Депутатите гласуват окончателно великденските добавки на пенсионерите

Предвижда се пенсионерите под прага на бедност да получат великденска добавка

След скандали депутатите решиха: По 100 лв. за Великден за най-бедните пенсионери

16617 | 12 апр. 2024 | 08:23

Вносители са Деница Сачева, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Станислав Анастасов от групите на ГЕРБ-СДС и ДПС.


Пенсионерите с пенсии под прага на бедността 526 лева, ще получат добавки за Великден от 100 лева. Това решиха депутатите, които гласуваха окончателно поправки в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Вносители са Деница Сачева, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Станислав Анастасов от групите на ГЕРБ-СДС и ДПС.

 

Средствата, които ще бъдат необходими са 59 млн. лева.

Депутатите записаха в Закона за бюджета за месец април 2024 г. да се изплаща еднократна сума в размер на 100 лв. на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително.

 

Предложението бе гласувано със 138 гласа "за" и 42 - "въздържал се". Според приетите текстове законът влиза в сила от 1 април.

 

Решението  на народните представители беше предшествано от бурни скандали. Темата беше дали великдендсикет добавки трябва да са за всички пенсионери или само за най-бедните.

 

Срещу подобно раздаване на пари се обявиха от ПП-ДБ.

 

"Ние няма да участваме в това състезание кой е по-щедър и хората, които искат да разделят българските пенсионери по най-светлите празници. Истината е, че това решение е несправедливо, Петстотин хиляди души ще получат по сто лева, а един милион и половина нищо, това е дискриминация", обясни Искрен Митев от ПП-ДБ.

 

"Вашата политика е измамническа, измамническа както всичко останало, както телефонните измамници обещават, ти казват че имаш да вземеш нещо а след това те ограбват и вие по същия начин. Не може да обвинявате който и да е тук, че е популист, защото основният човек, който е призован да бъде финансов и бюджетен разум беше популист. За първи път имахме финансов министър без бюджетни ценности, и вчера Николай Василев каза най прахосническият финансов министър който сме имали", каза Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

 

По данни на НОИ, добавката ще получат почти една четвърт от българските пенсионери. Дебатите в пленарната зала днес продължиха почти два часа.

 

"Радваме се че се достигна до едно компромисно решение да има по 100 лева за пенсионерите под линията на бедност. Ние се радваме, че нашето предложение да се увеличат до 100 лева под линията на бедност беше прието, така че надявам да се приеме и в зала", каза Георги Георгиев от "Възраждане".

 

От ДПС обясниха, че предлагат добавките за най-бедните пенсионери, защото те са и най-нуждаещи се. Оттам допълниха, че биха подкрепили и предложение за добавки на всички пенсионери, но само при редовно правителство.

 

"Ние смятаме, че в условията на драстично следкризисно увеличение на цените, с последваща криза на покупателната способност, най-уязвими са тези с най-ниски доходи, второ по този начин възстановяваме традиционните великденски добавки за една част от българските пенсионери", обясни Севим Али от ДПС.

 

От "БСП за България" настояваха подкрепа да получат всички български пенсионери, а не само най-бедните. Основният аргумент, тези с пенсия с един лев повече не са по-богати.

 

"Мястото на този дебат беше при приемането на бюджета за 2024 още тогава от "БСП за България" настоявахме за такъв тип политика, но в бюджета не беше отделена сума, която да покрие великденски надбавки. Това което ние предлагаме по сто лева за пенсионери до 526 лева и по 50 лева за всички останали", каза Корнелия Нинова от "БСП за България".

 

Над 142 млн. осигурихме, изплатихме на всички пенсионери и завършихме годината под 3 процента дефицит. Каква е разликата и защо сега вие твърдите, че има избори и затова се дава пенсионерската добавка, възмути се Корнелия Нинова от колегите си от ПП.

 

Важеше и швейцарското правило и пак имаше великденски добавки, допълни тя.

 

Не било справедливо да се дава по този начин великденска надбавка, ние казваме, че на тези под прага на бедност да се дадат по 100 лв, а на тези над тази сума - по 50 лв., обясни тя.

 

Тук е въпросът за приоритетите на партиите. Някои си поставят строителство на магистрали, други военни разходи, но за нас е борбата с бедността срещу високата инфлация, защото най-много страдат възрастните хора и то онези с малките пенсии, отсече Нинова. И допълни, че пари в бюджета има. 

 

Няма да сме като хората, които разделят българските пенсионери, това е дискриминация по светлите празници, заяви Искрен Митов от ПП.

 

Георги Свиленски от БСП заяви, че ПП трябва да са последователни и да подкрепят 100 лв. за тези под социалната бедност и по 50 лв. за тези над този праг.

 

Наистина се чувствам неловко в тази ситуация, спорим за 50 лв. еднократно за българските пенсионери, възмути се депутатът.

Сега спорим за цената на един козунак без глутен в една сладкарница. Сега не може да се купи един безглутенов козунак. Затова нека гласуваме за един безглутенов козунак за хората над линията на бедност, каза Свиленски.

  

Г-н Митов, може ли да не се въртите като пумпали. Сега защо е обратно на преди, когато се обявихте за социална партия и откраднахте програмата на БСП. Тогава сте натиснали зеления бутон за възрастните хора, близо 150 млн. лв., възмути се Нинова.

 

Бюджетът е разчетен със стратегическа цел и пада жертва преди избори на популистки предложения, отбеляза Явор Божанков

 

ГЕРБ давали от джипката, така го разбират, така го правят, посочи той.

Шизофренно поведение е, че е дискриминация на едни хора да се увеличават пенсиите на едни хора, а на други не. А не е ли дискриминация на нито един да не дадем пари, попита Иван Ченчев от БСП. Недостойно е 130 млн. лв. да няма за всички пенсионери, възмути се той.

 

Цончо Ганев от „Възраждане“ отбеляза, че за първи път се случва безобразието ППДБ да водят такава яростна политика срещу пенсионерите, срещу хората, които са изградили да я има днешна България. Води се жестока полемика от страна на ППДБ, че 100 лв. е колосална сума. Безумието на тези евроатлантици стига дотам, че за да могат да са предани евроатлантици и да кажат, че има 3% дефицит, трябва да се каже, че са много 100 лв. на пенсионерите. Това абсолютно никога не е било, възмути се Ганев.

 

Вие сте счетоводни мошеници, сега ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и да ви изкарат и бюджетния дефицит, който е 5, а не 3%. Вие сте безумци и трябва да изчезнете, късно е когато и да стане това, отсече той. 

 

От "Има такъв народ" разкритикуваха останалите партии.

 

"Ще подкрепим предложението, но ми е чудно как в този момент намерихте най-уязвимата група от гражданите на Република България - пенсионери за предизборни агитации. Дами и господа, само дето не казвате: гласувайте за нас", каза Цветан Предов от ИТН.

 

От Националния осигурителен институт обясниха, че ще изчакат обнародването на промените в Държавен вестник и ще организират максимално бързо получаването на пенсиите.

 

"Естествено НОИ има готовност и ще изплати с индивидуална ведомост заедно с пенсиите за месец май идобавките, които токущо народното събрание гласува. Трябва да направим среща с български пощи защото по-голяма част от пенсионерите получават своите пенсии чрез български пощи, създали сме съответната организация, иначе чрез банките ние винаги превеждаме парите в края на месец април", обясни Весела Кариванова, и. д. управител на НОИ.

 

На извънредно заседание на бюджетната комисия в сряда беше решено по 100 лева към пенсиите да получат само на хората с доходи до линията на бедност. Предложението на БСП хората с ниски пенсии да получат 100 лева, а тези с по-високи - по 50 лева, беше отхвърлено в комисията.


По данни на НОИ пенсионерите в страната са около 2 040 000. Хората с пенсии под линията на бедност от 526 лева са 534 000.

 

Вчера новият социален министър Ивайло Иванов, който до влизането в служебното правителство ръководеше НОИ, увери, че няма да има проблем за бюджета на държавното обществено осигуряване. Новият вариант ще струва около 54 млн. лв. при около 40 млн. за първоначалния.Депутатите гласуват окончателно великденските добавки на пенсионерите

епутатите ще гледат на второ четене промените в бюджета на държавното обществено осигуряване, с които ще бъдат определени окончателно великденските добавки за пенсионерите. ОЩЕ ПО ТЕМАТА По 100 лева добавка за Великден за пенсионерите, но не за всички На извънредно заседание на бюджетната комисия в сряда беше решено по 100 лева към пенсиите да получат само на хората с доходи до линията на бедност. Предложението на БСП хората с ниски пенсии да получат 100 лева, а тези с по-високи - по 50 лева, беше отхвърлено в комисията, припомня БНТ. По данни на НОИ пенсионерите в страната са около 2 040 000. Хората с пенсии под линията на бедност от 526 лева са 534 000. За добавките ще са нужни около 54 милиона лева. Те ще бъдат изплатени с пенсиите за май. Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2024/04/12/ns-glasuva-velikdenskite-dobavki-za-bednite-pensioneri.604152
ГЕРБ
Илия Лазаров СДС
ГЕРБ СДС
Еврохолд

От категорията

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент
(Видео)

Пеевски: Асен Василев искаше да е премиер след Мария Габриел, Христо Иванов – президент-Peevski--Tsyalata-otgovornost-za-tova--koeto-se-sluchva-v-mitnitsite--e-na-Asen-Vasilev_1712218317.jpg

Важно е да ликвидирам ПП, да стана единствен лидер на дясното, след това и да ...

21 май 2024 | 13:25

Втори запис на ПП! Асен Василев: Президентът Радев с кеша, който има, може да разбие ГЕРБ

Втори запис на ПП! Асен Василев: Президентът Радев с кеша-Vtori-zapis-na-PP--Asen-Vasilev--Prezidentat-Radev-s-kesha_1716284700.jpg

От записа става ясно още, че Асен Василев знае с колко „кеш“ разполага ...

21 май 2024 | 12:42

Петкова: ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха искане за извънредно заседание на НС днес за цената на тока

Теменужка Петкова-Temenuzhka-Petkova_1716306887.jpg

"Искаме да приключим днес с този свободен ден от предизборната кампания. ...

21 май 2024 | 18:53

Кирил Петков: След изборите няма да подкрепим правителство на ГЕРБ-ДПС
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1716306500.jpg

Атанас Атанасов попита кой е този, който подслушва партийната централа на ...

21 май 2024 | 18:46

Най-важното

Тези хора – ПП-ДБ – са обраснали с кешове, влачения, пудели. Зловеща работа, каза лидерът на ДПС

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент
(Видео)

Пеевски: Асен Василев искаше да е премиер след Мария Габриел, Христо Иванов – президент-Peevski--Tsyalata-otgovornost-za-tova--koeto-se-sluchva-v-mitnitsite--e-na-Asen-Vasilev_1712218317.jpg

Важно е да ликвидирам ПП, да стана единствен лидер на дясното, след това и да ...

21 май 2024 | 13:25

Повече няма да подкрепяме чужди предложения за реформи!, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов: ПП говорят как ще купуват изборите, трябва бързо да влязат в затвора! (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов представя Управленска програма на ГЕРБ-СДС-Boyko-Borisov-predstavya-Upravlenska-programa-na-GERB-SDS_1716282327.jpg

И е много интересно как подкрепящите им медии ще интерпретират това, че те ...

21 май 2024 | 11:08

Служебният премиер цитира официален протокол от заседание на Надзорния съвет на НОИ

Главчев пред депутатите: Пенсиите ще бъдат увеличени с 11 % от 1 юли

Главчев: Пенсиите ще бъдат увеличени с 11 % от 1 юли
Снимка БТА-Glavchev--Pensiite-shte-badat-uvelicheni-s-11---ot-1-yuli-Snimka-BTA_1716293804.jpg

Не знам защо намесвате правителството. Добре знаете, че има представители на ...

21 май 2024 | 15:05

По-рано парламентът задължи Надзорния съвет на НОИ да осъвремени пенсиите с 11%

Петкова: ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха искане за извънредно заседание на НС днес за цената на тока

Теменужка Петкова-Temenuzhka-Petkova_1716306887.jpg

"Искаме да приключим днес с този свободен ден от предизборната кампания. ...

21 май 2024 | 18:53

Регионалният министър изпрати и сигнал до прокуратурата

Министър Коритарова отстрани директора на Областно пътно управление-Варна

Министър Коритарова отстрани директора на Областно пътно управление-Варна-Ministar-Koritarova-otstrani-direktora-na-Oblastno-patno-upravlenie-Varna_1716282436.jpg

Служителите от ОПУ-Варна със своите действия или бездействия са допуснали ...

21 май 2024 | 12:06

"Няма да има матури за първи клас или за постъпване в детската градина", увери той

Министър Цоков: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ

Министър Цоков: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ -Galin-Tsokov--Ogranichavaneto-s-edin-uchebnik-po-predmet-ne-bi-bil-dobar-podhod_1691734329.png

Проблемът е станал при разпечатването на тестовете, а диаграмата не е излязла ...

21 май 2024 | 09:04

Чува се и телефонен разговор между Кирил Петков и Пламен Бобоков – олигархът-спонсор на „Промяната“

Скандален запис на ПП как събират пари за изборите! А.Василев: Скрит кеш имаме! К. Петков: В торби…

Скандален запис на ПП! Асен Василев: Скрит кеш имаме!-Skandalen-zapis-na-PP--Asen-Vasilev--Skrit-kesh-imame-_1716219748.jpg

В скандален разговор по време на кампанията за последните парламентарни избори ...

20 май 2024 | 18:36

Захване ги с кеш, почнат да купуват и полицията удря само на ГЕРБ купувачите, а неговите купувачи си стоят, обяснява Асен Василев

Втори запис на ПП! Асен Василев: Президентът Радев с кеша, който има, може да разбие ГЕРБ

Втори запис на ПП! Асен Василев: Президентът Радев с кеша-Vtori-zapis-na-PP--Asen-Vasilev--Prezidentat-Radev-s-kesha_1716284700.jpg

От записа става ясно още, че Асен Василев знае с колко „кеш“ разполага ...

21 май 2024 | 12:42

Имаме две писмени обяснения на двама свидетеля, обяснява съпредседателят на ПП

Скандален запис №3 - Кирил Петков: Даваме Горанов на Магнитски, "Авмериканеца" ги знае...

Кирил Петков-Kiril-Petkov_1716305325.jpg

Петков обяснява как всъщност ТЕ „вкарват в Магнитски“ – чрез „Американеца“ и ...

21 май 2024 | 18:28