Вижте Каталуния, у нас обаче всичко е спокойно, тихо и безоблачно!

Десислава Христова: Ахмед Доган не би си и помислил да „хване нанякъде“, ако в България се стреля

45687 | 19 окт. 2019 | 18:35

Защото нашите сънародници извън бългаския етнос принадлежат на тази земя, защото те обичат родината си, защото носят в себе си толерантността и уважението към всеки, независимо колко е различен.


Десислава Христова

Юрист, психолог,

кандидат за общински съветник

гражданската квота на ДПС за София

 

Гледате ли телевизия, слушате ли новини? Следите ли събитията около Каталуния? Виждате ли палежите по улиците, боевете между органите на реда и гражданите?

Вероятно повечето от вас знаят, че там има големи проблеми и напрежението, което тегне над цяла Испания, сега е в поредния си пик. На фона на несигурността по улиците, погромите, сблъсъците, някак бледнее това, че стотици малки производители, собственици на магазини и работилници са заплашени от липса на препитание, а хилядите туристи, решили да посетят тези места, пълни с история, архитектурни паметници, културни ценности и природни красоти, ще се отдръпат и няма да отидат там, респективно туризмът и свързаните с него икономически плюсове ще бъдат изгубени.


Сигурна съм, че едва ли има български гражданин, който да не харесва Испания, да не е бил там, или да мечтае да види великолепната Барселона, изключителния Мадрид, прекрасните плажове, галерии, величествените катедрали и всичко, което е плод на вековна цивилизационна традиция и постижения на човешкия дух.

 

Но същевременно нямам съмнения, че едва ли някой българин би искал да има даденостите и богатствата на Испания заедно с политическата й картина, заедно с всички тези удари, разруха и нестабилност.

 

Защото нашата родина е спокойна и сигурна, и тук няма проблем да пътуваш, да бъдеш както във Видин, така и в Момчилград, където почти 100% от населението изповядва исляма и говори майчиния си език, който не е българският!

 

Но и във Видин, и в Момчилград, и в Русе, и в Кърджали, навсякъде в България, каквито и особености да има местното население, колкото и да е различно в културата, традициите, вярата, майчиния си език, колкото е трудно да е битието, хората посрещат типично по нашенски - с усмивка, сладка приказка, гостоприемство и топлина.


Аз няма да навлизам в дълбоки анализи за тежкото положение в Испания, респ. Каталуния.

Със сигурност между едните и другите там разликите са значително по-малки, отколкото между етническите българи и нашите сънародници - етнически турци.

Различни сме и от ромите, както по отношение на езика, така и в културно, а често и в религиозно отношение. Ще спра дотук, тъй като това са двете най-големи етнически групи извън българската в нашата страна, защото изводът е ясен – твърде пъстро е.

 

На фона на целокупната ни малочисленост, отрицателния прираст и емиграцията, не мога да си сложа розови очила и да говоря за светли бъднини. Като към гореописаната картина добавим факта, че сме на Балканите – едно вечно кипящо от страсти място, където всеки има претенции относно история, личности, идентичност и притежание, смятам че е много лесно в горещ казан да запалиш огън.

Доказано е във времето.


У нас обаче всичко е спокойно, тихо и безоблачно! Защото нашите сънародници извън бългаския етнос принадлежат на тази земя, защото те обичат родината си, защото носят в себе си толерантността и уважението към всеки, независимо колко е различен.

 

Тези хора са неразделна част от обществото ни, от нашето битие. И те никога не се поддадоха на провокации, на обиди, на откровено враждебно отношение, макар че са подлагани на това многократно и понякога до краен предел. А колко е лесно да пламне искрата, особено когато някои непрекъснато щракат със запалки! Колко е лесно от едно пламъче да избухне голям пожар и да изпепели цялото спокойствие, стабилност и мечти за утре!


Ето тук е огромната роля на Движението за права и свободи и на д-р Ахмед Доган! Почетният председател на ДПС безспорно е изключителна личност с брилянтен ум и с поглед далече напред, но и с качества, с каквито никой друг български политик не може да се похвали.

Защото този човек е ракетата-носител на етническия мир в България и на него всички ние дължим своето спокойно и сигурно вчера, днес и утре. Това е не само мое лично мнение и вътрешно убеждение, защото е споделяно многократно и у нас и извън нашите предели от хора, които имат способността да мислят в дълбочина, да анализират и да виждат и под повърхността на нещата.


За разлика от някои други лидери в държавата, Ахмед Доган не би си и помислил да „хване нанякъде“, ако в България се стреля, както в Сирия! Защото също за разлика от тях, той знае какво е да си осъден на смърт от режима и да чакаш изпълнение на наказанието. Дори когато натискаха спусъка с опрян в челото му пистолет , той реагира като достоен мъж, а не като страхливец! Той знае как да обединява и да създава спокойствие, да вижда пътя напред!


И днес на фона на европейските процеси, които никак не са спокойни и е трудно да говорим за единство, с възраждането на национализма като контрапункт на глобализацията и засиления миграционен проблем, у нас това опасно явление намери благодатна почва в лицето на хора, нарекли се патриоти, но всъщност изповядащи разделение, провокиращи непрекъснато напрежение и сътресения в държавата ни.

 

Не може човек, който се зове патриот и иска да е кмет на столицата например, да говори от ефира на БНТ как ще бутне ромските гета и после ще качи ромите в жандармерийски камионетки, за да ходят да плевят дворовете на РПУ-тата (цитирам изказването по памет, но то бе публично изговорено в ефира на БНТ).

 

Не може същият този човек да лъже най-безобразно, че целта на ДПС е само да има още една джамия в София и затова то не изпраща представител в едно друго предаване, което принципно уважавам, но в конкретния случай се радвам, че нямаше представител на ДПС. Просто нивото беше отчайващо ниско и нямаше да отива на ДПС!!!

 

Но хора като този човек никога и с нищо не са допринесли за благото на нашата държава. А с присъствието си във властта, те доказаха, че нито са обединени, още по-малко са патриоти. Елементарен лакмус е фактът, че единството между тях се разпадна и се обърна в междусъюзническа война, поради невъзможност да си поделят властта, която им поднесе правителството на Бойко Борисов. Последното носи тежка отговорност защото, както знаем от народната мъдрост - Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава.


Уважаеми съграждани и най-вече етнически българи, каквато съм и аз,
Не ме упреквайте и не ме наричайте еничарка, защото именно и само заради своята любов и отговорност към България и защото искам тя да е прекрасно място за живеене, където всички ние да намираме себе си и своето щастие, аз застанах зад ДПС и знам, че това е най-българската, най-отговорната и най-последователна партия, която плаща високата цена да бъде мразена и хулена несправедливо, но никога не изостави своята мисия да брани националния интерес на България вътре и извън териториалните ни граници. А без този фундамент никой изобщо не би могъл да строи магистрали, да гради нещо и да говори за инвестиции, за заплати и за каквото и да било.От категорията

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Първанов: Бяхме като треснати от оставката на Виденов, Костов е труден противник

Първанов: Бяхме като треснати от оставката на Виденов, Костов е труден противник-Ideyata-za-sluzhebno-pravitelstvo-se-e-izhabila--smyata-prezidentat-na-Balgariya-ot-2002-2012-g-_1699730558.png

Костов е човек на закона, каза той и даде пример с това, че бившият премиер не ...

3 дек. 2023 | 10:13

Президент срещу генерал. До какво ще доведе конфликтът между Зеленски и Залужни

До какво ще доведе конфликтът между Зеленски и Залужни?-Do-kakvo-shte-dovede-konfliktat-mezhdu-Zelenski-i-Zaluzhni-_1701590767.jpg

Зеленски вече говори за заплахата от "Майдан-3", който уж се подготвя ...

3 дек. 2023 | 10:04

Най-важното

Имаме реален шанс за Шенген и на 99,9 съм сигурен, че за въздух ще стане, прогнозира бившият премиер

Борисов пред младите в ГЕРБ: Искате ли го това правителство? Ако кажете, утре може да го няма
(Видео)

Борисов говори пред младите в ГЕРБ-Borisov-govori-pred-mladite-v-GERB_1701592630.jpg

Още първата седмица не могат да си направят общински съвет, пребиха хората в ...

3 дек. 2023 | 10:32

Ние сме написали икономическа обосновка, че сме против да бъде продадена земя

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има-Ministar-Kiril-Vatev--Prodazhba-na-zemya-ot-Darzhavniya-pozemlen-fond-nyama-da-ima_1701596740.jpg

"Най-важното нещо, което трябва да се случи в българското земеделие, е ...

3 дек. 2023 | 11:44

Очакваме през април да е готов целият проект и след издаване на разрешение за строеж да се работи по трасето между Русе и Бяла

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново", Денков прави първа копка

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново"-Zapochva-izgrazhdaneto-na-avtomagistrala--Ruse---Veliko-Tarnovo-_1701586000.jpg

На събитието ще присъстват още заместник-председателят на Народното събрание ...

3 дек. 2023 | 08:44

Плодороден чернозем в Тернополска, Хмелницка и Черновицка област се дава на "постоянна и безвъзмездна концесионна собственост" на западни компании

Зеленски предоставил на Сорос 400 кв. км украинска земя за съхранение на химически отпадъци

Зеленски предоставил на Сорос 400 кв. км украинска земя за съхранение на химически отпадъци-Zelenski-predostavil-na-Soros-400-kv--km-ukrainska-zemya-za-sahranenie-na-himicheski-otpadatsi_1701599095.png

Разкритието е на френския журналист Жул Венсен, който се позовава на данни, ...

3 дек. 2023 | 12:23

Нестандартна украса, която немалко хора биха оприличили като потресаваща

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи-Vmesto-Dyado-Koleda-i-Snezhanka-kmetat-Terziev-okichi-Sofiya-s-rozovi-ednorozi-i-prizratsi-v-efirni-drehi_1701587893.jpg

Ето защо не изчистиха нито една снежинка и цяла седмица не събират падналите ...

3 дек. 2023 | 09:11

Увеличение с над 20% ще има в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Ловеч и Хасково

Водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари

Цената на водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари-Ot-28-yuli-do-4-avgust-spira-toplata-voda-v-20-kvartala-na-Sofiya_1689171994.jpg

Скок с 10 на сто се предвижда за 6 области в страната - Кюстендил, Шумен, ...

3 дек. 2023 | 09:10

Радев ще участва в политическия живот след края на президентския си мандат

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25