Депутатите ще гласуват днес актуализацията на бюджета

Спорове имаше и за прословутата мярка на кабинета в оставка за 25 ст. на литър отстъпка за масовите горива

Спорове в НС по актуализацията на бюджета (НА ЖИВО)

2760 | 30 юни 2022 | 07:48

Първият сблъсък беше за 74 млн. лева, гласувани от бюджетна комисия, с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и "Възраждане" за Столичната община


Депутатите продължават с обсъждането на актуализацията на бюджета. Ожесточените дебати в пленарната зала започнаха още в самото начало. Причината за това беше как да бъдат разпределени по пера средствата в актуализацията в бюджета.

 

Първият сблъсък беше за 74 млн. лева, гласувани от бюджетна комисия, с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и "Възраждане" за Столичната община. След това споровете се пренесоха за парите за капиталови разходи на общините и за 35 млн. допълнително за заплати на общинските служители. Спорове имаше и за прословутата мярка на кабинета в оставка за 25 ст. на литър отстъпка за масовите горива, както и за решението да мине през пленарна зала отпускането на държавни кредитни гаранции за "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" на стойност над 1 мрлд. лв.

 

Ето част от дебатите:

 

Елена Димова, депутат от ГЕРБ-СДС: "Дори служебните кабинети не го е имало това да няма диалог между общините и правителство и премиер. Но вече се случи. Какво предлагаме ние - предлагаме 100 млн. целева субсидия за служителите в държавната администрация".

 

Георги Свиленски, депутат от БСП: "Всички предложения за 100 - 200 млн. щом са за заплати, ще ги подкрепим. Но защо не го направихте 12 години. Управлявахте толкова време, а сега трябва да се вдигнат парите и на областни управи, всички искат да се вдигнат парите".

 

Настимир Ананиев, депутат от "Продължаваме промяната": "На чужд портфейл и 100 млн. са малко. Да, имате си мнозинство, ще си гласувате каквото сте решили. Въпросът е, че парите, за които говорите в регионалното министерство, те са там. Те са взети от АПИ и 418 млн. са отделени за проекти. Обърнете се към министър Караджов да ги разпредели по общините".

 

Тошко Йорданов, председател на ПГ "Има такъв народ": "Настимир Ананиев излъга доста грозно. И може да дойде министърът да обясни. Аз говорих с него. Тези 400 млн. са извадени от бюджета и пратени предварително в АПИ. Аз бях на срещата, когато Асен Василев му каза, че ще ги възстанови. И сега Караджов ще бъде принуден да ги вземе обратно тези пари, защото така застрашава републиканска пътна мрежа. Така че може да извикате министъра да обясни, защото г-н Ананиев не само не разбира, но и казва неверни неща".

 

Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие в оставка: "Липсата на актуализация специално за общинските обекти ще направи абсолютно невъзможно класирането и определянето на проекти, които да бъдат финансирани".

 

Байрям Байрям, депутат от ДПС: "Когато погледнем надясно МС няма никой. Вицепремиерът е най-редно да е тук, но той не е. Защото най-вероятно предложенията на МС не бяха приети".

 

Делян Добрев, депутат от ГЕРБ-СДС: "Взимам думата, за да обясня за 25-те стотинки компенсация и защо те няма да свършат работа. По това, което предлагате, пенсионерите ще получат 6 лв., работещите 12 лв. на месец, а богатите, които нямат нужда, ще получат 100 лева. Вашето предложение трябваше да бъде таргетирано".

 

Александра Кокорчева, депутат от "Продължаваме промяната": "Тази мярка от 25 стотинки на литър се предвижда само за по-евтини горива, това е начин да се сегментира. Така че тази спекулация трябва да се прекрати".

 

Заседанието вчера беше прекратено, заради закрито изслушване на премиера в оставка Кирил Петков и шефовете на служби зарад изгонването на 70 руски дипломати.

 

Гласувани са данъчните промени.


С нулева ставка ДДС от 1 юли (евентуално), ще е не само хлябът, но и брашното. Отхвърлено беше предложението за намален ДДС за плодове, зеленчуци и живи животни. Не беше прието и искането на ГЕРБ и след 1 юли да продължи облагането с 9% на доставките на бира и вино в заведенията, въведено заради пандемията през 2020 г.

Депутатите окончателно гласуваха да отпадне временно акциза за моторни горива - втечнен нефтен газ LPG и природен газ, както и за произведената топлинна и електрическа енергия. Мярката ще действа три години.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 Спорове в НС по актуализацията на бюджета

Първият сблъсък беше за 74 млн. лева, гласувани от бюджетна комисия, с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и "Възраждане" за Столичната община

Заседание на парламента

Първият сблъсък беше за 74 млн. лева, гласувани от бюджетна комисия, с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и "Възраждане" за Столичната община

От категорията

Бившият министър на енергетиката отговори на наследника си: Да не се окаже, че няма да усеете...

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в Булгаргаз… отново са по-добри от тези, които ще “реализирате” през “търговата” процедура?!", пише още Александър Николов.
-1659007397.jpg

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в ...

12 авг. 2022 | 01:34

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"-1660198900.png

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и ...

11 авг. 2022 | 08:49

Димитър Стоянов: Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16
(Видео)

Димитър Стоянов Кадър: бТВ-1660236378.jpg

"Ако не вземем втората осмица изтребители, няма да имаме даже състав на ...

11 авг. 2022 | 19:44

Директорът на Центъра за радиационна защита: Няма място за паника, следим ежедневно радиационния фон
(Видео)

-1435938485.jpg

"Фоновите стойности са в границите на естествения фон и са под минимално ...

11 авг. 2022 | 22:19