Дерматологът д-р Елена Румянцева-Матей: Истинският доктор отказва процедури в ущърб на пациента

Успехът зависи от младия и свеж вид, който идва отвътре

Дерматологът д-р Елена Румянцева-Матей: Истинският доктор отказва процедури в ущърб на пациента

5442 | 4 апр. 2022 | 11:24

Практикувайки в Париж и лекувайки моите пациенти на няколко различни езика, имам предимството да знам представите на различни нации за красота. Няма стандарти, но има логика


Д-р Елена Румянцева-Матей  е сертифициран дерматолог и дерматохирург в отделението по обща и онкологична дерматология в Университетска болница Ambroise Pare в Париж. Тя е преподавател в Медицинския факултет на университета Paris Est Creteil (UPEC), водещ специалист и научен консултант на фармацевтични и естетически компании, международен лектор, носител на наградите “Златният ланцет” и Art of Beauty.

 

Завършила е Първи държавен медицински университет в Москва, а любовта към французин я отвежда в Париж. Освен руски тя говори още английски и френски, което води клиенти от всички кътчета на Европа в частния й кабинет в 17-и арондисман на френската столица.

 

Д-р Елена Румянцева-Матей посети България, за мастър-клас с наши естетични лекари за най-новите подмладяващи терапии с продукти на Jalupro.

 

Да бъдеш здрав и в добра форма е истинската мода в естетичната медицина, това казахте при представянето на новите продукти Jalupro. Това ли е тенденцията?

 

Да бъдеш млад и красив е глобална тенденция. Благодарение на естетичната медицина, превантивната медицина се превръща в начин на живот, защото хората неизбежно остаряват, но искат да изглеждат млади, да имат качество на живот и да се наслаждават на всеки миг. А също така успехът им зависи от младия и свеж външен вид.

 

Затова все повече хора престават да инвестират в последен модел мобилен телефон или прескъпа чанта и предпочитат да вложат парите си в здраве, красота и развитие на ума. Понеже красотата идва отвътре и се дължи на доброто здраве. Когато пациент идва при мен за красота, аз го насочвам към здравето.

 

Но няма ли прекалена фиксация в това да изглеждаш млад. В момента да си стар е като срамна болест?

 

Аз работя  като дерматолог повече от 20 години.  Концепцията за красота се промени драстично, но стъпка по стъпка. В момента е ясно, че да изглеждаш красив и да бъдеш красив не е едно и също. Не можеш да изглеждаш наистина добре, ако не си здрав.  В случай, че имаш болежки няма как да се наслаждаваш на „направената“ си красота.  Днес вече искат да са здрави.  

 

Красотата се равнява на успех в живота. Вече не те питат на колко си години, а гледат колко млад и жизнен си и от това си вадят извод колко си успял.

 

Кои са най-честите грешки, които правят пациентите ви в грижите за кожата си?

 

Не е само една грешка.  Ной-често срещаната е, че когато имат проблем се опитват да го прикрият, вместо да го лекуват.  Някои взимат прекалено много мерки, а други – чакат да изчезне без да правят нищо.

 

Дерматологът е доктор, той лекува болести. И в случай на нездраво състояние на кожата пациентът трябва да се консултира с лекар.  Преди дерматологът лекуваше само кожата, но сега разбирането се промени и той лекува цялото тяло, защото проблемите на кожата идват отвътре.

 

 Едва когато те бъдат решени, може да се избере успешен ритуал за подобряване на кожата. И далеч не е необходимо той непременно да бъде скъп, а да се придържа към него възможно най-.дълго. Най-малко 3 месеца, по възможност 6 месеца. Физиологията е поредица от процеси и за да се постигне положителна промяна, ритуалът трябва да е подходящ и с правилните продукти.

 

Дерматолозите обаче казват, че кожата започва да старее след 25 години, а след 40 няма никакво значение с какво се мажеш ако не правиш нещо друго. Какво е това?

 

Не е необходимо да чакате да станете на 40, за да взимате мерки. Не е задължително това да са инжекционни процедури, а по-скоро необходимите минерали, витамини, протеини като превенция и подкрепа за състоянието и здравето на кожата.  Т.е. да компенсирате вътрешните дефицити. Представяйки процедурите с Jalupro ние показахме не лечение, а превенция.

 

Трябва да се има предвид и личната генетика – всеки има различни гени и те ще ни подскажат кога да започнем.  Важното е да е навреме.

 

В Източна Европа дамите на по-зряла възраст бяха лишени от достъп до качествена козметика по времето на социализма. Как могат да компенсират недобрата грижа за кожата през младежката и средна възраст?

 

Трябва да започнат от началото. Когато  подобрят здравето си отвътре, защото ако не го коригират, няма как да постигнем оптимални резултати. При добро здраве, всеки крем и всяка терапия ще дадат максимални резултати.  Имаме познания при коя възраст какви проблеми се появяват и кога да ги очакваме. Никога не е късно да започнеш да се грижиш за здравето си, но истината е, че няма магическо хапче.

 

И никой повече от вас самият не е отговорен за собственото си здраве.  Щом го осъзнаете, те направили първата стъпка. Дерматологът не е просто човекът с инжекцията, ами предоставя част от глобалното здраве. Няколко вида медицински специалисти се грижат за специфичното женско здраве, треньорите наблягат на физическата активности  накрая идва естетичният лекар.  И хората само си мислят,  че е скъпо. Достъпно е, защото всеки може да прочете как да се грижи за себе си в интернет. 

 

 Но все пак четете статии от истински доктори, не из социалните мрежи, не козметици, не блогъри. А медицински лица, които излагат научните си знания в медиите.

 

Вие сте много активна в Инстаграм. След като сме станали здрави, каква е магията на Jalupro, която ще ни помогне да изглеждаме здрави и красиви и отвън?

 

Най-магическото при тази процедура е, че подпомага процесите на здравето, защото е напълно съвместима със човешката физиология. Такъв продукт, въведен в тялото (за разлика от лекарствата, които имат странични ефекти върху органите и процесите), е безопасен, защото е напълно естествен. И в това е магията – съчетанието от абсолютна безопасност  и висока ефективност!

 

И колко дълго трае този „магически ефект“?

 

Колкото дълго се придържате към терапията в дългосрочен план, но не прекалено начесто и твърде интензивно. Съотношението на двата вида поддръжка – външна и вътрешна се променя с възрастта.  Колкото повече напредва тя толкова повече трябва да се коригират проблемите отвътре.

 

На 20 години човек може да изглежда добре каквито и продукти да прилага за красотата си, защото отвътре всичко му е наред.

 

Вие работите във Франция. Няма ли противоречие между французойката, която не се бои от бръчките си и иска да изглежда естествена и тенденциите в Източна Европа и на Балканите, където са на мода огромните устни, бюстове и „циментираните“ с ботокс лица без нито една бръчка, но и без изражение.

 

Французойките продължават да инвестират в скъпи чанти, вместо в здравословни процедури, защото няма лекар, който да им предостави всеобхватен подход към здравето и красотата.  Аз предлагам натурална красота.

 

Твърде екстремно е да имаш огромни устни и гърди. Крайности има и в двете посоки. Онова, което не виждаме са онези пациенти, които са претърпели процедури за устни, гърди и заличаване на бръчки, но по нищо не личи. Това са истински добрите лекари. Много хора отиват при лекаря и казват „Направи ми това“, и той го върши, дори да не е естетически или медицински подходящо за тях.

 

Истинският доктор отказва да направи процедура, която е в ущърб на пациента. Те дават съвети за правилния подход според онова, от което се нуждае пациентът. Аз споделям отговорността и давам идеи как да решим заедно проблемите за процесите, които протичат в организма.  Имам достатъчно много пациенти, за да мога да си позволя да бъда честна и да им казвам „Не“.

 

Критерият за красота в една държава е различна в друга страна. Африкански жени никога не биха поискали да им увеличавам устните, например. Практикувайки в Париж и лекувайки моите пациенти на няколко различни езика, имам предимството да знам представите на различни нации за красота. Няма стандарти, но има логика.

 

 

 

 

 


От категорията

Анджелина Джоли се появи по пижама и чехли на голямо лондонско летище (Снимки)

Анджелина Джоли се появи по пижама iи чехли на голямо лондонско летище
Сн. Инстаграм-1659515191.png

Изборът ѝ на тоалет със сигурност е повече от нетипичен, всъщност той е ...

3 авг. 2022 | 11:20

Продават колекция с „изгубени“ бижута на Елвис Пресли

Продават колекция с „изгубени“ бижута на Елвис Пресли
Кадър: бТВ-1659426460.jpg

Аксесоарите певецът е подарил на своя мениджър полковник Том Паркър през ...

2 авг. 2022 | 10:44

Summer Fashion Weekend 2022 - българска и световна мода на брега на морето
(Галерия)

Summer Fashion Weekend 2022 - българска и световна мода на брега на морето-1660400189.jpg

Дизайнерите се насладиха на романтична среднощна “разходка с лодка”. Те бяха ...

13 авг. 2022 | 17:13

Кейт Мидълтън разтревожи феновете на кралското семейство
(Галерия)

Къде е пръстенът със сапфира, питат почитателите на кралското семейство.-1524486165.jpg

Привържениците на монархията се притесняват, че нещата между херцозите на ...

10 авг. 2022 | 15:48