Доц. Гълъбов

Най-мрачният сценарий е в края на февруари или началото на март да отиваме отново на избори

Доц. Гълъбов: С избора си на кабинет Радев оказва натиск върху предизборната ситуация

9352 | 19 авг. 2022 | 16:52

Само че ако 48-ото Народно събрание не успее да излъчи правителство, служебният кабинет ще продължи да работи, но събранието трябва да бъде разпуснато.


Следващото правителство е абсолютно невъзможно да издържи цял мандат. „Дори имам дълбоки подозрения относно възможността да се състави правителство“, смята доц. Антоний Гълъбов в интервю за БГНЕС. И добавя, че не вижда елементарни усилия от страна на политическите формации да подготвят гражданите за това, че ще бъде постигнато съгласие по определени въпроси и към овладяване на ситуацията, в която се намира страната.

Според него, най-важното послание в момента е, че ако гражданите не участват в демократичния процес, той ще продължи да се влошава. „Единственият начин да излезем от това състояние е хората да гласуват, защото ако все по-малко избиратели определят как да се управляват общите ни дела, ще влизаме все по-дълбоко в кризата“, подчерта той.

„Румен Радев продължава да бъде в момента най-силната политическа фигура и въпреки, че е много далеко извън конституционните си правомощия, продължава да оказва влияние върху политическия процес. Неговият избор за този служебен кабинет е много ясен – той е насочен към максимално бързо овладяване на държавното управление и ясно изразен натиск върху предизборната ситуация“, смята доц. Гълъбов и уточни, че в тази предизборна кампания служебният кабинет се оказва важен фактор.

 

„С други думи всички действия и бездействия на служебния кабинет ще оказват влияние върху предизборната кампания. И подборът на конкретните лица има значение само като конкретно послание“, заяви още той.

На въпроса дали е възможно служебният кабинет да продължи да управлява в следващите месеци, само че с парламентарна подкрепа, доц. Гълъбов отговори: „Напълно възможно е да се стигне до това. Само че ако 48-ото Народно събрание не успее да излъчи правителство, служебният кабинет ще продължи да работи, но събранието трябва да бъде разпуснато. Така, че в най, най-мрачния сценарий най-вероятно в края на февруари или началото на март отиваме отново на избори и ако не се постигне минимално необходимото съгласие за едно програмно управление, тъй като е ясно, че нищо друго не може да се направи в тази ситуация, единственото, което е възможно, е да се постигне съгласие около някаква програма за управление и тази програма за управление да получи парламентарна подкрепа. В противен случай служебното правителство продължава да работи.“

Партиите нямат конкретни управленски програми, но проблемът е още, че те не са в състояние да оценят реалната ситуация. Те могат да обещават и ще обещават всичко на всички.

Големият въпрос е, че нямат реалистична оценка за истинските проблеми, в които се намира страната. Оттам-нататък, ако нямат ясна представа за реалността, каквито и програми да лансират, те ще останат във въздуха, заявява още социологът доц. д-р Антоний Гълъбов.

Българските граждани не се интересуват от това кой е виновен за онова, което се е случило преди. Още по-малко се интересуват от взаимните обвинения както на партиите, участвали в управляващата коалиция, така и на партиите от опозицията. Усещането за криза е много дълбоко, хората са притеснени. И в това отношение единственото, което би могло да привлече вниманието им, е разговор за това какво трябва да се направи в момента и в перспектива, а именно този разговор за това как да бъдат преодолени тези кризи и какво предстои липсва засега, каза Гълъбов.

Никой не се интересува от отношенията между партийните лидери, това трябва да се разбере много ясно. Българските граждани не се интересуват от това кой кого харесва и кой кого е предал. Те се интересуват от резултата, а той, за съжаление, е лош“, категоричен е той.

 

Според него българското общество се намира в по-тежко състояние на криза в сравнение с 2021 г., тъй като става въпрос за криза на доверие. По думите му кризата е между гражданите и политиците. „Кризата е в липсата на доверие в институциите, липсата на усещане за ефективно представителство, така че в това отношение докато българските политици не разберат какъв е истинският проблем и къде се намира този проблем, ще продължаваме да бъдем свидетели на същото“, категоричен е доц. Гълъбов.

Той посочи, че на първо място проблемите произлизат от общата конюнктура и състояние на политическите партии, които продължават да търсят разграничителни линии помежду си вместо съгласие по отношение на общи приоритети. Самата култура на политически диалог и на водене на дебат е все още много неукрепнала в България, допълни доц. Гълъбов и уточни, че продължават да съществуват фалшиви очаквания за сравнително лесно създаване на мнозинство в следващото Народно събрание, които обаче няма да се оправдаят на 2 октомври.

Според него, ако ситуацията не се промени ще имаме по-ниска избирателна активност и ще слезем под два милиона избиратели. „Големият риск е именно в това избирателите да не отидат и да не упражнят правото си на глас“, каза доц. Гълъбов.

По думите му друг голям проблем е и стратегията за редене на избирателните листи, защото единственото, което интересува партийните организации е възможността да имат свои представители на избираеми места. Дори самото разбиране за избираеми места се променя, защото при по-ниска избирателна активност всички партийни сметки могат да се окажат криви, посочи социологът и добави, че играта с преференциите може да създаде допълнително напрежение в коалициите, ако се формират такива до 27 август.

Въпреки това доц. Гълъбов мисли, че вероятността да се формират нови предизборни коалиции е малко вероятна. „Но така или иначе този стереотип, в който традиционно се организират предизборните кампании с някакви предварителни изчисления за това кои са избираемите места и кои ние, може да се окаже провал“, каза още социологът.

Той коментира и слуховете, че вместо Гълъб Донев за поста на служебен премиер първоначално е бил гласен Даниел Вълчев. „Ако проф. Вълчев беше определен като министър-председател, това би било известен сигнал към по-скоро либерално-демократичната общност, а Румен Радев не търси повече това, поне не на тези избори“, заяви социологът. Той подчерта, че на всички трябва да е ясно, че този служебен кабинет на държавния глава е различен от предишните два.

В заключение доц. Антоний Гълъбов каза, че в демокрациите се постига резултат само чрез разширяване на подкрепата за един политически проект, или с други думи – печели онзи, който успее да генерира мнозинство, а мнозинство не се генерира с отказ от диалог.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


От категорията

„Маркет линкс“: ГЕРБ води с 6% пред ПП, следвани от ДПС с 12,3%, БСП с 9,9%, „Възраждане“- 8,7%.

„Маркет линкс“: ГЕРБ води с 6% пред ПП, следвани от ДПС с 12,3%, БСП с 9,9%,--Market-links--GERB-vodi-s-6--pred-PP--sledvani-ot-DPS-s-12-3--BSP-s-9-9-_1664216799.jpg

Под 4-процентната бариера остават „Има такъв народ“ на Слави Трифонов – с 3,9%, ...

26 септ. 2022 | 21:23

Кеворкян с нова книга - "Великият случайник": Дори, когато си отиваше, продължаваше да лъже...

Кеворкян с нова книга - "Великият случайник": Дори, когато си отиваше, продължаваше да лъже...-Kevorkyan-s-nova-kniga----Velikiyat-sluchaynik--Dori--kogato-si-otivashe--prodalzhavashe-da-lazhe-_1664187075.jpg

Ако някой ден се наложи Радев да потърси хероят, който окончателно ще превърна ...

26 септ. 2022 | 13:17

Димитър Недков: Президентът превръща България в генерал-губернаторство на ЕС…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Да поканиш на откровено пиар-мероприятие и то с “мирис на газ”, председателката ...

27 септ. 2022 | 17:06

Доц. Борис Попиванов: Партиите да си дадат сметка, че отговорността им е по-голяма от всякога

Доц. Борис Попиванов-1482151715.jpg

"Доверието на избирателите е по-ниско от всякога. Ако партиите пропилеят ...

27 септ. 2022 | 16:55

Най-важното

Повод за неговата остра реакция е смъртта на полицейски служител от Стралджа

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

Откриването стана неслучайно на 22 септември, денят на обявяването от Цар Фердинанд I на Българската независимост!

Радев се "скри" в Деня на Независимостта във "Врана". Заедно със Симеон II слушат млади таланти

В Царския Дворец Врана се състоя първият музикален фестивал “Стремеж”.
Снимки Невена Рикова-V-Tsarskiya-Dvorets-Vrana-se-sastoya-parviyat-muzikalen-festival--Stremezh-_1664278915.jpg

Царския Дворец Врана се състоя първият музикален фестивал “Стремеж”, посветен ...

27 септ. 2022 | 14:41

Радев реставрира целия екип на Юруков-Лукарски в министерство на икономиката

Чистката! Кабинетът на Радев назначи миска за финансов контрольор на АПИ

Мисис България – Радка Орцова е назначена за финансов контрольор на „Агенция пътна инфраструктура“-Misis-Balgariya---Radka-Ortsova-e-naznachena-za-finansov-kontrolyor-na--Agentsiya-patna-infrastruktura-_1664277974.jpg

Чистката, провеждана от служебното правителство в различни държавни структури и ...

27 септ. 2022 | 13:44

Всички само обещаваха, ние направихме конкретни неща за Северозапада, заявява тя

Нинова: Бойко плаши, че няма да има пари за пенсии. Няма, ако ги дадете с Радев за нови самолети

Лидерът на БСП Корнелия Нинова във Видин, където продължи обиколката си в страната-Liderat-na-BSP-Korneliya-Ninova-vav-Vidin--kadeto-prodalzhi-obikolkata-si-v-stranata_1664285320.jpg

Страната има нужда от стабилно управление и предвидимост, категорична е лидерът ...

27 септ. 2022 | 16:26

Ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии, предупреди той

Борисов: Влизаме в дългова спирала, това е тотален крах на финансовата система! (ВИДЕО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1664269275.jpg

"От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се ...

27 септ. 2022 | 11:54

Ако се състави друго правителство, то ще е за да вкара страната ни в конфликт, смята лидерът на формацията

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"-Kostadinov--Shte-podkrepim-samo-kabinet-s-mandata-na--Vazrazhdane-_1664260835.jpg

„Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои ...

27 септ. 2022 | 09:39

ГЕРБ предложихме визия, експертиза и екип. Отговориха ни с халтура и детинщини

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Кому беше нужна цялата септемврийска предизборна вакханалия?

Димитър Недков: Президентът превръща България в генерал-губернаторство на ЕС…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Да поканиш на откровено пиар-мероприятие и то с “мирис на газ”, председателката ...

27 септ. 2022 | 17:06

Нужно е да заложим на качество в образованието, подчерта лидерът на ДПС

Карадайъ към младежи във Велинград: Длъжни сме да бъдем най-подготвените, да сме № 1 във всяка сфера

Карадайъ към младежи във Велинград: Длъжни сме да бъдем най-подготвените, да сме № 1 във всяка сфера-Karadaya-kam-mladezhi-vav-Velingrad--Dlazhni-sme-da-badem-nay-podgotvenite--da-sme---1-vav-vsyaka-sfera_1664259146.jpg

Той бе категоричен, че моделът парите следват ученика и парите следват ...

27 септ. 2022 | 09:11