Дилемата пред Радев - на кого да връчи третия мандат?

Нинова би могла да реконструира сегашното мнозинство от ПП, БСП, ИТН и ДБ

Дилемата пред Радев - на кого да връчи третия мандат?

29267 | 8 юли 2022 | 16:36

Десните имат възможността да съставят експертен кабинет с евроатлантическа насоченост


Вече е ясно, че първият мандат за съставяне на правителство, връчен на Асен Василев от "Продължаваме промяната" се провали. Вторият, който трябва да отиде при ГЕРБ, ще бъде върнат веднага. И тогава пред президента Румен Радев застава дилемата - на кого да връчи третия мандат?

 

Държавният глава трябва да избере някоя от останалите политически сили - БСП, ИТН, ДБ, ДПС,  или "Възраждане". Ако вземем под внимание стоплените отношения между ДПС и Радев, може да се допусне екзотиката третият мандат да отиде при Карадайъ. Но, ДПС, както и ГЕРБ, и "Възраждане" категорично заявиха, че този парламент е изчерпан и единственият изход от кризата са избори. 

 

Тогава изборът на Радев трябва да бъде направен между БСП, ИТН и ДБ.

 

Първи вариант - мандатът отива при НИНОВА 

 

Досега Румен Радев три пъти е участвал в т.нар. парламентарна въртележка със служебния кабинет. И винаги е връчвал третия мандат на БСП, може би от благодарност за това, че социалистите го издигнаха и подкрепяха за президент.

"Ако Радев ни връчи третия мандат, ще положим всички усилия да съставим кабинет", заяви в четвъртък вечерта след заседанието на Националния съвет на БСП лидерът на партията и вицепремиер Корнелия Нинова.

Думите на Нинова не са обикновена куртоазия.

В кабинета "Петков" социалистите бяха стабилизиращият фактор на фона на неспирните караници между ПП и ИТН. Самата Нинова съхрани добрия тон и професионалните отношения с всички - и с ПП, и с ИТН, и с ДБ. Нинова запази спокойствие по време на сблъсъците между ПП и ИТН, не размени остри думи с никого, беше разумът в коалицията

И не случайно съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви: "Ако бъде даден мандат на БСП, всички реалистични шансове за излъчване на правителство трябва да бъдат разгледани много сериозно."

 

Проблемът пред третия мандат за левицата обаче се казва Румен Радев. Острите думи и нескритите нападки пробляснаха именно между президента и лидера на БСП. В един момент те се нажежиха до бяло, особено по темата за Украйна. И ще бъде учудващо, ако Радев даде отново на БСП мандат за кабинет.

 

Но, ако го направи, това ще е шанс за Корнелия Нинова да се опита да реализира възможността да реконструира сегашното правителствено мнозинство - ПП, БСП, ИТН, ДБ (128 гласа). За нея всички опции към тези формации и лидерите им са отворени. Тя си говори без проблем и с Кирил Петков, и със Слави Трифонов и може да бъде мостът между двамата.

При този вариант Нинова не би могла да разчита на ГЕРБ и на ДПС - там засега каналите за комуникация са затворени.

 

Втори вариант - мандатът отива при СЛАВИ ТРИФОНОВ

 

Втората възможност за президента Радев е да даде мандата на ИТН. Те заявиха, че този парламент е изчерпан, но при вероятността да не влязат в следващия, сигурно биха се потрудили да направят правителство, ако такава възможност им се удаде.

Хората на Слави Трифонов обаче вече минираха вероятността такъв мандат да успее.

"При трети мандат ще седнем на масата на преговорите, но без Петков и Василев", заяви депутатът Станислав Балабанов. И така прокара червена линия, повтаряйки грешките на ПП, които едва влезли в парламента, вече се кълняха "С ГЕРБ и ДПС - никога!" Петков и Василев са съпредседатели на "Продължаваме промяната", ако не с тях, то с кого биха искали да преговарят от ИТН? И дали от ПП ще отидат на преговори с тях при такива условия?

 

ИТН няма проблем с БСП и ДБ. Двете партии нееднократно заявиха, че предсрочните избори са пагубни за страната, че във времена на криза е нужно стабилно правителство. БСП, ИТН и ДБ имат 61 депутати. Ако от ПП преглътнат огорченията, евентуалното правителство би могло да се радва на подкрепата на 128 народни представители.  Това е малко вероятно засега. Към тях при определени условия биха се присъединили и от ДПС, което вече прави конституционно мнозинство от 162 души. 

Но пред такава коалиция има твърди много "ако", за да стане факт. И такава коалицая е по-скоро в сферата на фантастиката.

 

Трети вариант - мандатът се връчва на ХРИСТО ИВАНОВ и АТАНАС АТАНАСОВ

 

Третата възможност за мандат е той да бъде връчен на "Демократична България".

 

Христо Иванов, не скривайки огорчението си, вече заяви по адрес на лидера на ИТН: "Слави Трифонов похарчи една година историческо време на България"

И след такова изречение е трудно да ги видим на масата на преговорите, което прави невъзможна реконструкцията от страна на ДБ на мнозинството, излъчило кабинета на Кирил Петков.

 

За ДБ обаче има друга възможност, ако наистина държат да съставят правителство и ако Радев оцени техните шансове. Това е правителството на евроатлантическото мнозинство.

Политическата традиция у нас изключва БСП от такава гарнитура, независимо, че партията подкрепи членството в НАТО и вкара страната в ЕС.

"Възраждане" също отпада, а за отношенията между ДБ и ИТН вече стана дума. И така вероятните съюзници на ДБ остават ГЕРБ и ДПС. Основните говорители на движението не спират да изтъкват, че страната трябва да се управлява от евроатлантическо мнозинство.

 

"България има нужда от ценностно хомогенно евроатлантическо мнозинство или правителство. С омраза и противопоставяне може да се включи човек в политиката и властта, но с омраза не може да се управлява", неведнъж е подчертавал и председателят на ДПС Мустафа Карадаъй.

 

Сборът от гласовете в парламента  на тази евроатлантическа коалиция обаче е недостатъчен - само 109.

За да се сформира правителство, са необходими и гласовете на ПП, така зад него биха застанали внушителните 176 народни представители. Още повече, че има индикации с третия мандат политическите сили да се обединят около кандидатурата на бившия председател на Народното събрание Никола Минчев като кандидат за премиер.

 

Такава е аритметиката, политиката обаче е изкуство на възможното. И едва ли е възможно Бойко Борисов да подкрепи кабинет, в който участва ПП - толкова огън и жупел е хвърлил по тях, какви ли не ги е наричал - "крадци" и "мошеници" са най-семплите изрази. А и Кирил Петков не би седнал на една маса с Борисов.

 

Ако кабинет, подкрепен от въпросните партии въобще е възможен, това би могъл да бъде само експертен кабинет от непартийни личности, при който де факто ще е голямо преглъщане на егото.

 

Всичките тези възможности са открити пред президента Румен Радев. Той нееднократно е посочвал, че 47-ото Народно събрание не е изчерпано. Президентът не е ограничен от 7-дневен срок преди да връчи третия мандат. Вече го призоваха за свика консултации преди да направи този ход.

 

Има достатъчно време за консултации. Както и за избор.

Дали Радев иска да се повтори сегашния кабинет с нова "шапка" от БСП, дали иска да даде шанс на едно евроатлантическо мнозинство, или просто няма търпение да вземе властта в свои ръце и да управлява чрез служебно правителство, предстои да видим.

 


Еврохолд

От категорията

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

"Политико" нареди Ицо Хазарта в групата на "откачените и идиотите" в ЕП, наред с любимци на Путин

"Политико" нареди Ицо Хазарта в групата на "откачените и идиотите" в ЕП-1654166646.jpg

Сред "отличените" са Фидиас Панайоту – ютюбърът от Кипър, Галато ...

15 юни 2024 | 16:22

Съзвездията от сателити са вредни за озоновия слой

Съзвездията от сателити са вредни за озоновия слой-Kompaniyata-na-Ilon-Mask--SpeysEks--izgrazhda-mrezha-ot-stotitsi-shpionski-sateliti-za-amerikanskoto-razuznavane_1710764656.jpg

Учените са изчислили, че "гибелта" на типичен 250-килограмов сателит, ...

16 юни 2024 | 21:42

Божинов: Българите не сме известни с това, че ще се съберем - шутовете и плюнката лепят по-здраво

Божинов: Българите не сме известни с това, че ще се съберем - шутовете и плюнката лепят по-здраво-Bozhinov--Balgarite-ne-sme-izvestni-s-tova--che-shte-se-saberem---shutovete-i-plyunkata-lepyat-po-zdravo_1718557859.png

В момента изборите се превръщат в едно махленско плюене едни срещу други. А би ...

16 юни 2024 | 20:08

Най-важното

От ИТН все още не са коментирали дали биха подкрепили кабинет с първия мандат

Ключова политическа седмица. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов инициира преговори за кабинет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов инициира  преговори за кабинет-Liderat-na-GERB-Boyko-Borisov-initsiira-pregovori-za-kabinet_1718595312.jpg

"Държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските ...

17 юни 2024 | 06:14

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35