Доц. Наталия Киселова: ПП-ДБ може да се разпадне на три части

Това може да доведе гласове, които да стигнат за мнозинство, добави доц. Киселова.

Доц. Наталия Киселова: ПП-ДБ може да се разпадне на три части, Борисов е в много по-изгодна позиция

16808 | 14 юни 2024 | 10:05

ПП-ДБ са подходили доста аматьорски, сметнали са, че „дадената дума всеки път може да бъде променяна – като дойде ротацията, ние ще променим нещо“.


Преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова заяви, че Борисов играе по един и същи начин - предлага екип от преговарящи и те са в малко по-ограничен състав, като разбирането, че или ГЕРБ има водеща роля, или отиваме на нови избори, е един лек ултиматум.

 

Борисов би трябвало да е по-иновативен в подхода си и да предложи 5-10 теми, приоритети, дейности, по които да започнат преговори за съставянето на правителство, коментира доц. Киселова в студиото на БТВ.

 

Според нея макар и да загубиха един мандат, ГЕРБ са в много по-изгодна позиция за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание.

 

"Много е възможно да не се стигне до философска дилема затова да се търси легитимност, а да се стигне до разбиване на парламентарна група. Ако видим какви процеси текат в ПП-ДБ, аз не изключвам да има вътре разпад на три части. Това е възможно да доведе гласове, които да стигнат до 121 гласа подкрепа за правителство", изтъкна Киселова.

 

„Мислеха, че са много по-умни, много по-хитри“, каза още събеседничката.    

Тя зададе въпроса какво означава произнесената от Кирил Петков дума „реванш“ – според нея „реванш“ означава нови избори, нова сделка.

„Но сега Борисов ще дели със себе си, най-много с Пеевски“, посочи доц. Киселова.

Тя изрази тревога, че в парламентарните партии няма вътрешна демокрация, „начинът, по който се вземат решения във всяка една от партиите, показва доминация на едно или няколко его“.

 

Тя е на мнение, че ПП-ДБ са подходили доста аматьорски в политиката и за ротацията, като са си мислили, че са много по-умни и хитри от опонентите си. "Сега Борисов ще дели със себе си и най-много с Пеевски. Много трудно и почти никога избирателите няма да се върнат към ПП-ДБ", добави доц. Киселова. И очаква, че завладяването на институциите отново ще започне, а реваншът ще се направи от ГЕРБ и Борисов.

 

Според доц. Киселова скоро няма да има нови избори, защото моделът ГЕРБ-ДПС си стъпва на здрава основа.

 

Политологът Петър Чолаков отбеляза, че ГЕРБ и ДПС могат да направят правителство с малко подкрепа. Това правителство обаче трябва да има легитимност, защото Борисов се превръща в заложник на Пеевски. Всичко това ще работи за ПП-ДБ, БСП и "Възраждане". Третата партия в една коалиция с ГЕРБ и ДПС ще бъде в ролята на измамената камила - ще влязат в ролята на ПП-ДБ. Ако се подлъжат от ИТН, избирателите не са глупави и ще го видят, коментира Чолаков.

 

Той добави, че в преговорният екип на ГЕРБ "решава Бойко Борисов". Неговата стратегия е да разцепи някоя парламентарна група - под неговата мишена е тази на ПП-ДБ. Проблемът на ПП-ДБ е, че електорално са се свили, а Бойко Борисов е доказал се майстор в разцепването на парламентарни групи, отбеляза Чолаков.

 

Допълнително, той смята, че ГЕРБ-СДС и ДПС могат да продължат да си управляват и през статута на служебното правителство. "Наблюдава се пълна реставрация на модела ГЕРБ-ДПС с помощта на ПП-ДБ", разкритикува Чолаков. Той не очаква засега президентът Румен Радев да излезе на политическата сцена със свой политически проект.

 

В момента е много по-голяма вероятността да се състави правителство спрямо старта на предишния парламент. Това коментира пред БНТ доц. Стойчо Стойчев, като не вярва БСП да подкрепи кабинет на ГЕРБ.

С искането си външният министър и министърът на отбраната да са на ГЕРБ Бойко Борисов иска да каже ясно, че той ще поеме отговорността. Едва ли Пеевски и Борисов ще отидат лично на консултациите при президента, според прогнозата на Стойчев. Ще има успокоение на страстите, убеден е той и изтъкна, че преговорите ще са по-скоро формални.

 

Управителят на социологическа агенция "Маркет Линкс" Добромир Живков смята, че за кабинет трябва да се преговаря на най-високо ниво. Липсва прозрачност, коментира той относно преговорния екип на Бойко Борисов. По мнението му ще се върви към кабинет на националното спасение. Не е изключено да има плаващи мнозинства. Ние сме в тежка политическа криза, убеден е Живков, като според него в момента са отслабени всички политически сили. Политическата ни култура слиза на махленско ниво. Президентски проект ще е поредното политическо разочарование, заяви още той.

 

Политологът Страхил Делийски заяви, че няма да е лесно да се състави кабинет, който да се ползва с някакво голямо обществено доверие. Какъвто и да е форматът, това ще е кабинет на ГЕРБ, подчерта той. С втори или трети мандат едва ли ще се случат някакви ефективни неща, по думите му. Политическата криза може да се реши само със силно лидерство. Властта трябва да се подели затова трябва да се поделят и приоритетите, каза още Делийски, като допълни, че България няма нужда от електорален бустер.

 

 


Еврохолд

От категорията

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас-Ministar-Stoyanov-kam-cheshkite-i-ispanski-pozharnikari--Dalbok-poklon--Mozhe-da-razchitnate-i-vie-na-nas_1721743559.jpg

Ситуацията с пожара на границата се владее. Ако огънят тръгне към България, ...

23 юли 2024 | 14:41

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор-Dobrev-otgovori-na-Vasilev--Koyto-iska--da-si-nosi-rozovite-ochila-i-rozovite-rizi--vapros-na-izbor_1721742848.jpg

Само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала ...

23 юли 2024 | 16:39

Министър Запрянов награди зам.-посланика на САЩ

Министър Запрянов награди зам.-посланика на САЩ-Ministar-Zapryanov-nagradi-zam-poslanika-na-SASht_1721748589.png

Андриа Брулет-Родригез беше отличена с почетен плакет на Министерството на ...

23 юли 2024 | 18:29

Депутатите се захващат с актуализацията на бюджета

Депутатите се захващат с актуализацията на бюджета-Politicheskite-komentari-za-promenite-v-Konstitutsiyata_1703071482.jpg

Актуализацията на бюджета е свързана с увеличението с 271 нови проекта на ...

23 юли 2024 | 17:58

НАЙ-ВАЖНОТО

„На 13 юли ние се провалихме”, допълни тя.

Директорът на „Сикрет сървис” Кимбърли Чийтъл подаде оставка заради покушението срещу Тръмп

Директорът на „Сикрет сървис” Кимбърли Чийтъл подаде оставка заради покушението срещу Тръмп-Direktorat-na--Sikret-sarvis--Kimbarli-Chiytal-podade-ostavka-zaradi-pokushenieto-sreshtu-Tramp_1721747116.jpg

В момента се водят няколко разследвания за това как стрелецът е успял да се ...

23 юли 2024 | 18:03

Благодарение на всички вас не допуснахме човешки жертви

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас-Ministar-Stoyanov-kam-cheshkite-i-ispanski-pozharnikari--Dalbok-poklon--Mozhe-da-razchitnate-i-vie-na-nas_1721743559.jpg

Ситуацията с пожара на границата се владее. Ако огънят тръгне към България, ...

23 юли 2024 | 14:41

Министерството е предприело действия в спешен порядък да се създаде организация за бърз опис на щетите

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско-Ministar-Tahov-obeshta-podkrepa-na-postradalite-stopani-v-Svilengradsko_1721736642.jpg

В Свиленград той бе посрещнат от кмета арх. Анастас Карчев и заедно посетиха ...

23 юли 2024 | 15:10

МВнР реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача -Radev-se-yadosa--Nikolay-Nenchev-nyama-kachestva-i-podgotovka-za-poslanik--otkazah-da-go-naznacha-_1721711845.jpg

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и ...

23 юли 2024 | 08:16

Нямам основание да сменя министър Калин Стоянов, прекрасно си върши работата, заяви премиерът (Видео)

Главчев отговори на Радев: Ненчев отива в мисията ни в Украйна, спазена е процедурата!
(Видео)

Служебният премиер Димитър Главчев отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук -Sluzhebniyat-premier-Dimitar-Glavchev-otgovarya-na-vaprosi-na-grazhdani-vav-Feysbuk-_1721718566.png

Няма нарушение на Конституцията и правилата при назначаване на Николай Ненчев ...

23 юли 2024 | 08:09

Депутатът от ГЕРБ-СДС възмутен от хвалбите на "Промяната"

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор-Dobrev-otgovori-na-Vasilev--Koyto-iska--da-si-nosi-rozovite-ochila-i-rozovite-rizi--vapros-na-izbor_1721742848.jpg

Само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала ...

23 юли 2024 | 16:39

Христо Иванов, Атанас Славов, Йонко Грозев, Андрей Янкулов са в яростна атака срещу висшите магистрати

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Според него кандидатурата ѝ ще улесни Доналд Тръмп

Мартин Табаков: Камала Харис не е електорално апетитна за избирателите в САЩ
(Видео)

Мартин Табаков Снимка: Нова тв-Martin-Tabakov-Snimka--Nova-tv_1721671999.jpg

Когато беше избрана за вицепрезидент на Байдън, нейната роля беше ясна – да ...

22 юли 2024 | 21:12

Ако Главчев хвърли кърпата, че е тежко да си пожарогасител, оставаме без Премиер

Георги Марков: КС да ни каже какво прави. Ако не знае, да пита Христо Иванов…

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Много мил комплимент от посланика на Щатите: “България процъфтява.” За жалост, ...

23 юли 2024 | 11:14