Десислава Атанасова и Лена Бориславова - юридическите остриета на ГЕРБ и ПП

Двете са много различни, почти толкова, колкото и партиите, които представляват.

Ще намерят ли допирни точки юридическите остриета на ГЕРБ и ПП - Десислава и Лена?

11496 | 18 апр. 2023 | 11:21

Двете са на различна възраст, етап от кариерата и личния живот. Едната с много парламентарен опит зад гърба си, другата - утвърден кадър в бизнеса, но нова в политиката. Едната - стилна, консервативна. Другата - символ на новото, на бунта, на "промян


Две силни дами са начело на преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за законодателната програма на 49-ото Народно събрание.

 

Юридическите остриета на ГЕРБ и ПП, съответно Десислава Атанасова и Лена Бориславова, ще търсят допирни точки в името на така нужното на страната ни съглание.

 

Но двете са много различни, почти толкова, колкото и партиите, които представляват. 


На различна възраст, в различен етап от кариерата и личния си живот. Едната с натрупан солиден парламентарен опит зад гърба си, другата - утвърден кадър в бизнеса, но нова в политиката. Едната - стилна, консервативна, излъчваща класа. Другата - символ на бунта, на "промяната".

 

Десислава Атанасова и Лена Бориславова.

Първата е български юрист и политик от партия ГЕРБ, министър на здравеопазването от 21 март 2012 до 13 март 2013 г. Завършила е право, политология и европейска интеграция.

 

Учредител на ПП ГЕРБ. Председател на парламентарната делегация на НС на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа. Председател на парламентарната група на ГЕРБ в 49-тото НС, както и в няколко предходни парламента.

 

Втората е също юрист по образование, политик и началник на политическия кабинет на краткотрайното правителство на Кирил Петков (13.12.2021 - 02.08.2022 г.). 

 

Специализирала е в Харвард, където е член на „Европейската асоциация на правистите от Харвард“ и на „Харвардската правна и бизнес асоциация“ по време на ученето си. През 2018 година попада в престижната европейска класация на списание „Форбс“ – „30 под 30“, която отличава най-добрите млади лидери, изобретатели и предприемачи на Стария континент. Класирана е в категория „Политика и право“.

 

ПЪТЯТ ДО ПАРЛАМЕНТА

 

Десислава Атанасова не е кореняк софиянка, но столицата става нейн дом и място, където реализират политическите си амбиции.

 

Атанасова е родена на 8 октомври 1978 година в Дулово, България. През 2001 година получава магистърска степен по право, през 2009 година по политология и дипломация, а през средата на 2011 година по европейска интеграция. Владее свободно английски и руски език.

От 2002 година е съдебен кандидат в Окръжен съд – Русе. Между 2005 и 2007 година е юрисконсулт в Областния диспансер за психиатрични заболявания със стационар в град Русе. От 2011 година е адвокат в Адвокатска колегия – Русе. Междувременно тя е и общински съветник в Общинския съвет на град Русе и председател на Комисията по законност, обществен ред и сигурност.

Между 2009 и 2012 година е народен представител за Русе на партия ГЕРБ в XLI народно събрание. От 14 юли 2010 година е председател на парламентарната Комисия по здравеопазване.

 

Атанасова е депутат с богат парламентарен опит, участва в XLII, XLIII, XLIV, XLV, XLVI, XLVII, XLVIII и XLIX Народно събрание. 

В последните години е едно от най-изявените лица в ГЕРБ, острие на партията и огнена ораторка. Винаги е отлично подготвена в изказванията си, никога не разчита на импровизации, винаги е аргументирана при отстояване на тезите си. Има правилен говор и правилно структурирана мисъл, която се отличава с чист език, без мрънкане и незавършени изречения. 

 

От своя страна Лена Бориславова се отличава по доста неща от колежката си от ГЕРБ. 

 

Родена е на 8 октомври 1989 година в София. Завършва 91-ва немската гимназия, учи право и специализира в чужбина.

 

През януари 2017 година е избрана за член на националния съвет на политическа партия „Да, България!“. 

 

През 2021 година е избрана за депутат в XLVII народно събрание като кандидат от 24 МИР от „Продължаваме промяната“. На 15 декември напуска депутатското си място, за да оглави политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков. 

 

В политиката името ѝ се свързва с доста скандали. Противоречиво лице за мнозина, Лена Бориславова устоява на проблемите и успява да запази амбициозността си.

 

ЛИЧЕН ЖИВОТ

 

Атанасова и Бориславова са в различен етап от живота си. Първата е разведена, с 20-годишен син. Втората е прясно сгодена и бременна в 4-тия месец.

 

Десислава Атанасова е представител на поколението X, по-улегнали, значително по-зрели, вече постигнали доста в житейския си път. Утвърдили името си в кариерата, с редица постижения зад гърба си. С по-консервативни виждания, балансирани, професионалисти, отлични комуникатори.

 

Бориславова пък притежава отличителните белези на Y-поколението. Мечтатели, в началото на житейския си път, те искат да гребат с пълни шепи. Смятат всичко за лесно постижимо. Борят се за промяна, за разрушаване на статуквото. Носители на новото, на технологиите, подвластни на чуждото (от чужбина) влияние.

 

ТРАМПЛИНЪТ В ПОЛИТИКАТА

 

Десислава Атанасова сама пробива пътя си нагоре. С амбиция, хъс и изключителна работоспособност. Няма трудност, която да я спре.

 

Амбицията на Лена Бориславова също е пословична. Но сякаш нейното име поне засега се свързва повече с красивото й лице и няколко скандала, включващи името на екс премиера Кирил Петков.

 

ВИЗИЯТА - РАЗЛИЧНА, КОЛКОТО И ХАРАКТЕРИТЕ ИМ

 

И тук Лена Бориславова е носител на "промяната". Подобно на колегите си от мъжки пол на ПП, тя на няколко пъти прекрачи невидимите граници на добри стил и протоколни норми. 

 

Може би заради неопитността си в политическото поприще, тя се отличава с неформален вид, дори разкрепостен, невинаги достатъчно семпъл и често дори прекалено модернистичен и цветен. Твърде често косата й е пусната, дори разпиляна, което внася във вида й прекалена небрежност, неподходяща за позицията, която заема.

 

В отделни случаи си позволяват по-спортна визия (появява се в парламента по тениска, къса пола и бели маратонки миналото лято в критичен за държавата момент платнени маратонки), което утежнява образа на Бориславова, но е донякъде извинен предвид младостта и неопитността й. 

 

На фона на експериментите на младите лица, които нахлуха в политиката, Атанасова продължава линията на класическата визия. Тя следва модните тенденции, но никога не прекрачва границата на протоколните норми и правила.

 

Определено можем да твърдим, че e стилна женa, но с индивидуален почерк: Атанасова следва консервативната елегантност, залагайки на световни марки. 

 

Не е тайна, че Атанасова обожава творенията на Шанел, Долче и Габана, Гучи, но често може да бъде видяна и с български марки. Любопитен факт е, че някои от дрехите ѝ са шити по лично нейна идея. 

 

Юристката предпочита костюми от две части със сако и пола. Връхните ѝ дрехи са акцентирани в областта на яката или като цяло в горната част, но винаги с класическа кройка. Обича брошките, които понякога са обемни, но по принцип бижутата ѝ са семпли, от благородни метали с перли или изящни камъни.

 

Същата елегантност Атанасова запазва във визията си и в ежедневието. Обича дълги ризи и блузи с цветни елементи и рокли с традиционни десени отново с подходящата дължина. 

 

От всичко изброено можем да твърдим, че Десислава Атанасова и Лена Бориславова са доста различни типажи, не само заради характерите си, а и във основа на политическия си опит и възгледи.

 

Пресечната точка помежду им обаче съществува - силната амбиция и непоколебима воля за бъдещето. Подобна е и допирателната между ГЕРБ и ПП - компромисът в името на държавата.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!    

 

 


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!-1614159340.jpg

Републиканската партия е вече в ръцете на млади тръмписти: Ванс и Доналд Тръмп ...

19 юли 2024 | 15:30

Джевдет Чакъров, чрез сина си Сами, притежава фотоволтаици колкото половин блок на АЕЦ “Козлодуй”

Джевдет Чакъров – енергиен олигарх в сянка-Dzhevdet-Chakarov---energien-oligarh-v-syanka_1721306646.png

Синът му Сами сред най-маститите играчи във ВЕИ сектора, фотоволтаиците му с ...

18 юли 2024 | 15:43

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм-1640078063.jpg

У нас българските евроатлантици с трепет очакват резултата от президентските ...

19 юли 2024 | 21:16

"Политико": НАТО дава измамни надежди на Украйна, Западът говори празни приказки за присъединяване ѝ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски слуша изказването на президента на САЩ Джо Байдън на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, 11 юли 2024 г.-Prezidentat-na-Ukrayna-Volodimir-Zelenski-slusha-izkazvaneto-na-prezidenta-na-SASht-Dzho-Baydan-na-sreshtata-na-varha-na-NATO-vav-Vashington--11-yuli-2024-g-_1721401246.jpg

Макрон предложи в Украйна да бъдат изпратени сухопътни войски на НАТО, а ...

19 юли 2024 | 17:59

НАЙ-ВАЖНОТО

Да се спрат кръвопролитията, враждуващите страни да разговарят, ще се намери решение, пожела Даниил

Патриархът за войната в Украйна - порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда

Патриарх Даниил за войната в Украйна - порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда-Patriarh-Daniil-za-voynata-v-Ukrayna---poritsa-tezi--koito-litsemerno-govoryat-za-mir--a-podklazhdat-vrazhda_1721413963.jpg

Ако политическата криза стига до задънена улица и не може да се стигне до ...

19 юли 2024 | 21:30

ДПС и Делян Пеевски винаги ще бъдем при реалните проблеми на хората, обяви Анастасов

Делян Пеевски дари две мобилни къщи за самотно живеещи мъж и жена след огнената стихия във Воден

Делян Пеевски дари две мобилни къщи за самотно живеещи мъж и възрастна жена след огнената стихия във Воден-Delyan-Peevski-dari-dve-mobilni-kashti-za-samotno-zhiveeshti-mazh-i-vazrastna-zhena-sled-ognenata-stihiya-vav_1721412132.jpg

Къщите ще бъдат монтирани още тази вечер, ще бъдат вързани към ток и вода за ...

19 юли 2024 | 20:53

Политическият носител на третия мандат е длъжен да опита да го направи, каза депутатът от ГЕРБ

Росен Желязков: Големият ни дефицит е, че не можем да споделим отговорността

Росен Желязков: Големият ни дефицит е, че не можем да споделим отговорността-Rosen-Zhelyazkov--Golemiyat-ni-defitsit-e--che-ne-mozhem-da-spodelim-otgovornostta_1721415861.png

Има толкова много его в пленарната зала, че сигурно няма специализирана ...

19 юли 2024 | 22:03

Целостта на партията е много по-важна от това да имаш мнозинство, посочи евродепутатът

Илхан Кючюк: Разговорът за бъдещето на ДПС предстои

Илхан Кючюк: Разговорът за бъдещето на ДПС предстои-Ilhan-Kyuchyuk--Razgovorat-za-badeshteto-na-DPS-predstoi_1721418098.jpg

По думите му, либерална общност е изразила моралната си подкрепа за Ахмед ...

19 юли 2024 | 22:34

Правителството ще оборудва в най-кратък срок още два хеликоптера за гасене на пожари

Премиерът Главчев след Съвета по сигурността: Не сме спирали да работим от началото на стихията!
(Видео)

Премиерът Главчев след Съвета по сигурността: Не сме спирали да работим от началото на стихията!-Premierat-Glavchev-sled-Saveta-po-sigurnostta--Ne-sme-spirali-da-rabotim-ot-nachaloto-na-stihiyata-_1721398580.png

Съветът е обсъдил и възможността за максимално съкращаване на сроковете за ...

19 юли 2024 | 16:35

27 противопожарни екипа бяха на територията на пожарите, заяви вътрешният министър

Калин Стоянов в 18:30 ч: Ситуацията постепенно се подобрява, няма опасност за населените места

Калин Стоянов в 18:30 ч: Ситуацията постепенно се подобрява, няма опасност за населените места-Kalin-Stoyanov-v-18-30-ch--Situatsiyata-postepenno-se-podobryava--nyama-opasnost-za-naselenite-mesta_1721405196.jpg

Двама пожарникари са пострадали леко при гасенето на огъня. На място им е ...

19 юли 2024 | 19:05

185 военни са на терен с 34 единици бойна техника, заяви военният министър след заседанието на Съвета по сигурността

Атанас Запрянов: В бърз порядък опитваме да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари

Атанас Запрянов: В бърз порядък опитваме да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари
Снимка БТА-Atanas-Zapryanov--V-barz-poryadak-opitvame-da-oborudvame-oshte-dva-helikoptera-za-gasene-na-pozhari-Snimka-BTA_1721403313.jpg

250 хил. лева ще бъдат необходими за т. нар. водни джобове, с които военни ...

19 юли 2024 | 18:34

Премиерът свика Съвета по сигурността към Министерския съвет заради ситуацията с пожарите в страната

Министерство на отбраната: Още 217 военнослужещи се включват в гасенето на пожарите

Министерство на отбраната: Още 217 военнослужещи се включват в гасенето на пожарите. Снимка МО-Ministerstvo-na-otbranata--Oshte-217-voennosluzheshti-se-vklyuchvat-v-gaseneto-na-pozharite--Snimka-MO_1721393564.png

Хеликоптер Ми-17 от състава на 24-та авиационна база на Военновъздушните сили – ...

19 юли 2024 | 15:49

По-късно през деня депутатите ще изслушат премиера и министъра на отбраната за „военния Шенген“ с Румъния и Гърция

Парламентът задължи правителството да осигури средства за постралите от пожарите
(Видео)

Депутатите изслушват премиера и министъра на отбраната за „военния Шенген“ с Румъния и Гърция-Parlamentat-izslushva-Glavchev-otnosno-pozitsiyata-na-Balgariya-za-Sreshtata-na-varha-na-NATO--Snimka-BTA-_1720074766.jpg

В парламентарния контрол участват министрите Людмила Петкова, Георги ...

19 юли 2024 | 08:28