Александър Шаленберг

"Кристално ясно е, че бъдещето на региона е в ЕС", заяви Александър Шаленберг

Дипломат №1 на Виена: Промяна на границите на Балканите е игра с огъня, това няма да го позволим!

2797 | 5 май 2021 | 14:31

"Териториалната цялост и суверенитет на БиХ са безспорни и не могат да се договарят", категоричен бе австрийският външен министър, който е на официално посещение в Сараево


Австрийският външен министър Александър Шаленберг предупреди обществеността в Сараево, че всеки, който обмисля промяна на границите на Балканите, "си играе с огъня", подчертавайки, че нито неговата страна, нито Европейският съюз ще го позволят, цитират думите му македонското електронно издание "МКД" и "Фокус".

Шаленберг беше на официално посещение в Босна и Херцеговина (БиХ) във вторник и след среща с външния министър на БиХ Бисера Туркович заяви пред журналисти, че различните „фантомни нон-пейпъри", които предполагат нови граници в региона, не са сериозно приемливи за никого, особено когато се повдига въпросът за териториална цялост на БиХ като държава.

"Териториалната цялост и суверенитет на БиХ са безспорни и не могат да се договарят", каза Шаленберг и добави, че всеки, който подхожда по различен начин, си играе с огъня. Стабилността на БиХ, отбеляза той, е от решаващо значение за стабилността на целия регион.

Той призова тази година, когато няма избори в БиХ, да се използва за провеждане на реформи, така че страната да може да напредне към членство в ЕС, тъй като принадлежи там, както всички останали държави от Западните Балкани.

"Кристално ясно е, че бъдещето на региона е в ЕС", каза Шаленберг, добавяйки, че предава ясно послание от Виена, че няма да остави тази част от Европа на произвола на съдбата.

Туркович каза, че ЕС трябва да е наясно, че въпреки негативната реторика на някои политици в БиХ, повечето граждани на страната все още искат тя да стане член на Европейския съюз и НАТО.

"Надявам се, че ЕС ще ни помогне да преодолеем вътрешните препятствия и да приложим реформите, необходими за статут на кандидат за членство в Съюза." "Всички трябва да са наясно, че определени политически сили в БиХ използват конституционните възможности за вето и блокада, за да осуетят реформите по пътя към ЕС, и след това да твърдят, че БиХ не е функционираща държава," каза Туркович.

 


Намери своята история

От категорията

Венеция и Будапеща могат да попаднат в списъка на ЮНЕСКО за застрашеното световно наследство

-1486827659.jpg

Организацията на ООН е загрижена и от мащабни ремонти в квартала, където е ...

23 юни 2021 | 10:28

Опасно! Руски боен кораб в Черно море прогони британски разрушител с предупредителни изстрели

Разрушителят от Кралския боен флот HMS Defender-1624449310.jpg

Бомбардировач е хвърлил четири експлозивни осколочни бомби като предупреждение ...

23 юни 2021 | 14:54

Еди Рама към Зоран Заев в Скопие: Дано София не поиска да се наречете Западна България

Еди Рама в Скопие-1624465443.png

"Всеки има право да се чувства напълно разочарован, защото изведнъж ...

23 юни 2021 | 19:23

Заев: ЕС има проблем, но ние не се отказваме. Ще ходя до София отново и отново и ще търся решение

-1606315523.jpg

Фактът, че 26 държави-членки на ЕС не успяват да предотвратят блокада на една ...

23 юни 2021 | 18:01