Дилемата пред Радев - на кого да връчи третия мандат?

Нинова би могла да реконструира сегашното мнозинство от ПП, БСП, ИТН и ДБ

Дилемата пред Радев - на кого да връчи третия мандат?

21316 | 8 юли 2022 | 16:36

Десните имат възможността да съставят експертен кабинет с евроатлантическа насоченост


Вече е ясно, че първият мандат за съставяне на правителство, връчен на Асен Василев от "Продължаваме промяната" се провали. Вторият, който трябва да отиде при ГЕРБ, ще бъде върнат веднага. И тогава пред президента Румен Радев застава дилемата - на кого да връчи третия мандат?

 

Държавният глава трябва да избере някоя от останалите политически сили - БСП, ИТН, ДБ, ДПС,  или "Възраждане". Ако вземем под внимание стоплените отношения между ДПС и Радев, може да се допусне екзотиката третият мандат да отиде при Карадайъ. Но, ДПС, както и ГЕРБ, и "Възраждане" категорично заявиха, че този парламент е изчерпан и единственият изход от кризата са избори. 

 

Тогава изборът на Радев трябва да бъде направен между БСП, ИТН и ДБ.

 

Първи вариант - мандатът отива при НИНОВА 

 

Досега Румен Радев три пъти е участвал в т.нар. парламентарна въртележка със служебния кабинет. И винаги е връчвал третия мандат на БСП, може би от благодарност за това, че социалистите го издигнаха и подкрепяха за президент.

"Ако Радев ни връчи третия мандат, ще положим всички усилия да съставим кабинет", заяви в четвъртък вечерта след заседанието на Националния съвет на БСП лидерът на партията и вицепремиер Корнелия Нинова.

Думите на Нинова не са обикновена куртоазия.

В кабинета "Петков" социалистите бяха стабилизиращият фактор на фона на неспирните караници между ПП и ИТН. Самата Нинова съхрани добрия тон и професионалните отношения с всички - и с ПП, и с ИТН, и с ДБ. Нинова запази спокойствие по време на сблъсъците между ПП и ИТН, не размени остри думи с никого, беше разумът в коалицията

И не случайно съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви: "Ако бъде даден мандат на БСП, всички реалистични шансове за излъчване на правителство трябва да бъдат разгледани много сериозно."

 

Проблемът пред третия мандат за левицата обаче се казва Румен Радев. Острите думи и нескритите нападки пробляснаха именно между президента и лидера на БСП. В един момент те се нажежиха до бяло, особено по темата за Украйна. И ще бъде учудващо, ако Радев даде отново на БСП мандат за кабинет.

 

Но, ако го направи, това ще е шанс за Корнелия Нинова да се опита да реализира възможността да реконструира сегашното правителствено мнозинство - ПП, БСП, ИТН, ДБ (128 гласа). За нея всички опции към тези формации и лидерите им са отворени. Тя си говори без проблем и с Кирил Петков, и със Слави Трифонов и може да бъде мостът между двамата.

При този вариант Нинова не би могла да разчита на ГЕРБ и на ДПС - там засега каналите за комуникация са затворени.

 

Втори вариант - мандатът отива при СЛАВИ ТРИФОНОВ

 

Втората възможност за президента Радев е да даде мандата на ИТН. Те заявиха, че този парламент е изчерпан, но при вероятността да не влязат в следващия, сигурно биха се потрудили да направят правителство, ако такава възможност им се удаде.

Хората на Слави Трифонов обаче вече минираха вероятността такъв мандат да успее.

"При трети мандат ще седнем на масата на преговорите, но без Петков и Василев", заяви депутатът Станислав Балабанов. И така прокара червена линия, повтаряйки грешките на ПП, които едва влезли в парламента, вече се кълняха "С ГЕРБ и ДПС - никога!" Петков и Василев са съпредседатели на "Продължаваме промяната", ако не с тях, то с кого биха искали да преговарят от ИТН? И дали от ПП ще отидат на преговори с тях при такива условия?

 

ИТН няма проблем с БСП и ДБ. Двете партии нееднократно заявиха, че предсрочните избори са пагубни за страната, че във времена на криза е нужно стабилно правителство. БСП, ИТН и ДБ имат 61 депутати. Ако от ПП преглътнат огорченията, евентуалното правителство би могло да се радва на подкрепата на 128 народни представители.  Това е малко вероятно засега. Към тях при определени условия биха се присъединили и от ДПС, което вече прави конституционно мнозинство от 162 души. 

Но пред такава коалиция има твърди много "ако", за да стане факт. И такава коалицая е по-скоро в сферата на фантастиката.

 

Трети вариант - мандатът се връчва на ХРИСТО ИВАНОВ и АТАНАС АТАНАСОВ

 

Третата възможност за мандат е той да бъде връчен на "Демократична България".

 

Христо Иванов, не скривайки огорчението си, вече заяви по адрес на лидера на ИТН: "Слави Трифонов похарчи една година историческо време на България"

И след такова изречение е трудно да ги видим на масата на преговорите, което прави невъзможна реконструкцията от страна на ДБ на мнозинството, излъчило кабинета на Кирил Петков.

 

За ДБ обаче има друга възможност, ако наистина държат да съставят правителство и ако Радев оцени техните шансове. Това е правителството на евроатлантическото мнозинство.

Политическата традиция у нас изключва БСП от такава гарнитура, независимо, че партията подкрепи членството в НАТО и вкара страната в ЕС.

"Възраждане" също отпада, а за отношенията между ДБ и ИТН вече стана дума. И така вероятните съюзници на ДБ остават ГЕРБ и ДПС. Основните говорители на движението не спират да изтъкват, че страната трябва да се управлява от евроатлантическо мнозинство.

 

"България има нужда от ценностно хомогенно евроатлантическо мнозинство или правителство. С омраза и противопоставяне може да се включи човек в политиката и властта, но с омраза не може да се управлява", неведнъж е подчертавал и председателят на ДПС Мустафа Карадаъй.

 

Сборът от гласовете в парламента  на тази евроатлантическа коалиция обаче е недостатъчен - само 109.

За да се сформира правителство, са необходими и гласовете на ПП, така зад него биха застанали внушителните 176 народни представители. Още повече, че има индикации с третия мандат политическите сили да се обединят около кандидатурата на бившия председател на Народното събрание Никола Минчев като кандидат за премиер.

 

Такава е аритметиката, политиката обаче е изкуство на възможното. И едва ли е възможно Бойко Борисов да подкрепи кабинет, в който участва ПП - толкова огън и жупел е хвърлил по тях, какви ли не ги е наричал - "крадци" и "мошеници" са най-семплите изрази. А и Кирил Петков не би седнал на една маса с Борисов.

 

Ако кабинет, подкрепен от въпросните партии въобще е възможен, това би могъл да бъде само експертен кабинет от непартийни личности, при който де факто ще е голямо преглъщане на егото.

 

Всичките тези възможности са открити пред президента Румен Радев. Той нееднократно е посочвал, че 47-ото Народно събрание не е изчерпано. Президентът не е ограничен от 7-дневен срок преди да връчи третия мандат. Вече го призоваха за свика консултации преди да направи този ход.

 

Има достатъчно време за консултации. Както и за избор.

Дали Радев иска да се повтори сегашния кабинет с нова "шапка" от БСП, дали иска да даде шанс на едно евроатлантическо мнозинство, или просто няма търпение да вземе властта в свои ръце и да управлява чрез служебно правителство, предстои да видим.

 


От категорията

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция-1469708841.jpg

Само преодоляване на сателитния синдром би ни извел в орбитата на нормалното ...

7 дек. 2022 | 13:45

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

New York Times: Ето как ще започне Третата световна война

Призракът на пълномащабна война държеше суперсилите от Студената война под контрол-Prizrakat-na-palnomashtabna-voyna-darzheshe-supersilite-ot-Studenata-voyna-pod-kontrol_1670503379.jpg

След като Съветският съюз се разпадна и поколенията се смениха, Втората ...

8 дек. 2022 | 14:39

Най-важното

Двамата президенти ще проведат работна среща

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Предложението за Хърватия е било одобрено.

Официално! Австрия и Нидерландия оставиха България и Румъния извън Шенген

Снимка: Европейски съвет-Snimka--Evropeyski-savet_1670517723.jpg

Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни ...

8 дек. 2022 | 13:08

Решението за Шенген е политическа присъда за несвършена работа, категорична бе лидерът на БСП

Нинова: Докрай ще се боря срещу джендър-идеологията. От ПЕС искат да прекрачим Конституцията си

Нинова: Решението за Шенген е обидно и унизително, като към държава втора ръка-Ninova--Reshenieto-za-Shengen-e-obidno-i-unizitelno--kato-kam-darzhava-vtora-raka_1670515273.jpg

Не изключвам вероятността с третия мандат да има правителство. Това остава. ...

8 дек. 2022 | 17:49

Въоръжението, което ще изпратим, съответства на "консервативния подход" на министъра

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО-Dimitar-Stoyanov--Balgariya-shte-izprati-nyakoi-ot-nay-zhelanite-ot-Ukrayna-orazhiya--no-ne-sitemi-za-PVO_1670519192.jpg

В списъка на Киев влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за ...

8 дек. 2022 | 19:05

Депутатите викат и президента Радев - "началника на назначените"

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Сигурен съм, че с такива деца и учители, бъдещето ще е по-добро, заяви главният прокурор в Петрич

Кой въпрос затрудни главния прокурор?
(Видео)

Иван Гешев в Петрич
Сн. ПРБ-Ivan-Geshev-v-Petrich-Sn--PRB_1670511764.jpg

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на ...

8 дек. 2022 | 16:59

Българите сме бедни, но сме и ще останем християни. Ще си запазим мама е жена, татко - мъж

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!-1610910808.jpg

Конституционният съд на България отхвърли Конвенцията като противоречаща на ...

8 дек. 2022 | 10:14

Ако Георги ми зададе простичкият въпрос – защо се буташ, където не е твоето място?…

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

Проф. Габровски само да присади мозък на Кирил Петков, ще е венец на неговия престой в политиката.

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08