Димитър Николов иска от съда отмяна на решението на КЕВР за цената на водата в Бургас

Искам отмяна на решението на КЕВР за цената на водата в Бургас, пише градоначалникът

Кметът Димитър Николов: Незаконният шеф на КЕВР вдигна цената на водата в Бургас с 60%

4411 | 3 авг. 2022 | 21:38

Основен аргумент за обжалването е разминаването между съдържанието на решението на КЕВР и това, което е съгласувано от Общинските съвети в Бургаска област.


"В качеството си на кмет на Община Бургас подадох жалба до Административен съд София-град, с която искам отмяна на решението на КЕВР за цената на водата в Бургас. В нея настоявам решението да бъде обявено за нищожно или незаконосъобразно, тъй като Община Бургас и гражданите на Бургас са персонално засегнати от него", написа във "Фейсбук" кметът на Бургас Димитър Николов.

 

Кметът обръща внимание, че цената на водата е увеличена заради бъдещи инвестиции, които обаче дружеството ВиК към настоящия момент не е направило, а в същото време събира средства за тях от крайния потребител. "Общински съвет - Бургас не е одобрявал пределните цени на водата, които дружество ВиК е предложило на КЕВР, като единствено е съгласувал програмата за инвестиции в общините.

 

Основен аргумент за обжалването е разминаването между съдържанието на решението на КЕВР и това, което е съгласувано от Общинските съвети в Бургаска област.

 

С решението на КЕВР се утвърждават конкретни показатели и цени на услуги, предоставяни от оператора. Не такова обаче е решението, което са съгласували Общинските съвети.

 

Новата цена на водата в Бургас е приета за "социално поносима" от КЕВР, без за това да е отчетена социално-икономическата обстановка в страната и възможността на домакинствата да поемат този разход. ВиК не е предоставило нужните документи пред КЕВР, които да показват как ще бъдат изпълнени приоритетите в Програмата за инвестиции.

 

Искането в жалбата до съда е решението да бъде обявено за нищожно, тъй като всички документи, на които се основава са приети от комисия, свикана от председателя на КЕВР - Станислав Тодоров, чийто избор впоследствие е обявен за противоконституционен", смята Николов.

 

Той обръща внимание, че противоконституционно избраният председател, е свикал и участвал в заседанието на комисията, в което е прието решението за по-високите цени.

 

"Заявлението за по-високите цени не е представено на общините, членове на Асоциацията по ВиК. Тоест, решението е прието без знанието и съгласието на местната власт. В жалбата настоявам за спиране изпълнението на решението на КЕВР и преразглеждането му", обяснява още Николов.

 


От категорията

Радев вика ръководствата на "Авакс" и ICGB за интерконектора

Радев вика ръководствата на "Авакс" и ICGB за интерконектора-1658992413.jpg

От служебното правителство декларираха, че завършването на интерконтектора с ...

12 авг. 2022 | 08:09

Илияна Йотова: Президентът имаше "вина", че даде шанс на Петков и Василев, а те ни разочароваха

Илияна Йотова: Смятах, че тази коалиция ще се задържи по-дълго-1660282753.png

Обвиненията между ПП и ИТН обясниха, че битката беше на едни пари срещу други ...

12 авг. 2022 | 08:34

„Маркет линкс”: Бойко Борисов с 23% доверие, Кирил Петков - 22%

„Маркет линкс”: Бойко Борисов има 23% доверие, Кирил Петков - 22% -1660291435.png

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се ползва с по-голямо обществено доверие от ...

12 авг. 2022 | 11:03

Донев пред МВР: Правителството ще направи всичко необходимо за единодействие в борбата с купения вот

Донев пред МВР: Правителството ще направи всичко необходимо за единодействие в борбата с купения вот-1626949471.png

Всяко съобщение за катастрофа на пътя, ме изпълва с гняв. На войната на пътя ...

12 авг. 2022 | 10:57