Депутатите се събират извънредно - гласуват окончателно промените в Закона за БНБ

Димитър Главчев ще прекъсне пълномощията си като председател на Сметната палата, докато е премиер

Депутатите решиха - шефът на БНБ, на Сметната палата и омбудсманът могат да станат премиери

8874 | 2 апр. 2024 | 07:45

Промените предвиждат при назначаване за служебен премиер управителят или подуправителите на банката, омбудсманът или заместникът му, председателят и заместник-председателя на Сметната палата, да могат да използват неплатен отпуск от досегашната си длъжнос


Димитър Главчев ще прекъсне пълномощията си като председател на Сметната палата, докато е премиер, реши парламентът на извънредно заседание.

 

Парламентът днес събра извънредно, за да допълни промените в Конституцията, с които да се позволи на Димитър Главчев да стане служебен премиер.

 

Тази сутрин спешно Правната комисия прие управителят на БНБ и неговите заместници, председателят на Сметната палата и заместниците му, както и омбудсманът и заместникът му да имат право да заемат длъжността служебен премиер, като за тази цел техните правомощия ще бъдат временно прекратени. 

 

Изненадващата промяна за служебния премиер приеха депутатите от правната комисия по предложение на председателя си Анна Александрова (ГЕРБ) рано тази сутрин.

 

Шефът на комисията Анна Александрова (ГЕРБ-СДС) беше внесла редакции на първоначалните текстове, с които идеята за неплатения годишен отпуск отпадна. Вместо това се предлага избраникът за служебен премиер само при назначаването си да прекъсва пълномощията си (като управител на БНБ, председател на Сметната палата, омбудсман и т.н. - бел.а.) за периода, в който оглавява кабинета. След освобождаването им от правителството, той ще се върне обратно на поста си. Назначеният за служебен премиер трябва да определи свой заместник в институцията, от която идва, който да изпълнява неговите правомощия.

 

"Нека да се прекратят пълномощията на назначения като служебен премиер, но временно, след което да може да се върне отново на предходната си позиция", предложи Александрова и промяната бе приета успешнона  второ четене, само за 15 минути.

 

Законопроектът бе предложен от ГЕРБ и ДПС и промените гласях, че ако бъде назначен за служебен премиер, управителят или подуправителите на Българската народна банка, омбудсманът или заместникът му, председателят и заместник-председателят на Сметната палата можеха да ползват неплатен отпуск от досегашната си длъжност.
 
От опозицията признаха, че нези редакции с доближават повече до конституционните текстове. Гроздан Караджов от ИТН обаче открои друг възможен казус - когато бъде назначен, служебният премиер губи качеството си на управител, председател и омбудсман, и не може да издаде заповед кой да го замества в съответната институция.
 

Поправката влезе веднага в пленарна зала. Председателят на НС Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента за това.

 

Заседанието е свикано на основание чл. 78, т. 1 от Конституцията на Република България.

Точка единствена в дневния ред е второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка, внесен от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид на 29 март 2024 г.

 

Малко по-късно започна обсъждането на промените и в пленарната зала. Петър Петров от "Възраждане" напомни, че коренът на проблема е в промените в Конституцията, авторството на които той приписа на съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов и на правосъдния министър в оставка Атанас Славов. Иванов.

Петров заяви, че партията му няма да подкрепи новите промени, защото смята, че не може да се прекъсват временно пълномощия на изборни длъжности. Такива са цялата група потенциални служебни премиери - и председателят на Сметната палата, и управителят на БНБ, и омбудсманът са били избрани на постовете си от Народното събрание.

 

"Те не са били избрани за министър-председател; те са били назначени. Като са били назначени, след това няма как да се върнат обратно, като им се прекъснат временно пълномощията. Те всъщност се прекратяват и отново трябва да бъдат избирани на длъжността управител, председател, омбудсман", изтъкна Петров.

 

Водачът на БСП Корнелия Нинова обвини мнозинството, че се опитва да "замаже гафа си" с Конституцията м.г. Тя напомни, че номинираният за премиер Димитър Главчев сега оглавява Сметната палата - а това означава, че като напусне правителството и се върне в одитния орган, ще трябва да проверява самия себе си и министрите си за евентуални нарушения на закона. "Толкова ярък пример на конфликт на интереси не сме имали в парламентарната практика, а вие сега го залагате в закона. Какво правите бе, хора?", скара се Нинова от трибуната. И прогнозира, че до една седмица мнозинството ще предложи и промени в закона за конфликт на интереси, за да предпази Главчев и от това.

От ИТН предложиха обширни редакции, с които твърдяха, че имат друг подход към казуса, но те не бяха одобрени.

 

Мнозинството на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС одобри текстовете си така, както бяха редактирани в правната комисия.

 

Казус възникна при гласуването на финалната разпоредба, която гласеше, че промените влизат в сила от деня на обнародването им в "Държавен вестник". Неочаквано ПП-ДБ гласуваха против и така се оказа, че ГЕРБ-СДС и ДПС нямат възможност да ги прокарат сами.

Това означава, че се задейства общият принцип, според който, ако в закона не е указано друго, промените влизат в сила 3 дни след обнародването им.

 

"Държавен вестник" излиза във вторник и в петък. Ако поправките бъдат публикувани в петък, това означава, че ще влязат в сила в началото на следващата седмица. А до края на тази седмица номинираният за служебен премиер Димитър Главчев трябва да обяви пред президента Румен Радев дали ще може да предложи и оглави правителство. С други думи, имаше вероятност Главчев да се окаже в несъвместимост.

Защо гласуваха така, ПП-ДБ не обясниха.

 

От ГЕРБ-СДС твърдят, че ще бъде издаден извънреден брой на "Държавен вестник", с който по-бързо да се обнародват промените и по-рано да влязат в сила.

 

Политическите играчи упорито отказват да назоват автора на конкретните конституционни текстове, които засягат служебното правителство. Днес Христо Иванов, който многократно беше обявяван и обвиняван като автор, обясни дълбокомислено пред медиите, че "законодателният процес изисква определено вникване". Той заяви, че, както винаги, отказва да коментира разговори, проведени зад затворени врати - каквито бяха консултациите между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС за промените в Конституцията. И посочи, че именно след такива разговори се стигнало до компромисния модел, заради който сега възникват казуси, спорове и опасения.

"Този възможен модел е по-сложен за прилагане, защото изисква повече действия, но той има своите предимства и това не е по никакъв начин нещо, от което ние да се разграничаваме и да търсим начин да го описваме като нещо негативно", каза Иванов. С други думи, десните все още подкрепят новия модел на служебното правителство и не се разграничават от него. След това обвини президента Радев, че води кампания за връщането на предишното положение, при което той еднолично назначаваше служебния кабинет.

 

Накрая отхвърли обвиненията, че носи лична отговорност, обяви конституционните промени за колективен труд и призова изобщо да не се говори по темата. "Имаше конституционна комисия, която е работила по конкретните текстове. На всеки един етап е имало преговори и са се постигали някакви компромиси, защото това беше сложно мнозинство. Идеята, че един човек е казал и всички останали като овчици са се наредили и са гласували, е унизителна за всички и за Народното събрание. Молбата ми е да спрем с тези спекулации", обърна се той към журналистите и обществеността.

 

Законопроектът е свързан с възможността управител или подуправител на централната банка да стане служебен премиер. Тогава той ползва служебен отпуск. В преходните и заключителни изменения на законопроекта е предвидена промяна в Закона за Сметната палата. Според нея, ако нейн председател стане служебен премиер, също излиза в отпуск за това време.

 

Целта е да може определеният за служебен премиер Димитър Главчев да поеме поста, защото досета тази възможност не съществуваше.

Досега в закона беше записано, че управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ участва, или на международни организации, свързани с нейната дейност.

 

С промените към тези изключения се добавя и заемането на длъжността на служебен министър-председател. Ако някой от шефовете на банката заеме този пост, му се позволява да излезе в неплатен годишен отпуск, докато упражнява функциите на премиер. Така се цели същият човек да може да се върне след това обратно на поста си в БНБ.

Със същия законопроект се правят промени и в Закона за Сметната палата и в Закона за омбудсмана.  За шефа на Сметната палата и омбудсмана и техните заместници се предвижда същата възможност - да изпълняват по изключение длъжността на служебен министър-председател, както и да излязат в неплатен годишен отпуск, докато оглавяват служебно правителство, така че впоследствие да могат да се върнат на досегашните си постове.

 

Спешните изменения се наложиха заради промените в конституцията.

 

Един час преди началото на заседанието промените ще бъдат гласувани окончателно и в Комисията по правни въпроси.Депутатите се събират извънредно - гласуват окончателно промените в Закона за БНБ

Промените предвиждат при назначаване за служебен премиер управителят или подуправителите на банката, омбудсманът или заместникът му, председателят и заместник-председателя на Сметната палата, да могат да използват неплатен отпуск от досегашната си длъжнос
Еврохолд

От категорията

Главчев назначи двама заместник-министри в Министерството на външните работи

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри в МВнР са назначени Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева-Glavchev--Dlazhni-sme-da-ostanem-hladnokravni-ot-parviya-do-posledniya-den-na-tova-pravitelstvo_1712833618.jpg

Новите заместник-министри са Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева

12 апр. 2024 | 17:52

МС се отказа да изкупува от "Булгаргаз" и БЕХ дълговете на "Топлофикация София" за 1,6 млрд лева

Предложението за отмяна на решенията на предишния кабинет е на Владимир Малинов-1651039672.jpg

По предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов служебното ...

12 апр. 2024 | 18:06

Проф. Георги Фотев: Кризата е дълбока, страшна, отиваме в пропаст

Проф. Георги Фотев Кадър: БНТ-Prof--Georgi-Fotev-Kadar--BNT_1712950078.jpg

В живота на човека и обществото поставянето на действителния проблем много пъти ...

12 апр. 2024 | 22:27

Димитър Ганев: ГЕРБ и ПП-ДБ влязоха в спирала на надцакване и не могат да излязат от нея

Димитър Ганев и Георги Киряков в "Панорама"-Dimitar-Ganev-i-Georgi-Kiryakov-v--Panorama-_1712948814.png

Не смятам, че ще има срив на ПП-ДБ, но тенденцията е те да се затворят в своята ...

12 апр. 2024 | 22:03

Най-важното

Освободени са Тихомир Стойчев и Елена Шекерлетова

Главчев назначи двама заместник-министри в Министерството на външните работи

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри в МВнР са назначени Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева-Glavchev--Dlazhni-sme-da-ostanem-hladnokravni-ot-parviya-do-posledniya-den-na-tova-pravitelstvo_1712833618.jpg

Новите заместник-министри са Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева

12 апр. 2024 | 17:52

Европейската комисия е трябвало да бъде уведомена, но това не е направено

МС се отказа да изкупува от "Булгаргаз" и БЕХ дълговете на "Топлофикация София" за 1,6 млрд лева

Предложението за отмяна на решенията на предишния кабинет е на Владимир Малинов-1651039672.jpg

По предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов служебното ...

12 апр. 2024 | 18:06

Спецов да даде всичко от себе си, за да навакса изоставането в приходите

Борисов: Ще приветствам Гвоздейков да оглави щаба за изборите. Той е честен човек

Борисов: Всички българи ще си платим за трите години експеримент-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Всички българи ще си платим тези три години с огромните заеми и дългове, които ...

12 апр. 2024 | 09:29

Целта на ДПС е да разшири представителството си в ЕП и националния парламент

ЦС на ДПС реши: Отиваме на избори с млади и подготвени хора, за ново начало в името на хората

ЦС на ДПС реши: Отиваме на избори с млади и подготвени хора, за ново начало в името на хората-TsS-na-DPS-reshi--Otivame-na-izbori-s-mladi-i-podgotveni-hora--za-novo-nachalo-v-imeto-na-horata_1712923649.jpg

Централният съвет взе решение партията да се яви самостоятелно на предстоящия ...

12 апр. 2024 | 14:52

Никой не е скачал така срещу пенсионерите, разгневи се депутатът от „Възраждане“

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Бюджетни мошеници! ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и дефицита

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Бюджетни мошеници! ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и дефицита-1641988869.jpg

Вие сте безумци и трябва да изчезнете, късно е когато и да стане това, отсече ...

12 апр. 2024 | 15:11

Очаква се да бъдат приети критериите и процедурите за номинация

БСП свиква Националния съвет, обсъждат явяването на изборите

-Korneliya-Ninova--V-energetikata-e-palen-haos--Vnasyame-zakon-za-otlagane-za-liberalizatsiyata-na-toka_1711017183.jpg

Корнелия Нинова ще направи отчет за работата на Парламентарната група и ...

12 апр. 2024 | 11:24

В събитието участваха председатели и делегати на девет европейски държави, както и над 500 гости от цялата страна

“Възраждане” проведе в София международна конференция “Новите лидери на Европа”

“Възраждане” проведе в София международна конференция  “Новите лидери на Европа”--Vazrazhdane--provede-v-Sofiya-mezhdunarodna-konferentsiya--Novite-lideri-na-Evropa-_1712946734.jpg

Трябва да бъде спряна войната в Европа – чрез мирни преговори. В основата на ...

12 апр. 2024 | 21:31

Декларативната сигурност на гласуване е ниска - 37,4%

"Галъп": 10% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ, ако изборите бяха сега. ДПС са трети

-Borisov--Petkov-i-Peevski-predlagat-parlamentat-da-raboti-izvanredo-drugata-sedmitsa_1702569772.jpg

При подадените гласове за НС резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха ...

11 апр. 2024 | 19:14

Социалистическата партия събира подкрепата на 8,7 на сто

„Маркет ЛИНКС“: ГЕРБ-СДС водят на ПП-ДБ с 8%, ДПС са трети, следвани от "Възраждане"
(Видео)

Снимки: бТВ-Snimki--bTV_1712856083.jpg

Според проучването, „Има такъв народ“ е под прага за влизане - с 3,9 процента ...

11 апр. 2024 | 20:20