За мен г-н Гешев постъпи правилно, като поиска принципно тълкувателно решение от КС, смята той

Доц. Антоний Гълъбов: Няма атака срещу президента Румен Радев, а разузнаване с бой

13768 | 29 ян. 2020 | 11:53

"Конституционният съд е преценил, че основанията са налице и че питанията, отправени от главния прокурор, заслужават образуване на дело. КС е намерил за коректни формулировките на шестте въпроса към него", коментира политологът


Доц. Антоний Гълъбов в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Основателни ли са действията на главния прокурор с искането за тълкуване на Конституцията заради подготвено наказателно производство спрямо президента? Щеше ли главният прокурор да извади СРС-та срещу държавния глава, ако той не му беше върнал кандидатурата към ВСС? Има ли в случая сблъсък на геополитически влияния заради подозрения за намесата на Русия в предизборната кампания на Румен Радев? Въпросите се трупат лавинообразно от мига, в който се разбра за питането на главния прокурор Иван Гешев към Конституционния съд относно възможността за разследване на държавния глава. Поканих за анализ доц. Антоний Гълъбов, защото случаят вече прелива от рамките на правото и навлиза мощно в сферата на политиката и геополитиката. Доц. Гълъбов, започваме отначало – основателни ли са действията на главния прокурор с искането за тълкуване на Конституцията заради подготвено наказателно производство спрямо президента? А пък то е заради назначението на бъдещата му съпруга като пи ар във Военно-въздушните сили?

Антоний Гълъбов: Ако се придържаме все още към правните рамки, Конституционният съд е преценил, че основанията са налице и че питанията, отправени от главния прокурор, заслужават образуване на дело. С други думи имаме отговорна част по този въпрос. Конституционният съд е намерил за коректни формулировките на шестте въпроса към него и най-вероятно предстои произнасяне на Конституционния съд по това. Едновременно става дума за нещо като амалгама от сигнали, смесване на сигнали. Едновременно с това главният прокурор каза, че инициативата идва от наблюдаващи прокурори, които отново според изискванията на закона и на начина, по който функционира прокуратурата, са се обърнали към него с молба да продължи нататък към Конституционния съд с тълкувателно решение. По принцип отново в рамките на правото всяко тълкувателно решение на Конституционния съд увеличава правната сигурност при интерпретирането на Конституцията. Това е правната рамка и поне по нея засега не забелязвам да има сериозни възражения.

Водещ: Щеше ли главният прокурор да извади СРС-тата срещу президента, ако той не му беше върнал кандидатурата към ВСС? И още повече, ако не бе започнал консултациите за промяна на Конституцията, с оглед ограничаване на правомощията му?

Антоний Гълъбов: Аз се опасявам от това, че в конкретния случай има риск да сведем сериозен казус до междуличностни отношения между двама души. Това скандализира всеки проблем и за съжаление го потапя под общественото внимание, но не го решава. Всъщност, ако трябва да продължим с новините от днешния ден, днес чухме отчета на президента и вицепрезидента, и по неразбираеми причини за мен защо във вторник в навечерието на вота, а не когато се навърши поредната трета година от мандата на президента, но да кажем, че това са някакви случайни турбуленции. В този отчет чухме много ясно, че държавният глава обмисля възможността да се кандидатира за втори мандат и по всичко изглежда, че инициираните от него консултации за промяна в Конституцията ще бъдат ако не основната, то поне една от водещите линии на подобна предизборна кампания. Така че, ако съдим по резултатите от първите консултации при президента, бяха лансирани толкова разнопосочни и блуждаещи идеи, свързани с промяна в Конституцията, че най-вероятно фокусирането върху статута на главния прокурор и възможността да бъдат разследвани неговите действия ще отнеме още време. Така че имаме наистина наслагване на сигнали и друг въпрос е, доколко те са свързани помежду си, но със сигурност имаме увеличаване на интензивността на разговори за Конституцията, които не съответстват според мен в момента на нито една цялостна стратегия.

Водещ: А има ли в случая сблъсък на геополитическия влияния заради подозренията за намесата на Русия в предизборната кампания на Румен Радев?

Антоний Гълъбов: Аз поне не знам за какво е досъдебното производство, по което наблюдаващите прокурори са се обърнали към главния прокурор. Разбира се, ако се върнем към предизборната кампания на президентските избори – там няма никакво съмнение, че имаше най-малкото повишен интерес от страна на Руската федерация към българските избори. Аз си спомням много добре, че във вестник „Правда“ беше публикувано името на тогавашния все още генерал Радев като най-подходящ кандидат за президент преди още той да се беше уволнил от армията. Така че със сигурност е имало повишен интерес от страна на Руската федерация към изборите, не само за президент, към всички избори в България. Друг въпрос е, доколко това е било обект на специализирани действия от страна на апарата на руските секретни служби.

Водещ: Доц. Гълъбов, вече стана ясно, че прокуратурата е установила данни за съпричастност на президента към престъпна дейност по повод проверката за назначението на бъдещата му съпруга като пи ар във Военно-въздушните сили. Това е история обаче, която жълтата преса разпространи още преди президентската кампания. Истината е, че тя чак сега изплува наяве от официален източник, а не като клюка. Имаше преди това друг главен прокурор. Защо той не пое разследването, не бяха ли достигнали разследващите прокурори до информациите, които иначе някои медии публикуваха още тогава? Защо сега излиза? Ето, както си задаваме въпроса, защо президентът прави отчет в навечерието на вота на недоверие, така идва и другият въпрос – защо чак сега излиза главният прокурор с историята за назначението на президентската съпруга?

Антоний Гълъбов: Аз си мисля, че в края на мандата си господин Цацаров би могъл да направи същото, което направи в момента господин Гешев. Всъщност спрямо действащ президент, ако припомним да кажем, към президента Плевнелиев имаше прокурор, който заяви, че ще образува досъдебно производство срещу него до момента, в който разбра, че не може да го направи. Българската Конституция охранява държавния глава от подобен тип разследвания, водени от Върховната касационна прокуратура или от главния прокурор. Всъщност процедурата е по-различна, тя минава през Народното събрание, а съда, който е компетентен, е само Конституционният съд. Така че в това отношение какъвто и тип съмнения, материали и информация да е имало за това, пътят, по който би могло да се предизвика подобно разследване и да се води подобен процес е различен, той не преминава през прокуратурата. Така че за мен господин Гешев постъпи правилно, като поиска принципно тълкувателно решение от Конституционния съд. Ние сме имали и предишни случаи, в които е имало сериозни съмнения или за нерегламентирани действия, или за неща, които биха могли да бъдат окачествени като нарушение на Конституцията. Но липсата на ясна дефиниция за това най-вероятно е препятствала желанието да бъдат продължени подобни стъпки. Спомням си втория мандат на президента Първанов, например, когато имаше съвсем ясно изразена политическа воля от партия ГЕРБ тогава да тръгне към процедура на преждевременно отстраняване на държавния глава. Аз смятам, че ако Конституционния съд даде ясни отговори на поставените въпроси от главния прокурор, това ще структурира по някакъв начин разговора.

Водещ: А дали има възможност действително да се тръгне към импийчмънт на държавния глава в тази ситуация?

Антоний Гълъбов: Това предполага генериране на мнозинство в Народното събрание, и то на сериозно мнозинство, което да е от народни представители, достатъчно убедени в наличието на неоспорими доказателства. Поне аз засега не виждам такава възможност. Но точно затова темата много бързо напусна рамките на правната реалност и премина в тип политиканстване, който всъщност е по-скоро политически шум, отколкото ясен проект. Тъй като нито противниците, нито подкрепящите главния прокурор, нито противниците, нито подкрепящите президента са съвсем наясно, какви биха могли да бъдат последствията от навлизане в подобна процедура.

Водещ: Може ли да се говори, че този така внезапно изригнал случай дава началото на старт на президентските избори за догодина?

Антоний Гълъбов: Така изглежда. Днес президентът Радев не отговори категорично на въпроса на журналист относно това, дали ще се кандидатира. Но сам се спря, казвайки, че започва да звучи като предизборна реч това, което говори. Очевидно е, че неговият щаб и той самият обмислят сериозно тази възможност, и съдейки по неговия отговор, мога да преценя, че той върви отново към вариант на кандидатура, която да не е непосредствено партийно обвързана.

Водещ: Вие със сигурност си спомняте, че тази ситуация напомня на проверката за държавна измяна срещу предишния държавен глава, срещу Росен Плевнелиев, през май 2014 година, има обаче и известни разлики. Тогава президентът остро критикуваше правителството на Пламен Орешарски и срещу него бе образувана проверка. Тя бе прекратена след намесата на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Сега сме на път срещу друг държавен глава да се прави проверка, но пък инициирана от главния прокурор и формално по административен повод. Виждате ли паралели? И къде са разликите?

Антоний Гълъбов: Акцентът според мен по отношение на атаката срещу президента Плевнелиев беше вече геополитически, тъй като неговата позиция беше и остана категорично против инвазията на Руската федерация в Украйна, против окупирането на Донецк и Луганск и против присъединяването към територията на Руската федерация на Кримския полуостров. Така че там атаката срещу президента Плевнелиев в много по-голяма степен имаше външнополитически източник. И много показателно беше в този период от време точно през кои говорители се реализираше тезата на чужда държава.

Водещ: Какъв е източникът на атаката сега срещу Румен Радев?

Антоний Гълъбов: Аз не съм убеден все още, че това наистина е атака. Ако трябва да използваме някаква военна терминология, това е по-скоро нещо, което Българската армия използваше като понятие от типа на "разузнаване с бой". Това е по-скоро опит да се сондират възможни пътеки, възможни подходи. Без съмнение, аз самият го казах в края на миналата година, че президентът Радев всъщност даде начало на предизборната кампания. Така че най-вероятно постепенно един след други и другите политически фактори ще се ориентират към кампании. Още повече, че изглежда почти сигурно, че през тази година няма да имаме други избори, така че усилията ще бъдат насочени към пролетта и към есента на следващата година.

Водещ: Виждате ли някаква организация зад главния прокурор, и ако да, кои са в нея?

Антоний Гълъбов: Личността на главния прокурор е достатъчно ясно откроена в публичното пространство. Това най-вероятно ще бъде различен мандат от мандата на господин Цацаров. Ако господин Цацаров настояваше повече на по-умерена публична комуникация и по-организирани и последователни действия, тук едновременно със заявките за вътрешно реорганизиране на прокуратурата имаме и ясно водещо откроено място на главния прокурор. Така че аз поне засега се затруднявам в това да различа някаква групировка или организация зад главния прокурор. По-скоро става дума за нещо интересно, което може би има в перспектива значение, защото това е първият главен прокурор, който е работил като прокурор. С други думи, той имаше възможността да получи подкрепата на самата Прокурорска колегия. И явно е, че за голяма част от прокурорите в България именно поведението на господин Гешев, а именно подобен тип публично поведение и подобен начин на отстояване на тезата на прокуратурата, е необходима, желана и предпочетена. Така че по-скоро не виждам засега някакъв облак от интереси зад господин Гешев. Може би греша, може би просто не съм в състояние все още да видя цялата картина. Но ми се струва, че засега става дума по-скоро за реализиране на неговата теза, че няма да позволи прокуратурата да бъде използвана за политически цели, с което парира навика на политиците да носят публично сигнали при главния прокурор и едновременно с това, че ще акцентира върху всички възможности за спазването на закона.

Водещ: Доц. Гълъбов, обаче още нещо прави впечатление. Главният прокурор не започва с атаките срещу корупцията във висшите етажи на властта. Случаят с назначаването на съпругата на президента не е от мащаба на пропилените милиони, милиарди, за които четем всекидневно в медийни публикации, и чиито последствия виждаме в различни видове кризи – водна, хазартна и т.н.

Антоний Гълъбов: Така е. Но виждаме и доста решителни действия от страна на прокуратурата. Имам предвид и по отношение на водната криза. В началото главният прокурор взе на специален надзор съответните дела за водната криза в Перник, след това ги обедини, след това бяха повдигнати обвиненията към господин Димов. Виждаме, че продължават разследванията и арестите по водната криза. По същия начин вървят досъдебните разследвания, свързани с отпадъците, с депата, с легитимността на операторите с тях. Така че ми се струва, че в момента по-скоро съвсем в началото на мандата си главният прокурор е повече ориентиран към организирана престъпност и към управление на сложни кризи от този тип, и може би в един малко по-късен момент от време ще бъдем свидетели на предприемане на действия по отношение и на корупционни престъпления. Между другото, господин Ячев, който е председател на Парламентарната комисия за борба с корупцията, лансира тезата за необходимостта Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество да разследва членовете на Комисията по хазарта. Това ми се струва по-близо до вашия въпрос. И, ако се тръгне в тази посока, това ще отвори и следващия пакет от неотложни правни действия, свързани с противодействие на корупцията.

Цоня Събчева


От категорията

Първата седмица на кампанията: Води се Сталинградска битка за всеки пост и всеки процент!

Предизборна кампания-1624018116.jpg

Нинова и Карадайъ са всекидневно на терен. Приоритет за БСП е повишаване на ...

18 юни 2021 | 15:04

Александър Дугин: След срещата на Путин и Байдън. Кой ще рухне първи?

Александър Дугин-1624119146.jpg

Байдън не е американски президент. Той е либерал и глобалист и държи на ...

19 юни 2021 | 12:20

Огнян Минчев за позицията ни към РСМ: Бием се в гърдите, но ни липсва прагматизъм

-1546070674.jpg

Нямаме потенциала на държавници, на лидери, на дипломати да направим нещата ...

20 юни 2021 | 14:33

Владимир Шопов: Западът се притеснява от задълбочаващото се сътрудничество между Русия и Китай

Владимир Шопов-1579342857.jpg

Според политолога Пекин ще се опитва да тества реалната функционална сплав ...

19 юни 2021 | 15:57