Дизайнерът Николай Божилов

Впечатляващият дизайнер участва ексклузивно в риалити формата Runway Reels

Дизайнерът Николай Божилов пред проф.Стойков: Когато работя в екип, държа на бързата комуникация

15985 | 19 септ. 2023 | 18:29

Други горещи теми от интервюто: коуъркинг пространството CO-NETS и Design Week Ljubljana

Дизайнерът Николай Божилов-Dizaynerat-Nikolay-Bozhilov_1695137527.jpgОбщата колекция „Между сън и реалност“ на студентите по „Моден дизайн“ в НХА. 
Фото: © Теодора Пенкова
-Obshtata-kolektsiya--Mezhdu-san-i-realnost--na-studentite-po--Moden-dizayn--v-NHA---Foto----Teodora-Penkova-_1695137628.jpgОбщата колекция „Между сън и реалност“ на студентите по „Моден дизайн“ в НХА. 
Фото: © Теодора Пенкова
-Obshtata-kolektsiya--Mezhdu-san-i-realnost--na-studentite-po--Moden-dizayn--v-NHA---Foto----Teodora-Penkova-_1695137619.jpgОбщата колекция „Между сън и реалност“ на студентите по „Моден дизайн“ в НХА. 
Фото: © Теодора Пенкова
-Obshtata-kolektsiya--Mezhdu-san-i-realnost--na-studentite-po--Moden-dizayn--v-NHA---Foto----Teodora-Penkova-_1695137614.jpgОбщата колекция „Между сън и реалност“ на студентите по „Моден дизайн“ в НХА. 
Фото: © Теодора Пенкова
-Obshtata-kolektsiya--Mezhdu-san-i-realnost--na-studentite-po--Moden-dizayn--v-NHA---Foto----Teodora-Penkova-_1695137607.jpgОбщата колекция „Между сън и реалност“ на студентите по „Моден дизайн“ в НХА. 
Фото: © Теодора Пенкова
-Obshtata-kolektsiya--Mezhdu-san-i-realnost--na-studentite-po--Moden-dizayn--v-NHA---Foto----Teodora-Penkova-_1695137599.jpgКолекция CIRCLE на бранда NIKOLAY BOZHILOV.
Фото: © Личен архив на Николай Божилов
-Kolektsiya-CIRCLE-na-branda-NIKOLAY-BOZHILOV-Foto----Lichen-arhiv-na-Nikolay-Bozhilov-_1695137579.pngКолекция CIRCLE на бранда NIKOLAY BOZHILOV.
Фото: © Личен архив на Николай Божилов
-Kolektsiya-CIRCLE-na-branda-NIKOLAY-BOZHILOV-Foto----Lichen-arhiv-na-Nikolay-Bozhilov-_1695137563.jpgКолекция CIRCLE на бранда NIKOLAY BOZHILOV.
Фото: © Личен архив на Николай Божилов
-Kolektsiya-CIRCLE-na-branda-NIKOLAY-BOZHILOV-Foto----Lichen-arhiv-na-Nikolay-Bozhilov-_1695137553.jpgКолекция CIRCLE на бранда NIKOLAY BOZHILOV.
Фото: © Личен архив на Николай Божилов
-Kolektsiya-CIRCLE-na-branda-NIKOLAY-BOZHILOV-Foto----Lichen-arhiv-na-Nikolay-Bozhilov-_1695137546.jpg

Николай Божилов – с гордост мога да го заявя, бе сред най-перспективните и оригинални мои студенти по мода в Националната художествена академия. Съвсем млад, той бе маркиран от българската и световната модна общност, отличен и окуражен подобаващо с големи призове и отличия, сред които и две Златни игли на Академията за мода, и Triumph Inspiration Award.

 

За мен Ники Божилов е обобщена представа и символ на новата генерация модни творци в ерата на неопостмодернизма и ярък представител на метамодернизма. Основания за подобна квалификация дават такива негови необикновени качества като евристичност, интелигентност, последователност, ментална флексибилност плюс задължителните конструкторски умения и рафинирано дизайнерско самоидентфициране.

 

Днес той не само е забележителен моден дизайнер, но и преподавател в Националната художествена академия, специалност „Моден дизайн“ с образователна и научна степен „доктор“. По собствените му думи, всеотдайно работи в полето на концептуалната мода, създавайки безвременен дизайн. Основната движеща сила във вдъхновението му е контрастът между технология и природа, модерност и традиция. Съвсем наскоро Николай Божилов, дизайнер на едноименния бранд, се включи в международния проект Runway Reels, заснет в киноцентър „Бояна“.

 

Повече за интернационалната идея и нейната реализация с българско участие ще научим от интервюто с впечатляващия творец.

 

- Какво представлява проектът Runway Reels?

- Проектът e риалити формат за модели, които работят в света на модата и дизайна. Преминават през различни задачи и препятствия и разбира се, в края на формата един печели, но всички са натрупали необходимия опит, за да продължат кариерата си.

 

- Може ли да ни разкажете повече подробности за организацията на събитието? Къде се проведе, кои са другите участници и какъв беше акцентът на презентацията?

- Финалът на продукцията бе отбелязан с грандиозно ревю, в киноцентър „Бояна“. Декорът на Ню Йорк бе трансформиран в постапокалиптична естетика и бе построен най-дългият подиум, който бях виждал до този момент. Мащабна интернационална организация и огромен екип бекстейдж! В ревюто взеха участие българските брандове Lafe swimwear, House of la meme и Knapp, от Израел - Jennifer Kim и Eden, от Гърция - Vaisa и др. Две от специалните ревюта бяха тези с облеклата от мъжката колекция на Piotr Rizov и дрехите от епизода на предаването, инспириран от Мария Антоанет и проектирани от дизайнера на продукцията Katia Fortuni.

 

- Как стартира Вашето участие в проекта Runway Reels?

- Бях поканен на среща, за да обсъдим начините на партньорство. Като преподавател в Национална художествена академия в специалност „Моден дизайн“, предложих студентите ни да трупат стаж и опит в отдела с облекла, докато течаха снимките. А в последствие, представих най-новата колекция CIRCLE на бранда NIKOLAY BOZHIOV на финалното ревю.

 

- В един от епизодите на риалитито Вие сте ментор. Какви задачи Ви бяха поставени?

- Взех участие като ментор, в епизода за устойчива мода, но не мога да разкажа повече на този етап, тъй като предаването трябва да остане изненада за зрителите.

 

- Кои бяха най-големите предизвикателства в работата Ви в проекта Runway Reels?

- Преобладаваше удоволствието да работиш с екип от цял свят, на високо ниво и да споделяш опит с другите. Винаги остава предизвикателството, когато работиш в голям екип, всичко да се изговори в правилния момент.

 

- В България сравнително рядко се реализират международни проекти с такъв мащаб. Какво все още недостига на българските мениджъри, продуценти и режисьори при организирането и провеждането на специални модни и медийни събития?

- В много случаи липсва бюджет. Истината обаче е, че и с много по-малко средства, но при добра идея и смислена концепция, нещата могат да се получат страхотно. Доста често липсва вкус и съвременност. Не го казвам, за да упреквам, а по-скоро да накарам хората да се замислят, да си сверяват часовника, да творят оригинално, да вдигат общото културно ниво. Имаме нужда от всичко това!

 

- В интернационалния проект участие взеха и студенти от НХА. Какви бяха техните задълженияи как се представиха?

- На база на добрите си резултати, десет студенти взеха участие в проекта с работи от общата колекция „Между сън и реалност“. Невелин Иванов, Петя Гунчева, Рая Байчева, Снежина Димитрова, Станислава Черганова, Теодора Пенкова, Бояна Ангелова, Джоу Мейчи, Сю Ян и Ива Георгиева представиха достойно специалността „Моден дизайн“ с 20 аутфита. Те заслужено събраха овациите на публиката. В края на всяко ревю участниците представяха работите си пред медии и купувачи от Франция и Италия. Нещо изключително важно, за което се бяха погрижили организаторите в лицето на „Ню Бояна“, да има и комерсиален смисъл за всеки творящ дизайнер. Връщам се на горния въпрос, това също липсва като систематична завършеност на цикъла при представяне на дизайн. За едно добро събитие е необходимо да има обвързаност със световната модна индустрия.

 

Студентите имаха и бекстейдж организационни задачи – фитинги с модели, определяне на реда на излизане, финален стайлинг и др. Имаха възможност да работят с интернационален екип и да създават контакти и да трупат безценен опит.

 

- Имаше ли комични ситуации и можете ли да споделите някоя от тях?

- Когато работя в екип, държа на бързата и лесна комуникация. Всичко беше забавно, защото така се работи лесно и приятно. Работихме професионално, но в края на събитието се забавлявахме с шоуто на певицата Нета и суперзвездата Микеле Мороне.

 

- Предстои Ви откриване на ново работно пространство. Разкажете ни повече за този проект?

- В София се появява коуъркингпространство CO-NETS и търсим талантливи и амбициозни автори, които да работят в една приятна и креативна атмосфера. Етаж от артистична къща от стара София, намираща се на ул. „Христо Белчев“ 17 ще предлага възможността да се обединяват хора в полето на модата, дизайна, стайлинга, грима, фотографията и др. Виждам, че София има нужда от такова пространство, защото има толкова много потенциал, на който му трябва малко организация, така че ако някой заинтересован чете това в момента, може да се свърже на:office@saetacademy.com.

 

- Какви са другите перспективи във Вашата творческа дейност?

- Като носител на наградата на BIG SEE FASHION, в началото на октомври съм поканен да участвам в Design Week Ljubljana, където ще представя новата си колекция и надявам се да се запозная с интересни и вдъхновяващи хора на различните форуми.

 

В момента до края на септември тече изложбата TRANSFORMATIONS в музея за приложни изкуства в Белград, организирана от Forum of Slavic Culture. Изложбата представя капсулни колекции на дизайнери от 10 славянски държави, които отразяват по съвременен начин духа и традициите на славянските народи. Горд съм, че съм избран да представлявам България за пореден път и че моята колекция ще вземе участие в Belgradе Fashion Week.


От категорията

Кралски биограф твърди: Даяна виждаше принц Хари като по-подходящ владетел от по-големия му брат

Кралски биограф твърди: Даяна виждаше принц Хари като по-подходящ владетел от по-големия му брат-Kralski-biograf-tvardi--Dayana-vizhdashe-prints-Hari-kato-po-podhodyasht-vladetel-ot-po-golemiya-mu-brat_1720973811.jpg

„Хората биха били изумени от обикновения живот, който живеем с Уилям. Аз ...

14 юли 2024 | 19:15

Десислава Радева се пошегува с възрастта си навръх 55-я си рожден ден

Десислава Радева се пошегува с възрастта си навръх 55-я си рожден ден-1654452085.jpg

Тя препубликува и свой пост от 9 юли 2011 г. с откъс от стихотворение на Соня ...

9 юли 2024 | 15:57

Средиземноморската диета се оказа особено полезна и за здравето на децата

Средиземноморската диета се оказа особено полезна и за здравето на децата-Sredizemnomorskata-dieta-se-okaza-osobeno-polezna-i-za-zdraveto-na-detsata_1721048241.jpg

Хранителният режим е богат на зехтин, ядки, риба, бобови растения и пресни ...

15 юли 2024 | 15:49

Меган Маркъл: Хари имаше списък за това, което търси в "перфектната жена"

Меган Маркъл: Хари имаше списък за това, което търси в "перфектната жена" -Megan-Markal--Hari-imashe-spisak-za-tova--koeto-tarsi-v--perfektnata-zhena--_1720521845.jpg

Началото на клипа показва как Меган обсъжда как двамата са отишли ​​заедно на ...

9 юли 2024 | 13:43

НАЙ-ВАЖНОТО

39-годишният Ванс е ветеран от морските пехотинци и е силно консервативен

Тръмп обяви сенатор Джеймс Дейвид Ванс за своя кандидат за вицепрезидент

Доналд Тръмп и сенатор Джеймс Дейвид Ванс Снимка: Фейсбук-Donald-Tramp-i-senator-Dzheyms-Deyvid-Vans-Snimka--Feysbuk_1721073765.jpg

Ванс е противник на абортите, гей браковете и масовата миграция. В международно ...

15 юли 2024 | 23:02

Вместо кабинет ПП-ДБ предложиха Декларация за борба с корупцията

Радев поряза ПП-ДБ: Имате ли мнозинство за кабинет и за законодателни инициативи?
(Видео)

Радев поряза ПП-ДБ: Имате ли мнозинство за кабинет и за законодателни инициативи? -Radev-poryaza-PP-DB--Imate-li-mnozinstvo-za-kabinet-i-za-zakonodatelni-initsiativi--_1721051454.jpg

От резултата от вашето действие и реакциите на другите политически сили ще ...

15 юли 2024 | 16:01

Не разбрах тези хора в реалността ли са, коментира Йордан Цонев

Цонев за ПП-ДБ: Тези хора в реалността ли са? Пак правят брутален опит да изнасилят Конституцията

Хората на Пеевски порязаха ППДБ: Брутален опит да изнасилят Конституцията, няма да ги подкрепим-Yordan-Tsonev--Chast-ot-prioritetite-na-Gabriel-sa-i-prioriteti-na-DPS--podkrepyame-temata-za-Geshev_1683797900.png

Безсилие и опит да се назначат хора по регулаторите тук там се крие за това. ...

15 юли 2024 | 17:44

Необходими са стимули за младите хора, за да се установят в селските райони, отбеляза той

Министър Тахов взе участие в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел

Снимка: Пресцентър на МЗХ-Snimka--Prestsentar-na-MZH_1721062062.jpg

Българският земеделски министър подчерта, че приоритет на страната ни е силна ...

15 юли 2024 | 19:47

Наглостта им достигна нов рекорд, категоричен е Добрев

Делян Добрев: Г-н президент, шарлатаните играят хилет, честно не могат да спечелят избори

Делян Добрев-Predsedatelyat-na-energiynata-komisiya-Delyan-Dobrev-obyasni-motivite-za-popravkata-s-argumenta--che-v-momenta-izmervaneto-e-netochno-_1707394118.png

"Не им позволявайте да Ви заблудят повторно и да Ви се качат пак на ...

15 юли 2024 | 10:53

В гасенето през последните дни са участвали над 400 служители и 135 пожарни автомобила

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани-Kalin-Stoyanov--Belgiyskite-vlasti-ne-sa-ni-tarsili-za-izmamata-sas-sotsialni-pomoshti_1718983248.jpg

За още един пожар съобщи вътрешният министър - на границата с Република Северна ...

15 юли 2024 | 11:45

Турция беше недоволна от начина, по който опитът за преврат беше отразен в медиите на някои страни

Проф.Алтун за опита за преврат 2016-а: Единството и решимостта на Турция бяха подложени на изпитание

Проф.Алтун за опита за преврат 2016-а: Единството и решимостта на Турция бяха подложени на изпитание-Prof-Altun-za-opita-za-prevrat-2016-a--Edinstvoto-i-reshimostta-na-Turtsiya-byaha-podlozheni-na-izpitanie_1720869136.png

Нашите хора излязоха на площадите да защитят демокрацията си по призива на ...

15 юли 2024 | 07:52

От представените в 50-ото Народно събрание политически сили проблеми няма само в ГЕРБ, „Възраждане“ и ИТН

Кой ще подписва кандидат-депутатските листи - ще изпаднат ли БСП, ПП-ДБ и ДПС в юридически колапс?

--_1670329277.jpg

Навлизането в минното поле на юридическата казуистика окончателно ще отврати ...

15 юли 2024 | 13:50

Това ли е ДПС, в което всички вярваме, ДПС, за което всички сме работили безрезервно и отдадено?

Танер Кабилов:Доган е лидер,но по-силен, категоричен и решителен председател от Пеевски не сме имали

Танер Кабилов: След Доган не сме имали по-силен, категоричен и решителен председател от Пеевски-Taner-Kabilov--Sled-Dogan-ne-sme-imali-po-silen--kategorichen-i-reshitelen-predsedatel-ot-Peevski_1721049979.jpg

Категорично съм против да изключваме колеги от партията, това е ...

15 юли 2024 | 16:20