Фрагмент от футболен мач между „Трактор“ и „Спартак“ Москва от съветското първенство в навечерието на войната.

Властта и футболът

Денят, в който футболът се завърна в града на смъртта

15962 | 15 май 2015 | 12:35

На 2 май 1943 г. сред руините на Сталинград се играе исторически двубой

Фрагмент от футболен мач между „Трактор“ и „Спартак“ Москва от съветското първенство в навечерието на войната.-1431687763.jpgОтборът на „Трактор“ Сталинград от 1940 г.-1431687873.jpgЧаст от футболистите на „Трактор“ във военни униформи.-1431687852.jpgСталин не приема идеята руините да останат непокътнати като символ на героизма на съветския народ.-1431687812.jpg

През май 1943 г. призракът на смъртта все още броди из руините на Сталинград. Никой не е наясно какво ще се случи с мястото, където почти два милиона души загиват в една от най-кървавите битки в историята на човечеството (21 август 1942 - 2 февруари 1943 г.). Ужасът владее душите на малцината оцелели след касапницата. Не са малко гласовете, които съветват Сталин да остави разрушения град като непокътнат символ на героизма на съветския войник и послание към бъдещите поколения. Тези идеи обаче не допадат на Вожда. Властите започват усилена работа по възстановяване на перлата на Волга и постепенното й връщане към нормалния ритъм на живот. Между юли 1942 г. и капитулацията на фелдмаршал Фридрих Паулус 600 000 души са убити, изчезнали и евакуирани от Сталинград, колкото на практика е почти цялото предвоенно население. След края на битката оцеляват едва 30 000 - близо толкова, колкото преди са били само студентите в шестте университета в града.


Сталинградци могат всичко


В опита си да отвори нова страница първият секретар на областния комитет на комунистическата партия Алексей Чуянов обмисля организирането на футболен мач. С подкрепата на НКВД и генерал-лейтенант Александър Воронин той се обръща към вратаря Василий Ермасов. Последният е бил сред лидерите на „Трактор“ - един от двата футболни отбора на Сталинград (другият е „Динамо“), който в месеците преди нацистката инвазия се движи на четвърто място в първенството на СССР. С изявени играчи като нападателя Пономарьов, Проценко, Ливенцев и самия Ермасов „Трактор“ дори е лидер в класирането в продължение на два кръга.


Ермасов, както и мнозинството от играчите на сталинградските футболни клубове, участва в защитата на града. В началото на април 1943 г. той вече не е на фронта и е привикан при Чуянов, който му съобщава, че въпреки разрухата в Сталинград ще бъдат организирани първомайски празненства. „Трябва да играем футбол, за да видят всички, че градът е жив!“, отсича Чуянов. Ермасов приема задачата с ентусиазъм. „Но можете ли да съберете отбор без играчите от „Трактор“? Доста загинаха, други все още не са се върнали в града“, пита с недоверие началникът. „Сталинградци могат всичко!“, твърд е Ермасов.


Той не може да разчита на бившите си съотборници, изпратени в Урал заедно със завода за трактори, където е построен наново и продължава с производство на танкове. Вратарят обаче открива оцелели играчи на местния съперник „Динамо“, с които успява да сформира команда.


По-сериозен се оказва проблемът с осигуряването на стадион. Двете основни арени в Сталинград преди войната - „Трактор“ и „Динамо“, са превърнати в кратери и възстановяването им практически е невъзможно. В покрайнините на града, в кв. „Бекетовка“, обаче все още се издигат част от трибуните на заводския стадион „Азот“, макар игрището да е осеяно с дълбоки ями. За броени дни теренът е изчистен от зенитните оръдия и подравнен. Стотици доброволци помагат да се запълнят дупките, да се съберат осколките и да се утъпче почвата. Сковани са две 7-метрови врати, разчертано е футболно игрище. Изградени са дървени помещения за съблекални, както и неголеми трибуни с капацитет от 3000 места. Сред останките на ада в Сталинград ненадейно се появява съвсем прилична спортна арена.


Пшеничена каша и сельодка


Успоредно с това тече подготовка на футболния отбор. Решено е той да приеме името „Динамо“ заради преобладаващото участие на играчи от бившия местен тим. Провеждат се интензивни тренировки, а футболистите получават допълнителни дажби храна. Военният готвач Сава Пеликян е ангажиран да следи за физическото укрепване на състезателите, които съвсем доскоро са били подлагани на нечовешки лишения. По време на двуседмичния подготвителен лагер в менюто им задължително присъства пшеничена каша и сельодка в неограничени количества.


След като са направени първите стъпки, Чуянов звъни в Москва, за да иска помощ. Молбата му е в Сталинград да бъде изпратен силен и популярен отбор, който да придаде допълнителен заряд на събитието. Централният комитет за физическа култура и спорт тутакси забравя гоненията на футболисти от „Спартак“ покрай сталинските чистки през 30-те години и решава да призове най-известния и обичан футболен отбор в страната. Играчите са привикани в Кремъл, където им е разяснено огромното политическо значение на предстоящия мач. „Осъзнавате ли каква задача ви е поверена, другари?“, пита председателят на комитета Василий Сногов. Отговор няма. Не е и необходим.


Войници срещу футболисти


В нощта на 1 май на московското летище самолетът с футболистите на „Спартак“ очаква разрешение за излитане. Полетът обаче временно е отложен заради опасения от германска въздушна атака над Сталинград. На 2 май в 6 сутринта московската делегация все пак излита. Аеропланът на тима е придружен от още един товарен, в който гостите пренасят дрехи, храна и стоки от първа необходимост, както и спортни уреди - лекоатлетически копия, дискове, волейболни мрежи и футболни топки. Легендата разказва, че коженото кълбо, с което е трябвало да се играе мачът, е хвърлено над терена още преди кацането, но заради голямата височина отскочило толкова силно, че било загубено. Самолетът на „Спартак“ пък пикирал толкова стремително, че част от посрещачите се разбягали, тъй като го взели за немски изтребител.


В крайна сметка всичко за празника било готово. На стадион „Азот“ се стекли близо 10 000 зрители, въпреки че трибуни имало само за една трета от тях. Преди началото на двубоя Ермасов бил награден с орден за храброст.


Дори след началото на хитлеристката инвазия футболното първенство на СССР не било спряно, а просто било ограничено до двубои между отборите от Москва, така че „Спартак“ бил доста обигран състав. Столичани изобщо не очаквали съпротива от съперника, чиито футболисти съвсем доскоро вместо топка гонели германците из окопите. Гостите организирали първоначален мощен щурм към сталинградската врата, но Ермасов винаги бил на мястото си. Храбрите му изяви заразили останалите от „Динамо“, които започнали да отвръщат с бързи контраатаки. При една от тях в 39-ата минута Александър Моисеев успял да отбележи първия гол в мача, който се оказал и победен. До края въпреки сериозния натиск „Спартак“ така и не успял да изравни. „Зрителите избухнаха в такива бурни овации, каквито не чух никога повече през живота си“, твърди години по-късно вратарят на московчани Анатолий Акимов.


„Мачът в руините на Сталинград“, както остава в историята, наистина изумява света. Лондонският „Таймс“ пише: „Щом руснаците могат да играят футбол в града на смъртта, значи те наистина вярват в бъдещето...“ Така е - войната ще продължи още цели две години, но след Сталинград никой не се съмнява в крайния й изход.

 

В обсадения Ленинград също организират мачове

 

На 31 май 1942 г. в обсадения от германската армия Ленинград се играе двубой между местните отбори „Динамо“ и „Зенит“. По това време градът вече е преживял страшната зима, тръгнали са и доставките с продоволствия по Пътя на живота през Ладожкото езеро. До вдигането на блокадата обаче остава над половин година.


Футболната среща в бедстващия град е организиран с мисията да покаже на врага несломимия съветски дух и да вдъхне надежда на ленинград­чани. Отборите, сформирани от жители и защитници на бив­шата руска столица, тренирали два пъти седмично, за да се подготвят подобаващо.


Двубоят противопоставил първия значим местен клуб („Динамо“) срещу „Зенит“ (днес лидер в руската Висша лига), който представлявал ленинградския металургичен завод „Сталин“. Двете полувремена били с продължителност 30 минути вместо обичайните 45, тъй като футболистите нямали сили. С наближаване на деня на мача от състава на заводския тим започнали да отпадат играчи, тъй като припадали от глад по време на тренировките. Наложило се „Динамо“ да даде назаем един от своите, за да може „Зенит“, на чиято врата застанал защитник, да излезе в пълен състав.


Крайният резултат бил разгромен - 6:0 в полза на „Динамо“. Двата отбора напуснали прегърнати терена. „Не защото бяхме толкова приятелски настроени - просто така се придвижвахме по-лесно“, спомня си един от победителите - Евгений Улитин, пред „Советский спорт“.


След седмица се състоял и реванш, в който „Зенит“ този път оказал съпротива, и двубоят завършил 2:2. Постепенно футболните срещи в обсадения Ленинград зачестили, а след вдигането на блокадата на 27 януари 1944 г. в града отново започнали да се играят официални мачове от първенството на СССР.


Намери своята история

Още по темата

БФС пробва да класира България на Евро '88 с подкуп

Наско Сираков преодолява двама шотландски защитници в момент от злополучния за Българиямач на 11 ноември 1987 г.-1430483764.jpg

През 1987 г. ДС засича опит на шеф от футболния съюз да „хване“ съдиите на ...

1 май 2015 | 14:16

1949 г.

Как „Левски“ прати ЦСКА в „Б“ група

Съставът на „Левски“ от скандалния мач със „студентите“ през есента на 1949 г.-1426853191.jpg

Генералите спасяват любимото си дете, жертвайки „Ботев“ Пловдив

20 март 2015 | 14:02

Мусолини към „скуадрата“:

Бийте или умрете!

Мусолини (на горния ред в средата) с шампионския отбор на Италия от 1938 г. Почти до него е легендарният Джузепе Меаца (шестият от дясно на ляво).-1421337289.jpg

Диктаторът вдига седем футболни стадиона

15 ян. 2015 | 17:50

Издигат Гаринча за премиер на Бразилия

Гаринча стиска ръката на шведския крал Густав VI Адолф преди финалния мач на световното първенство през 1958 г. До него е Пеле-1428663429.jpg

Военна хунта гони Радостта на народа от родината

10 апр. 2015 | 13:57

Най-важното

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Ако не беше Борисов, още щеше да мишкуваш в Министерство на образованието

Делян Добрев остро към Денков: Трябва ти Гинко билоба! Борисов те избра за премиер, не те свали!

-Delyan-Dobrev-ostro-kam-Denkov--Vie-ot-PP-ste-sbirshtina-ot-koruptsioneri-i-dokazani-izmamnitsi-_1717583952.jpg

Първият кабинет франкенщайн между ПП, ДБ, БСП и ИТН падна, защото СЛАВИ ...

24 юни 2024 | 21:06

Изборите са решение, но са лошо решение

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ
(Видео)

Борисов след срещата с Радев-Borisov-sled-sreshtata-s-Radev_1719211838.png

"Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах ...

24 юни 2024 | 09:49

"Изборите са краен вариант и не се решение", каза Йордан Цонев

Цонев пред Радев: Бъдете медиатор, убедете останалите партии да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС
(Видео)

ДПС отиде на консултации при президента Румен Радев (На живо)-DPS-otide-na-konsultatsii-pri-prezidenta-Rumen-Radev--Na-zhivo-_1719216221.png

За ДПС, най-важното е да бъде подкрепен мандатът на победителя - ГЕРБ. ...

24 юни 2024 | 10:53

Имаме първи и втори мандат, и трябва да направим всичко възможно те да се реализират

Денков: Нищо не дължим на Борисов, той дължи на българския народ да състави правителство

Денков: ПП-ДБ ще бъдем в опозиция-Denkov--PP-DB-shte-badem-v-opozitsiya_1719234427.png

Ръководството и на трите партии сме напълно единни. Всякакво желание и опити за ...

24 юни 2024 | 16:04

Избирателната система в Гърция дава допълнителен бонус на партията победител

Борисов отново предлага избирателна система по гръцки образец

Борисов и Мицотакис.
Борисов отново заговори за промяна на избирателната система у нас по гръцки образец.-Borisov-i-Mitsotakis-Borisov-otnovo-zagovori-za-promyana-na-izbiratelnata-sistema-u-nas-po-gratski-obrazets-_1719237960.jpg

Изборите през 2009 г. са по смесена система и тогава ГЕРБ получава своеобразно ...

24 юни 2024 | 16:16

Чалгарите върнаха Борисов в играта! Край на хленча пред ПП! Край на несбъдната любов с ДБ!

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Това е знак, че владее полжението и има да се случват неща

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", заяви гневно днес Борисов

ИТН поискали ресурсните министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС -ITN-poiskali-resursni-ministerstva-i-otlagane-na-evrozonata--za-da-podkrepyat-kabinet-na-GERB-SDS-_1719227167.jpg

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН, която ...

24 юни 2024 | 13:13