Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари

40153 | 16 апр. 2024 | 15:44

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като бизнесмен, търгуващ с Турция, на когото да му бъдат предоставяни услуги, които всъщност са "директна услуга на Бойко Рашков", заяви шефът на ДАНС


Потресаващи факти за престъпност и корупция в митниците и в МВР изнесе днес шефът на ДАНС Пламен Тончев.

 

Привлечените като контрабандисти Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев от времето му като шеф на ОДМВР София.

Димитрови оказват влияние на разпределението на ръководни постове в МВР за целите на престъпната им дейност. 

Паскал се е ползвал с протекции на настоящи и бивши служители от съдебната власт. 

Стефан Димитров е изградил доверителни отношения с Петя Банкова, Людмил Маринов и Живко Коцев.

След залавянето на камион в Румъния Стефан Димитров е подготвял дарове за длъжностните лица, които е трябвало да бъдат предадени на паркинга до сградата на Народното събрание...

 

Тези шокиращи разкрития направи шефът на ДАНС Пламен Тончев  пред парламентарната комисия за корупция в Агенция "Митници"

 

Шефът на ДАНС изброи имената на митнически служители - от настоящия и предишни моменти, свързани с разработки на канали на контрабандни и акцизни стоки. Към тези канали е действал и Паскал, ползвал се с протекции на настоящи и бивши служители от съдебната власт, поради което работата по разкриването на изградената от него престъпна схема е силно затруднена. Свидетел заявява, че животът му е в опасност, ако направи пълни разкрития. По данни на ДАНС Никола Николов-Паскал работи с гражданин на Турция, който може да осигури безпрепятствено преминаване през ГКПП Лесово и Капитан Андреево на всякакъв вид стоки, включително и нелегални цигари наркотици. 

 

Шефът на ДАНС изтъкна, че е имало установени "доверителни отношения" между Петя Банкова и Стефан Димитров. Същият е "предоставял дарове на паркинга на Народното събрание". 

 

Пламен Тончев изтъкна, че операцията срещу Паскал е започнала преди 8 месеца, а Живко Коцев е следен половин година.

 

Тончев отбеляза, че разработката на ДАНС винаги има за цел разкриване на контрабандни канали, а не конкретно на висши служители, замесени в тях. Същите се разкриват в процеса на разработка на каналите.

 

Зададен е въпрос вярно ли е, че Бойко Рашков е запознал Живко Коцев с двамата контрабандист и реално откога датират тези познанства, както и кои областни дирекции на МВР са били съпричастни към дейността на Димитрови.

 

Пламен Тончев отбеляза, че Стефан Димитров е бил представян "като бизнесмен, търгуващ с Турция, на когото да му бъдат предоставяни услуги, които са "директна услуга на Бойко Рашков".

 

Той не бе убеден от колко години датира дружбата между Живко Коцев и баща и син Димитрови. 

 

Марин и Стефан Димитрови имали влияние в МВР. Поддържали връзки с хора от политическото и професионалното ръководство.

"С Живко Коцев поддържат контакт от времето, когато е директор на ОДМР-София. Контактуват с Венцислав Кирчев от времето, когато беше директор на ГДНП, както и с Петър Сулев от "Гранична полиция".

 

Той участва на конференция в Барселона за борба с контрабандата. В резултат на това Димитрови оказват влияние за кадрови промени в интерес на престъпното сдружение.

За целите са създали мрежа от връзки - Тихомир Костов на Капитан Андреево, Теодор Димитров, установени са конкретни случаи, когато служителите им предоставят класифицирана информация и използват влиянието им за кариерно израстване. Има СРС-та.

 

Така е установено, че съпричастен е и Паскал. Той е незаобиколим фактор в производството и контрабандата на нелегални цигари.

Членовете на престъпната група разполагат с пълния разпит на свидетел, който ги уличава в престъпления. Това излага живота му на опасност. Интересното е, че разпитът е установен в Стефан Димитров", разказа Пламен Тончев. 

 

"Паскал работи с лице от Турция, което може да осигури от през Лесово и Капитан Андреево всякакъв вид контрабандни стоки, включително наркотици.

В началото на 2024 г. Паскал започва изграждането на нов канал за цигари с неплатен акциз", посочи Тончев пред депутатите. По този канал е проследена товарна пратка на хляб. Камионът минал границата с Гърция. Композицията се завръща обратно в страната, продължава към Разлог и гара Костадиново.

Шофьорът е българин и живее в село до Пазарджик. На 29 февруари камионът минава с ферибот в Румъния. Шофьорът декларира, че превозва тестени изделия. В координация с Румъния камионът е проверен. Намерени са 742 кашона цигари без бандерол. Тогава групата решава да промени маршрута.

 

"Марин и Стефан Димитрови имат роля за контакт с длъжностни лица с цел протекция. Стефан Димитров е изградил доверителни отношения с Петя Банкова, Людмил Маринов и Живко Коцев. След залавянето на камиона в Румъния Стефан Димитров е подготвял дарове за длъжностните лица. Трябвало е да бъдат предадени на паркинга до сградата на Народното събрание. Знаете, че при изземванията бяха открити много пари", каза председателят на ДАНС. 

 

В Црънча, където живее шофьорът на камиона с цигари са задържани 1500 мастербокса. Собственикът на камиона е същият, задържан и в Румъния през февруари.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

 

"Живко Коцев е представял Стефан Димитров пред областни директори в страната като бизнесмен, който внася стокиПосочвал е, че прави услуга на Бойко Рашков. Със сигурност Димитрови се познават с Рашков. 

 

Дейността на групата е международна. Имали са фабрика в чужбина, която е разбита. От началото на годината групата се ориентира към нов вид дейност - внос на готови цигари. Излизат по-евтино и рискът е по-малък", разказа още Тончев. 

 

Само една комуникация има установена между Асен Василев и Стефан Димитров - за назначаването на Недан Хаджиев за шеф на ОДМВР-Хасково.  Стефан Димитров е запознал Петя Банкова и Живко Коцев. Димитров и Банкова поддържали контакти от времето, когато е била зам.-директор на Агенция "Митници". 

 

При акцията са претърсени адреси на бивши и настоящи митнически служители. Някои са свидетели. Назначени са по времето, когато Павел Тонев е бил директор на митниците. 

 

"Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито, че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите. 

 

По-късно скандала коментира и бившият финансов министър Асен Василев.

 

"Има следствие и съд и трябва да установят реалните факти. Това, което ние видяхме по времето на г-жа Банкова, е рекордно заловени пратки за наркотици, цигари и пари. То е повече от предишните три години взети заедно, изтъкна Асен Василев пред журналисти в парламента. 

 

"Не познавам Стефан Димитров. Само Петя Банкова познавам. Не мисля, че някой напада Асен Василев, а сме свидетели на един пошъл политически фарс, който да измести разговорите от идващите избори. Не познавам Паскал. Нямам информация за канал за контрабанда. Г-н Тончев каза, че е имал информация, но не я е предоставил на МФ. Не е казал, че познава контрабандистите", сподели той.  

 

Асен Василев бе попитан от журналисти кой го е запознал с Петя Банкова и кой му я е препоръчал.  

"Какво значение има това", попита той смутено, избягвайки да отговори на този въпрос.  

 

"Разговорите за редене на листите ще се случат в следващите две седмици, но това, което е важно да се знае - това, че ДАНС знаят за тези канали и не са уведомили никого в рамките на две години. Това е скандално. Тази разработка е започнала по времето на служебния кабинет - това е другото, което стана ясно. През 2022 година е започнала разработката. Бойко Рашков не беше министър. Кой тогава е покровителствал този канал? И въобще не е подавана информация към нас", заключи той.  

 

Тошко Йорданов изтъкна, че шефката на Митниците Петя Банкова е била назначена от Асен Василев. "Тя, както се оказа, е имала дълги предварителни връзки с тези двамата Димитрови. Въпросът ми е - тя е била в ДАНС, по какво направление е работила и постъпвали ли са данни за нерегламентирани контакти и нерегламентиран достъп до класифицирана информация".

 

"До 2023 г. Петя Банкова била служител на ДАНС, работила е в дирекцията за противодействие на тероризма, не е имала достъп до информация за дейността на Агенция "Митници", отговори Пламен Тончев и поясни, че не е имало сигнали срещу нея за противозаконна дейност, докато е работила в ДАНС.

 

Теменужка Петкова от ГЕРБ попита дали е изследван въпросът какви са били мотивите на Банкова да напусне ДАНС и да се ориентира към Агенция "Митници".

"И тъй като баща и син Димитрови са се занимавали основно с кадрови въпроси, както в Митниците, така и в МВР, има ли информация дали тези лица не са оказали решаващо влияние за назначаването й в Агенция "Митници".

 

Тончев заяви, че не може каже с конкретика, но навярно директорът на Агенция "Митници" към онзи момент би могъл да отговори и съответно министърът на финансите като неин работодател. 

 

Кристиан Вигенин от БСП настоя за изясняване на въпроса с назначението на Банкова: "Тя е била разработвана за контактите й с тази контрабандна група по времето, когато е била зам.-директор. Вие информирате съответните лица и министъра на финансите и тя бива назначена за директор. Въпросът ми е - имали ли сте съмнения, че самият министър целенасочено поставя това лице на позицията директор или сте оставили тази възможност, без да информирате министъра с цел впоследствие той да бъде атакуван за това, че е назначил Петя Банкова.

 

Пламен Тончев отговори, че като зам.-директор Банкова не е имала възможност "да изпълнява задачите, поставени й най-вече от Стефан Димитров".

"Кадровото разместване на служители на Агенция "Митници" беше след като тя стана директор. Лицата, подадени й от баща и син Димитрови, бяха поставяни на съответните позиции. Но мисля, че министърът е знаел за мотивите за тези размествания", поясни той.

 

Станислав Балабанов коментира скандалната снимка с Недан Хаджиев, който бил "мечтата на Асен Василев и единственият облечен на тази снимка". Балабанов изтъкна, че е имало безспорен политически чадър над случващото се в Митниците и попита: Защо Асен Василев е настоявал конкретно Недан Хаджиев да оглави ОДМВР Хасково и къде, на какъв пост са го засилили да бъде в Агенция "Митници".

 

Пламен Тончев отговори, че е било в ход проучването на Хаджиев, за да заеме конкретен пост в Агенция "Митници", но до това назначение не се стига.

 

Временната комисия за разследване на корупционни практики в Агенция "Митници" изслуша председателя на ДАНС Пламен Тончев и служебния финансов министър Людмила Петкова.

 

В Министерството на финансите не са постъпвали искания и информация от партньорски служби за администрацията на Агенция "Митници". Това заяви пред временната комисия за аферата в митниците служебният финансов министър Людмила Петкова.

 

Относно твърденията, че австрийските власти са подали сигнал как на българските гранични пунктове са искани подкупи от австрийски превозвачи, Петкова заяви: "Не съм запозната със сигнал от австрийските власти, но мога да проверя дали има такъв."

 

Петкова уточни още, че записите в книгата за посещенията в министерството на финансите и записите от охранителните камери са само за последния месец. За предходен период няма нищо.

 

Скандалът в митниците избухна в началото на април, когато беше арестувана директорът на агенцията Петя Банкова, която е и бивш служител на ДАНС.

 

В хода на разследването стана ясно, че Банкова се е познавала със Стефан и Марин Димитрови, като тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

Появиха се и общи снимки с вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

 

По време на съдебно заседание бяха цитирани показания на свидетел, според който Димитрови са били познати и с бившия финансов министър Асен Василев.

 

В началото на заседанието Йордан Цонев заяви, че трябва да бъдат питани всички, които комисията прецени.

 

"Въпросът ми е: госпожо Петкова, сигурен съм, че няма как да знаете отговора на въпроса към този момент - колко митнически служители е размествала госпожа Банкова от встъпването си в длъжност, от къде на къде и на какво основание", заяви още той и изтъкна, че държи да получи писмен отговор на въпроса си. "Ако има уволнени, също може да добавите към списъка", уточни той.

 

От "Възраждане" обявиха, че комисията трябва да разследва евентуалната роля на Асен Василев в корупционните практики. И попита дали има видеозаписи за  посещенията на баща и син Димитрови във финансовото министерство.

 

Людмила Петкова отбеляза, че няма официално през деловодната система и мейлите информация относно такива проведени срещи. 

Румен Гечев от БСП изтъкна, че най-важното е какво става с постъпленията от Митниците и попита: "Имате ли информацията за първото тримесечие как вървят постъпленията спрямо миналата година. Защото е важно да знаем в крайна сметка тези кадрови промени какво са донесли за приходната част на бюджета на България". 

 

Петкова отбеляза, че приходите от акцизи вървят по план: "По ДДС от внос се наблюдава значително намаление. Една част има обяснение с макроикономически показатели, но другата част може да се обясни с недостатъчни усилия от страна на Агенция "Митници" за събиране на бюджетните приходи".

 

Гечев заяви, че е добре казаното да бъде потвърдено с числа и експертната оценка на МФ.

 

От ППДБ попитаха: "Николай Денков и Асен Василев стартираха политика за участие на митничари от други страни по границите... Бихте ли дали актуална информация и пояснете каква ще бъде вашата политика - ще продължите ли политиката на Асен Василев и Николай Денков за международно присъствие на границите".

 

Министър Петкова отбеляза, че не е запозната в конкретика с целия процес, но това, което й е известно е, че няколко посланици са поискали среща с нея за закупуване на техника за наблюдение. 

 

Йордан Цонев от ДПС попита дали е имало по времето на Банкова "назначени или командировани по българските митници от други държави".

 

От "Възраждане" попитаха колко служители на Агенция "Митници", които са на ръководни позиции в момента преди са били уволнявани дисциплинарно и след това отново са назначавани на ръководни позиции. Примерът бе със Стефан Марашев - уволняван и възстановен като началник пункт Капитан Андреево. 

 

Станислав Балабанов попита дали са открити "притеснителни моменти в работата на Петя Банкова по време на  престоя й като шеф на Митниците".

 
На финала Йордан Цонев се намеси с цитат на Кеворк Кеворкян: „Оставете ги да говорят!“. Полуидиотите, де!

 

С това изслушването на финансовия министър Людмила Петкова и шефа на ДАНС Пламен Тончев приключи.Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като бизнесмен, търгуващ с Турция, на когото да му бъдат предоставяни услуги, които всъщност са "директна услуга на Бойко Рашков", заяви шефът на ДАНС
ГЕРБ СДС

От категорията

Сарафов и Кьовеши заедно на прокурорска конференция в Люксембург

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с Лаура Кьовеши, Мартине Соловиев, главен прокурор на Люксембург и Щефан Блетлер, главен прокурор на Швейцария Снимки: ПРБ-I-f--glaven-prokuror-Borislav-Sarafov-s-Laura-Kyoveshi--Martine-Soloviev--glaven-prokuror-na-Lyuksemburg-i-Shtefan-Bletler--glaven-prokuror-na-Shveytsariya-Snimki--PRB_1716968385.jpg

Борислав Сарафов бе модератор на един от панелите във форума, посветен на ...

29 май 2024 | 10:38

Гвоздейков: Не е имало челен сблъсък между двата влака, шестима са леко пострадали

Снимка: БНР-Snimka--BNR_1716921416.jpg

"Влак, който трябва да замине за Пловдив, и друг влак отзад, който прави ...

28 май 2024 | 21:36

Със 175 км/ч Кристиан от Пловдив е разцепил джипа си в жестоката катастрофа

Не са открити следи от наркотични вещества и алкохол в кръвта на 21-годишния Кристиан от Пловдив-Kristian-Ekmekchiyan--sin-na-sluzhitelka-v-KAT--e-shofyorat-na-raztsepeniya-dzhip-v-Plovdiv-_1715600719.jpg

При инцидента загина и Теодора Николова, други двама бяха тежко ранени. ...

29 май 2024 | 16:32

20 години затвор за мъж, убил майка си по особено мъчителен и жесток начин

20 години затвор за мъж, убил майка си по особено мъчителен и жесток начин

Снимка Pixabay-20-godini-zatvor-za-mazh--ubil-mayka-si-po-osobeno-machitelen-i-zhestok-nachin-Snimka-Pixabay_1716987549.jpg

Софийският апелативен съд отмени присъдата на първоинстанционния съд и призна ...

29 май 2024 | 15:46

Най-важното

Радев ще присъства на ключовата среща на НАТО във Вашингтон през юли

Радев ще присъства на ключовата среща на НАТО във Вашингтон през юли-Radev-shte-prisastva-na-klyuchovata-sreshta-na-NATO-vav-Vashington-prez-yuli_1717015941.jpg

Илияна Йотова подчерта, че не очаква на форума България да бъде представена от ...

29 май 2024 | 23:51

Стратегията на щатските имиджмейкъри била изградена на негативизма и компромати срещу противника

Американска PR компания, наета от Кирил и Асен, е автор на омаскаряващата кампания на ПП-ДБ

Американска PR компания, наета от ПП-ДБ за предизборната им кампания, е автор на скандалните билбордове с лика на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски-Amerikanska-PR-kompaniya--naeta-ot-PP-DB-za-predizbornata-im-kampaniya--e-avtor-na-skandalnite-bilbordove-s-lika-na-Nikolay-Denkov--Boyko-Borisov-i-Delyan-Peevski_1717013355.jpg

По информация на Епицентър. бг в момента трескаво се търсят компрометиращи ...

29 май 2024 | 22:44

Те издигнати от 20 партии и коалиции

79 от Държавна сигурност в листите за вота "2 в 1", сред тях е и певецът Етиен Леви

Етиен Леви е разсекретен като агент под псевдонима „Панайотов“-Etien-Levi-e-razsekreten-kato-agent-pod-psevdonima--Panayotov-_1717010464.jpg

Музикантът е разсекретен като агент под псевдонима „Панайотов“. Вербуван е през ...

29 май 2024 | 20:06

Това е човекът, който измъкна България от 14-и век и я вкара в 19-и век малко насила

Личният секретар на Симеон Сакскобургготски: „Врана” е било най-любимото място на цар Фердинанд

Личният секретар на Симеон Сакскобургготски: „Врана” е било най-любимото място на цар Фердинанд-Lichniyat-sekretar-na-Simeon-Sakskoburggotski---Vrana--e-bilo-nay-lyubimoto-myasto-na-tsar-Ferdinand_1717014738.jpg

„Най-тежкото в случая е, че 76 години един християнин стоя непогребан, за да се ...

29 май 2024 | 23:31

Благодаря на Господа, че съм доживял този момент. Страшни емоции са, сподели Сакскобургготски

Симеон II след като посрещна тленните останки на дядо си: Дано е символ за единение на нацията!

Симеон II, след като прие тленните останки на дядо си: Дано е символ за единение на нацията-Simeon-II-sled-kato-prie-tlennite-ostanki-na-dyado-si--Dano-e-simvol-za-edinenie-na-natsiyata_1716990200.jpg

Ако нямаме представа за миналото, не можем да очакваме много за бъдещето. ...

29 май 2024 | 16:31

Служителите алармираха за колямо количество натрупана готова продукция

След предупреждението на Пеевски: Министър Николов поиска оставки в "Ел Би Булгарикум"

Министър Николов иска оставки в "Ел Би Булгарикум"-Ministar-Nikolov-iska-ostavki-v--El-Bi-Bulgarikum-_1716987905.jpg

Икономическият министър разпореди на Държавната консолидационна компания, ...

29 май 2024 | 13:04

Точно 10 дни преди изборите 2 в 1 на 9 юни България осъмна с поредната статия от жанра „платена публикация“

ПП си поръча статия в "Политико" срещу Борисов и Пеевски. Приятелка на Кирил Петков я написа

Антоанета Руси в дружеска прегръдка с Кирил Петков-Antoaneta-Rusi-v-druzheska-pregradka-s-Kiril-Petkov_1716990256.jpg

Материалът, озаглавен „Мафиотската държава тласка България към ръба“, е типичен ...

29 май 2024 | 16:43

Вместо „да отделим зърното от плявата“ предпочитаме да рушим паметници

Случаят „Фердинанд“ показва още веднъж: не можем да се помирим с миналото

--_1670329277.jpg

Ако признаем заслугите на бившия цар за модернизацията, въпреки националните ...

29 май 2024 | 16:12

Може да видим какво пише на сайта на Цариградския патриарх, че той е „пръв без равни“, казва той

Георги Тодоров, богослов: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква
(Видео)

Георги Тодоров: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква-Georgi-Todorov--Imame-pokushenie-sreshtu-suvereniteta-na-Balgarskata-pravoslavna-tsarkva_1716978405.png

Общата служба на митрополит Николай и други митрополити в Турция е нарушение и ...

29 май 2024 | 13:22