Дилемата пред Радев - на кого да връчи третия мандат?

Нинова би могла да реконструира сегашното мнозинство от ПП, БСП, ИТН и ДБ

Дилемата пред Радев - на кого да връчи третия мандат?

22457 | 8 юли 2022 | 16:36

Десните имат възможността да съставят експертен кабинет с евроатлантическа насоченост


Вече е ясно, че първият мандат за съставяне на правителство, връчен на Асен Василев от "Продължаваме промяната" се провали. Вторият, който трябва да отиде при ГЕРБ, ще бъде върнат веднага. И тогава пред президента Румен Радев застава дилемата - на кого да връчи третия мандат?

 

Държавният глава трябва да избере някоя от останалите политически сили - БСП, ИТН, ДБ, ДПС,  или "Възраждане". Ако вземем под внимание стоплените отношения между ДПС и Радев, може да се допусне екзотиката третият мандат да отиде при Карадайъ. Но, ДПС, както и ГЕРБ, и "Възраждане" категорично заявиха, че този парламент е изчерпан и единственият изход от кризата са избори. 

 

Тогава изборът на Радев трябва да бъде направен между БСП, ИТН и ДБ.

 

Първи вариант - мандатът отива при НИНОВА 

 

Досега Румен Радев три пъти е участвал в т.нар. парламентарна въртележка със служебния кабинет. И винаги е връчвал третия мандат на БСП, може би от благодарност за това, че социалистите го издигнаха и подкрепяха за президент.

"Ако Радев ни връчи третия мандат, ще положим всички усилия да съставим кабинет", заяви в четвъртък вечерта след заседанието на Националния съвет на БСП лидерът на партията и вицепремиер Корнелия Нинова.

Думите на Нинова не са обикновена куртоазия.

В кабинета "Петков" социалистите бяха стабилизиращият фактор на фона на неспирните караници между ПП и ИТН. Самата Нинова съхрани добрия тон и професионалните отношения с всички - и с ПП, и с ИТН, и с ДБ. Нинова запази спокойствие по време на сблъсъците между ПП и ИТН, не размени остри думи с никого, беше разумът в коалицията

И не случайно съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви: "Ако бъде даден мандат на БСП, всички реалистични шансове за излъчване на правителство трябва да бъдат разгледани много сериозно."

 

Проблемът пред третия мандат за левицата обаче се казва Румен Радев. Острите думи и нескритите нападки пробляснаха именно между президента и лидера на БСП. В един момент те се нажежиха до бяло, особено по темата за Украйна. И ще бъде учудващо, ако Радев даде отново на БСП мандат за кабинет.

 

Но, ако го направи, това ще е шанс за Корнелия Нинова да се опита да реализира възможността да реконструира сегашното правителствено мнозинство - ПП, БСП, ИТН, ДБ (128 гласа). За нея всички опции към тези формации и лидерите им са отворени. Тя си говори без проблем и с Кирил Петков, и със Слави Трифонов и може да бъде мостът между двамата.

При този вариант Нинова не би могла да разчита на ГЕРБ и на ДПС - там засега каналите за комуникация са затворени.

 

Втори вариант - мандатът отива при СЛАВИ ТРИФОНОВ

 

Втората възможност за президента Радев е да даде мандата на ИТН. Те заявиха, че този парламент е изчерпан, но при вероятността да не влязат в следващия, сигурно биха се потрудили да направят правителство, ако такава възможност им се удаде.

Хората на Слави Трифонов обаче вече минираха вероятността такъв мандат да успее.

"При трети мандат ще седнем на масата на преговорите, но без Петков и Василев", заяви депутатът Станислав Балабанов. И така прокара червена линия, повтаряйки грешките на ПП, които едва влезли в парламента, вече се кълняха "С ГЕРБ и ДПС - никога!" Петков и Василев са съпредседатели на "Продължаваме промяната", ако не с тях, то с кого биха искали да преговарят от ИТН? И дали от ПП ще отидат на преговори с тях при такива условия?

 

ИТН няма проблем с БСП и ДБ. Двете партии нееднократно заявиха, че предсрочните избори са пагубни за страната, че във времена на криза е нужно стабилно правителство. БСП, ИТН и ДБ имат 61 депутати. Ако от ПП преглътнат огорченията, евентуалното правителство би могло да се радва на подкрепата на 128 народни представители.  Това е малко вероятно засега. Към тях при определени условия биха се присъединили и от ДПС, което вече прави конституционно мнозинство от 162 души. 

Но пред такава коалиция има твърди много "ако", за да стане факт. И такава коалицая е по-скоро в сферата на фантастиката.

 

Трети вариант - мандатът се връчва на ХРИСТО ИВАНОВ и АТАНАС АТАНАСОВ

 

Третата възможност за мандат е той да бъде връчен на "Демократична България".

 

Христо Иванов, не скривайки огорчението си, вече заяви по адрес на лидера на ИТН: "Слави Трифонов похарчи една година историческо време на България"

И след такова изречение е трудно да ги видим на масата на преговорите, което прави невъзможна реконструкцията от страна на ДБ на мнозинството, излъчило кабинета на Кирил Петков.

 

За ДБ обаче има друга възможност, ако наистина държат да съставят правителство и ако Радев оцени техните шансове. Това е правителството на евроатлантическото мнозинство.

Политическата традиция у нас изключва БСП от такава гарнитура, независимо, че партията подкрепи членството в НАТО и вкара страната в ЕС.

"Възраждане" също отпада, а за отношенията между ДБ и ИТН вече стана дума. И така вероятните съюзници на ДБ остават ГЕРБ и ДПС. Основните говорители на движението не спират да изтъкват, че страната трябва да се управлява от евроатлантическо мнозинство.

 

"България има нужда от ценностно хомогенно евроатлантическо мнозинство или правителство. С омраза и противопоставяне може да се включи човек в политиката и властта, но с омраза не може да се управлява", неведнъж е подчертавал и председателят на ДПС Мустафа Карадаъй.

 

Сборът от гласовете в парламента  на тази евроатлантическа коалиция обаче е недостатъчен - само 109.

За да се сформира правителство, са необходими и гласовете на ПП, така зад него биха застанали внушителните 176 народни представители. Още повече, че има индикации с третия мандат политическите сили да се обединят около кандидатурата на бившия председател на Народното събрание Никола Минчев като кандидат за премиер.

 

Такава е аритметиката, политиката обаче е изкуство на възможното. И едва ли е възможно Бойко Борисов да подкрепи кабинет, в който участва ПП - толкова огън и жупел е хвърлил по тях, какви ли не ги е наричал - "крадци" и "мошеници" са най-семплите изрази. А и Кирил Петков не би седнал на една маса с Борисов.

 

Ако кабинет, подкрепен от въпросните партии въобще е възможен, това би могъл да бъде само експертен кабинет от непартийни личности, при който де факто ще е голямо преглъщане на егото.

 

Всичките тези възможности са открити пред президента Румен Радев. Той нееднократно е посочвал, че 47-ото Народно събрание не е изчерпано. Президентът не е ограничен от 7-дневен срок преди да връчи третия мандат. Вече го призоваха за свика консултации преди да направи този ход.

 

Има достатъчно време за консултации. Както и за избор.

Дали Радев иска да се повтори сегашния кабинет с нова "шапка" от БСП, дали иска да даде шанс на едно евроатлантическо мнозинство, или просто няма търпение да вземе властта в свои ръце и да управлява чрез служебно правителство, предстои да видим.

 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!-Prof--Stoyan-Denchev--Mariya-Gabriel---kandidat-premier--Dobro-popadenie-_1683642192.jpg

Важното е, някой от управляващата сглобка да не припознае тази глупост и вкупом ...

10 дек. 2023 | 19:26

Кеворк Кеворкян: Приковани на кръста

Кеворк Кеворкян-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Денков дори не се сети да извади срещу виелиците бронетранспортьорите, които ...

9 дек. 2023 | 16:24

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове
(Видео)

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове-Udi-Alan-pred-balgarska-mediya--Zhivotat-e-izpalnen-sas-sluchayni-shansove_1702222368.png

Смелият гений на седмото изкуство Уди Алън представи във Венеция 50-ия си филм ...

10 дек. 2023 | 17:30

Най-важното

Ще спазваме европейските правила. Да има допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо, каза той

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген, това e неприемливо!
(Видео)

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген-Nikolay-Denkov--Nikoga-ne-sme-obsazhdali-migranti-sreshtu-Shengen_1702226131.jpg

По отношение на продажбата на "Лукойл" Денков заяви, че е възможно да ...

10 дек. 2023 | 18:35

С промените в Конституцията този срамен епизод приключва, заяви председател на ПГ на ДПС

Пеевски остро: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, да прочете отново правомощията си

Пеевски: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, добре е отново да прочете правомощията си-Peevski--Radev-se-opitva-da-obarka-posokata-na-darzhavata--dobre-e-otnovo-da-prochete-pravomoshtiyata-si_1702217068.jpg

Нещата, всъщност, са прости - на Президента не му харесва, че България повече ...

10 дек. 2023 | 15:16

Той каза, че няма как да участва със свои предложения

Радев: Не е нормално парламент с рекордно ниско представителство да посяга на Конституцията
(Видео)

Радев: Не е нормално НС с критично ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията-Radev--Ne-e-normalno-NS-s-kritichno-nisko-grazhdansko-predstavitelstvo-da-posyaga-na-Konstitutsiyata_1702205070.jpg

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има ...

10 дек. 2023 | 12:24

Президентът не работи за българския национален интерес, смята той

Василев отговори на Радев: В Конституцията не е записано колко трябва да е доверието в депутатите

Василев отговори на Радев: В Конституцията е записано е колко трябва да е доверието в депутатите-Vasilev-otgovori-na-Radev--V-Konstitutsiyata-e-zapisano-e-kolko-tryabva-da-e-doverieto-v-deputatite_1702228042.png

По думите му изказването му срещу министъра на здравеопазването дойде след ...

10 дек. 2023 | 19:05

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото под условие

Виена ни пуска в Шенген по въздуха, ако приемаме сирийци и афганистанци. Радев: Това е неприемливо!

Виена ни пуска в Шенген по въздуха срещу приемане на търсещи убежище сирийци и афганистанци-Viena-ni-puska-v-Shengen-po-vazduha-sreshtu-priemane-na-tarseshti-ubezhishte-siriytsi-i-afganistantsi_1702207535.jpg

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на ...

10 дек. 2023 | 13:21

Д-р Димитров отрече да има декапитализация на дружеството

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време
(Видео)

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време-Shefat-na--Pirogov--Finansovata-zaguba-na-bolnitsata-ne-e-po-moe-vreme_1702224377.jpg

Аз работя в "Пирогов" при 5 правителства. С всяко едно правителство ...

10 дек. 2023 | 18:05

Сглобката скърца на оперативно ниво, но големите цели ни държат заедно

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Ако всяка година трябва да плащаме по дълга 2,5 милиарда евро или 5 милиарда ...

10 дек. 2023 | 16:48

Съдбата като комбинация от случайност, чист късмет и безспирен извор на мечти през погледа на легендарния режисьор

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове
(Видео)

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове-Udi-Alan-pred-balgarska-mediya--Zhivotat-e-izpalnen-sas-sluchayni-shansove_1702222368.png

Смелият гений на седмото изкуство Уди Алън представи във Венеция 50-ия си филм ...

10 дек. 2023 | 17:30

Та ние не сме аборигени, за да получаваме такова унизително подаяние.

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!-Prof--Stoyan-Denchev--Mariya-Gabriel---kandidat-premier--Dobro-popadenie-_1683642192.jpg

Важното е, някой от управляващата сглобка да не припознае тази глупост и вкупом ...

10 дек. 2023 | 19:26