Кандидатурите бяха гласувани ан блок единодушно

Депутатите избраха 7 заместник-председатели на 47-ото Народното събрание

3919 | 3 дек. 2021 | 11:47

Това са Мирослав Иванов от ПП, Росица Кирова от ГЕРБ - СДС, Мукаддес Налбант от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП, Ива Митева от ИТН, Атанас Атанасов от ДБ и Цончо Ганев от "Възраждане"


Депутатите избраха 7 заместник-председатели на 47-ото Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
За заместници бяха избрани Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната", Росица Кирова от ГЕРБ - СДС, Мукаддес Налбант от ДПС, Кристиан Вигенин от "БСП за България", Ива Митева от "Има такъв народ", Атанас Атанасов от "Демократична България" и Цончо Ганев от "Възраждане".
Кандидатурите им бяха гласувани анблок и одобрени с пълно единодушие от 239 депутати.
След като бяха избрани заместник-председателите заеха мястото си на президиума на Народното събрание.

 

Кратко, без остри реплики и с почти единодушни гласувания - така започна работа третото за годината Народно събрание. Откриването на сесията изглеждаше напълно предвидимо и равно след острите пререкания в предишните две Народни събрания, които работиха рекордно кратко, проваляйки се в опитите да излъчат редовно правителство.

Парламентът, в който най-голямата и най-малката група ("Продължаваме промяната" и "Възраждане") са дебютанти, тръгна с обещания за видима промяна на държавата към по-добро и уверения от опозицията за толерантност в името на тази цел. Лидерите на четирите формации, които преговарят за съставяне на управленска коалиция - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", декларираха готовност да формират бързо кабинет и да изкарат пълен 4-годишен парламентарен мандат, което да спре поредицата от предсрочни избори през 2021 г.

Соченият за най-вероятен бъдещ министър-председател Кирил Петков демонстрира увереност, че до края на следващата седмица ще има правителство, макар всички участници в преговорите упорито да повтарят, че имена за министри още не се обсъждат и до това ще се стигне едва след подписването на коалиционното споразумение, което се очаква в началото или средата на седмицата. Големият въпрос е дали дотогава формациите ще успеят да постигнат съгласие - засега това очевидно не става, ако се съди по неофициалните информации за обсъждането на постоянно променящи се варианти.

Изборът на новия председател на Народното събрание също е косвен знак, че първоначалните идеи за разпределение на ключовите властови позиции, които се обсъждат заедно с министерските кресла, не са се осъществили. Когато преговорите започнаха, почти сигурна за поста изглеждаше председателката на предишните две кратки народни събрание Ива Митева от "Има такъв народ". В последните няколко дни изтече неофициална информация, че е взето друго решение - мястото да бъде заемано на ротационен принцип за по една година от представител на всяка от четирите формации. В последния момент "Продължаваме промяната" като най-многочислена парламентарна група посочи свой кандидат - Николай Минчев.

Преди началото на заседанието президентът обяви, че в понеделник ще свика консултации за съставяне на правителство. Така ще бъде задвижена конституционната процедура, в рамките на която посоченият от "Продължаваме промяната" кандидат за премиер ще получи първия управленски мандат и ще разполага със седем дни, за да предложи Министерски съвет.


От категорията

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, ветото остава

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, решение под натиск кабинетът няма да взима-1652365165.jpg

Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна ...

20 май 2022 | 18:03

Асен Василев: Няма да вдигнем ветото над РСМакедония

Нашата позиция по отношение на РСМ остава непроменена. Ние държим на спазването на договора, каза още министърът.-1653071473.jpg

България не отстъпва от Договора и задълженията на Скопие към неговото ...

20 май 2022 | 20:09

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България-1652949152.jpg

Съюзниците отговориха категорично, противопоставяйки се на руската агресия. ...

20 май 2022 | 22:36

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас, която е контрапродуктивна

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас-1653072036.png

Западният човек не знае какво е да живееш в комунизъм и пропагандата. В същото ...

20 май 2022 | 21:39