Кметът на Свети Влас връчва почетния знак на града на цариградския българин Димитър Ананасов

Президентът Петър Стоянов поздрави родолюбеца, който съхрани BG имоти в Турция

Доайенът на българите в Цариград Димитър Атанасов,получи почетния знак на Свети Влас

3160 | 4 юли 2019 | 14:14

92-годишният българин осигури мощи на Св. Власий на храм, издигнат от ктиторите Динко Динев и Йордан Динев и осветен от сливенския митрополит Йоаникий през 2010 г., а след това помогна храмът на бъде благословен лично от вселенския патриарх Вартоломей I

Кметът на Свети Влас връчва почетния знак на града на цариградския българин Димитър Ананасов
-1562238937.jpgДеца от детската градина в Свети Влас изнесоха програма в чест на цариградския българин Димитър Ананасов
-1562239130.jpg92 г. Димитър Атанасов благодари на кмета и на съпругата си Доротея Атанасова, с която са женени от 60 години
-1562239076.jpgКметът на Свети Влас връчва почетния знак на града на цариградския българин Димитър Ананасов
-1562238981.jpg

Най-дългогодишният член на настоятелството на българската църковна община в Истанбул, Димитър Атанасов бе удостоен с почетния знак на Свети Влас.

Отличието връчи кметът Иван Николов, който благодари на цариградския българин, затова че е осигурил мощи на светеца, патрон на града и е популяризирал името на морското селище.

Кметът прочете и поздравителен адрес до ДимитърАтанасов от президента Петър Стоянов.

92-годишният Димитър Атанасов осигури мощи на свети Власий на едноименния храм, издигнат от ктиторите Динко Динев и Йордан Динев и осветен от сливенския митрополит Йоаникий през 2010 г., а след това помогна храмът на бъде благословен лично от вселенския патриарх Вартоломей I в съслужение с митрополит Йоаникий.

 

Досега няма случай в българската църковна история, при който вселенски патриарх да посещава български храм по покана на негови ктитори.

Посещението на Вартоломей вкара името на Свети Влас в националните и европейските медии. Днес на церемонията Йордан Динев отново благодари на Димитър Атанасов за неговото съдействие.

Именно в храм „Свети Власий“ през 2010 г. патриарх Вартоломей I посочи заслугата на България за създаването на кирилицата и за разпространението й в други славянски земи заедно с православието. Дни по-късно Вартоломей повтори същата теза при визитата си в Москва. Това бе първият случай при който вселенски патриарх изтъква приноса на България за създаване на кирилицата – дотогава вселенската патриаршия винаги се е въздържала да коментира тази тема.

Говорещият 9 езика Димитър Атанасов е един от преуспелите българи в турския мегаполис, той има проспериращ бизнес и фондация, която подпомага развитието на надарени деца. Той получава средно образование в българското училище „Екзарх Йосиф“ в Истанбул. След това завършва „Философия“ в град Грац, Австрия. Създава своя частна просперираща компания. През 1960 г. сързва живота си с Доротея Атанасова, с която вече 59 години живеят и работят заедно.

Атанасов е първи зам.председател на българското настоятелство в Турция от 40 години – с личните му контакти бяха ремонтирани метохът и желязната църква „Свети Стефан“. През тези години той се грижи и за екзархийския дом, българското гробище, българските църкви в Одрин „Свети Георги“ и „Свети Константин и Елена“, както останалите български имоти в Турция. Димитър Атанасов е представител на Светия синод на Българската православна църква в контактите с Вселенската патриаршия и единственият бълтарин архонт в тази институция.

Българинът е еднакво добре приет и сред най-мощните представители на турския бизнес, и от турското правителство, желан гост е на големите дипломатичски мисии в Истанбул. Не един и два проблема на българската общност в Турция са били разрешавани благодарение на неговите лични контакти. С негово съдействие българският генерален консул в Истанбул Ангел Ангелов откри първото неделно училище в Турция преди три години. Сега там български език изучават над 70 души.

Доайенът на българите в Истанбул не се стеснява да звъни по всяко време на президент, премиер, министри, митрополити когато е необходимо да помагат за българските имоти в Истанбул. „Нашите бащи отделяха от залъка си за да построят българщината в Цариград – на нас се пада да я съхраним“, аргументира се Димитър Атанасов.

За дългогодишната му дейност в полза на българската държава, Димитър Атанасов и председателят на българското настоятелство Васил Лязе бяха наградени от официална София с орден „Свети Кирил и Методий“ Първа степен.


От категорията

Петдесетница е - рожденият ден на Христовата църква

Петдесетница е - рожденият ден на Христовата църква-1624168915.jpg

Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ ...

20 юни 2021 | 08:33

Днес максималните температури ще бъдат между 22° и 27°.

Днес максималните температури ще бъдат между 22° и 27°.-1624168104.jpg

В четвъртък ще е предимно слънчево. Вероятността за краткотрайни следобедни ...

20 юни 2021 | 08:46

Бойко Борисов: България на Радев - това е едноличната диктатура! Назначиха мутрите навсякъде!

Бойко Борисов по Вазовата пътека-1624191241.jpg

Единствената опозиция на това правителство всъщност е ГЕРБ. Ние имаме 2 700 000 ...

20 юни 2021 | 15:13

Калоян Паргов: Димитър Благоев е пример за подражание и вдъхновение за поколения българи

Снимка БСП-София-1624191507.png

Длъжни сме да продължим делото, което е заченато преди 130 години от Благоев и ...

20 юни 2021 | 15:03