Социалистите владеят ораторски парламента, но само така няма да завладеят властта

Въпреки острите дебати, правителството на Борисов остава непоклатимо

16312 | 23 ян. 2018 | 22:07

"Мръсотията" в парламента не изцапа премиера Борисов, защото той просто не дойде в залата. А червените не успяха да покажат, че така той погази конституцията


Въпреки острите дебати, правителството на Борисов остава непоклатимо. Управлението на ГЕРБ наистина няма алтернатива. Засега.

Видяхме го в пленарната зала на Народното събрание при разискването по поискания от „БСП за България“ вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

Дебатите по вота на недоверие показаха, че ораторски социалистите владеят парламента, но само с това няма как да завладеят властта. Засега.

 

Резултатите от дискусията (така, както тя изглежда отстрани на любопитния гражданин, проследил я по телевизията) може да се обобщят лесно: поредната разправия "ГЕРБ – БСП", въобще - „мръсотия“. Но мръсотия, която не изцапа премиера Бойко Борисов. Той просто не присъства.

А не присъства, защото може да си позволи да не присъства. Защото е първият премиер, който може да си позволи подобно поведение. Дори царят не можеше. В началото на прехода – на Жан Виденов и на Иван Костов и през ум не им минаваше да подценят Народното събрание в една парламентарна република. Симеон Сакскобургготски нямаше как да неглижира парламента, защото веднага щеше да бъде обвинен, че гледа с царско високомерие на парламентаристите. И Сергей Станишев не можеше да заобикаля Народното събрание – като на представител на БСП лесно можеше да му се припомни комунистическото минало на партията, която води.

 

Но днес, с най-мощното оръжие, което може да използва една опозиция в парламентарна република – вота на недоверие, формално БСП не постигна нищо. Не обърна политическата ситуация в държавата.

Вярно, с вота на недоверие социалистите показаха, че имат силни оратори, че могат да водят дискусията, че могат да задават темпото. Но само в залата на Народното събрание. Само в институцията, която според допитванията до общественото мнение се ползва с много нисък рейтинг. С тенденция непрекъснато да спада. И където мнозинството лесно може да ги блокира с повечето си гласове. Нищо че тези "гласове" обикновено не говорят от трибуната.

 

Дискусията и по вота не допринесе тази тенденция да се пречупи.

Социалистите показаха ловкост, умела реч, но не извадиха от ръкава нищо повече от познатите „зайчета“. Чухме за НДК, за контрабандата на горива, за оградата на границата, за програмата за саниране. Все познати неща, все теми, взети от медиите. Е, червените успяха да вземат здравето на Цвета Караянчева. Тя показа, че трудно се справя със залата, дори почивка даде под натиск, уж, за да има време премиерът да дойде. Но той така и не се яви, а Караянчева уморено предостави председателстването на заместника си Емил Георгиев от ГЕРБ.

 

Но това е незначителен детайл в общата картина, в която пролича, че социалистите не успяха да извадят козове, които да предизвикат земетресение сред управляващите. Да ги стреснат, да уплашат дори премиера, да го накарат да промени програмата си и да дойде в Народното събрание. Защото, когато е стреснат, той идва. Бързо идва. Показа го, когато на 17 ноември м.г. ей така, за 15 минути смени Димитър Главчев от пост №1 в Народното събрание.

 

Но днес не можаха да го стреснат.  Дори напомнянето за миналото му като член на БКП, на охранител, на главен секретар на МВР не предизвика онзи „гняв на Ахила“, който публиката знае, че Борисов може да покаже. Когато поиска.

Днес Бойко Борисов иска да е Геостратега, който мисли за големите неща, за спокойствието на Европа, за бъдещето на света. Борисов, който, докато депутатите се дърлят в парламента, се среща с посланиците на Турция и на Русия, който говори по телефона с премиерите на Македония и на Сърбия Зоран Заев и Ана Бърнабич.

 

Социалистите обаче не успяха да обяснят в залата, че неявяването на премиера в Народното събрание, когато се разисква искане на недоверие, е в крещящ разрез с демократичните норми. Че е недопустимо в една европейска демократична държава. А ако искат да бъдат възприети като алтернатива червените трябва не само да успеят да обяснят това на средностатистическия гражданин, но и да го накарат да се възмути. Така да се възмути, че следващия път да гласува за алтернативата, за тях.

 

Засега в ГЕРБ смятат, че такава опасност няма и затова могат да спят спокойно. Стандартите, които задават от десет години насам, още работят. От уважението (или липсата на такова) към една или друга институция до подбора на кадри. А в случая едното върви ръка за ръка с другото. Принизяването на ролята на парламента е стара практика на ГЕРБ. Борисов не дошъл в Народното събрание, за да чуе с какви мотиви опозицията му иска оставката. Нищо ново! Нима е бил на предишните вотове на недоверие, които са му били искани в предишните парламенти? Не. Бил е зает с по-важни дела човекът! Какво значение има тук някаква си Конституция, според която депутатите са му „началници“ - избират го и могат да го сменят.

 

От десет години партия ГЕРБ задава този тон. Както и тона при подбора на кадри. В резултат на което парламентът е пълен с хора, които не просто са неизвестни на широката публика. Пълно е с депутати, които не са се доказали в своите сфери, не са написали книги/поеми/пиеси, които знаят всички, не са изиграли роли, които са видели всички, не са дали нещо на обществото, за да имат право да го ръководят. И затова или мълчат по банките, или, когато вземат думата от парламентарната трибуна, сричат клишета. Но това са „лицата“, които показват стандарта, който се търси. Той е толкова различен от стандарта, който показваха чрез лицата си първите демократично избрани парламенти.

Затова и днешните дебати са отчайващи. Затова и отношението към този парламент е по-лошо от  предишния, от по-предишния и така до началото на 90-те. Тенденцията е низходяща и като че ли няма спиране. 

 

Ораторите в парламента са голяма рядкост. И обикновено са в редовете на опозицията.

 

Но какво от това? След като опозицията не показа истинска политическа сила. Когато можеш единствено да говориш, хората казват – керванът си върви, кучетата си лаят. Явно, ако иска гражданите да я възприемат сериозно, БСП трябва да избере друг път.

 

Докато не го намерят, социалистите няма да бъдат възприемани като алтернатива. А следователно и няма да спечелят избори.

Нинова може сто пъти да нарече Борисов Бойко Страхливия, но няма да заеме мястото му на „Дондуков“ 1, докато партията ѝ не направи така, че народът да започне да нарича Борисов Бойко Страхливия. Докато това се случи, ГЕРБ ще печели. Цветанов ще се хвали от парламентарната трибуна с европейските лидери, посетили България, ще реди статистически данни, сочещи икономически успехи.

А Борисов ще управлява по кредото на Тодор Живков - „Народът така разбира суверенитета – да има за ядене и за пиене!“

 


От категорията

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция-1469708841.jpg

Само преодоляване на сателитния синдром би ни извел в орбитата на нормалното ...

7 дек. 2022 | 13:45

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

New York Times: Ето как ще започне Третата световна война

Призракът на пълномащабна война държеше суперсилите от Студената война под контрол-Prizrakat-na-palnomashtabna-voyna-darzheshe-supersilite-ot-Studenata-voyna-pod-kontrol_1670503379.jpg

След като Съветският съюз се разпадна и поколенията се смениха, Втората ...

8 дек. 2022 | 14:39

Най-важното

Двамата президенти ще проведат работна среща

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Предложението за Хърватия е било одобрено.

Официално! Австрия и Нидерландия оставиха България и Румъния извън Шенген

Снимка: Европейски съвет-Snimka--Evropeyski-savet_1670517723.jpg

Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни ...

8 дек. 2022 | 13:08

Решението за Шенген е политическа присъда за несвършена работа, категорична бе лидерът на БСП

Нинова: Докрай ще се боря срещу джендър-идеологията. От ПЕС искат да прекрачим Конституцията си

Нинова: Решението за Шенген е обидно и унизително, като към държава втора ръка-Ninova--Reshenieto-za-Shengen-e-obidno-i-unizitelno--kato-kam-darzhava-vtora-raka_1670515273.jpg

Не изключвам вероятността с третия мандат да има правителство. Това остава. ...

8 дек. 2022 | 17:49

Въоръжението, което ще изпратим, съответства на "консервативния подход" на министъра

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО-Dimitar-Stoyanov--Balgariya-shte-izprati-nyakoi-ot-nay-zhelanite-ot-Ukrayna-orazhiya--no-ne-sitemi-za-PVO_1670519192.jpg

В списъка на Киев влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за ...

8 дек. 2022 | 19:05

Депутатите викат и президента Радев - "началника на назначените"

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Сигурен съм, че с такива деца и учители, бъдещето ще е по-добро, заяви главният прокурор в Петрич

Кой въпрос затрудни главния прокурор?
(Видео)

Иван Гешев в Петрич
Сн. ПРБ-Ivan-Geshev-v-Petrich-Sn--PRB_1670511764.jpg

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на ...

8 дек. 2022 | 16:59

Българите сме бедни, но сме и ще останем християни. Ще си запазим мама е жена, татко - мъж

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!-1610910808.jpg

Конституционният съд на България отхвърли Конвенцията като противоречаща на ...

8 дек. 2022 | 10:14

Ако Георги ми зададе простичкият въпрос – защо се буташ, където не е твоето място?…

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

Проф. Габровски само да присади мозък на Кирил Петков, ще е венец на неговия престой в политиката.

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08