Хоби и поле за експерименти, интересни импровизации и творческо търсене - това е кулинарията за очарователната българка Димитрана Шиногл, щастливо омъжена в Австрия. Когато преди повече от десетилетие тя открива любимия мъж, именно желанието да го радва и изненадва всеки ден я подтиква да се разгърне и в кухнята. Творец във всичко, младата жена започва да изпробва нови вкусови комбинации и оригинални рецепти и да развива уменията си. С обмяната на кулинарни идеи във виртуалното пространство се появява и желанието да съхранява рецептите на най-успешните си ястия и резултатите от експериментите си, да споделя своите виждания за храната, нейното приготвяне и значението й като потребност, източник на радост, символ на домашен уют. Естествено следствие е и появата на кулинарния й блог, наречен с любов „Тайната на нашата вечеря“. В кулинарните си занимания Димитрана има собствен почерк и предпочитания, но основно заимства идеи от българската и австрийската кухня. Слабост са й т.нар. вити торти - с различна тематика, изпълнение и вкус според конкретния празничен повод. Много често готви заедно с тригодишния си син и заради това вече предпочита сравнително бързи, но достатъчно вкусни и здравословни ястия. Обикновено домашното меню включва лека сезонна салата, крем супа (гъбена, картофена, тиквена, от грах, броколи, карфиол, моркови), киш или нещо с тънки тестени кори, огретен или кнедли, както и разнообразни бутерки или мъфини.
Домати с морковен пълнеж
Необходими продукти
1 кг средно големи домати
300 г моркови
175 г топено сирено
1 с. л. нищесте
100 г бейби моцарела
сол
индийско орехче
пресен магданоз на ситно
мазнина
течна (готварска) сметана
Начин на приготвяне
1. Зеленчуците се измиват и подсушават.
2. Доматите се издълбават внимателно.
3. Морковите се настъргват на ситно ренде. Намачкват се с топеното сирене и нишестето. Сместа се осолява и овкусява с подправките.
4. Доматите се пълнят с приготвената смес и върху всеки домат се поставя по топче бейби моцарела.
5. Редят се в тавичка с предварително подготвения доматен сос* на дъното и се пекат във фурната на 200 градуса до готовност.
*Сосът се приготвя, като съдържанието от издълбаните домати се оставя да поври с леко разбъркване няколко минути. Като намалее съдържанието на вода, се отстранява, осолява, овкусява се с малко течна сметана и подправки или с 1 с. л. суха супичка по избор и се ползва за сос.