Ирина Бокова

Дошло времето жена от Източна Европа да оглави Обединените нации и тя е именно Бокова

Десетки български интелектуалци подкрепят Ирина Бокова с писмо до Съвета за сигурност

58195 | 22 авг. 2016 | 20:52

Сред тях изпъкват академици, члeн-кореспонденти на БАН, водещи дипломати, артисти, общественици, историци

Ирина Бокова-1469733484.jpgСписък на подкрепилите писмото до СС на ООН.-1471890185.jpgСписък на подкрепилите писмото до СС на ООН.-1471890166.jpgСписък на подкрепилите писмото до СС на ООН.-1471890109.jpgДесетки представители на българската интелигенция в подкрепа на Ирина Бокова.-1471890046.jpg

Открито писмо в подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, адресирано до постоянните представители на 15-те държави членки на Съвета за сигурност на ООН, изпращат близо 60 представители на българската интелигенция.

 

Писмото бе предоставено първо на "Епицентър.бг" часове преди да замине към местоназначението си.

Сред тях изпъкват имената на най-изтъкнати членове на културния и обществен елит на нацията – членове на ръководството на БАН, учени, художници, писатели, историци, журналисти, дипломати, актьори, юристи, изследователи.

Зад българската кандидатура за най-високия пост в Световната организация застават академиците Антон Дончев, Стефан Воденичаров, Светлин Русев, Георги Марков, Пламен Карталов, Людимл Стайков, Константин Косев, Благовест Сендов, чл.кор. Васил Проданов, чл.кор. Александър Янков, проф. Васил Мръчков, проф. Стефан Данаилов, проф. Огнян Герджиков и още много известни имена на България (пълният списък с подписалите и подкрепилите писмото публикуваме отделно. То ще бъде предоставено в Съвета за сигурност на английски език).

„Позволяваме си да се обърнем към вас с това открито писмо в качеството ни на представители на интелигенцията на България, за да изразим нашата безрезервна подкрепа към г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и официален български кандидат за генерален секретар на Обединените нации.

Както е известно, кандидатурата на Ирина Бокова е сред водещите за обсъждане в Съвета за сигурност, в който на вас, господа посланици, ние депозираме нашето пълно доверие за обективност и безпристрастност във високоотговорния вот и особената отговорност, която носите за мира и сигурността на планетата”, се казва в писмото до страните-членки на Съвета за сигурност на ООН.

Подписалите го интелектуалци подчертават най-важните аспекти от работата на Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО, както и факта, че е дошло времето жена от Източна Европа да оглави Обединените нации и тя е именно Бокова. Аргументите – с дипломатическо управление, консенсусни решения и такт тя „умее да съчетае изяществото на коприната с твърдостта на стоманата”.

В текста се напомня, че българските президенти Георги Първанов /2002-2012/ и Росен Плевнелиев, /2012–досега/, министър-председателите–Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Бойко Борисов, 43-то Народно събрание с председател г-жа Цецка Цачева са заявили официално подкрепата на всички власти на България за българския кандидат, който е с доказани изискуеми качества за най-високия пост в ООН.

Писмото в подкрепа на българската кандидатура идва след като на 25 юли т.г. тв режсиьорът Евгений Михайлов разпрати компрометиращо писмо срещу Ирина Бокова до Съвета за сигурност на ООН.


Писмото бе изпратено от името на Движение 22 септември, в което членува и Едвин Сугарев (в момента генерален консул в Ниш).


Текстът му силно злепостави не само Ирина Бокова, но и българското правителство.

Последва отговор от министър-председателя Бойко Борисов, който на 29 юли изпрати писма за подкрепа на българския кандидат за поста на генерален секретар на ООН до петима премиери - на Обединеното кралство и Северна Ирландия Тереза Мей, на Испания – Мариано Рахой, на Япония – Шиндзо Абе, на Малайзия – Наджиб Разак и на Нова Зеландия – Джон Кий. Техните държави са сред постоянните и непостоянните страни-членки на Съвета за сигурност.

Третото предварително гласуване за избор на генерален секретар на ООН предстои на 29 август. В предишния кръг на 5 август начело излезе бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до миналата година бе Върховен комисар за бежанците. Ирина Бокова бе пета след този кръг на вота. За да бъде одобрен, кандидатът трябва да получи девет гласа в своя подкрепа, в това число от всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност.

 

Ето и пълният текст на писмото в подкрепа на Ирина Бокова:

 

София, 15 август 2016г.

ДО

ПОСТОЯННИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ

НА 15-ТЕ ДЪРЖАВИ ЧЛЕНКИ

НА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН

 

Ваши Превъзходителства,

 

Позволяваме си да се обърнем към вас с това открито писмо в качеството ни на представители на интелигенцията на България, за да изразим нашата безрезервна подкрепа към г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и официален български кандидат за генерален секретар на Обединените нации.

 

Както е известно, кандидатурата на Ирина Бокова е сред водещите за обсъждане в Съвета за сигурност, в който на вас, господа посланици, ние депозираме нашето пълно доверие за обективност и безпристрастност във високоотговорния вот и особената отговорност, която носите за мира и сигурността на планетата.

 

България е страна от Източноевропейската група и е една от най-старите страни-членки на ООН в тази група. Исторически, страната ни от векове е на кръстопътя между Запада и Изтока, между Севера и Юга, и това е поставило своя отпечатък върху историята й. “Съединението прави силата” е българският девиз на националния герб, изписан и на фасадата на Народното събрание, исторически стожер на държавността ни, за да се знае от всеки достоен българин този завет, оставен ни от зората на българската държава преди 13 века.

 

Достойна за уважение и адмирация е дейността на Ирина Бокова, като генерален директор на ЮНЕСКО. ЮНЕСКО днес е моралната съвест на човечеството в борбата за запазване на историческата памет на човешката хилядолетна цивилизация, за пресичане на престъпното културно прочистване и на опитите да бъдат заличени културните достижения и ценности в световната съкровищница – в Палмира-Сирия, Тимбукту-Мали, музеите в Багдад и т.н.. Защото човечеството без история и култура би било като дърво без корени.

 

Смеем да изкажем нашето мнение пред вас, че в този труден политически момент в света е дошло времето жена от Източна Европа да оглави Обединените нации итя е именно Ирина Бокова, която с дипломатическо управление, консенсусни решения и такт умее да съчетае изяществото на коприната с твърдостта на стоманата. ООН следва да възвърне онази тежест и авторитет, накърнени от политическите и икономически сътресения през последните 20 години, за да пребъдат Обединените нации стожерът на мира и сигурността в новата архитектура на света.

 

Нашето съсловие е силно разтревожено и огорчено от някои мерзки действия и компромати, уронващи авторитета и доброто име на България и на български граждани. Интелигенцията е гръбнакът на всяко общество и е моторът за развитието му, мерило за неговата зрялост. Затова ние държим да заявим, че българският народ се произнесе най-отговорно по кандидатурата на г-жа Ирина Бокова и неговият и нашият вот е “Vox populis, vox Dei”.

 

Решихме да адресираме към вас, господа посланици, това писмо и повторно открито и на висок глас да заявим нашата безрезервна подкрепа към Ирина Бокова. В новата история на ХХI-ия век българските президенти Георги Първанов /2002-2012/ и Росен Плевнелиев, /2012–досега/, министър-председателите–Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Бойко Борисов, 43-то Народно събрание с председател г-жа Цецка Цачева, заявиха официално подкрепата на всички власти на България за българския кандидат, който е с доказани изискуеми качества за най-високия пост в ООН, постът на Генерален секретар.

 

Научните, дипломатически, културни и делови среди в България също се произнесоха открито чрез медиите в подкрепа на г-жа Ирина Бокова:  Българското дипломатическо дружество и Националната асоциация за международни отношения, всички Творчески съюзи в България, Българска академия на науките, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска търговско-промишлена палата, Българска асоциация на жените-предприемачи и др. Множество положителни отзиви и статии на авторитетни политически изследователи, публикувани в национални и международни медии, се произнесоха положително за достойнствата на г‑жа Ирина Бокова, свързани с дейността на ООН.

Ваши Превъзходителства,

 

Светът днес отново е изправен пред сериозно изпитание за запазване сигурността, стабилността и мира на планетата ни 70 години след опустошителната Втора световна война. Ние сме убедени и вярваме, че Ирина Бокова е личността, която познава сложните дипломатически международни и религиозни конфликти в света, така както и сложните взаимоотношения и ситуации на Балканите, които не случайно са известни в международната терминология като “мини-свят” на глобалната политика. В тази среда, на кръстопътя Изток-Запад и Север-Юг, Бокова се е формирала и шлифовала да зачита културното и религиозно разнообразие, придобивайки уменията да намира правилния подход в търсене на решения в сложните конфликти, често преплетени от историческата обремененост, идеологическа конфронтация и религиозна непоносимост.

 

Ваши Превъзходителства,

 

В края на писмото искаме да пожелаем на Съвета за сигурност, на органа на ООН, да бъде достоен към особените отговорности в поддържането на международния мир и сигурност и сегашните членове на високоуважавания Съвет за сигурност да проявят мъдрост, твърдост и решителност в работата си и да бъдат достойни на заветите на основателите на ООН.

 

С почит:

 

(Следват подписалите и подкрепилите писмото)

 

Академик Антон Дончев
Академик Стефан Воденичаров
Академик Светлин Русев
Академик Георги Марков
Академик Пламен Карталов
Академик Людмил Стайков
Академик Константин Димитров Косев
Академик Благовест Сендов
Академик Кирил Боянов
Иван Гранитски
Проф. Мария Чавдарова
чл. кор. проф. Васил Проданов
Анжел Вагенщайн
Руси Статков
Проф. д-р Динко Динков
Драгомир Шопов
Проф. Анатоли Кръстев
Владимир Зарев
Лъчезар Еленков
Валентин Георгиев
Володя Миланов
чл.кор. проф. д-р Александър Янков
Мая Тодорова
Проф. Васил Мръчков
Мая Вапцарова
Йордан Милев
Максим Бехар
Жоржета Пехливанова
Проф. Лидия Ошавкова
Мария Б. Номова
Тома Томов
Кольо Георгиев
Посланик Любомир Кючуков
Георги Караславов
Проф. Стефан Данаилов
Проф. Огнян Герджиков
Проф. Жени Захариева
Проф. д-р Анастас Славчев
Георги Готев
Проф. Антон Първанов
Андрей Райчев
Матей Шопкин
Д-р Любомир Петров
Проф. Димо Димов
Симеон Николов
Дора Бонева
Любомир Левчев
Доц. Христина Ангелакова
Радослав Деянов
Боян Ангелов
Посланик Иван Гарвалов
Силвия  Томова
Петър Караангов
Валерия Велева
Михайлина Димитрова
Райко Николов
Лидия Николова

 

 

 


От категорията

Православната църква чества Успение на Пресвета Богородица

Православната църква чества Успение на Пресвета Богородица-1660542730.jpg

В този ден празнуват всички, които носят имената Мария, Мариан, Мариана, ...

15 авг. 2022 | 07:56

Васко Начев и Валентин Николов: Газ има, трудно стига до нас

Валентин Николов и Васко Начев 
Снимка кадър БТВ-1660575867.png

Валентин Николов посочи, че гръцкият строител на газовата връзка на няколко ...

15 авг. 2022 | 18:02

МВнР публикува Протокола от заседанието на междуправителствената комисия с РСМ от 10 юни 2019 г

-1656143146.jpg

Публикуването на предложенията от 2019 г., одобрени от правителствата, е важна ...

15 авг. 2022 | 17:55

Владимир Тодоров за катастрофата: Защо в този участък на магистралата няма мантинели?

Владимир Тодоров за катастрофата на АМ "Тракия": Защо в този участък на магистралата няма мантинели?-1660575075.png

По сегашните нормативи имаме ли магистрален път, трябва задължително от двете ...

15 авг. 2022 | 17:48