Кой ще вземе мандата на ГЕРБ - Десислава Атанасова, Томислав Дончев или Даниел Митов?

Очаква се лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в последния момент да посочи премиера

Кой ще вземе мандата на ГЕРБ - Десислава Атанасова, Томислав Дончев или Даниел Митов?

7489 | 2 дек. 2022 | 14:59

В общественото пространство се завъртя и името на депутатката от Перник Христина Георгиева като вероятен кандидат-премиер, но споменаването на името й предизвика смях в парламентарната група


Десислава Атанасова е кандидатът за министър-председател на ГЕРБ и ще вземе мандата за съставяне на кабинет от президента Румен Радев. Това твърдят Би Ти Ви и "Свободна Европа", цитирайки различни свои източници. Към момента Атанасова е председател на парламентарната група на ГЕРБ в парламента.

Според различни информации съществува вариант и Томислав Дончев, който е зам.-председател на партията на Борисов в Народното събрание в момента, също да бъде кандидат за премиер.

 

По Конституция при първия и втория мандат кандидат-премиерът на съответната партия трябва да вземе указа на президента за съставяне на правителство.

След като президентът Радев обяви, че ще връчи мандата на ГЕРБ-СДС в понеделник, в кулоарите на парламента се завъртяха няколко имена за бъдещи премиери.

 

Според слуховете две дами и двама мъже имат шансове да бъдат бъдат кандидати за министър-председател на ГЕРБ-СДС. Както е известно, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов често е казвал, че много разчита на дамите в работното ежедневие.

И по тази причина е обяснимо, че най-големи шансове да влезе в ролята на кандидат-премиер в понеделник има нежното острие на ГЕРБ Десислава Атанасова, която е начело и на парламентарната група на коалицията ГЕРБ-СДС.

 

Атанасова изведе много битки на ГЕРБ и самоотвержено защитаваше позициите на ГЕРБ-СДС при промените в Изборния кодекс. ОТ ГЕРБ категорично отказват да назоват името на техния представител за министър-председател. "Който отиде за мандата, той ще е номинацията за премиер", коментира лаконично Десислава Атанасова. 

 

"Кандидатурата на Десислава Атанасова е в тон с новите тенденции в политиката жени да бъдат издигани на най-високият пост в изпълнителната власт", коментираха гербери.

С изявите си от парламентарната трибуна, Атанасова отдавна отне от популярността на острието Тома Биков, предишния кандидат за премиер Даниел Митов, че дори се научи да звучи по-убедително от философа Томислав Дончев.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев също е сред вариантите на ГЕРБ за кандидат-шеф на проектокабинета, но все пак изборът на Атанасова е надделял в последния момент, като фигура, която винаги е на първа линия по най-горещите теми.

 

В шортлистата с най-добри шансове да поеме властта е и бившият външен министър Даниел Митов, известен с силните си политически връзки със САЩ. Той взе мандата два пъти от името на ГЕРБ-СДС в качеството си на кандидат-премиер в предишните парламенти.

 

В пространството изненадващо се завъртя и името на червенокосата депутатка Христина Георгиева, която до този момент не е имала публични изяви.  Георгиева е в ръководството на ЖЕНИ-ГЕРБ. Завършила е бакалавърска степен в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград и след това магистърска степен „Политически мениджмънт“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Споменаването на името ѝ като евентуален кандидат-премиер обаче предизвика смях в парламентарната група на ГЕРБ.

 

Както стана ясно, ГЕРБ ще води всякакъв тип публични и регламентирани разговори да се опита за състави кабинет с първия мандат, което не изключва варианта за кабинет на малцинството.

 

Все още не е ясно обаче дали това правителство ще е техническо или програмно.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов многократно подаде ръка за диалог и партньорство във формирането на кабинет, но получи леден отказ от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

 

Борисов дори предложи председателите на парламентарни комисии да станат министри като експерти запознати в детайли с проблемите в конкретната сфера. Самият някобко пъти подчерта, че той не иска да премиер, но усилено търси формули за кабинет в тази трудна политическа и икономическа ситуация. Според него гласуваните в парламента решения показват, че има една много добра коалиция.

 

"При такова единодушно гласуване за самолетите F-16, помощта за Украйна, продължаването на пътя към еврозоната и 100% диверсификация за ядреното гориво как ще аргументират развалянето на този парламент", попита лидерът на ГЕРБ своите опоненти от ДБ и ПП, които го призовават да се пенсионира от политиката.

 

Само че тази политика на инат, която демонстрират "Продължаваме промяната" и "Демократична България", вече носи сериозни загуби за всеки в тази страна и ни води към политическо и икономическо дъно. Заради липсата на редовен кабинет България може да изгуби шанса да влезе сега в Шенген и след година в Еврозоната.

 

Според Борисов, ако политическите лидери са мъдри, правителство ще има. За съжаление процесите в политиката сега у нас изглеждат като плод на недорасли политици или такива, които действат на инат.  

 

Има още време партиите да узреят, заяви преди дни лидерът на ГЕРБ. Но дали обществото би чакало дълго политиците ни да помъдреят след като всеки ден виждат скандали в парламента и липса на партньорство?

 

В парламента се обсъжда идеята след като ГЕРБ-СДС внесе проекто-правителството си в пленарната зала, то да се гласува тайно.

 

Подобна идея лансира депутатът от БСП и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев в предаването „Офанзива“.„Ако гласуваме тайно, това правителство ще бъде избрано с 238 гласа. Всяка партийна група си гони своите политически интереси”, заяви Стойнев.

 

По думите на лидера на "Да, България" обединението няма да подкрепи кабинет с първия мандат, защото "не съществуват никакви предпоставки за това".

 

От БСП коментираха, че ще гласуват против състав на кабинет с първия мандат на ГЕРБ, ако той бъде подложен на гласуване в пленарна зала, но след това лидерът на левицата Корнелия Нинова добави, че остава оптимист за възможността за сформиране на правителство. Тя обаче избегна уточняващите въпроси за това с чий мандат би могло да се реализира това.

 

ДПС и "Български възход" декларираха готовност за сериозни разговори с мандатоносителя. Лидерът на най-малката парламентарна група Стефан Янев коментира, че можем да станем на "свидетели на всичко, ако всичко е договорено". Той обаче заяви, че "Български възход" не участва в договорки, за които не били поканени.

 

На подозренията на "Демократична България" и "Продължаваме промяната", че правителство може да се състави между т. нар. хартиена коалиция, Янев отвърна, че не иска да свързва тематичните коалиции, които в един или друг момент се явяват, с нещо, което е постоянно и което би определило политиката на този парламент.

 

Той не изключи нито една опция за съставяне на кабинет и добави, че не приема този тип говорене, който се е превърнал в национален спорт, "да се сочим с пръст и да се обвиняваме за какво ли не".


Въпреки че трудно ще се роди правителство, Борисов не се отказва. Премисля всеки ход като ловък политик с опит. В политиката две и две не прави четири, така че аритметиката за кабинет трябва да е точна. 

Кой ще има честта бъде кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС и да вземе мандата в понеделник, се очаква лидерът на ГЕРБ да реши в последния момент.

 


От категорията

Радев: Даваме снаряди на другите, на Украйна - не! Но не можем да контролираме купувача

Радев: Даваме снаряди на другите, но не на Украйна!-Radev--Davame-snaryadi-na-drugite--no-ne-na-Ukrayna-_1679600250.jpg

Радев уточни, че страната ни ще попълва своите запаси и ще помага на другите ...

23 март 2023 | 21:37

Радев: Поставяме условие - снаряди, произведени у нас за други страни, да не отиват в Украйна!
(Видео)

Радев: България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, не за Украйна-1621945130.png

Нещо повече - България ще поставя условия, произведени на нейна територия ...

23 март 2023 | 13:17

Радев ще присъства заседанието на ЕС в Брюксел, България няма да праща боеприпаси за Украйна

Президентът Радев ще представлява България на заседанието на Европейския съвет в Брюксел-Prezidentat-Radev-shte-predstavlyava-Balgariya-na-zasedanieto-na-Evropeyskiya-savet-v-Bryuksel_1679548806.jpg

Сред темите ще бъдат повишаване на конкурентоспособността и производството на ...

23 март 2023 | 07:18

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

Най-важното

За да произведе оръжия за Украйна ЕС ще използва т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира

Повратен момент! Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна

Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна-Evropeyskite-lideri-odobriha-kupuvaneto-na-1-milion-snaryada-za-Ukrayna_1679599247.jpg

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани ...

23 март 2023 | 21:19

България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави, подчерта Радев

Радев: Поставяме условие - снаряди, произведени у нас за други страни, да не отиват в Украйна!
(Видео)

Радев: България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, не за Украйна-1621945130.png

Нещо повече - България ще поставя условия, произведени на нейна територия ...

23 март 2023 | 13:17

Фалираха ни, обещаха ни завод в областта, оказа се лъжа, направиха цените в магазина по 3 и сега си мислят, че ще ни купят

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки-KZK-obrazuva-tri-proizvodstva-za-tayni-dogovorki-sreshtu-verigite-za-hranitelni-stoki_1679566957.jpg

Проверката е срещу "Била", "Кауфланд", ...

23 март 2023 | 12:05

Идваме да ви предупредим - октомври още 10 милиарда заем ще вземем заради ПП, посочи лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов в Благоевград: Правителство без участието на ГЕРБ не може да стане!
(Видео)

Ако аз бях управлявал в последните 2 години щяха да ме питат защо от всеки литър гориво, зареден от вас, да ви вземат по един лев от джоба, заяви Борисов.-Ako-az-byah-upravlyaval-v-poslednite-2-godini-shtyaha-da-me-pitat-zashto-ot-vseki-litar-gorivo--zareden-ot-vas--da-vi-vzemat-po-edin-lev-ot-dzhoba--zayavi-Borisov-_1679588451.jpg

Как се прави правителство на малцинството, без ГЕРБ да участва в него? Това не ...

23 март 2023 | 17:57

Служебният кабинет да не чака и минута повече, категорична е лидерът на БСП

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа-Ninova--Da-se-spre-vremenno-vnosat-ot-Ukrayna--a-vnesenite-yaytsa-da-ne-stigat-do-targovskata-mrezha_1679580977.jpg

На предизборната среща в Несебър присъстваха още водачът на листата в Бургас - ...

23 март 2023 | 16:13

На изборите българите трябва да избират между Бойко и Кирчо. Прост избор. При кой живяхме по-добре!?

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците и отново заложиха на Бойко!

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците! Разбраха, че заложиха на куц кон!-1611662196.jpg

В Германия ограничиха мажоритарния вот - тежък удар върху Баварската партия ...

23 март 2023 | 14:31

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Македонският премиер подчерта, че в Скопие може да се гледа БНТ

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?-Kovachevski--Parlamentat-mozhe-da-vzeme-reshenieto--s-koeto-shte-se-prodalzhi-evropeyskiyat-pat-_1668442462.jpg

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ ...

23 март 2023 | 18:47