Доц. д-р Светлана Велизарова

Няма промяна в натиска към болниците след ограничителните мерки

Доц. Светлана Велизарова: Поредният пик на короновируса ще е след Йордановден, мерките закъсняха

4779 | 9 дек. 2020 | 08:36

„Българинът обича празниците, Това ни е генетично заложено. Мислите ли сега, че когато на 21 декември се пусне всичко моловете няма да се пръснат по шевовете?“, подчерта ръководителят на детската клиника на „Св. София“


Това заболяване протича сравнително дълго. Изразена клинична картина може да има чак на 6-7-ия ден. Всяко адекватно лечение в началото би предотвратило усложния. Това каза в интервю пред Би Ти Ви доц. д-р Светлана Велизарова, ръководител на Детската клиника към белодробната болница "Св. София".  

"Най-характерният симптом е загуба на обоняние и вкус. Температурата винаги я има - 87% от пациентите", посочи тя.

 

Ако се започне адекватна терапия, може да не се стигне до усложнения. Част от тях са свързани с ниската сатурация на кислорода. Нарушава се възможността за газообмен на белите дробове, посочи специалистът.

Сърцебиене и умора са първите сигнали, на които хората трябва да обърнат внимание.

 

"Важното е болният от COVID да знае всички фази от заболяването и да не се страхува", каза д-р Велизарова, подчертавайки, че страхът и тревожността намалят имунитета.

 

Лекарят бе категорична, че подходът за справяне с кризата е бил грешен. Тя не одобрява стресирането на хората с брифингите на Националния оперативен щаб. Отбеляза, че е трябвало да се даде думата предимно на лекарите.

Д-р Велизарова е убедена, че въпреки опасността, не трябва "да се набива в главите на хората, че COVID е равно на смърт". Тя подчерта, че и сега лекарите са много изморени, но са герои, които спазват работата си.


Д-р Велизарова обясни, че 92% от хората са на домашно лечение. Затова е трябвало да се започне от там в решаването на проблема.
„На първо място трябваше да е доболничната помощ, но подкрепена с триажните центрове, които да разделят хората, да ги насочват и да ги успокояват. При всяко инфекциозно заболяване трябва да има триаж, а тези триажи се появиха чак есента", обясни специалистът.

 

Д-р Велизарова бе категорична - не вижда промяна в натиска към болниците след въведените ограничителни мерки. Смята, че те са закъснели.
"Не трябваше да затваряме сега трябваше края на октомври, началото на ноември. Тогава беше най високата смъртност", подчерта тя.

 

Медикът изтъкна, че генетично заложено е при българите да празнуват и да се събират. Традиционно пазаруват и в последния момент подаръците за празниците. Затова е голяма опасността след 21 декември да има наплив на хора по магазините.

 

„Българинът, каквото и да му кажеш, обича празниците, Това ни е генетично злаожено. Мислите ли сега, че на 21 декември като се пусне всичко, че моловете няма да се пръснат по шевовете? Помнете ми думата - поредният пик на заболеваемостта ще е след Йордановден и 21 януари", предупреди д-р Велизарова.


От категорията

По предложение на правителството Радев уволни главния секретар на МВР

Правителството маха и главния секретар на МВР, чака се указ на президента-1621007248.jpg

Министерският съвет прие Решение, с което предлага на президента да издаде Указ ...

14 май 2021 | 18:43

Плевнелиев: След изборите на 11 юли ще бъде направено всичко възможно за съставяне на правителство

-1619034305.jpg

Хората не искаха да ходят на избори, но ще има такива. Ако обаче след изборите ...

14 май 2021 | 18:53

От днес можем да влизаме денонощно в Гърция през ГКПП Капитан Петко Войвода и Кулата

-1605812911.jpg

По информация на българското посолство в Атина и генералното консулство в Солун ...

14 май 2021 | 19:44

Министър Асен Василев предупреди: Започват сериозни проверки от НАП

Министър Асен Василев: Започват сериодни проверки от НАП-1620985440.jpg

Фокус ще има и върху фирми, които употребяват държавен ресурс, било от ...

14 май 2021 | 12:43