Вижте Каталуния, у нас обаче всичко е спокойно, тихо и безоблачно!

Десислава Христова: Ахмед Доган не би си и помислил да „хване нанякъде“, ако в България се стреля

45167 | 19 окт. 2019 | 18:35

Защото нашите сънародници извън бългаския етнос принадлежат на тази земя, защото те обичат родината си, защото носят в себе си толерантността и уважението към всеки, независимо колко е различен.


Десислава Христова

Юрист, психолог,

кандидат за общински съветник

гражданската квота на ДПС за София

 

Гледате ли телевизия, слушате ли новини? Следите ли събитията около Каталуния? Виждате ли палежите по улиците, боевете между органите на реда и гражданите?

Вероятно повечето от вас знаят, че там има големи проблеми и напрежението, което тегне над цяла Испания, сега е в поредния си пик. На фона на несигурността по улиците, погромите, сблъсъците, някак бледнее това, че стотици малки производители, собственици на магазини и работилници са заплашени от липса на препитание, а хилядите туристи, решили да посетят тези места, пълни с история, архитектурни паметници, културни ценности и природни красоти, ще се отдръпат и няма да отидат там, респективно туризмът и свързаните с него икономически плюсове ще бъдат изгубени.


Сигурна съм, че едва ли има български гражданин, който да не харесва Испания, да не е бил там, или да мечтае да види великолепната Барселона, изключителния Мадрид, прекрасните плажове, галерии, величествените катедрали и всичко, което е плод на вековна цивилизационна традиция и постижения на човешкия дух.

 

Но същевременно нямам съмнения, че едва ли някой българин би искал да има даденостите и богатствата на Испания заедно с политическата й картина, заедно с всички тези удари, разруха и нестабилност.

 

Защото нашата родина е спокойна и сигурна, и тук няма проблем да пътуваш, да бъдеш както във Видин, така и в Момчилград, където почти 100% от населението изповядва исляма и говори майчиния си език, който не е българският!

 

Но и във Видин, и в Момчилград, и в Русе, и в Кърджали, навсякъде в България, каквито и особености да има местното население, колкото и да е различно в културата, традициите, вярата, майчиния си език, колкото е трудно да е битието, хората посрещат типично по нашенски - с усмивка, сладка приказка, гостоприемство и топлина.


Аз няма да навлизам в дълбоки анализи за тежкото положение в Испания, респ. Каталуния.

Със сигурност между едните и другите там разликите са значително по-малки, отколкото между етническите българи и нашите сънародници - етнически турци.

Различни сме и от ромите, както по отношение на езика, така и в културно, а често и в религиозно отношение. Ще спра дотук, тъй като това са двете най-големи етнически групи извън българската в нашата страна, защото изводът е ясен – твърде пъстро е.

 

На фона на целокупната ни малочисленост, отрицателния прираст и емиграцията, не мога да си сложа розови очила и да говоря за светли бъднини. Като към гореописаната картина добавим факта, че сме на Балканите – едно вечно кипящо от страсти място, където всеки има претенции относно история, личности, идентичност и притежание, смятам че е много лесно в горещ казан да запалиш огън.

Доказано е във времето.


У нас обаче всичко е спокойно, тихо и безоблачно! Защото нашите сънародници извън бългаския етнос принадлежат на тази земя, защото те обичат родината си, защото носят в себе си толерантността и уважението към всеки, независимо колко е различен.

 

Тези хора са неразделна част от обществото ни, от нашето битие. И те никога не се поддадоха на провокации, на обиди, на откровено враждебно отношение, макар че са подлагани на това многократно и понякога до краен предел. А колко е лесно да пламне искрата, особено когато някои непрекъснато щракат със запалки! Колко е лесно от едно пламъче да избухне голям пожар и да изпепели цялото спокойствие, стабилност и мечти за утре!


Ето тук е огромната роля на Движението за права и свободи и на д-р Ахмед Доган! Почетният председател на ДПС безспорно е изключителна личност с брилянтен ум и с поглед далече напред, но и с качества, с каквито никой друг български политик не може да се похвали.

Защото този човек е ракетата-носител на етническия мир в България и на него всички ние дължим своето спокойно и сигурно вчера, днес и утре. Това е не само мое лично мнение и вътрешно убеждение, защото е споделяно многократно и у нас и извън нашите предели от хора, които имат способността да мислят в дълбочина, да анализират и да виждат и под повърхността на нещата.


За разлика от някои други лидери в държавата, Ахмед Доган не би си и помислил да „хване нанякъде“, ако в България се стреля, както в Сирия! Защото също за разлика от тях, той знае какво е да си осъден на смърт от режима и да чакаш изпълнение на наказанието. Дори когато натискаха спусъка с опрян в челото му пистолет , той реагира като достоен мъж, а не като страхливец! Той знае как да обединява и да създава спокойствие, да вижда пътя напред!


И днес на фона на европейските процеси, които никак не са спокойни и е трудно да говорим за единство, с възраждането на национализма като контрапункт на глобализацията и засиления миграционен проблем, у нас това опасно явление намери благодатна почва в лицето на хора, нарекли се патриоти, но всъщност изповядащи разделение, провокиращи непрекъснато напрежение и сътресения в държавата ни.

 

Не може човек, който се зове патриот и иска да е кмет на столицата например, да говори от ефира на БНТ как ще бутне ромските гета и после ще качи ромите в жандармерийски камионетки, за да ходят да плевят дворовете на РПУ-тата (цитирам изказването по памет, но то бе публично изговорено в ефира на БНТ).

 

Не може същият този човек да лъже най-безобразно, че целта на ДПС е само да има още една джамия в София и затова то не изпраща представител в едно друго предаване, което принципно уважавам, но в конкретния случай се радвам, че нямаше представител на ДПС. Просто нивото беше отчайващо ниско и нямаше да отива на ДПС!!!

 

Но хора като този човек никога и с нищо не са допринесли за благото на нашата държава. А с присъствието си във властта, те доказаха, че нито са обединени, още по-малко са патриоти. Елементарен лакмус е фактът, че единството между тях се разпадна и се обърна в междусъюзническа война, поради невъзможност да си поделят властта, която им поднесе правителството на Бойко Борисов. Последното носи тежка отговорност защото, както знаем от народната мъдрост - Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава.


Уважаеми съграждани и най-вече етнически българи, каквато съм и аз,
Не ме упреквайте и не ме наричайте еничарка, защото именно и само заради своята любов и отговорност към България и защото искам тя да е прекрасно място за живеене, където всички ние да намираме себе си и своето щастие, аз застанах зад ДПС и знам, че това е най-българската, най-отговорната и най-последователна партия, която плаща високата цена да бъде мразена и хулена несправедливо, но никога не изостави своята мисия да брани националния интерес на България вътре и извън териториалните ни граници. А без този фундамент никой изобщо не би могъл да строи магистрали, да гради нещо и да говори за инвестиции, за заплати и за каквото и да било.От категорията

Илхан Кючюк с приз "Прогресивен лидер на годината": Не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка
(Видео)

Илхан Кючюк с приза „Най-прогресивен БГ политик“: Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка-Ilhan-Kyuchyuk-s-priza--Nay-progresiven-BG-politik--Az-ne-vyarvam-v-yumruka--Vyarvam-v-podavaneto-na-raka_1674854365.jpg

Не може да изградиш лидерство, ако не се погледнеш в огледалото. Това огледало ...

28 ян. 2023 | 10:30

Даниел Вълчев: Проява на лош вкуса, когато служебен министър прави 20-годишна стратегия

Даниел Вълчев: Проява на лош вкуса, когато служебен министър прави 20-годишна стратегия-Prof--Daniel-Valchev--Varvim-kam-izbori_1672729654.jpg

БСП покани на среща лидерите на партиите, Борисов е потвърдил Хората винаги са ...

28 ян. 2023 | 11:23

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!-Georgi-Yordanov-za-prof--Aleksandar-Chirkov--Toy-e-maestro-na-sardechnata-hirurgiya-_1674658201.jpg

Той не само е отличен лекар лечител, учен и педагог. Майстор в професията, той ...

27 ян. 2023 | 00:01

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си-Germanski-medii--Reputatsiyata-na-Radev-spadna-ot-51--na-edva-36--bavno-razshiryava-vlastta-si_1674804379.jpg

Политическата блокада, в която България живее вече две години, води до ...

27 ян. 2023 | 09:24

Най-важното

В България няма коалиционна политическа култура, всичко е “one man show”

Илхан Кючюк с приз "Прогресивен лидер на годината": Не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка
(Видео)

Илхан Кючюк с приза „Най-прогресивен БГ политик“: Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка-Ilhan-Kyuchyuk-s-priza--Nay-progresiven-BG-politik--Az-ne-vyarvam-v-yumruka--Vyarvam-v-podavaneto-na-raka_1674854365.jpg

Не може да изградиш лидерство, ако не се погледнеш в огледалото. Това огледало ...

28 ян. 2023 | 10:30

Лидерът на ГЕРБ свика депутатите от партията на спешна среща

Борисов гневен към ПП: Обрахте държавата за 6 месеца, искахте децата да вкарате в затвора (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов свика депутатите от ГЕРБ на спешна среща-Boyko-Borisov-svika-deputatite-ot-GERB-na-speshna-sreshta_1674894735.jpg

Бензинът вече е с лев по-скъп. Колкото по-свирепа става войната в Украйна, ...

28 ян. 2023 | 10:27

За тях ще се боря докрай, категорична бе тя

Нинова към ДБ: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата

Нинова: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата-Ninova--Razkasahte-vsichki-vrazki-na-nasheto-obshtestvo--ostana-ni-edno---semeystvoto-i-detsata_1674891206.jpg

България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на ...

28 ян. 2023 | 09:31

За да има разговори след изборите, трябва да има обединяващи теми, категорична е председателят на ПГ на ГЕРБ

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията-Desislava-Atanasova--Iskam-DB-da-si-utochnyat-finansovoto-sastoyanie-s-NEXO-i-dareniyata_1674893806.jpg

"Трябва да има всеобхватна правосъдна реформа. Фиксацията върху един или ...

28 ян. 2023 | 09:39

Игра, за която нямаме опит! Така бившият председател на парламента коментира идеята за президентска република

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?-Gerdzhikov-kam-vodeshta-na-BTV--Zashto-logoto-vi-e-na-latinitsa--sramuvate-se--che-ste-balgarska-televiziya-_1674890791.jpg

Омръзна ми на всякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която ...

28 ян. 2023 | 09:23

Сериозно се обмисля обединение с "Демократична България", потвърди той пред БНТ

Никола Минчев: Знаехме, че България изнася не директно оръжие за Украйна

Никола Минчев Кадър: БНТ-Nikola-Minchev-Kadar--BNT_1674849810.png

"Най-доброто, което може да се случи за гражданите на Република Северна ...

27 ян. 2023 | 22:02

Президентът очаква България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната-1656828173.jpg

Българската държава е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на ...

28 ян. 2023 | 10:53

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38