Мустафа Хаджи и Лютви Местан на Тюркян чешма

Посланик Любен Петров: Нужен е закон, който да защити България от ислямската вълна

Дипломацията ни е скована от страх пред настъпателната инициатива на турската държава

25512 | 20 ян. 2016 | 14:17

Турската държава играе ролята на покровител на турско-мюсюлманското население, повишава самочувствието му и го консолидира като мюсюлманска общност. Това е политическият замисъл на стратегията за завръщането на Турция в териториите, владени преди от импер


Повод за следващите редове са многобройните коментари напоследък във връзка с откровената намеса на Анкара във вътрешната политика на България и особено в делата на българското мюсюлманско вероизповедание. Турски ходжи и имами пристигат безпрепятствено в страната и извършват религиозна дейност в джамии и районните мюфтийства, заплащани от турската държава. Това е ставало в продължение на години със съгласието или по настояване на главното мюфтийство. Четеш и не можеш да повярваш на очите си – как е възможно това да става в една суверенна българска държава? Или наистина сме вече само територия?


Сигналът е тревожен, особено на фона на усложнените в последно време българо - турски отношения. За съжаление, случаят не е единствен.

В Родопите българското население е подложено на усилена ислямизация.

Процесът в Пазарджик срещу групата имами, проповедници на агресивния арабски ислям, е още едно доказателство за дейността на уахабитски групи у нас.

Задава се заплаха и от военизиран ислям.

Наслагването на още съществуващи факти ще покаже, че България е обект на активна ислямизация в различни форми и направления.


Причините за това са различни. Вън от съмнение е обаче водещата роля на Турция.

В книгата си “Стратегическа дълбочина” проф. Ахмет Давутоглу (сега премиер) разработи като отделно стратегическо направление политиката на Турция в културно - цивилизационната сфера. В анализа си стига до извода, че османското културно-историческо наследство – материално и духовно, е било подложено на разрушаване в балканските държави, особено в България, че за това е допринесла и погрешната турска политика по изселническия въпрос в миналото, чиито „негативни последици били осъзнати едва след акцията на пълната асимилация по времето на Живков”. И сега това трябвало да се поправи.


На Балканите – пише Давутоглу, с всяка разрушена джамия, с всяко западнало ислямско учреждение, с всеки заличен елемент на османската културна традиция се избива по един камък от основите на трансграничната активност на Турция в този регион. Турция вече е принудена да разработи алтернативни междинни политики, които да заместят изселническата политика, превърнала се на Балканите в символ на абсолютното изоставяне. Поддържането на жизнеността на османо-ислямската култура неизбежно заема централно място в тези междинни политики.”
Това е писано през 2001 г. Днес вече могат да се видят резултатите от “алтернативните междини политики” (“меката сила”) на “новите османци” и не следва да се подценяват. Изнесените данни и факти от проверката на Епицентър.бг са една много малка част от тях.


От началото на ХХІ в. Турция започна да работи по поставената задача на дългосрочна основа, с голям размах и щедро финансиране, с мобилизация на огромен кадрови потенциал. В тази дейност пряко участва турската държава, но и много неправителствени организации, религиозни, фондации, центрове, асоциации и др., които официално не са обвързани с Турция.

Наред с това почти на целия Балкански полуостров функционират неправителствени организации, които с подкрепата на турското правителство разпространяват влиянието на Анкара.

Създадена е и мрежа от ислямски (културни) центрове в редица балкански страни.
Ще приведа накратко някои данни, за да имаме представа с какъв “партньор” ще “работим”. Най-важният правителствен орган по въпросите на религиозната доктрина и практика е Диянет, пряко подчинен на министър - председателя. Това е навярно най-голямата и най-централизираната мюсюлманска религиозна организация в света, сравнима по мащаби само с Ватикана (с близо 80 000 служители и бюджет по-голям от този на много министерства на републиката). В центъра на политиката му е образованието на проповедниците и теолозите.

С помощта на Диянет и на другата държавна структура – Държавната агенция за сътрудничество и развитие, през първото десетилетие на нашия век са възстановени и изградени десетки джамии в Албания, Македония, Косово, Босна и Херцеговина, а и в България, университети и училища.


Чрез грижата за съхраняването и поддържането на културно-историческото османско наследство турската държава играе ролята на покровител на правата и интересите на турско-мюсюлманското население, повишава самочувствието му и го консолидира като мюсюлманска общност. Това е политическият замисъл на стратегията за завръщането на Турция в териториите, владени преди от империята.


Тази организирана сила продължава настъплението си по всички направления в културно - цивилизационната сфера. Нейната дейност в България е известна, макар и не съвсем. Но тя става все по-опасна за етническия мир и за националната ни сигурност.


Днес българската държава е в неравностойно положение с Турция. Това обаче не е основание дипломацията ни да се държи като скована от страх пред настъпателната и инициативна турска дипломация.

И днес България не е беззащитна, има сили, аргументи, козове да отстоява националния интерес. Не трябва да се подценява и пренебрегва фактът, че Турция също е заинтересована да поддържа добри отношения с България.

И друго - политиката на неоосманизма е белязана не само с успехи, но и с провали. Не всичко става както мисли и иска Турция. В последно време тя губи престиж и влияние и вътре, и вън от страната си.


Това благоприятства за предприемане на действия за възпиране на ислямската инвазия. Нужен е задружен отпор – от българската държава, от православната ни църква, от политическите партии, организации и движения, от граждански обединения, професионални и религиозни общности, от всичко българско и родно. Включително и ДПС, защото, както заявява напоследък почетният ѝ председател Ахмед Доган, “Моята философия е в България и в региона да има сигурност и то независимо от външни обстоятелства. Много важно!”


Приоритетната роля е на държавата с всички нейни правоохранителни органи. В нейна власт е да създаде законови условия за дейност по опазване на България като национална държава. Един от най-належащите актове в това отношение е да създаде закон, който да защити България от ислямската вълна. Както постъпиха Австрия (с приетия “Закон за Исляма” през февруари 2015 г.), последвана от Германия.


Случаят с изпращаните турски ходжи и имами, който съобщава Епицентър.бг, е още един пример, че е назрял за практическо решаване проблемът за откриване на Ислямски институт у нас като Български център за обучение по исляма. Вече повече от 15 години този проблем чака българско правителство, което да се осмели на тази стъпка. С това ще се преустанови изпращането на български младежи в Йордания и Саудитска Арабия в учебни заведения, за които нищо не знаем, а и в Турция, където ги наричат гяури.


Българската православна църква е другата важна инстанция, която следва да се погрижи за опазване на българските граждани, особено в т.н. “смесени райони”, от ислямската инвазия. Необяснима е нейната пасивност, като се имат предвид епичните й борби в условията на турското робство за отстояване на религиозните права на българските граждани. Та сегашното посегателство на турския ислям върху тези права е фактически продължение на тази борба!


И народните избраници в НС могат да направят много за защита на религиозните права и свободи на българските граждани от ислямистките набези. Една от първите стъпки може да бъде отхвърлянето на декларацията, приета на 11 януари 2012 г., с която се осъжда възродителният процес като “асимилаторска политика” и “форма на етническо прочистване.” Това е антибългарски документ, с чието приемане НС извърши по същество предателство на националните интереси.


Давам си сметка, че по тези и други подобни въпроси съществуват различия и противоречия в българското общество. Но времето, в което живеем, е кризисно и в такива условия се засилва чувството за единение в името на оцеляването на народ и държава. Да си спомним призива на прозорливия дякон от Карлово: “ За Отечеството работим байо, кажи ми моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да върви, ако ще бъдем хора.”(Любен Петров, на 92 години, е бивш зам. министър на външните работи, дългогодишен началник на отдел "Общи международни въпроси" в МВнР, посланик за специални поръчения. Доктор по философия. Автор на монографията “Нов” интернационализъм - критичен анализ”(1981), “Неоосманизмът. Новата геополитическа доктрина на Република Турция”(2015), както и на редица публикации по проблемите на международната сигурност и външната политика на България. Участвал е в колективни монографии на Центъра за стратегически изследвания по проблеми на Балканите.)


От категорията

Илхан Кючюк с приз "Прогресивен лидер на годината": Не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка
(Видео)

Илхан Кючюк с приза „Най-прогресивен БГ политик“: Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка-Ilhan-Kyuchyuk-s-priza--Nay-progresiven-BG-politik--Az-ne-vyarvam-v-yumruka--Vyarvam-v-podavaneto-na-raka_1674854365.jpg

Не може да изградиш лидерство, ако не се погледнеш в огледалото. Това огледало ...

28 ян. 2023 | 10:30

Даниел Вълчев: Проява на лош вкуса, когато служебен министър прави 20-годишна стратегия

Даниел Вълчев: Проява на лош вкуса, когато служебен министър прави 20-годишна стратегия-Prof--Daniel-Valchev--Varvim-kam-izbori_1672729654.jpg

БСП покани на среща лидерите на партиите, Борисов е потвърдил Хората винаги са ...

28 ян. 2023 | 11:23

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!-Georgi-Yordanov-za-prof--Aleksandar-Chirkov--Toy-e-maestro-na-sardechnata-hirurgiya-_1674658201.jpg

Той не само е отличен лекар лечител, учен и педагог. Майстор в професията, той ...

27 ян. 2023 | 00:01

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си-Germanski-medii--Reputatsiyata-na-Radev-spadna-ot-51--na-edva-36--bavno-razshiryava-vlastta-si_1674804379.jpg

Политическата блокада, в която България живее вече две години, води до ...

27 ян. 2023 | 09:24

Най-важното

В България няма коалиционна политическа култура, всичко е “one man show”

Илхан Кючюк с приз "Прогресивен лидер на годината": Не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка
(Видео)

Илхан Кючюк с приза „Най-прогресивен БГ политик“: Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка-Ilhan-Kyuchyuk-s-priza--Nay-progresiven-BG-politik--Az-ne-vyarvam-v-yumruka--Vyarvam-v-podavaneto-na-raka_1674854365.jpg

Не може да изградиш лидерство, ако не се погледнеш в огледалото. Това огледало ...

28 ян. 2023 | 10:30

Лидерът на ГЕРБ свика депутатите от партията на спешна среща

Борисов гневен към ПП: Обрахте държавата за 6 месеца, искахте децата да вкарате в затвора (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов свика депутатите от ГЕРБ на спешна среща-Boyko-Borisov-svika-deputatite-ot-GERB-na-speshna-sreshta_1674894735.jpg

Бензинът вече е с лев по-скъп. Колкото по-свирепа става войната в Украйна, ...

28 ян. 2023 | 10:27

За тях ще се боря докрай, категорична бе тя

Нинова към ДБ: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата

Нинова: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата-Ninova--Razkasahte-vsichki-vrazki-na-nasheto-obshtestvo--ostana-ni-edno---semeystvoto-i-detsata_1674891206.jpg

България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на ...

28 ян. 2023 | 09:31

За да има разговори след изборите, трябва да има обединяващи теми, категорична е председателят на ПГ на ГЕРБ

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията-Desislava-Atanasova--Iskam-DB-da-si-utochnyat-finansovoto-sastoyanie-s-NEXO-i-dareniyata_1674893806.jpg

"Трябва да има всеобхватна правосъдна реформа. Фиксацията върху един или ...

28 ян. 2023 | 09:39

Игра, за която нямаме опит! Така бившият председател на парламента коментира идеята за президентска република

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?-Gerdzhikov-kam-vodeshta-na-BTV--Zashto-logoto-vi-e-na-latinitsa--sramuvate-se--che-ste-balgarska-televiziya-_1674890791.jpg

Омръзна ми на всякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която ...

28 ян. 2023 | 09:23

Сериозно се обмисля обединение с "Демократична България", потвърди той пред БНТ

Никола Минчев: Знаехме, че България изнася не директно оръжие за Украйна

Никола Минчев Кадър: БНТ-Nikola-Minchev-Kadar--BNT_1674849810.png

"Най-доброто, което може да се случи за гражданите на Република Северна ...

27 ян. 2023 | 22:02

Президентът очаква България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната-1656828173.jpg

Българската държава е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на ...

28 ян. 2023 | 10:53

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38