Доц. Стойчо Стойчев

Разумно би било да се изчака поне до края на март, аргументира се политологът

Доц. Стойчо Стойчев: Отварянето на училищата ще бъде грешка

6527 | 21 дек. 2020 | 13:42

Според него събирането на децата отново накуп в яслите, градините и училищата ще създаде изключителен риск за по-интензивно разпространение на болестта


С уговорката, че нямам претенции да разбирам от вирусология и епидемиология, но поназнайвайки малко статистика и социология, искам да предупредя, че предвид тези данни на НСИ, отварянето на детските заведения и училищата, в каквато и да е форма през януари, ще бъде грешка. Това написа във Фейсбук политологът доц. Стойчо Стойчев.

Той пояснява, че ако инкубационният период на коронавируса е от 1 до 2 седмици след инфектирането, а развитието на болестта до летален изход отнема средно около 2 седмици, то експоненциалното нарастване на смъртността, поразително започва 3-4 седмици след началото на учебната година.

Стойчев уточнява, че животът на българина се върти около децата му и това също трябва да се вземе предвид, тъй като именно децата най-често биват преносители без симптоми, няма как да се очаква да носят маски или да спазват социалната дистанция помежду си и със своите родители и близки. Именно затова според него събирането им отново накуп в яслите, градините и училищата ще създаде изключителен риск за по-интензивно разпространение на болестта.

Според него този риск се усилва многократно и от сезонното увеличение на смъртността в страната през януари по принцип, вероятно в резултат от максимално благоприятните условия за епидемиологично развитие на респираторните заболявания, в чиято група попада и този вирус, през декември и януари.

"Разумно би било да се изчака поне до края на март (данните на НСИ показват нормализиране на нивата до средните от април насетне), когато и покритието на ваксините ще бъде относително адекватно", аргументира се Стойчев.


 

По думите му ако правителството има желание да либерализира ограниченията, то много по-безопасно ще бъде в друга посока - ресторанти, кафенета, спортни центрове и съоръжения.

"Ясно е че задържането на децата вкъщи още 2-3 месеца ще затрудни значително родителите и на практика ще провали учебната година за учениците до 4-5 клас, но това е цена, която по-добре да платим. Иначе ще стане съвсем като във военно време. Поне по отношение на статистиката за смъртността", завършва социологът.

 


От категорията

По предложение на правителството Радев уволни главния секретар на МВР

Правителството маха и главния секретар на МВР, чака се указ на президента-1621007248.jpg

Министерският съвет прие Решение, с което предлага на президента да издаде Указ ...

14 май 2021 | 18:43

Плевнелиев: След изборите на 11 юли ще бъде направено всичко възможно за съставяне на правителство

-1619034305.jpg

Хората не искаха да ходят на избори, но ще има такива. Ако обаче след изборите ...

14 май 2021 | 18:53

От днес можем да влизаме денонощно в Гърция през ГКПП Капитан Петко Войвода и Кулата

-1605812911.jpg

По информация на българското посолство в Атина и генералното консулство в Солун ...

14 май 2021 | 19:44

Министър Асен Василев предупреди: Започват сериозни проверки от НАП

Министър Асен Василев: Започват сериодни проверки от НАП-1620985440.jpg

Фокус ще има и върху фирми, които употребяват държавен ресурс, било от ...

14 май 2021 | 12:43