Антон Гицов: Докога ще продължава недостойната съдебна сага с Иванчева и Петрова?

Случващото се би трябвало да разтревожи и българският министър председател Бойко Борисов

Антон Гицов: Докога ще продължава недостойната съдебна сага с Иванчева и Петрова?

6969 | 11 дек. 2018 | 13:38

В каквито и престъпления да са обвинени двете жени, към тях не може да се прилага нехуманно отношение и ненужни мерки, като оковаване с белезници и пранги, събличане голи при влизане и излизане от килията


Антон Гицов

 

Изправянето пред съда на семейство обвинените Николай Банев и съпругата му Евгения Банева извади наново на дневен ред отношението към Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Както стана ясно, семейство Баневи бяха изправени пред съда без ръцете им да са закопчани с белезници зад гърба. Не съм им слагани и пранги на краката.

 

Това е правилно. Следа като е ясно, че те няма да упражнят физическо насилие над конвоиращите ги и няма да могат да избягат, белезниците и оковите са ненужни. Но това повдига един въпрос към Министъра на правосъдието г-жа Цецка Цачева; ако правосъдието преценява, че на Баневи не бива да се слагат белезници и пранги, защо това беше направено по отношение на Иванчева и Петрова?

 

На въпрос на журналисти относно условията в килията на бившия Десислава Иванчева, Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че някои се опитват да изкарат Иванчева жертва на правосъдието. Към г-н Цацаров обаче може да бъде отправен следният въпрос: Нима общественото възмущение, изразено в публикации, от оковаването на Иванчева и Петрова, от събличането им голи за унизителни проверки, от потресаващият вид на килията, може да се квалифицира като опит Иванчева да бъде изкарана жертва на правосъдието?

 

И още един въпрос: Прокуратурата на два пъти енергично протестира съдебни решения двете жени да бъдат пуснати под домашен арест с аргумент, че те могат да повлияят на следствието. Как биха могли да сторят това, когато са под домашен арест г-н Цацаров?

 

И как обществото да тълкува факта, че осъденият в Италия на 20 г. затвор и в Румъния на 7 години затвор, обвиненият като наркотрафикант Евелин Банев- Брендо , докато беше съден у нас, не само че беше на свобода, но и даже пуснат да пътува в чужбина за лечение. По какъв начин Иванчева и Петрова биха могли бидейки под домашен арест да побягнат в чужбина или да бъдат по-опасни например от братя Галеви, които бяха на свобода, докато бяха съдени?

 

И трето: вярно ли е, както съобщи адвокат Николай Хаджигенов в предаването на Сашо Диков по „Евроком” в петък, че срещу Ирен Савова, адвокат на Биляна Петрова има образувани в момента 11 производства срещу „неизвестен извършител”, и че я викат в СДВР, в Дупница, в Крива бара и т.н.? Николай Хаджигенов е съобщил пред в-к „Сега” ,че според него колежката му е тормозена от прокуратурата заради въпросното дело. Ако върху нея се упражнява такъв натиск, това изключително тревожно. Защото все още живеем в демократична държава.

 

На 6 декември съдия Веселина Вълева като председател на Втори състав на Апелативния специализиран наказателен съд и другите двама члена на състава Димчо Георгиев и Даниела Росенова отмениха определението на съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд (СНС), с което той на 16 ноември промени мярката за неотклонение "задържане под стража" на Иванчева и Петрова в домашен арест. В определението съдебната тройка пише, че „продължаване на действието на най-тежката мярка неотклонение е необходимо, с оглед изключително високата степен на обществена опасност на престъпленията, вменени на двете подсъдими”. Заявявате също, че „Упражняването на тази мярка се налага заради съществуващата опасност от извършване на престъпление”.

 

В тази връзка, възникват някои въпроси към съдия Вълева: По какъв начин „изключително високата степен на обществена опасност на престъпленията, вменени на двете подсъдими”, които тепърва трябва да бъдат доказани в съда, обуславят прилагането на най-тежката мярка- „задържане под стража”?.

 

Откога взимането на подкуп в един или друг размер се приема, че представлява „обществена опасност”, плюс това много по-голяма от опасността, която представляват цитираните вече Евелин Банев- Брендо и братя Галеви, които бяха пускани под домашен арест, че и на свобода? И кое ви дава основание да считате че, бидейки под домашен арест, двете жени биха могли да извършат престъпление?

 

Съдебният казус с обвиняемите Иванчева и Петрова, несъмнено възбужда обществен интерес, още повече, като се сравнява вкарването им оковани в съдебната зала, за разлика от Николай и Евгения Баневи, които са обвинени в несравнимо по-крупни престъпления.

 

Напълно е възможно двете жени да са виновни в престъпленията, в които ги обвиняват, това ще се види, когато приключи окончателно съдебния процес и съдът се произнесе. Но в каквито и престъпления да са обвинени двете жени, към тях не може да се прилага нехуманно отношение и такива ненужни мерки, като оковаване с белезници и пранги, събличане голи при влизане и излизане от килията за унизителни проверки с клякане, поставянето им в нехигиенична и не ремонтирана килия с неотваряем прозорец, задържането им „под стража” цели седем месеца и отказа да бъде променена мярката из за неотклонение в домашен арест. Такова отношение е в нарушение на Препоръка Rec/2006 на Комитета на министрите на държавите членки относно Европейски правила за затворите, който забранява използуването на вериги и окови и на собственото ни законодателство като чл. 104 от Правилника за прилагане на закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, който гласи, че "към задържаните лица не могат да се прилагат мерки, които имат за цел причиняване на физическо страдание или унижаване на човешкото им достойнство”.

 

Вече излезе информация, че италианският евродепутат Барбара Матера е поела ангажимент да зададе въпрос на Европейската комисия дали разследва поведението на българските власти във връзка с нарушаване на човешките права на Иванчева и какви мерки предприема, за да прекрати тази практика. Не е изключено, а много вероятно е, че Иванчева и Петрова ще осъдят държавата ни в Страсбург за нарушаване на човешките им права. Г-жа Цачева, която нееднократно убеждава обществеността, че човешките права на двете обвиняеми жени не са нарушени, дължи обяснение, кой би трябвало за заплати солидната глоба, която евентуално съдиите в Страсбург може да наложат на българската държава?

 

Случващото се би трябвало да разтревожи и българският министър председател Бойко Борисов. Разбираемо е, че не може да се намесва в работата на прокуратурата и съда, които са независими. Но като министър председател, той не може да не отчита, че отношението към двете обвиняеми петни страната ни, петни и правителството, под чието управление в лицето на министерството на правосъдието се намират следствените арести и затворите.

 

Не може и да не осъзнава, че в обществеността се налага убеждение, че към Иванчева и Петрова се прилага двоен стандарт, и че целта е да се демонстрира какво го очаква всеки, който подобно на Иванчева се изправи и победи в избори кандидат на ГЕРБ във важен район, какъвто представлява община „Младост”.

 

Борисов няма власт над прокуратурата и съда, не може да наложи мярката им „под стража” да бъде заменена с те да бъдат под домашен арест, но той има такава по отношение на министерството на правосъдието и може да упражни необходимото влияние за нормализиране на условията, в които живеят двете арестантки и за преустановяване на унизителните процедури прилагани спрямо тях.

 

А иначе, логично е двете обвиняеми да бъдат пуснати под домашен арест. Те няма къде да избягат и никой не вярва, че те и да искат ще бъдат в състояние да извършат каквото и да е престъпление. 


От категорията

Методиев: В България върви пълзящ военен преврат. Извършва се фашизоидна чистка под диктата на Радев

Методиев: В България върви пълзящ военен преврат. Извършва се фашизоидна чистка под диктата на Радев-1660551121.png

Служебното правителство затъна в най-голямата чистка през последните 30 години, ...

15 авг. 2022 | 08:11

Кой ще направи компромис след 2 октомври? И защо?

-1593267964.jpg

Служебното правителство може да повлияе върху развитието на политическата криза ...

13 авг. 2022 | 08:35

Година след хаоса в Афганистан никой не е поел отговорност за жертвите и загубите

Хаосът на летището в Кабул при изтеглянето на САЩ от Афганистан-1629144735.jpg

Тези уроци са особено важни сега - в момент, когато правителството на САЩ ...

15 авг. 2022 | 17:31

Германия трябва да намали потреблението на газ с 20%, за да избегне режим през зимата

Германия трябва да намали потреблението на газ с 20%, за да избегне режим през зимата-1659534780.png

Берлин достигна втория етап от триетапния национален газов план за извънредни ...

15 авг. 2022 | 15:33