Обмисляме дали новата учебна година да започне по-рано, около 5-и септември, заяви министърът на образованието

Докато зависи от мен, ваксините за учители и ученици ще бъдат доброволни

Денков: Новата учебна година може да започне около 5 септември

3381 | 15 ян. 2022 | 09:49

Омикрон вълната ще донесе повече болни деца. Новото е, че всичко се развива много по-бързо. Обучението продължава в клас. Амбицията е да завършим срокът с децата в училище, заяви министърът на образованието


Министерството на образованието обмисля извънредна зимна ваканция между първия и втория срок, за да си почина учители и ученици, каза днес пред БНТ министърът на образованието Николай Денков.

Той допълни, че се обмисля и начало на следващата учебна година на 5 септември. Денков се обяви за тестове на учениците два пъти седмично, но за момента няма достатъчни тестове за това. Към момента има 50% ваксинирани учители, при учениците в гимназиалните класове и 15 на сто ваксинирани или преболедували.

Броят на класовете под карантина е на нивата от върха на предишната вълна - 3%. През последните седмици има увеличение три пъти на заразените учители и ученици, но ситуацията не била драматична. Според Николай Денков в обучението има пропуски, като системата щяла да ги идентифицира, за да бъдат те наваксани.

 

Омикрон-вълната ще донесе повече болни деца. Новото е, че всичко се развива много по-бързо. Обучението продължава в клас. Амбицията е да завършим срока с  децата в училище. В момента единственият голям риск е да не би да почнат много бързо да се пълнят болниците и интензивните легла. Ако има някъде заразен ученик, затваряме паралелка, не цялата страна. Това обяви министърът на образованието акад. Николай Денков в ефира на БНТ.

Около 88% около Коледа децата бяха в училище. Сега малко повече са вкъщи, така че има някакъв уплах. Почти 50% от учителите са ваксинирани. Щадящите тестове успяват да предпазят от големи клъстери със заразяващи. Те са необходими, но не могат да решат изцяло проблемът. Според мен е по-добре да бъдат два пъти седмично, но към момента нямаме толкова тестове, добави той.

Докато зависи от мен, ваксините за учители и ученици ще бъдат доброволни. Ще задържим срока, както е предвидим. Учебната година очакваме да завърши по график. Обмисляме дали новата учебна година да започне по-рано, около 5-и септември, каза още министърът.


От категорията

Петков: Правата на българите в Република Северна Македония са огромен приоритет

Министър-председателят Кирил Петков ще говори в парламента за двустранните ни отношения с РС Македония-1642766053.png

Подготвяме съвместно честване на годишнината от рождението на Гоце Делчев, ...

28 ян. 2022 | 08:09

Петков и Гешев заедно в памет на жертвите на Холокоста

Петков и Гешев заедно в памет на жертвите на Холокоста Кадър: БНТ-1643354260.jpg

След споровете за върховенството на закона у нас, премиерът и главният прокурор ...

28 ян. 2022 | 09:15

Министър Сербезова: Търсят се възможности за осигуряване на ваксината на Novavax (Видео)
(Видео)

Сербезова: Търсят се възможности за осигуряване на ваксината на Novavax-1643372223.png

При взимане на решението са били взети предвит няколко съображения – имало е ...

28 ян. 2022 | 14:15

Министерство на туризма отвори за кандидатстване втората схема в подкрепа на сектора за 30 млн. лв.
(Видео)

-1642099452.jpg

Безвъзмездните средства ще се предоставят еднократно и ще се разпределят на ...

28 ян. 2022 | 14:14