео)

Служебният министър на енергетиката Росен Христов Снимка: БНТ-1660926600.jpg

За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които са на икономически ...

19 авг. 2022 | 19:29

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство
(Видео)

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство-1660945219.jpg

Аз съм неудобна в политиката от много време, много бой съм понасяла, и това ще ...

19 авг. 2022 | 18:31

10 милиарда лева несъбрани данъци след Асен Василев
(Видео)

Просрочени данъчни задължения на фирми за над 10 млрд. лв. остави след себе си бившият министър на финансите Асен Василев-1656911400.jpg

По време на управлението на бившия финансов министър в списъка на големите ...

19 авг. 2022 | 21:38

Каримански, ИТН: Ние не свалихме кабинета, концентрацията на властта беше при финансовия министър
(Видео)

Любомир Каримански Кадър: БНТ-1660930441.jpg

Неразбираемо е защо в един момент партиите твърдят, че служебният кабинет ...

19 авг. 2022 | 20:32