Съпругата на президента заявява, че не е информирана за среща, на която тя е канеща страна

Десислава Радева: Служител на Мисията в Лондон, от престараване, решил да драсне покана от мое име!

24067 | 20 септ. 2018 | 15:44

Епицентър.бг пита: Кой е написал писмо от името на съпругата на президента? Кой в българското посолство си позволява да организира среща на съпругата на президента, без тя да знае? Кой се опитва по този начин да злепоставя държавния глава?


Вчера излезе информация, касаеща изява на високо интелектуално и политическо ниво на съпругата на президента Румен Радев - Десислава. Става дума за среща на първата дама с представители на българската общност във Великобритания.

 

Информацията дойде от разпространена от българското посолство в Лондон покана сред българската общност на Острова, чийто текст гласи, че г-жа Радева ще посети Лондон на 17 октомври и в качеството си на първа дама ще вземе участие в разговори на територията на българското посолство в Лондон.

 

Поканата бе отправена по електронната поща до български интелектуалци, журналисти, неправителствени организации, бизнесмени и професионалисти, живеещи и работещи на Острова.

 

Тъй като г-жа Радева отправя упрек към журналистите, че не са проверили информацията от два източника, сме дължни да заявим, че Епицентър.бг  първо направи проверка в мисията ни Лондон, откъдето ни информираха, че наистина се готви такава нейна среща.

И второ - обадихме се и в прессекретарията на държавния глава, където също потвърдиха, че ще има среща на г-жа Радева, но все още нямат информация за програмата на посещението на президента във Великобритания.

 

Въпреки това явно посочените институции не са уведомили основното действащо лице, а именно "канещата" съпруга на държавния глава за инициативата, която се готви от нейно име.

 

Късно снощи г-жа Десислава Радева написа обширен пост в личния си профил в социалната мрежа.

Чрез публикацията тя дава ясно да се разбере, че не е получавала информация за подобна визита, но знае, че има написана покана от нейно име. 

 

Затова Епицентър.бг пита:

Кой е написал писмо от името на съпругата на президента? 

Ако поканата е фалшива, защо не е спряна, преди да "изтече" в медиите?

Кой в българското посолство си позволява да организира среща на съпругата на президента, без тя да знае?

Кой се опитва по този начин да злепоставя държавния глава?

Кой е този служител на Мисията в Лондон, който  "от престараване, решил да драсне покана" от името на г-жа Радева до когото сметне за добре", както твърди г-жа Радева?

Къде са службите за сигурност, щом са позволили това да се случи?

Ще понесе ли отговорност за скандала българският посланик в Лондон Константин Димитров?

 

Радева пояснява още, че срещите ѝ нямат политическо естество, както бе заявено вчера. Първата дама допълва, че вече е имала подобни изяви по време, на които са дискутирани само и единствено културни въпроси. Според нея всички други трактовки са "неистина или умишлен опит чрез нея да се злепостави държавният глава".

 

Публикуваме и пълният текст на поста на съпругата на президента Десислава Радева:

 

Terminal 3, благодаря, че ме осведомихте за срещата ми с „изявени представители на българската общност в Обединеното кралство – интелектуалци, журналисти, неправителствени организации, бизнесмени и професионалисти”. Бях силно впечатлена и от темата – „развитието на духовните връзки между България и Обединеното кралство”.

 

За кратко изпаднах в умиление какъв капацитет съм. Даже започнах да си говоря на "Вие". Но се сетих, че живея в България.

 

Затова и не ме учуди, че „новината” с готовност и някак добронамерено бе споделена от редица други „информационни” сайтове. Утре очаквам да я прочета в пресата. А с повече късмет току виж попаднала и в национален ефир.

 

Да, „Мисия Лондон” е чудесна книга с много хубава екранизация. Жилеща сатира, присмехулство и тънко чувство за хумор... Макар да харесвам Алек Попов повече със „Сестри Палавееви”, във втората част на която се сдобих с много любим герой – бай Ангел, в когото припознах доста хора. Но това са подробности.

 

Думата ми е за Мисия Лондон. В днешни дни. Един служител на Мисията, сигурно от престараване, решил да драсне покана от мое име до когото сметне за добре и с тема, която му звучи достатъчно респектиращо и в същото време дипломатично, без да си направи труда да пита или поне информира нито администрацията на президента, нито мен – „канещата”.

 

Длъжна съм да споделя следното: когато придружавам президента в чужбина наистина правя срещи с българи - представители единствено на българските училища там или на организации, съхраняващи и популяризиращи българските традиции и култура. Срещите са неформални. Нося учебни помагала, книги, съдействам с каквото мога. На такива срещи присъстват не повече от двадесет човека. Правим ги непосредствено преди срещата на президента с българската общност. Така е било, така и ще бъде занапред. Всякакви други трактовки са неистина или умишлен опит чрез мен да се злепостави държавният глава.

 

И за финал - вече бях вкарана в идентичен сценарий още през месец януари, тази година, при посещението на президента в Брюксел. „Мисия Брюксел” също е добро заглавие за книга. Но, за жалост на мнозина, без „истерично самовлюбената жена на български държавник”(по Л.Дилов-син).

 

Ето и пълният текст на поканата, която вече е разпространена сред българската общност в Лондон:

 

Уважаеми дами и господа,

 

За мен е удоволствие да ви поканя от името на посолството, в качеството ви на представители на адресираните тук организации, на среща в посолството със съпругата на президента на Република България, г-жа Десислава Радева.

 

Срещата ще се проведе в посолството на 17 октомври (18 до 19 ч.), като основната тема ще бъде развитието на духовните връзки между България и Обединеното кралство.

 

Моля да потвърдите дали ще присъствате на срещата в срок до края на работния ден на 8 октомври на следния имейл адрес: rsvp2@bulgarianembassy.org.uk.

 

Поради стандартните засилени мерки за сигурност, моля всички, които планират да присъстват, да носят документ за самоличност и да пристигнат до 18 ч.”

 


От категорията

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове-Radev-pozdravi-zhenite--Badete-zdravi--obichani-i-tseneni-_1678259318.jpg

Президентът изтъкна,че финансите на държавата са стабилни, но ако бъдещите ...

21 март 2023 | 11:44

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията-Nevrokopskiyat-mitropolit-Serafim-podkrepi-Ninova-v-bitkata-sreshtu-dzhendar-ideologiyata_1679382727.jpg

Текат процеси за влияние върху децата ни. Ние искаме тях да запазим - децата и ...

21 март 2023 | 09:09

НСТС не постигна съгласие за увеличаване на командировъчните

НСТС не постигна съгласие за увеличаване на командировъчните-NSTS-ne-postigna-saglasie-za-uvelichavane-na-komandirovachnite_1679397811.jpg

Дневните командировъчни за страната не са променяни от 2008 година а ...

21 март 2023 | 13:23

Найден Тодоров: Картината на Джаксън Полък беше открита преди няколко седмици

Найден Тодоров: Картината на Джаксън Полък беше открита преди няколко седмици-Nyama-otkriti-narusheniya-pri-proverkata-na-Ministerstvoto-na-kulturata-po-kazusa-s-Narodniya-teatar_1676274871.png

Трябва да се създаде закон за сценичните изкуства. Надявам се, че бюджетът за ...

21 март 2023 | 13:20

Най-важното

Спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, че ще има промяна в курса на лева към еврото

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове-Radev-pozdravi-zhenite--Badete-zdravi--obichani-i-tseneni-_1678259318.jpg

Президентът изтъкна,че финансите на държавата са стабилни, но ако бъдещите ...

21 март 2023 | 11:44

На срещата присъства и кметът на Гоце Делчев и заместник-председател на БСП Владимир Москов

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията-Nevrokopskiyat-mitropolit-Serafim-podkrepi-Ninova-v-bitkata-sreshtu-dzhendar-ideologiyata_1679382727.jpg

Текат процеси за влияние върху децата ни. Ние искаме тях да запазим - децата и ...

21 март 2023 | 09:09

Ще информира евродепутатите за негативните последици от закриването на органите на спецправосъдие у нас

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент-Geshev--Smyanata-na-glavniya-prokuror-ne-e-sadebna-reforma-_1676996166.jpg

Той ще коментира предизвикателствата пред върховенството на правото в контекста ...

21 март 2023 | 09:32

Мишустин акцентира върху това, че Си е направил своето първо посещение след преизбирането си именно в Русия

Си Дзинпин разговаря с руския премиер Мишустин: Поканих Путин да посети Китай още тази година

Си Дзинпин разговаря с руския премиер Мишустин-Si-Dzinpin-razgovarya-s-ruskiya-premier-Mishustin_1679396816.jpg

Агенцията отбелязва, че Мишустин лично е посрещнал високопоставения гост за ...

21 март 2023 | 12:24

Знам как можем да се измъкнем, в противен случай отиваме пак на избори и ще кретаме, посочи той

Борисов в Смолян: Кликата на Петков/Василев забогатя на гърба на хората! 10 млрд.е дупката в бюджета
(Видео)

Борисов в Смолян. Посрещат го на крака с викове "Победа!" -Borisov-v-Smolyan--Posreshtat-go-na-kraka-s-vikove--Pobeda--_1679329273.png

Сложно ми е да обещавам, защото две години е много време, не може да си измиеш ...

20 март 2023 | 17:53

На терена на политиката липсва диалог. Липсва съгласие, обединение, липсва любовта към хората, каза той

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза-Karadaya-ot-Haskovo--Politika-se-pravi-s-razum--s-akal--s-otgovornost--s-lyubov--a-ne-s-omraza_1679392561.jpg

В кризисни времена можем да се обединим и да покажем силата си, подчерта ...

21 март 2023 | 11:54

САЩ подлагат на унищожителна критика правителството на Петков за несправяне с корупцията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

„Близо до народа“ е труден жанр за всички партии

Кампанията след първите 20 дни: Служебната власт събуди забравени страхове. Ефирът не е за всеки

Кампанията след първите 20 дни: Ефирът не е за всеки-Kampaniyata-sled-parvite-20-dni--Efirat-ne-e-za-vseki_1679397753.png

На фона на слаб интерес към програми и предизборни изяви икономиката излезе на ...

21 март 2023 | 12:33

В заводите „Терем“, които са с принципал Министерството на отбраната, такива снаряди не се произвеждат

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

На заседанието днес беше обсъден проект за съвместно предоставяне и придобиване ...

20 март 2023 | 22:33