Дизайнерът Николай Божилов

Впечатляващият дизайнер участва ексклузивно в риалити формата Runway Reels

Дизайнерът Николай Божилов пред проф.Стойков: Когато работя в екип, държа на бързата комуникация

7254 | 19 септ. 2023 | 18:29

Други горещи теми от интервюто: коуъркинг пространството CO-NETS и Design Week Ljubljana

Дизайнерът Николай Божилов-Dizaynerat-Nikolay-Bozhilov_1695137527.jpgОбщата колекция „Между сън и реалност“ на студентите по „Моден дизайн“ в НХА. 
Фото: © Теодора Пенкова
-Obshtata-kolektsiya--Mezhdu-san-i-realnost--na-studentite-po--Moden-dizayn--v-NHA---Foto----Teodora-Penkova-_1695137628.jpgОбщата колекция „Между сън и реалност“ на студентите по „Моден дизайн“ в НХА. 
Фото: © Теодора Пенкова
-Obshtata-kolektsiya--Mezhdu-san-i-realnost--na-studentite-po--Moden-dizayn--v-NHA---Foto----Teodora-Penkova-_1695137619.jpgОбщата колекция „Между сън и реалност“ на студентите по „Моден дизайн“ в НХА. 
Фото: © Теодора Пенкова
-Obshtata-kolektsiya--Mezhdu-san-i-realnost--na-studentite-po--Moden-dizayn--v-NHA---Foto----Teodora-Penkova-_1695137614.jpgОбщата колекция „Между сън и реалност“ на студентите по „Моден дизайн“ в НХА. 
Фото: © Теодора Пенкова
-Obshtata-kolektsiya--Mezhdu-san-i-realnost--na-studentite-po--Moden-dizayn--v-NHA---Foto----Teodora-Penkova-_1695137607.jpgОбщата колекция „Между сън и реалност“ на студентите по „Моден дизайн“ в НХА. 
Фото: © Теодора Пенкова
-Obshtata-kolektsiya--Mezhdu-san-i-realnost--na-studentite-po--Moden-dizayn--v-NHA---Foto----Teodora-Penkova-_1695137599.jpgКолекция CIRCLE на бранда NIKOLAY BOZHILOV.
Фото: © Личен архив на Николай Божилов
-Kolektsiya-CIRCLE-na-branda-NIKOLAY-BOZHILOV-Foto----Lichen-arhiv-na-Nikolay-Bozhilov-_1695137579.pngКолекция CIRCLE на бранда NIKOLAY BOZHILOV.
Фото: © Личен архив на Николай Божилов
-Kolektsiya-CIRCLE-na-branda-NIKOLAY-BOZHILOV-Foto----Lichen-arhiv-na-Nikolay-Bozhilov-_1695137563.jpgКолекция CIRCLE на бранда NIKOLAY BOZHILOV.
Фото: © Личен архив на Николай Божилов
-Kolektsiya-CIRCLE-na-branda-NIKOLAY-BOZHILOV-Foto----Lichen-arhiv-na-Nikolay-Bozhilov-_1695137553.jpgКолекция CIRCLE на бранда NIKOLAY BOZHILOV.
Фото: © Личен архив на Николай Божилов
-Kolektsiya-CIRCLE-na-branda-NIKOLAY-BOZHILOV-Foto----Lichen-arhiv-na-Nikolay-Bozhilov-_1695137546.jpg

Николай Божилов – с гордост мога да го заявя, бе сред най-перспективните и оригинални мои студенти по мода в Националната художествена академия. Съвсем млад, той бе маркиран от българската и световната модна общност, отличен и окуражен подобаващо с големи призове и отличия, сред които и две Златни игли на Академията за мода, и Triumph Inspiration Award.

 

За мен Ники Божилов е обобщена представа и символ на новата генерация модни творци в ерата на неопостмодернизма и ярък представител на метамодернизма. Основания за подобна квалификация дават такива негови необикновени качества като евристичност, интелигентност, последователност, ментална флексибилност плюс задължителните конструкторски умения и рафинирано дизайнерско самоидентфициране.

 

Днес той не само е забележителен моден дизайнер, но и преподавател в Националната художествена академия, специалност „Моден дизайн“ с образователна и научна степен „доктор“. По собствените му думи, всеотдайно работи в полето на концептуалната мода, създавайки безвременен дизайн. Основната движеща сила във вдъхновението му е контрастът между технология и природа, модерност и традиция. Съвсем наскоро Николай Божилов, дизайнер на едноименния бранд, се включи в международния проект Runway Reels, заснет в киноцентър „Бояна“.

 

Повече за интернационалната идея и нейната реализация с българско участие ще научим от интервюто с впечатляващия творец.

 

- Какво представлява проектът Runway Reels?

- Проектът e риалити формат за модели, които работят в света на модата и дизайна. Преминават през различни задачи и препятствия и разбира се, в края на формата един печели, но всички са натрупали необходимия опит, за да продължат кариерата си.

 

- Може ли да ни разкажете повече подробности за организацията на събитието? Къде се проведе, кои са другите участници и какъв беше акцентът на презентацията?

- Финалът на продукцията бе отбелязан с грандиозно ревю, в киноцентър „Бояна“. Декорът на Ню Йорк бе трансформиран в постапокалиптична естетика и бе построен най-дългият подиум, който бях виждал до този момент. Мащабна интернационална организация и огромен екип бекстейдж! В ревюто взеха участие българските брандове Lafe swimwear, House of la meme и Knapp, от Израел - Jennifer Kim и Eden, от Гърция - Vaisa и др. Две от специалните ревюта бяха тези с облеклата от мъжката колекция на Piotr Rizov и дрехите от епизода на предаването, инспириран от Мария Антоанет и проектирани от дизайнера на продукцията Katia Fortuni.

 

- Как стартира Вашето участие в проекта Runway Reels?

- Бях поканен на среща, за да обсъдим начините на партньорство. Като преподавател в Национална художествена академия в специалност „Моден дизайн“, предложих студентите ни да трупат стаж и опит в отдела с облекла, докато течаха снимките. А в последствие, представих най-новата колекция CIRCLE на бранда NIKOLAY BOZHIOV на финалното ревю.

 

- В един от епизодите на риалитито Вие сте ментор. Какви задачи Ви бяха поставени?

- Взех участие като ментор, в епизода за устойчива мода, но не мога да разкажа повече на този етап, тъй като предаването трябва да остане изненада за зрителите.

 

- Кои бяха най-големите предизвикателства в работата Ви в проекта Runway Reels?

- Преобладаваше удоволствието да работиш с екип от цял свят, на високо ниво и да споделяш опит с другите. Винаги остава предизвикателството, когато работиш в голям екип, всичко да се изговори в правилния момент.

 

- В България сравнително рядко се реализират международни проекти с такъв мащаб. Какво все още недостига на българските мениджъри, продуценти и режисьори при организирането и провеждането на специални модни и медийни събития?

- В много случаи липсва бюджет. Истината обаче е, че и с много по-малко средства, но при добра идея и смислена концепция, нещата могат да се получат страхотно. Доста често липсва вкус и съвременност. Не го казвам, за да упреквам, а по-скоро да накарам хората да се замислят, да си сверяват часовника, да творят оригинално, да вдигат общото културно ниво. Имаме нужда от всичко това!

 

- В интернационалния проект участие взеха и студенти от НХА. Какви бяха техните задълженияи как се представиха?

- На база на добрите си резултати, десет студенти взеха участие в проекта с работи от общата колекция „Между сън и реалност“. Невелин Иванов, Петя Гунчева, Рая Байчева, Снежина Димитрова, Станислава Черганова, Теодора Пенкова, Бояна Ангелова, Джоу Мейчи, Сю Ян и Ива Георгиева представиха достойно специалността „Моден дизайн“ с 20 аутфита. Те заслужено събраха овациите на публиката. В края на всяко ревю участниците представяха работите си пред медии и купувачи от Франция и Италия. Нещо изключително важно, за което се бяха погрижили организаторите в лицето на „Ню Бояна“, да има и комерсиален смисъл за всеки творящ дизайнер. Връщам се на горния въпрос, това също липсва като систематична завършеност на цикъла при представяне на дизайн. За едно добро събитие е необходимо да има обвързаност със световната модна индустрия.

 

Студентите имаха и бекстейдж организационни задачи – фитинги с модели, определяне на реда на излизане, финален стайлинг и др. Имаха възможност да работят с интернационален екип и да създават контакти и да трупат безценен опит.

 

- Имаше ли комични ситуации и можете ли да споделите някоя от тях?

- Когато работя в екип, държа на бързата и лесна комуникация. Всичко беше забавно, защото така се работи лесно и приятно. Работихме професионално, но в края на събитието се забавлявахме с шоуто на певицата Нета и суперзвездата Микеле Мороне.

 

- Предстои Ви откриване на ново работно пространство. Разкажете ни повече за този проект?

- В София се появява коуъркингпространство CO-NETS и търсим талантливи и амбициозни автори, които да работят в една приятна и креативна атмосфера. Етаж от артистична къща от стара София, намираща се на ул. „Христо Белчев“ 17 ще предлага възможността да се обединяват хора в полето на модата, дизайна, стайлинга, грима, фотографията и др. Виждам, че София има нужда от такова пространство, защото има толкова много потенциал, на който му трябва малко организация, така че ако някой заинтересован чете това в момента, може да се свърже на:office@saetacademy.com.

 

- Какви са другите перспективи във Вашата творческа дейност?

- Като носител на наградата на BIG SEE FASHION, в началото на октомври съм поканен да участвам в Design Week Ljubljana, където ще представя новата си колекция и надявам се да се запозная с интересни и вдъхновяващи хора на различните форуми.

 

В момента до края на септември тече изложбата TRANSFORMATIONS в музея за приложни изкуства в Белград, организирана от Forum of Slavic Culture. Изложбата представя капсулни колекции на дизайнери от 10 славянски държави, които отразяват по съвременен начин духа и традициите на славянските народи. Горд съм, че съм избран да представлявам България за пореден път и че моята колекция ще вземе участие в Belgradе Fashion Week.


От категорията

Академията за мода обедини мода и изкуство

Проф. Любомир Стойков заедно с Албена Александрова, Антоанета Боянова и Виктория Лазарова, облечени в тоалети на Албена Александрова-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-s-Albena-Aleksandrova--Antoaneta-Boyanova-i-Viktoriya-Lazarova--oblecheni-v-toaleti-na-Albena-Aleksandrova_1695910175.jpg

Българските дизайнери могат да дадат своя принос към естетизирането на модата и ...

28 септ. 2023 | 16:59

Джорджо Армани обещава нова „Епоха на джаза“

Джорджо Армани обещава нова „Епоха на джаза“. Снимка АП/БТА-Dzhordzho-Armani-obeshtava-nova--Epoha-na-dzhaza--Snimka-Ap-BTA_1696104638.jpg

Сто години след безкрайния празник в Париж, Лондон и Ню Йорк, Армани вдъхна на ...

30 септ. 2023 | 23:09

Калина Крумова: Реших да стана донор на яйцеклетки

Калина Крумова: Реших да стана донор на яйцеклетки-Kalina-Krumova--Reshih-da-stana-donor-na-yaytsekletki_1694940140.png

Смята, че не е нормално да не се знае колко са хората, които чакат и колко от ...

17 септ. 2023 | 11:36

За първи път

„Българите, кои сме ние“ – младежки филмов фестивал в Сливница

„Българите,  кои сме ние“ – младежки филмов фестивал в Сливница--Balgarite--koi-sme-nie----mladezhki-filmov-festival-v-Slivnitsa_1695829245.jpg

Исторически ленти, припомняне на личности, прославили ни по света, възраждане ...

27 септ. 2023 | 18:40

Най-важното

И след чутото от премиера, енергетици и миньори остават на блокадата.

Протестиращите втвърдиха тона, заговориха за ефективна стачка, и Хаинбоаз е затворен

Протестиращите втвърдиха тона, заговориха за ефективна стачка-Protestirashtite-vtvardiha-tona--zagovoriha-za-efektivta-stachka_1696187037.jpg

"Абсолютно всичко, което каза г-н Денков, ние категорично не сме съгласни. ...

1 окт. 2023 | 22:02

Това, което е било, няма как да продължи, подчертава министърът на фнансите

Асен Василев към миньорите: Професията ви е със затихващи функции

Асен Василев към миньорите: Професията ви е със затихващи функции-Asen-Vasilev-kam-minyorite--Profesiyata-vi-e-sas-zatihvashti-funktsii_1696177300.jpg

Проблемът е в това, че има една група политици, които подстрекават, смята ...

1 окт. 2023 | 19:19

Така няма да решим проблемите, обяви премиерът, след като синдикатите не се явиха в МС (ВИДЕО)

Денков към протестиращите: Няма да изтеглим плановете, те не предвиждат затваряне на мини и централи
(Видео)

Николай Денков: За да има съгласие, трябва да има разговор - не с мегафони, а на масата
Снимка Ладислав Цветков, БТВ-Nikolay-Denkov--Za-da-ima-saglasie--tryabva-da-ima-razgovor---ne-s-megafoni--a-na-masata-Snimka-Ladislav-Tsvetkov--BTV_1696170030.jpg

Ще водим преговори по всички точки. България не е поела ангажимент да закрие ...

1 окт. 2023 | 17:17

По време на многбройните си контакти Ердоган нарича Борисов "моят приятел и брат Бойко".

Борисов на ВИП сватба в Истанбул - специален гост на Ердоган

Борисов специален гост на Ердоган -Borisov-spetsialen-gost-na-Erdogan-_1696150444.jpg

Президентът на Турция ожени втория си племенник, а на сватбеното тържество сред ...

1 окт. 2023 | 11:48

През 2003 г. влезе в действие директивата, която въведе пазара на въглеродните емисии, припомня Юлиан Попов

Екоминистърът: Политически партии се възползват и разпалват протеста

През 2003 г. влезе в действие директивата, която въведе пазара на въглеродните емисии, припомня Юлиан Попов-Prez-2003-g--vleze-v-deystvie-direktivata--koyato-vavede-pazara-na-vaglerodnite-emisii--pripomnya-Yulian-Popov_1696184197.jpg

Заради цената на въглеродните емисии, въглищната електроенергия е много скъпа, ...

1 окт. 2023 | 21:15

60,41 лева/MWh без акциз и ДДС е предложената цена

Окончателно: „Булгаргаз” предложи 4,6% по-евтин газ за октомври

Окончателно: „Булгаргаз” предложи 4,6% по-евтин газ за октомври-1641111182.jpg

Цената се дължи на успешно проведения от дружеството търг за доставка на ...

1 окт. 2023 | 14:42

Кандидат-кметът на ГЕРБ - СДС за столицата пусна и забавно клипче "Книга срещу усмивка" (ВИДЕО)

Антон Хекимян: Ще върнем духа на стара София, ще обновим бул. “Мария Луиза”
(Видео)

Антон Хекимян: Ще върнем духа на стара София, ще обновим бул. “Мария Луиза”-NOVA-tv-krade-nay-populyarnooto-litse-na-BTV---Anton-Hekimyan_1695457226.jpg

Булевард "Мария Луиза" определено се нуждае от обновяване. Отгоре ще ...

1 окт. 2023 | 17:44

Богатите си купуват закони и благоволение, а бедният човек никой не го чува, подчертава кандидат-кметът за София от БСП

Ваня Григорова: Трябва да се спрат концесиите в София и да се върнат в обществени ръце

Ваня Григорова: Трябва да се спрат концесиите в София и да се върнат в обществени ръце-Vanya-Grigorova--Tryabva-da-se-sprat-kontsesiite-v-Sofiya-i-da-se-varnat-v-obshtestveni-ratse_1696180041.jpg

Подкрепям блокадата на миньорите. Опитахме всякакъв начин на диалог, винаги ни ...

1 окт. 2023 | 20:03

Той става част от екипа на Мехмед Вакльов от ДПС

Безпрецедентно обединение в Якоруда: Независимият кандидат Марио Асьов се отказа от надпреварата

Безпрецедентно обединение в Якоруда: Независимият кандидат Марио Асьов се отказа от надпреварата, става част от екипа на Мехмед Вакльов от ДПС-Bezpretsedentno-obedinenie-v-Yakoruda--Nezavisimiyat-kandidat-Mario-Asyov-se-otkaza-ot-nadprevarata--stava-chast-ot-ekipa-na-Mehmed-Vaklyov-ot-DPS_1696173764.jpg

Това се случи днес, когато ДПС откри предизборната си кампания, на която ...

1 окт. 2023 | 18:20