Добчев отново захапа Бакалова: Това е евтин успех, с нещо евтино. Разсъбличайки се, печели награди

Според него ученичката му е можело да стане драматична актриса, а е станала "нещо както поп звезда"

Добчев отново захапа Бакалова: Това е евтин успех, с нещо евтино. Разсъбличайки се, печели награди

12176 | 13 юни 2022 | 11:22

Помолен да направи равносметка на педагогическата си дейност - над 30 години, през които е извел седем класа в НАТФИЗ, той заяви пренебрежително: "Някои от тях се разпиляха, попиляха, отидоха къде ли не, в Холивуд даже имаше..."


Иван Добчев за пореден път се изказа неласкаво за най-прочутата си ученичка Мария Бакалова. Режисьорът даде интервю за БНР от фестивала "Варненско лято" по случай премиерата на неговата автобиографична книга "Автопортрет в огледалото на сцената". А за Мария чухме голяма новина в началото на тази седмица - че се снима във филма на Marvel "Пазители на галактиката" заедно със звезди като Крис Прат, Брадли Купър, Вин Дизел, Силвестър Сталоун...

 

Но професорът, който нашумя печално с интервютата си през февруари 2021 г., когато Мария спечели номинация за "Оскар", продължава в същия дух. Помолен да направи равносметка на педагогическата си дейност - над 30 години, през които е извел седем класа в НАТФИЗ, той заяви пренебрежително: "Някои от тях се разпиляха, попиляха, отидоха къде ли не, в Холивуд даже имаше..."

 

Логично последва въпрос на репортерката за Бакалова и той продължи: "Това е евтин успех, с нещо евтино. И аз много ги пазя от това и съм ожесточен винаги, когато някой по толкова евтин начин  - разхвърляйки се, събличайки се - печели популярност, печели награди. Това за мен не е истинско. Тя има качества и можеше да стане много сериозна актриса, драматична актриса. А стана нещо като поп звезда."

 

Може би проф. Добчев е пропуснал да забележи, че това, което Marvel правят, е обратното на "евтино" в буквалния смисъл на думата - само първите два "Пазители на галактиката" са спечелили 1.6 милиарда долара от билети, а за 14 години зрителският интерес е донесъл на филмите от поредицата общо 25 милиарда. Вин Дизел получи хонорар от 50 милиона долара, без дори да се показва на екрана - той озвучава дървото Грут, сптипомня Сега.

 

Навярно идеологът на "Сфумато" мечтае да се съизмерва със Скорсезе и Копола, които нямат високо мнение за кинематографичната ценност на комиксовите хитове. 

 

На забележка дали не е могъл все пак да се зарадва на успеха на своята възпитаничка, Иван Добчев коментира: "Аз съм бил къде ли не, поставял съм и в Америка, и във Франция, и в Германия. Признанието не се изчерпва с такива евтини наградки и успехи. То е ти наистина там да правиш и хората наистина да започнат да казват - "еей, вижте в България какви неща имат, какви неща знаят, как си развиват таланта". Това е по-важно за мен, отколкото това, че тя е влезнала в блудкавия филм на някакъв, който се прави на смешник, и нещо са успели да скандализират." 

 

В цялото интервю той нито веднъж не спомена името на Мария Бакалова, а я адресираше като "тя" или "някои".

 

В друго интервю от юли миналата година пред в. "България днес" Добчев се изказва по-меко: "Разбира се, че я харесвам и съм горд с успехите й. Мария Бакалова бе от най-добрите ми студентки". По същото време актрисата бе в Кан, където представяше заедно с режисьорките Мина Милева и Весела Казакова филма "Жените наистина плачат". 


От категорията

Лили Иванова вдигна 3000 пловдивчани на крака на Античния, днес – ново шоу
(Галерия)

Лили Иванова вдигна 3000 пловдивчани на крака на Античния, днес – ново шоу Снимки: Фейсбук-1660493532.jpg

Пловдивската публика отново чу хита "Ветрове". Той е изцяло с нов ...

14 авг. 2022 | 10:23

Лили Иванова с два концерта в Пловдив! Повече от 6 000 души ще я слушат на Античния театър
(Галерия)

Повече от 6 000 билета са продадени за двата концерта на Лили Иванова на Античния театър в Пловдив-1650110001.png

Поради огромния интерес от страна на публиката Пловдив е третият град с два ...

13 авг. 2022 | 17:04

Виенска романтика под звездите на София с оркестъра на двореца "Шьонбрун"
(Галерия)

Оркестърът на двореца Шьонбрун разказа историята на австрийската фамилия Щраус под звездите в София. Снимка БТА-1660049964.jpg

Заключителната си част на концерт изненада зрителите със специално написаното ...

9 авг. 2022 | 15:53

Оркестърът на двореца Шьонбрун-Виена с грандиозен концерт под софийските звезди тази вечер
(Галерия)

Оркестърът на двореца Шьонбрун-Виена с грандиозен концерт под звездите тази вечер-1659936005.png

В продължение на два часа и половина 24-ма музиканти и 2-ма солисти ще потопят ...

8 авг. 2022 | 08:18