Дмитрий Песков

Руското Външно поиска незабавно да бъде отменено враждебното решение

Дмитрий Песков: Литовската блокада на Калининград е безпрецедентна и незаконна

6955 | 20 юни 2022 | 14:47

От събота литовските власти забраниха транзита през своя територия на стоки, сред които въглища, метали, строителни материали и модерни технологии. Единственият път по суша от Русия до полуексклава Калининград на Балтийско море е през Литва


Решението на Литва да ограничи транзита по суша на стоки в руската Калининградска област е безпрецедентно и незаконно. В течение на няколко дни руските власти ще направят сериозен анализ и ще изберат ответни мерки, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Това решение наистина е безпрецедентно. То нарушава всичко. Разбираме, че е свързано със съответното решение на Европейския съюз - да разпространи санкциите и върху транзита. Това също приемаме за незаконно", обясни Песков.

От събота литовските власти забраниха транзита през своя територия на стоки, обхванати от санкциите на ЕС срещу Русия, сред които въглища, метали, строителни материали и модерни технологии. Единственият път по суша от Русия до полуексклава Калининград на Балтийско море е през Литва.

 

Руското министерство на външните работи изрази решителен протест и привика временния посланик на Литва Виргиния Умбрасене, като ѝ връчи нота с искане за незабавна отмяна на санкциите. От МВнР в Москва подчертаха, че Русия си оставя правото на действия в защита на своите национални интереси. Москва подчертава, че решението на Литва е в грубо нарушение на международно-правните ангажименти, които страната е поела и го оценява като враждебно.

Говорителят на Кремъл констатира, че ситуацията е "повече от сериозна и изисква сериозен анализ, преди да бъдат формулирани каквито и да е мерки и решения". "Този сериозен анализ ще бъде направен през следващите няколко дни", обясни Песков.

"Това, разбира се, е елемент на блокада", отговори Песков на въпрос дали може да се говори за блокада на на руския регион. Той обаче не отговори на въпрос дали в Кремъл са получени предложения от властите в Калининград за възможните ответни мерки.

По-рано губернаторът на Калининградската област Антон Алиханов каза, че жп-властите в Литва са уведомили калининградските си колеги, че от 18 юни ограничават транзита на редица стоки от Русия за областта заради европейските санкции. Според него ограниченията ще се отразят на около 40% до 50% от всички стоки, като например строителните материали и металите.

 


Намери своята история

Още по темата

Москва бясна на въведената от Литва блокада на железопътния транспорт с Калининград

Калининград - затворен между Литва и Полша-1655635337.jpg

От няколко седмици по руските държавни телевизии звучат призиви Русия да ...

19 юни 2022 | 13:39