Десислава Атанасова

Нека да не си поставяме цели, които не можем да изпълним (ВИДЕО)

Десислава Атанасова: ГЕРБ ще бъде конструктивна опозиция! Мнозинството ще е резултат на компромиси

4715 | 3 дек. 2021 | 10:06

“През последните години, докато бяхме управляващи, бяхме подложени на постоянни атаки. Затова сме наясно колко е важен подходът на опозицията към управляващото мнозинство“, подчерта тя


Заради ниската избирателна активност това Народно събрание не разполага с голяма легитимност. Каквото и да е мнозинството в парламента, то няма да е плод на силна обществена енергия, а резултат от компромиси. Не е ясно колко български граждани бяха лишени от правото си на глас заради машините и репресиите от служебното правителство. Това заяви от парламентарната трибуна Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС по повод откриването на 47-то Народно събрание.

,,Надяваме се, че грешките, които провалиха последните два парламента, няма да се повторят в този и всички ще подходим със смирение и отговорност в сложната ситуация, в която се намира България. Осъзнаваме и необходимостта от съставянето на редовно правителство'', каза още Атанасова.

По думите й в новия парламент ПГ на ГЕРБ-СДС ще бъде опозицията на очертаващото се ляво либерално мнозинство.
Но ние не възприемаме ролята си на опозиция като политически инструмент за нагнетяване на напрежение в обществото. Готови сме да водим конструктивни и публични разговори с всички парламентарни групи, увери тя.

Атанасова припомни, че на днешната дата преди 15 години е основана ПП ГЕРБ и използва повода да благодари от името на партията на всички техни членове и симпатизанти, които са ги подкрепяли "въпреки заплахите, изчегъртването и репресиите".

“През последните години, докато бяхме управляващи, бяхме подложени на постоянни атаки. Затова сме наясно колко е важен подходът на опозицията към управляващото мнозинство. Ролята на опозицията трябва да е в ролята на разумен коректив. Пожелаваме успех на бъдещите управляващи и ги призоваваме да не пропускат възможностите за разговори с опозицията. Мога да гарантирам, че ако бъде сформирано редовно правителство, то ще получи необходимия толеранс и нужната експертиза от нашите колеги'', заяви Десислава Атанасова.

Сред основните приоритети на коалицията ГЕРБ-СДС Атанасова изтъкна качественото образование, инвестициите и увеличаването на доходите на българите. По отношение на доходите обаче тя предупреди, че от партията няма да позволяват това да се случи чрез тегленето на заеми.
Не бива да си поставяме цели, които не сме в състояние да изпълним, но трябва да надскочим егото си, призова Атанасова в заключение.

Ето и цялата  ДЕКЛАРАЦИЯ на ПГ на ГЕРБ - СДС:

Уважаеми господин председател,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

 

През тази година, два последователни парламента се провалиха в опита си да излъчат редовно управление на страната. Този провал беше наказан от българските избиратели с рекордно ниска избирателна активност и срив на подкрепата за партиите, които участваха пряко в него. Тези два факта, трябва да бъдат отчетени от всички нас и сме длъжни да се съобразим с тях.

Заради ниската избирателна активност, настоящият парламент не разполага с достатъчно голяма легитимност, за да си позволи нови авантюри и да пилее време в произвеждане на скандали. Още от сега е ясно, че кавото и да бъде мнозинството в 47-ото народно събрание, то няма да бъде плод на силна обществена енергия, а ще бъде резултат от компромиси.

Трябва да си дадем сметка, че конфигурацията в настоящия парламент е много повече плод на необходимост, отколкото на позитивен избор на гражданите. Тя е много повече резултат на гласуване против, отколкото на гласуване за. Не е ясно, колко български граждани бяха лишени от правото си на глас заради машинното гласуване и репресиите от страна на служебното правителство. Затова, всяка илюзия, че някой е победил безапелационно и на тази база има право да диктува определени правила на останалите, ще се разбие в действителността. Така, както се разби в действителността, илюзията на т. нар. протестни партии, че имат мнозинство в 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Надяваме се, че грешките, които провалиха последните два парламента, няма да се повторят в този и всички заедно ще подходим с достатъчно голяма доза смирение и отговорност към сложната ситуация, в която се намира страната. Осъзнаваме напълно необходимостта от съставяне на редовно правителство и структуриране на работещ парламент, като първа крачка към излизане от политическата криза и предприемане на бързи мерки по отношение на здравните, икономическите и социалните предизвикателства. Затова, още от днес, можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на ГЕРБ – СДС.

 

Уважаеми госпожи и господа,

 

В 47-ото Народно събрание, Парламентарната група на ГЕРБ – СДС ще бъде опозиция на очертаващото се ляволиберално мнозинство на Продължаваме промяната, БСП, Има такъв народ и Демократична България. Не възприемаме ролята си на опозиция като политически инструмент за нагнетяване на напрежение в обществото.

Наясно сме, че предизвикателствата пред страната са прекалено големи и на тях може да се отговори само с разумни решения, обществено единение и политическо съгласие по най-важните за страната теми. Затова сме готови да водим конструктивни и публични разговори с всяка политическа сила в настоящия парламент и да подкрепим, всяко предложение, което отстоява българския национален интерес, спомага за по-бързото преодоляване на кризите в, които се намираме и дава перспектива за развитие пред страната. Същевременно искаме да Ви напомним, че през тази година три пъти се явихме на избори и три пъти печелим доверието на повече от 20% от българските избиратели.

ГЕРБ беше създадена преди 15 години на днешния ден и днес е момента да благодарим на всички хиляди членове и симпатизанти, които ни подкрепяха, въпреки заплахите, изчегъртването, репресията.

Благодарим ви, няма да ви предадем.

И днес ние носим отговорност пред нашите почти 600 000 избиратели, които очакват от нас ясни и категорични позиции и непримиримост към неспазването на законите и Конституцията на страната. И нашите избиратели ще получат точно това. Колкото и да е нужно редовно правителство и стабилност в управлението у нас, ние няма да допуснем това да става на цената на българския национален интерес, в разрез със закона и със злоупотреба с думи като „нулева корупция“ и „почтеност

През последните години, в ролята си на управляващи, ние бяхме подложени на непрестанни атаки и работихме в условия на остро обществено противопоставяне. Затова сме наясно повече от всички в тази зала, колко е важен подхода на опозицията към управляващото мнозинство. И преди и сега, ние разбираме ролята на опозицията не непременно, като способност да се излъчва шум и агресия. В тежки и сложни времена като днешните, ролята на опозицията, би трябвало да бъде на разумен коректив, който не само да критикува, но и да дава предложения и да участва активно във взимането на важни решения. Затова, пожелаваме успех на партиите, които вече преговарят за съставяне на редовно правителство и ги призоваваме да не пропускат възможността да търсят съгласие с опозицията по важните за обществото въпроси.

Призоваваме всички политически сили в 47-ото Народно събрание да концентрират усилията си в решаването на големите задачи за преодоляване на различните кризи и поне в следващите няколко месеца да не хабим енергията си в лични нападки и обиди, конфронтация и самоцелен реваншизъм.

От името на Парламентарната група на ГЕРБ – СДС мога да гарантирам, че ако бъде сформирано редовно правителство на страната, то ще получи необходимия толеранс и при желание може да разчита на нашата експертиза и опит при изготвянето на бюджета за следващата година, чието обсъждане настояваме да е през тази календарна.

Нашите основни приоритети и като опозиция ще бъдат: качествено образование, борба с кризите, инвестиции, ускорен растеж, увеличаване на доходите на българите, подпомагането на бизнеса и гражданите за преодоляване на ценовата криза, която би могла да има тежки икономически последствия. В същото време ще настояваме, всяка стотинка държавен дълг да бъде обоснована и изразходвана разумно, така че българската финансова система да бъде пригодна за влизане в Еврозоната. Ще се противопоставим категорично на концепцията доходите на гражданите да бъдат увеличавани чрез взимането на заеми, които влошават устойчивостта на публичните финанси и ще обременят бъдещите поколения. Първият ни проект за решение ще е за налагане на мораториум за теглене на нов държавен дълг до избиране на редовно правителство. Още повече, че новото управляващо мнозинство уверяваше, че чрез спирането на корупцията в бюджета ще влизат по 8 млрд. лева на година. В този смисъл, след половингодишното управление на служебното правителство, очакваме още през 2022 година, тези пари да бъдат предвидени в бюджета и да бъдат разходвани за увеливане на стандарта на живот. Ако това не бъде предвидено в бюджета, то означава, че или тезата за 8 милиарда откраднати пари е била предизборна лъжа.

 

Уважаеми госпожи и господа,

 

През последните шест месеца, България загуби прекалено много политическо време. Голямата задача на 47-ото Народно събрание е да върне страната в нейния нормален ритъм на развитие и да възстанови мостовете между партиите, институциите и различните групи в обществото. Не бива да си поставяме цели, които не сме в състояние да постигнем, но сме длъжни да надскочим егото, злободневните теми и дори тяснопартийните интереси, в името на това да облекчим всички български граждани, които са изправени пред предизвикателствата на кризата. Убедени сме, че това е единственият път към връщането на доверието в парламента, в партиите и във възможностите на страната да защитава националния си интерес. От всички нас зависи да дадем увереност на българите, че могат да живеят в среда на сигурност и спокойствие и сме убедени, че ако го направим, те ще ни отговорят с доверие.

 

Благодаря Ви за вниманието и Бог да пази България!

 

 Изказване на Десислава Атанасова

“През последните години, докато бяхме управляващи, бяхме подложени на постоянни атаки. Затова сме наясно колко е важен подходът на опозицията към управляващото мнозинство“, подчерта тя

От категорията

Скандал! Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!

Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!-1655801007.png

Улучват и българската военна индустрия, която спазва всичи международни ...

25 юни 2022 | 20:57

Димитър Стоянов показа фалшив документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна

Димитър Стоянов показа документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна-1546968845.jpg

Няма подпис, няма печат, няма адресат, няма подател, няма дата - няма никакви ...

25 юни 2022 | 21:00

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия-1656188611.jpg

Запитан дали е вярно, че ПП все още не са внесли документите си за регистрация ...

25 юни 2022 | 23:22

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство-1636527269.jpg

Според акад. Денков изразни средства като "мафия", "едни ...

25 юни 2022 | 22:58