Кой ще вземе мандата на ГЕРБ - Десислава Атанасова, Томислав Дончев или Даниел Митов?

Очаква се лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в последния момент да посочи премиера

Кой ще вземе мандата на ГЕРБ - Десислава Атанасова, Томислав Дончев или Даниел Митов?

10950 | 2 дек. 2022 | 14:59

В общественото пространство се завъртя и името на депутатката от Перник Христина Георгиева като вероятен кандидат-премиер, но споменаването на името й предизвика смях в парламентарната група


Десислава Атанасова е кандидатът за министър-председател на ГЕРБ и ще вземе мандата за съставяне на кабинет от президента Румен Радев. Това твърдят Би Ти Ви и "Свободна Европа", цитирайки различни свои източници. Към момента Атанасова е председател на парламентарната група на ГЕРБ в парламента.

Според различни информации съществува вариант и Томислав Дончев, който е зам.-председател на партията на Борисов в Народното събрание в момента, също да бъде кандидат за премиер.

 

По Конституция при първия и втория мандат кандидат-премиерът на съответната партия трябва да вземе указа на президента за съставяне на правителство.

След като президентът Радев обяви, че ще връчи мандата на ГЕРБ-СДС в понеделник, в кулоарите на парламента се завъртяха няколко имена за бъдещи премиери.

 

Според слуховете две дами и двама мъже имат шансове да бъдат бъдат кандидати за министър-председател на ГЕРБ-СДС. Както е известно, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов често е казвал, че много разчита на дамите в работното ежедневие.

И по тази причина е обяснимо, че най-големи шансове да влезе в ролята на кандидат-премиер в понеделник има нежното острие на ГЕРБ Десислава Атанасова, която е начело и на парламентарната група на коалицията ГЕРБ-СДС.

 

Атанасова изведе много битки на ГЕРБ и самоотвержено защитаваше позициите на ГЕРБ-СДС при промените в Изборния кодекс. ОТ ГЕРБ категорично отказват да назоват името на техния представител за министър-председател. "Който отиде за мандата, той ще е номинацията за премиер", коментира лаконично Десислава Атанасова. 

 

"Кандидатурата на Десислава Атанасова е в тон с новите тенденции в политиката жени да бъдат издигани на най-високият пост в изпълнителната власт", коментираха гербери.

С изявите си от парламентарната трибуна, Атанасова отдавна отне от популярността на острието Тома Биков, предишния кандидат за премиер Даниел Митов, че дори се научи да звучи по-убедително от философа Томислав Дончев.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев също е сред вариантите на ГЕРБ за кандидат-шеф на проектокабинета, но все пак изборът на Атанасова е надделял в последния момент, като фигура, която винаги е на първа линия по най-горещите теми.

 

В шортлистата с най-добри шансове да поеме властта е и бившият външен министър Даниел Митов, известен с силните си политически връзки със САЩ. Той взе мандата два пъти от името на ГЕРБ-СДС в качеството си на кандидат-премиер в предишните парламенти.

 

В пространството изненадващо се завъртя и името на червенокосата депутатка Христина Георгиева, която до този момент не е имала публични изяви.  Георгиева е в ръководството на ЖЕНИ-ГЕРБ. Завършила е бакалавърска степен в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград и след това магистърска степен „Политически мениджмънт“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Споменаването на името ѝ като евентуален кандидат-премиер обаче предизвика смях в парламентарната група на ГЕРБ.

 

Както стана ясно, ГЕРБ ще води всякакъв тип публични и регламентирани разговори да се опита за състави кабинет с първия мандат, което не изключва варианта за кабинет на малцинството.

 

Все още не е ясно обаче дали това правителство ще е техническо или програмно.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов многократно подаде ръка за диалог и партньорство във формирането на кабинет, но получи леден отказ от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

 

Борисов дори предложи председателите на парламентарни комисии да станат министри като експерти запознати в детайли с проблемите в конкретната сфера. Самият някобко пъти подчерта, че той не иска да премиер, но усилено търси формули за кабинет в тази трудна политическа и икономическа ситуация. Според него гласуваните в парламента решения показват, че има една много добра коалиция.

 

"При такова единодушно гласуване за самолетите F-16, помощта за Украйна, продължаването на пътя към еврозоната и 100% диверсификация за ядреното гориво как ще аргументират развалянето на този парламент", попита лидерът на ГЕРБ своите опоненти от ДБ и ПП, които го призовават да се пенсионира от политиката.

 

Само че тази политика на инат, която демонстрират "Продължаваме промяната" и "Демократична България", вече носи сериозни загуби за всеки в тази страна и ни води към политическо и икономическо дъно. Заради липсата на редовен кабинет България може да изгуби шанса да влезе сега в Шенген и след година в Еврозоната.

 

Според Борисов, ако политическите лидери са мъдри, правителство ще има. За съжаление процесите в политиката сега у нас изглеждат като плод на недорасли политици или такива, които действат на инат.  

 

Има още време партиите да узреят, заяви преди дни лидерът на ГЕРБ. Но дали обществото би чакало дълго политиците ни да помъдреят след като всеки ден виждат скандали в парламента и липса на партньорство?

 

В парламента се обсъжда идеята след като ГЕРБ-СДС внесе проекто-правителството си в пленарната зала, то да се гласува тайно.

 

Подобна идея лансира депутатът от БСП и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев в предаването „Офанзива“.„Ако гласуваме тайно, това правителство ще бъде избрано с 238 гласа. Всяка партийна група си гони своите политически интереси”, заяви Стойнев.

 

По думите на лидера на "Да, България" обединението няма да подкрепи кабинет с първия мандат, защото "не съществуват никакви предпоставки за това".

 

От БСП коментираха, че ще гласуват против състав на кабинет с първия мандат на ГЕРБ, ако той бъде подложен на гласуване в пленарна зала, но след това лидерът на левицата Корнелия Нинова добави, че остава оптимист за възможността за сформиране на правителство. Тя обаче избегна уточняващите въпроси за това с чий мандат би могло да се реализира това.

 

ДПС и "Български възход" декларираха готовност за сериозни разговори с мандатоносителя. Лидерът на най-малката парламентарна група Стефан Янев коментира, че можем да станем на "свидетели на всичко, ако всичко е договорено". Той обаче заяви, че "Български възход" не участва в договорки, за които не били поканени.

 

На подозренията на "Демократична България" и "Продължаваме промяната", че правителство може да се състави между т. нар. хартиена коалиция, Янев отвърна, че не иска да свързва тематичните коалиции, които в един или друг момент се явяват, с нещо, което е постоянно и което би определило политиката на този парламент.

 

Той не изключи нито една опция за съставяне на кабинет и добави, че не приема този тип говорене, който се е превърнал в национален спорт, "да се сочим с пръст и да се обвиняваме за какво ли не".


Въпреки че трудно ще се роди правителство, Борисов не се отказва. Премисля всеки ход като ловък политик с опит. В политиката две и две не прави четири, така че аритметиката за кабинет трябва да е точна. 

Кой ще има честта бъде кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС и да вземе мандата в понеделник, се очаква лидерът на ГЕРБ да реши в последния момент.

 


Еврохолд

От категорията

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

ИТН след срещата с ГЕРБ: Правилно е да има експертен кабинет, разговорите ще продължат

ИТН след срещата с ГЕРБ: Правилно е да има експертен кабинет, разговорите ще продължат (На живо)-ITN-sled-sreshtata-s-GERB--Pravilno-e-da-ima-eksperten-kabinet--razgovorite-shte-prodalzhat--Na-zhivo-_1718709512.jpg

Ние обясняваме от година и половина, че най-добре е България да има експертен ...

18 юни 2024 | 14:07

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

Съветът за борба с изпирането на пари обсъди мерки за изваждането на България от „сивия списък“

-Ministerski-savet--Privetstvame-reshenieto-na-SASht-za-moshtnata-podkrepa-za-Ukrayna_1713672771.jpg

Заседанието се проведе под председателството на заместник министър-председателя ...

18 юни 2024 | 20:22

Най-важното

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08

По думите му от БСП няма да подкрепят никоя кандидатура на ГЕРБ.

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС-Zafirov--Ninova-vze-stranni-resheniya-v-poslednite-dni--edno-ot-tyah-e-vklyuchvaneto-na-Kaloyan-Metodiev_1718465236.jpg

На заседанието ръководството на БСП е решило Борислав Гуцанов да бъде ...

18 юни 2024 | 19:56

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Орбан и Мелони ще обединят Десницата срещу съюза на ЕНП и ПЕС за постове в ЕС

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

Определението е окончателно

ПП „Величие“ оспори изборните резултати. ВАС : Жалбата е недопустима, остава без последствия

ПП „Величие“ оспори изборните резултати. ВАС : Жалбата е недопустима, остава без последствия-PP--Velichie--ospori-izbornite-rezultati--VAS---Zhalbata-e-nedopustima--ostava-bez-posledstviya_1718729461.jpg

Разглеждането на жалбата по реда на чл. 58, ал. 1 от ИК от ВАС, е недопустимо, ...

18 юни 2024 | 19:50