Десислава Атанасова и Лена Бориславова - юридическите остриета на ГЕРБ и ПП

Двете са много различни, почти толкова, колкото и партиите, които представляват.

Ще намерят ли допирни точки юридическите остриета на ГЕРБ и ПП - Десислава и Лена?

8321 | 18 апр. 2023 | 11:21

Двете са на различна възраст, етап от кариерата и личния живот. Едната с много парламентарен опит зад гърба си, другата - утвърден кадър в бизнеса, но нова в политиката. Едната - стилна, консервативна. Другата - символ на новото, на бунта, на "промян


Две силни дами са начело на преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за законодателната програма на 49-ото Народно събрание.

 

Юридическите остриета на ГЕРБ и ПП, съответно Десислава Атанасова и Лена Бориславова, ще търсят допирни точки в името на така нужното на страната ни съглание.

 

Но двете са много различни, почти толкова, колкото и партиите, които представляват. 


На различна възраст, в различен етап от кариерата и личния си живот. Едната с натрупан солиден парламентарен опит зад гърба си, другата - утвърден кадър в бизнеса, но нова в политиката. Едната - стилна, консервативна, излъчваща класа. Другата - символ на бунта, на "промяната".

 

Десислава Атанасова и Лена Бориславова.

Първата е български юрист и политик от партия ГЕРБ, министър на здравеопазването от 21 март 2012 до 13 март 2013 г. Завършила е право, политология и европейска интеграция.

 

Учредител на ПП ГЕРБ. Председател на парламентарната делегация на НС на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа. Председател на парламентарната група на ГЕРБ в 49-тото НС, както и в няколко предходни парламента.

 

Втората е също юрист по образование, политик и началник на политическия кабинет на краткотрайното правителство на Кирил Петков (13.12.2021 - 02.08.2022 г.). 

 

Специализирала е в Харвард, където е член на „Европейската асоциация на правистите от Харвард“ и на „Харвардската правна и бизнес асоциация“ по време на ученето си. През 2018 година попада в престижната европейска класация на списание „Форбс“ – „30 под 30“, която отличава най-добрите млади лидери, изобретатели и предприемачи на Стария континент. Класирана е в категория „Политика и право“.

 

ПЪТЯТ ДО ПАРЛАМЕНТА

 

Десислава Атанасова не е кореняк софиянка, но столицата става нейн дом и място, където реализират политическите си амбиции.

 

Атанасова е родена на 8 октомври 1978 година в Дулово, България. През 2001 година получава магистърска степен по право, през 2009 година по политология и дипломация, а през средата на 2011 година по европейска интеграция. Владее свободно английски и руски език.

От 2002 година е съдебен кандидат в Окръжен съд – Русе. Между 2005 и 2007 година е юрисконсулт в Областния диспансер за психиатрични заболявания със стационар в град Русе. От 2011 година е адвокат в Адвокатска колегия – Русе. Междувременно тя е и общински съветник в Общинския съвет на град Русе и председател на Комисията по законност, обществен ред и сигурност.

Между 2009 и 2012 година е народен представител за Русе на партия ГЕРБ в XLI народно събрание. От 14 юли 2010 година е председател на парламентарната Комисия по здравеопазване.

 

Атанасова е депутат с богат парламентарен опит, участва в XLII, XLIII, XLIV, XLV, XLVI, XLVII, XLVIII и XLIX Народно събрание. 

В последните години е едно от най-изявените лица в ГЕРБ, острие на партията и огнена ораторка. Винаги е отлично подготвена в изказванията си, никога не разчита на импровизации, винаги е аргументирана при отстояване на тезите си. Има правилен говор и правилно структурирана мисъл, която се отличава с чист език, без мрънкане и незавършени изречения. 

 

От своя страна Лена Бориславова се отличава по доста неща от колежката си от ГЕРБ. 

 

Родена е на 8 октомври 1989 година в София. Завършва 91-ва немската гимназия, учи право и специализира в чужбина.

 

През януари 2017 година е избрана за член на националния съвет на политическа партия „Да, България!“. 

 

През 2021 година е избрана за депутат в XLVII народно събрание като кандидат от 24 МИР от „Продължаваме промяната“. На 15 декември напуска депутатското си място, за да оглави политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков. 

 

В политиката името ѝ се свързва с доста скандали. Противоречиво лице за мнозина, Лена Бориславова устоява на проблемите и успява да запази амбициозността си.

 

ЛИЧЕН ЖИВОТ

 

Атанасова и Бориславова са в различен етап от живота си. Първата е разведена, с 20-годишен син. Втората е прясно сгодена и бременна в 4-тия месец.

 

Десислава Атанасова е представител на поколението X, по-улегнали, значително по-зрели, вече постигнали доста в житейския си път. Утвърдили името си в кариерата, с редица постижения зад гърба си. С по-консервативни виждания, балансирани, професионалисти, отлични комуникатори.

 

Бориславова пък притежава отличителните белези на Y-поколението. Мечтатели, в началото на житейския си път, те искат да гребат с пълни шепи. Смятат всичко за лесно постижимо. Борят се за промяна, за разрушаване на статуквото. Носители на новото, на технологиите, подвластни на чуждото (от чужбина) влияние.

 

ТРАМПЛИНЪТ В ПОЛИТИКАТА

 

Десислава Атанасова сама пробива пътя си нагоре. С амбиция, хъс и изключителна работоспособност. Няма трудност, която да я спре.

 

Амбицията на Лена Бориславова също е пословична. Но сякаш нейното име поне засега се свързва повече с красивото й лице и няколко скандала, включващи името на екс премиера Кирил Петков.

 

ВИЗИЯТА - РАЗЛИЧНА, КОЛКОТО И ХАРАКТЕРИТЕ ИМ

 

И тук Лена Бориславова е носител на "промяната". Подобно на колегите си от мъжки пол на ПП, тя на няколко пъти прекрачи невидимите граници на добри стил и протоколни норми. 

 

Може би заради неопитността си в политическото поприще, тя се отличава с неформален вид, дори разкрепостен, невинаги достатъчно семпъл и често дори прекалено модернистичен и цветен. Твърде често косата й е пусната, дори разпиляна, което внася във вида й прекалена небрежност, неподходяща за позицията, която заема.

 

В отделни случаи си позволяват по-спортна визия (появява се в парламента по тениска, къса пола и бели маратонки миналото лято в критичен за държавата момент платнени маратонки), което утежнява образа на Бориславова, но е донякъде извинен предвид младостта и неопитността й. 

 

На фона на експериментите на младите лица, които нахлуха в политиката, Атанасова продължава линията на класическата визия. Тя следва модните тенденции, но никога не прекрачва границата на протоколните норми и правила.

 

Определено можем да твърдим, че e стилна женa, но с индивидуален почерк: Атанасова следва консервативната елегантност, залагайки на световни марки. 

 

Не е тайна, че Атанасова обожава творенията на Шанел, Долче и Габана, Гучи, но често може да бъде видяна и с български марки. Любопитен факт е, че някои от дрехите ѝ са шити по лично нейна идея. 

 

Юристката предпочита костюми от две части със сако и пола. Връхните ѝ дрехи са акцентирани в областта на яката или като цяло в горната част, но винаги с класическа кройка. Обича брошките, които понякога са обемни, но по принцип бижутата ѝ са семпли, от благородни метали с перли или изящни камъни.

 

Същата елегантност Атанасова запазва във визията си и в ежедневието. Обича дълги ризи и блузи с цветни елементи и рокли с традиционни десени отново с подходящата дължина. 

 

От всичко изброено можем да твърдим, че Десислава Атанасова и Лена Бориславова са доста различни типажи, не само заради характерите си, а и във основа на политическия си опит и възгледи.

 

Пресечната точка помежду им обаче съществува - силната амбиция и непоколебима воля за бъдещето. Подобна е и допирателната между ГЕРБ и ПП - компромисът в името на държавата.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!    

 

 


От категорията

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега, западните санкции се провалиха

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега, западните санкции се провалиха-Economist--Putin-izglezhda-pecheli-voynata-v-Ukrayna---zasega--zapadnite-sanktsii-se-provaliha_1701924133.jpg

През 2024 г. Русия ще бъде в по-силна позиция да се бие, защото ще има повече ...

7 дек. 2023 | 06:41

Боян Чуков: Зеленски вече разбира, че не е желан в Съединените щати

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--Agentsiya--Fokus-_1697876672.jpg

Америка винаги ще избере Израел пред Украйна, Израел е нещо като 51-ви ...

6 дек. 2023 | 17:10

Гордън Браун: Победата на Тръмп ще донесе отмъщение в САЩ и хаос за световния ред

Гордън Браун-1565509442.jpg

В момент, който спешно се нуждаят от "пожарникар", който да потуши ...

7 дек. 2023 | 18:46

Президентските избори на 17 март вероятно ще подпечатат оставането на Путин на власт в Русия

Президентските избори на 17 март вероятно ще подпечатат оставането на Путин на власт в Русия поне до края на това десетилетие-Vladimir-Putin-Snimka--kremlin-ru_1692092296.jpg

За първи път в президентски избори в Русия ще имат право да гласуват жителите ...

7 дек. 2023 | 14:06

Най-важното

Вносители на решението са Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО-Speshno-davame-oshte-raketi-na-Ukrayna--molim-NATO-da-ni-pazi-s-PVO_1701955484.jpg

България отваря небето си за обучение на украински пилоти на F-16

7 дек. 2023 | 15:14

Вносителите на двата законопроекта за "Лукойл" заявиха писмено, че ги оттеглят (ВИДЕО)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се разбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024
(Видео)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се рзбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024-Obrat--GERB--PPDB-i-DPS-se-rzbraha--Otpada-predlozhenieto-za-otmyana-na-derogatsiyata-ot-1-yanuari-2024_1701947976.jpg

Само час преди това това Борисов заплаши, че ще си подаде оставката като ...

7 дек. 2023 | 13:10

Ако дерогацията влезе веднага в НС, ГЕРБ няма да мръдне от позицията си. Ако мръдне, подавам оставка, заяви той

Борисов намекна за оставка на Хинков:Асен Василев даде рецептата за излизане от ситуацията „Пирогов"
(Видео)

Борисов: Хинков е министър на ПП-ДБ, в никакъв случай не е наш-Borisov--Hinkov-e-ministar-na-PP-DB--v-nikakav-sluchay-ne-e-nash_1701939886.jpg

Имахме молба от Кирил Петков да подкрепим закона за Черноморието заради хората, ...

7 дек. 2023 | 11:04

Котки в чувал няма да допуснем, заяви той по темата за позициите в държавните регулатори

Кирил Петков: Всяко уволнение или назначение на министър, е задача на Денков и Габриел

Кирил Петков: Има шанс през декември да получим добри новини за Шенген-Kiril-Petkov--Ima-shans-prez-dekemvri-da-poluchim-dobri-novini-za-Shengen_1701942446.jpg

Според него не само "Пирогов", а всички държавни болници трябва да ...

7 дек. 2023 | 11:46

Парите от делото ще ги дарим за детско здравеопазване в болницата, допълни той

„Пирогов“ ще заведе колективен иск срещу здравния министър за обида и уронване на авторитета

„Пирогов“ ще заведе колективен иск срещу здравния министър за обида и уронване на авторитета--Pirogov--shte-zavede-kolektiven-isk-sreshtu-zdravniya-ministar-za-obida-i-uronvane-na-avtoriteta_1701943370.jpg

Докато в тази държава на болници като „Пирогов“ се прави оценка само във ...

7 дек. 2023 | 12:02

Толкова, на колкото е свободата на словото, подчертава Румен Христов

Днес СДС става на 34 години. Толкова, на колкото е демокрацията у нас

Днес СДС става на 34 години. Толкова, на колкото е демокрацията у нас, казва Румен Христов-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Партията, която наистина промени България и постави стратегическите цели за ...

7 дек. 2023 | 10:10

Депутатите спряха заседанието на НС заради скандала с болницата

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад
(Видео)

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад-Zdravnata-komisiya-zashtiti-shefa-na--Pirogov--ot-uvolnenie--Toy--Ne-mi-e-vrachen-oditniya-doklad_1701961520.jpg

Когато финансов министър ти поиска оставката мисля, че няма какво да се чудиш ...

7 дек. 2023 | 15:35

Този дали някога е виждал тази руска машина как се задвижва и как върви като всъдеход?

Богомил Бонев: Тагарев може да ни умори от смях - БТР-те не можели да се движат през сняг...

Богомил Бонев-1479470447.jpg

"Машините не ставали за фронта. Трябвало преди това някой (Фандъкова ...

7 дек. 2023 | 12:29

Ние сме изпълнили всички условия от 2011 г. насам, изтъква евродепутатът

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове-1593865850.png

Големите разширявания обаче не са явление в европейската политика, казва той

7 дек. 2023 | 09:03