Фрагмент от футболен мач между „Трактор“ и „Спартак“ Москва от съветското първенство в навечерието на войната.

Властта и футболът

Денят, в който футболът се завърна в града на смъртта

15608 | 15 май 2015 | 12:35

На 2 май 1943 г. сред руините на Сталинград се играе исторически двубой

Фрагмент от футболен мач между „Трактор“ и „Спартак“ Москва от съветското първенство в навечерието на войната.-1431687763.jpgОтборът на „Трактор“ Сталинград от 1940 г.-1431687873.jpgЧаст от футболистите на „Трактор“ във военни униформи.-1431687852.jpgСталин не приема идеята руините да останат непокътнати като символ на героизма на съветския народ.-1431687812.jpg

През май 1943 г. призракът на смъртта все още броди из руините на Сталинград. Никой не е наясно какво ще се случи с мястото, където почти два милиона души загиват в една от най-кървавите битки в историята на човечеството (21 август 1942 - 2 февруари 1943 г.). Ужасът владее душите на малцината оцелели след касапницата. Не са малко гласовете, които съветват Сталин да остави разрушения град като непокътнат символ на героизма на съветския войник и послание към бъдещите поколения. Тези идеи обаче не допадат на Вожда. Властите започват усилена работа по възстановяване на перлата на Волга и постепенното й връщане към нормалния ритъм на живот. Между юли 1942 г. и капитулацията на фелдмаршал Фридрих Паулус 600 000 души са убити, изчезнали и евакуирани от Сталинград, колкото на практика е почти цялото предвоенно население. След края на битката оцеляват едва 30 000 - близо толкова, колкото преди са били само студентите в шестте университета в града.


Сталинградци могат всичко


В опита си да отвори нова страница първият секретар на областния комитет на комунистическата партия Алексей Чуянов обмисля организирането на футболен мач. С подкрепата на НКВД и генерал-лейтенант Александър Воронин той се обръща към вратаря Василий Ермасов. Последният е бил сред лидерите на „Трактор“ - един от двата футболни отбора на Сталинград (другият е „Динамо“), който в месеците преди нацистката инвазия се движи на четвърто място в първенството на СССР. С изявени играчи като нападателя Пономарьов, Проценко, Ливенцев и самия Ермасов „Трактор“ дори е лидер в класирането в продължение на два кръга.


Ермасов, както и мнозинството от играчите на сталинградските футболни клубове, участва в защитата на града. В началото на април 1943 г. той вече не е на фронта и е привикан при Чуянов, който му съобщава, че въпреки разрухата в Сталинград ще бъдат организирани първомайски празненства. „Трябва да играем футбол, за да видят всички, че градът е жив!“, отсича Чуянов. Ермасов приема задачата с ентусиазъм. „Но можете ли да съберете отбор без играчите от „Трактор“? Доста загинаха, други все още не са се върнали в града“, пита с недоверие началникът. „Сталинградци могат всичко!“, твърд е Ермасов.


Той не може да разчита на бившите си съотборници, изпратени в Урал заедно със завода за трактори, където е построен наново и продължава с производство на танкове. Вратарят обаче открива оцелели играчи на местния съперник „Динамо“, с които успява да сформира команда.


По-сериозен се оказва проблемът с осигуряването на стадион. Двете основни арени в Сталинград преди войната - „Трактор“ и „Динамо“, са превърнати в кратери и възстановяването им практически е невъзможно. В покрайнините на града, в кв. „Бекетовка“, обаче все още се издигат част от трибуните на заводския стадион „Азот“, макар игрището да е осеяно с дълбоки ями. За броени дни теренът е изчистен от зенитните оръдия и подравнен. Стотици доброволци помагат да се запълнят дупките, да се съберат осколките и да се утъпче почвата. Сковани са две 7-метрови врати, разчертано е футболно игрище. Изградени са дървени помещения за съблекални, както и неголеми трибуни с капацитет от 3000 места. Сред останките на ада в Сталинград ненадейно се появява съвсем прилична спортна арена.


Пшеничена каша и сельодка


Успоредно с това тече подготовка на футболния отбор. Решено е той да приеме името „Динамо“ заради преобладаващото участие на играчи от бившия местен тим. Провеждат се интензивни тренировки, а футболистите получават допълнителни дажби храна. Военният готвач Сава Пеликян е ангажиран да следи за физическото укрепване на състезателите, които съвсем доскоро са били подлагани на нечовешки лишения. По време на двуседмичния подготвителен лагер в менюто им задължително присъства пшеничена каша и сельодка в неограничени количества.


След като са направени първите стъпки, Чуянов звъни в Москва, за да иска помощ. Молбата му е в Сталинград да бъде изпратен силен и популярен отбор, който да придаде допълнителен заряд на събитието. Централният комитет за физическа култура и спорт тутакси забравя гоненията на футболисти от „Спартак“ покрай сталинските чистки през 30-те години и решава да призове най-известния и обичан футболен отбор в страната. Играчите са привикани в Кремъл, където им е разяснено огромното политическо значение на предстоящия мач. „Осъзнавате ли каква задача ви е поверена, другари?“, пита председателят на комитета Василий Сногов. Отговор няма. Не е и необходим.


Войници срещу футболисти


В нощта на 1 май на московското летище самолетът с футболистите на „Спартак“ очаква разрешение за излитане. Полетът обаче временно е отложен заради опасения от германска въздушна атака над Сталинград. На 2 май в 6 сутринта московската делегация все пак излита. Аеропланът на тима е придружен от още един товарен, в който гостите пренасят дрехи, храна и стоки от първа необходимост, както и спортни уреди - лекоатлетически копия, дискове, волейболни мрежи и футболни топки. Легендата разказва, че коженото кълбо, с което е трябвало да се играе мачът, е хвърлено над терена още преди кацането, но заради голямата височина отскочило толкова силно, че било загубено. Самолетът на „Спартак“ пък пикирал толкова стремително, че част от посрещачите се разбягали, тъй като го взели за немски изтребител.


В крайна сметка всичко за празника било готово. На стадион „Азот“ се стекли близо 10 000 зрители, въпреки че трибуни имало само за една трета от тях. Преди началото на двубоя Ермасов бил награден с орден за храброст.


Дори след началото на хитлеристката инвазия футболното първенство на СССР не било спряно, а просто било ограничено до двубои между отборите от Москва, така че „Спартак“ бил доста обигран състав. Столичани изобщо не очаквали съпротива от съперника, чиито футболисти съвсем доскоро вместо топка гонели германците из окопите. Гостите организирали първоначален мощен щурм към сталинградската врата, но Ермасов винаги бил на мястото си. Храбрите му изяви заразили останалите от „Динамо“, които започнали да отвръщат с бързи контраатаки. При една от тях в 39-ата минута Александър Моисеев успял да отбележи първия гол в мача, който се оказал и победен. До края въпреки сериозния натиск „Спартак“ така и не успял да изравни. „Зрителите избухнаха в такива бурни овации, каквито не чух никога повече през живота си“, твърди години по-късно вратарят на московчани Анатолий Акимов.


„Мачът в руините на Сталинград“, както остава в историята, наистина изумява света. Лондонският „Таймс“ пише: „Щом руснаците могат да играят футбол в града на смъртта, значи те наистина вярват в бъдещето...“ Така е - войната ще продължи още цели две години, но след Сталинград никой не се съмнява в крайния й изход.

 

В обсадения Ленинград също организират мачове

 

На 31 май 1942 г. в обсадения от германската армия Ленинград се играе двубой между местните отбори „Динамо“ и „Зенит“. По това време градът вече е преживял страшната зима, тръгнали са и доставките с продоволствия по Пътя на живота през Ладожкото езеро. До вдигането на блокадата обаче остава над половин година.


Футболната среща в бедстващия град е организиран с мисията да покаже на врага несломимия съветски дух и да вдъхне надежда на ленинград­чани. Отборите, сформирани от жители и защитници на бив­шата руска столица, тренирали два пъти седмично, за да се подготвят подобаващо.


Двубоят противопоставил първия значим местен клуб („Динамо“) срещу „Зенит“ (днес лидер в руската Висша лига), който представлявал ленинградския металургичен завод „Сталин“. Двете полувремена били с продължителност 30 минути вместо обичайните 45, тъй като футболистите нямали сили. С наближаване на деня на мача от състава на заводския тим започнали да отпадат играчи, тъй като припадали от глад по време на тренировките. Наложило се „Динамо“ да даде назаем един от своите, за да може „Зенит“, на чиято врата застанал защитник, да излезе в пълен състав.


Крайният резултат бил разгромен - 6:0 в полза на „Динамо“. Двата отбора напуснали прегърнати терена. „Не защото бяхме толкова приятелски настроени - просто така се придвижвахме по-лесно“, спомня си един от победителите - Евгений Улитин, пред „Советский спорт“.


След седмица се състоял и реванш, в който „Зенит“ този път оказал съпротива, и двубоят завършил 2:2. Постепенно футболните срещи в обсадения Ленинград зачестили, а след вдигането на блокадата на 27 януари 1944 г. в града отново започнали да се играят официални мачове от първенството на СССР.


Намери своята история

Още по темата

БФС пробва да класира България на Евро '88 с подкуп

Наско Сираков преодолява двама шотландски защитници в момент от злополучния за Българиямач на 11 ноември 1987 г.-1430483764.jpg

През 1987 г. ДС засича опит на шеф от футболния съюз да „хване“ съдиите на ...

1 май 2015 | 14:16

1949 г.

Как „Левски“ прати ЦСКА в „Б“ група

Съставът на „Левски“ от скандалния мач със „студентите“ през есента на 1949 г.-1426853191.jpg

Генералите спасяват любимото си дете, жертвайки „Ботев“ Пловдив

20 март 2015 | 14:02

Мусолини към „скуадрата“:

Бийте или умрете!

Мусолини (на горния ред в средата) с шампионския отбор на Италия от 1938 г. Почти до него е легендарният Джузепе Меаца (шестият от дясно на ляво).-1421337289.jpg

Диктаторът вдига седем футболни стадиона

15 ян. 2015 | 17:50

Издигат Гаринча за премиер на Бразилия

Гаринча стиска ръката на шведския крал Густав VI Адолф преди финалния мач на световното първенство през 1958 г. До него е Пеле-1428663429.jpg

Военна хунта гони Радостта на народа от родината

10 апр. 2015 | 13:57

Най-важното

Да се провери дали има и проруска пропаганда на територията на България, настоява председателят на ДПС

Пеевски със сигнал до прокуратурата за 400 роботизирани сайтове - водят дезинформационна война

-Peevski--PP-DB-tryabva-da-se-ovladeyat--da-se-nauchat--che-pisanite-neshta-tryabva-da-se-spazvat_1707468126.jpg

Има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат ...

27 февр. 2024 | 07:37

ГДБОП е наясно с източника на заплахите към съдия Цариградска - той е с прякор Червеният пират

Шефът на ГДБОП: Има заплахи и към госпожа Мария Габриел, и към други министри

Шефът на ГДБОП Явор Серафимов -Shefat-na-GDBOP-Yavor-Serafimov-_1709015989.jpg

български гражданин, води скитнически начин на живот, има данни че има ...

27 февр. 2024 | 08:38

Не понасям връзкарите, които си пробиват път с лакти, казва общинският съветник от ГЕРБ

Г. Георгиев: Така и не разбрахте, г-н Терзиев, че заместникът Ви по правни въпроси просто не е учил!

Георги Георгиев: Общинският съвет ще заседава по казуса със санирането--Georgi-Georgiev--Nyama-da-hodim-na-sreshta-s-Vasil-Terziev--otkazvame-pazarlatsi_1700292094.jpg

Заместникът на кмета е неправоспособен юрист, който му бе подготвил ...

27 февр. 2024 | 09:45

Евродепутатът изброи зачестилите наспоследък външнополитически гафове на премиера

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!-1557836424.jpg

В Нидерландия - Денков се срещна с премиера в оставка Рюте. Благодари за ...

27 февр. 2024 | 10:40

Контролът по въздушните и морските граници ще бъде премахнат през март 2024 г.

Австрия втвърди тона срещу България и Румъния за Шенген по суша

Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер -Vatreshniyat-ministar-na-Avstriya-Gerhard-Karner-povtori-nepromenenata-pozitsiya-na-stranata-sreshtu-priemaneto-na-Balgariya-i-Rumaniya-v-Shengen_1701984510.jpg

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер потвърди досегашната позиция на ...

27 февр. 2024 | 08:47

Денков: Предстои да обсъдим дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Киев

Денков: Предстои да обсъдим дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Киев-Denkov--Predstoi-da-obsadim-dali-Balgariya-shte-podpishe-dvustranno-sporazumenie-za-sigurnost-s-Kiev_1708966588.jpg

"София и Киев ще активизират „разширяването на логистиката и ...

26 февр. 2024 | 18:55

"Зависимостта на Европа от САЩ вече е толкова голяма, че е непреодолима"

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината-1542353535.jpg

Битката за съдебната система и прокуратурата се скрива зад думата регулатори, ...

27 февр. 2024 | 09:30

Hа този етап "няма консенсус" за подобно решение,

Макрон: Изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще

Макрон-Makron--Frantsiya-shte-dostavi-na-Ukrayna-raketi-s-golyam-obseg_1689074075.jpg

Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да ...

27 февр. 2024 | 07:52

Според Искрен Иванов така трябва да се тълкува заявката на Макрон

Експерт: Европа мисли за пращането на войски в Украйна, но това да е под шапката на НАТО

Искрен Иванов, експерт-Iskren-Ivanov--ekspert_1709015758.png

Това е предупреждение и не мисля, че дори да има войски на НАТО под някаква ...

27 февр. 2024 | 08:34