Снимка Нова телевизия

От служебно правителство и избори не ни е страх, категоричен е той

Дончев: Бихме дали знакова подкрепа на Трифонов, ако не му достигат 3-4 гласа

10040 | 8 апр. 2021 | 08:29

Целта е страната да не отиде към хаос, обясни вицепремиерът


Политиката е носене на отговорност и управление на конкретни сектори и системи, в един момент на цялата държава. Безотговорно би било да кажем, че нямаме достатъчно парламентарен ресурс, и да не предложим правителство. Какъв ще е съставът му – има много възможности, когато дойде времето да го научите, ще го научите.

 

Това заяви вицепремиерът и считан за втори човек в ГЕРБ Томислав Дончев.

 

Добрите политици обезателно са експерти в нещо, добави Дончев. Що се отнася до това дали ГЕРБ ще подкрепи правителство с мандат на партията на Слави Трифонов, отговорът беше, че най-важното е България да има стабилно правителство, което да работи. Още сме в пандемия, трябват нови мерки за подпомагане на бизнеса, напомни Дончев пред Нова телевизия.

 

Ако на едно правителство не му достигат 3-4 гласа, бихме дали подкрепа, посочи още той, но с уточнение, че след формиране на такова правителство ГЕРБ ще е в опозиция и е "напълно възможно" скоро след това да има служебно правителство.

 

"Моля на това да не се гледа като мечешка услуга – не бива в един момент всички политически сили да изглеждат като разсърдени деца, които не могат да предизвикат нищо", добави Дончев.

 

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов обяви, че е готов да даде 10 депутати в подкрепа на правителство на Слави Трифонов. За вариант ГЕРБ да подкрепи друго правителство, извън мандат на Слави Трифонов,

вицепремиерът счита, че тогава има твърде малко парламентарен ресурс.

 

Да, може и "Изправи се! Мутри вън!" да получат третия мандат - за мен политическа сила с подкрепа 5% е повече от странна, заяви той. "Зависи" - така Дончев отговори на въпрос дали ГЕРБ би подкрепила правителство на "Демократична България" при трети мандат.

 

Същевременно Дончев напомни, че вече е чул доста приказки как ГЕРБ била изметена от властта – чудесно, времето на приказките свърши, да управляват. Щом всички са спечелили и са ни измели от властта, защо г-н Иванов не се върне като правосъден министър, г-жа Нинова да се върне като икономически министър, г-жа Манолова да е социален министър и да управляват, каза Дончев.

 

"Който иска, да ревизира – нека се проверява, нека се ревизира", допълни той. И изрази предположение, че може да стане като в парламента при управлението на Орешарски – един куп временни комисии.

 

Попитан за репликата за "чакалите", които чакат, ако първият в изборите бъде изолиран, Дончев заяви, че премиерът имал предвид какво би станало, ако преследват и освиркват други политически сили, което досега не е ставало.

 

На въпрос дали ГЕРБ е готова да е яростна опозиция, с бунтове и протести, Дончев отвърна, че „не сме организация, която организира бунтове и протести”.

 

Може, ако е необходимо – така вицепремиерът коментира дали може ГЕРБ да направи протест, контрапротест и че имало 100 000 поддръжници на партията на Бойко Борисов, някои от които много революционно настроени.

 

От служебно правителство не ни е страх – през 2017 година предсрочните парламентарни избори бяха организирани от служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, заяви вицепремиерът. И не видя в думите на Борисов за Велико народно събрание страх именно от служебно правителство.

 

Щом се мисли, че животът на този парламент ще е къс, защо да не поставим важните въпроси – президентът Радев каза, че ще внесе свой проект за промяна на Конституцията в следващия парламент, това е следващият парламент, напомни Дончев.

 

Може да водим разговори с всички – така Дончев коментира дали ГЕРБ е готова да подкрепи съдебна реформа, по отношение на главния прокурор и смяната на Иван Гешев.

 

"Единствено има консенсус от конституционна реформа – каква да е тя е въпрос на разговори", каза той. Ако тези избори бяха проведени мажоритарно, вероятно щяхме да имаме 60% подкрепа в парламента, коментира още Дончев. „Темата какви изборни права да бъдат гарантирани на българите в чужбина е много важна”, продължи той и напомни, че България е от малкото държави, които давали на гражданите си в чужбина да гласуват.

 

Дончев призна, че имало наказателен вот и видя различния вот от чужбина спрямо този в България като следствие на картина, рисувана през социалните мрежи и медиите, а не на лично впечатление.

 

Не мисля, че г-н Борисов и г-н Трифонов са говорили след изборите, уточни вицепремиерът, включително и при въпрос дали през Любен Дилов-син е говорено с Трифонов. Според него, нормално е след избори всеки, влязъл в парламента, да бъде поздравен. "В нормална политическа среда трябва да има комуникация между всички. Политиката не е надвикване", каза Дончев.


Дончев поиска да стане ясно, че подкрепата към Слави Трифонов, ако не му достига малко за съставяне на правителство, не е следизборно съглашение или коалиция. 


„Непоискани дарове не трябва да се носят. Ако някой не иска подобна подкрепа - няма да я получи. Това беше жест, знак в посока усилията България да има стабилно, легитимно правителство, с ясна парламентарна подкрепа. Моля да не се чете като някакъв вид следизборно съглашение, коалиция или нещо подобно”, категоричен беше вицепремиерът.ГЕРБ
БСП
Илия Лазаров СДС
ГЕРБ СДС
Еврохолд

От категорията

Борисов пред ГЕРБ-София: Ако имаме 121 депутати, правим правителство и ставам премиер!
(Видео)

-Borisov_1717083943.jpg

ПП-ДБ щедро ми предлагаха да разделим държавата 50:50. Как да се съглася на ...

30 май 2024 | 17:46

Пеевски от Кърджали: Готови сме да управляваме, заедно с хората - имаме какво да дадем на България!

Пеевски от Кърджали: Готови сме да управляваме, заедно с хората - имаме какво да дадем на България!-Peevski-ot-Kardzhali--Gotovi-sme-da-upravlyavame--zaedno-s-horata---imame-kakvo-da-dadem-na-Balgariya-_1717080935.jpg

Ние ще решаваме кой може да управлява, кой може да е премиер, кои да са ...

30 май 2024 | 17:45

Пеевски в Хасково: Да отваряме работни места, да виждат смисъл младите да са в ДПС!

 Очаквам да сте третата област в държавата, по резултат за ДПС., каза Пеевски на актива в града--Ochakvam-da-ste-tretata-oblast-v-darzhavata--po-rezultat-za-DPS--kaza-Peevski-na-aktiva-v-grada_1717088498.jpg

Всичко, което е нужно за област Хасково, го правим. Трябва кметовете да са ...

30 май 2024 | 19:40

Даниел Митов: Позицията на ГЕРБ по казуса "Сребреница" не подлежи на съмнение
(Видео)

Даниел Митов: Позицията на ГЕРБ по казуса "Сребреница" не подлежи на съмнение-Daniel-Mitov-otnovo-stava-vanshen-ministar_1713209038.jpg

Интерпретациите по този тема са на политически партии, които губят обществено ...

30 май 2024 | 15:24

Най-важното

Нищо не може да се случи в България без нашето участие и всички останали вече го знаят.

Пеевски от Кърджали: Готови сме да управляваме, заедно с хората - имаме какво да дадем на България!

Пеевски от Кърджали: Готови сме да управляваме, заедно с хората - имаме какво да дадем на България!-Peevski-ot-Kardzhali--Gotovi-sme-da-upravlyavame--zaedno-s-horata---imame-kakvo-da-dadem-na-Balgariya-_1717080935.jpg

Ние ще решаваме кой може да управлява, кой може да е премиер, кои да са ...

30 май 2024 | 17:45

"Пълна мобилизация! Да покажем, че сме ГЕРБ и СДС!", призова лидерът на ГЕРБ

Борисов пред ГЕРБ-София: Ако имаме 121 депутати, правим правителство и ставам премиер!
(Видео)

-Borisov_1717083943.jpg

ПП-ДБ щедро ми предлагаха да разделим държавата 50:50. Как да се съглася на ...

30 май 2024 | 17:46

Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост

Главчев се отметна от грамата си за геноцида в Сребреница: България не е променила позицията си!

МС: България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница-Premierat-Glavchev-podari-na-ministrite--Prikazka-za-stalbata--na-Hristo-Smirnenski_1716369088.jpg

Разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню ...

30 май 2024 | 16:45

ГЕРБ не се намесва в работата на служебния кабинет и няма такива намерения.

Даниел Митов: Позицията на ГЕРБ по казуса "Сребреница" не подлежи на съмнение
(Видео)

Даниел Митов: Позицията на ГЕРБ по казуса "Сребреница" не подлежи на съмнение-Daniel-Mitov-otnovo-stava-vanshen-ministar_1713209038.jpg

Интерпретациите по този тема са на политически партии, които губят обществено ...

30 май 2024 | 15:24

От Столична община обясниха, че е нямало време да се разграфят нови паркоместа

Нов скандал с "Патриарха": Заличени са личните паркоместа за инвалиди

Нов скандал с "Патриарха": Заличени са личните паркоместа за инвалиди-Ot--Spasi-Sofiya--zashtitavat-promenite-kato-kazvat--che-kosoto-parkirane-ne-zatrudnyava-shofyorite_1714672112.jpg

Няма ли къде да паркираме, ние не можем да слезем, коментира Павел Савов, ...

30 май 2024 | 09:19

Настоявам веднага Терзиев да покаже „законния“ си проект!

Георги Георгиев: Васил Терзиев "нямал време" да маркира паркоместата за инвалиди? Потресаващо!

Георги Георгиев-Georgi-Georgiev-Snimka--Feysbuk_1700483046.jpg

И докато хора в инвалидни колички обясняват за изчезналите паркоместа на бул. ...

30 май 2024 | 10:56

Никой не се интересува от поредните клетви за реформи, всеки иска реални действия и реални резултати

Сарафов след Вашингтон и Люксембург категоричен: Следствие и прокуратура с реформи по модела на ФБР!

Сарафов след Вашингтон и Люксембург: Следствие и прокуратура ще се реформират по модела на ФБР-Sarafov-sled-Vashington-i-Lyuksemburg--Sledstvie-i-prokuratura-shte-se-reformirat-po-modela-na-FBR_1717062592.jpg

Фактът, че Сарафов е награден с почетна грамота от директора на ФБР Кристофър ...

30 май 2024 | 12:48

В нощта на изборите всеки да си види секцията - има видеонаблюдение по време на броенето

Калоян Методиев: Тандемът Ваня Григорова и Мая Манолова нямат шансове на изборите

Калоян Методиев, кандидат за депутат от БСП-Kaloyan-Metodiev--kandidat-za-deputat-ot-BSP_1717076606.jpg

Наливат се милиони в кампанията на Григорова и Манолова, после ще ги връщат с ...

30 май 2024 | 16:42

Дотук няма индикации, че негативната кампания сработва, напротив рейтингът на "Промяната" се срива

Черният пиар и омаскаряването на противника са запазена марка за ПП-ДБ

Кирил Петков и Асен Василев, промотирани в началото като "умни, модерни, чисти, смели и енергични", се оказаха брутални политически типове, които не подбират средства за омаскаряване на противника. -Cherniyat-piar-i-negativnata-kamaniya-sa-sa-zapazena-marka-za-PP-DB_1717070246.jpg

През ноември 2021 година Кирил Петков и Асен Василев хвърлиха един милион евро ...

30 май 2024 | 14:53