Доц. Татяна Буруджиева: ПП-ДБ ще отстъпят или няма да имат министри. Вече не е сглобка, а е уйдурма!

Денков не успя да се покаже като премиер. Той сякаш не е способен на решения, които не създават проблем

Доц. Татяна Буруджиева: ПП-ДБ ще отстъпят или няма да имат министри. Вече не е сглобка, а е уйдурма!

44927 | 7 февр. 2024 | 18:58

„Продължаваме промяната“ смятат, че могат да диктуват условията от позицията на малцинство. При това позицията й – и на национално, и на местно ниво - е позиция на партия без партньори. Не може само ултиматуми да се поставят!


- Очертаваше се скучна ротация, но ето че напрежението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отново рязко скочи. Бойко Борисов заговори днес (7 февруари) за провал на ротацията. Под въпрос ли е така наречената сглобка, доц. Буруджиева?

- Тя винаги е била под въпрос. Ако имаше как да се направи друго правителство, сглобката нямаше да се състои.
Местните избори обикновено са стабилизиращи. Те казват: това са местата на партиите, както беше на последните местни избори. Видя се низходящият тренд на ПП-ДБ и в същото време те не показаха нов политически играч, защото местните избори нямаше как да го направят. Имаше много малки играчи на различни места.
Регионалният вот не можеше да даде отговор на въпроса доколко ще продължи сглобката, но можеше да даде яснота как по-нататък ще се развиват отношенията.

 

Виждаме, че публично ГЕРБ предават посланието: искаме да сме коректни, но не ни дават възможност. ПП от своя страна: не искаме да управляваме с тях, но няма как. И в цялата тази уйдурма, тя вече не е и сглобка, се наместиха ДПС и Пеевски, които се превърнаха в център на интерес и на граждани, и на журналисти, и на нас, анализаторите. Причината за интереса е, че при тях най-лесно логически можехме да си представим кой ще надделее в разправията между ГЕРБ и ПП по отношение на наистина неправомерното разпределение на власт в едно на практика и на теория коалиционно управление, макар и наречено от тях по друг начин.

 

Разпределението на властта няма нищо общо с гласа на гражданите и това я прави крайно нестабилна. Разпределението на власт вътре в правителството няма легитимност. Затова всеки опит то да се потвърди среща отпор. Среща и въпроса дали да ги търпим повече или не, което беше смисълът на изказването на Борисов.

- Борисов потвърди, че ябълката на раздора е Външно министерство. Червената линия на ПП-ДБ е Мария Габриел да не заема и двата поста – премиер и външен министър. Амбиция да бъде първи дипломат имал акад. Николай Денков. Защо е толкова важно кой ще е външен министър?

- Важно е, защото става въпрос за сериозна работа. В стабилните и устойчиви кабинети няма никаква логика да се съчетават два поста. Първа хипотеза: самият факт, че се съчетават два поста вече говори, че това правителство е от ден до пладне и всеки момент може да се взриви. Тоест, продължаваме линията на палене и гасене на фитила за разпадане на кабинета.
Второ обаче, има споразумение и няма никаква логика Денков да иска да е външен министър. Да не говорим за това, което показа като възможности през последните месеци.

 

Денков не успя да се покаже като премиер, да влезе дрехите на премиер и сега не е логично да иска Външно министерство. Още повече, че България е в много интензивен диалог и ще става все по-интензивен след европейските избори поради много тежкия разговор в Европа за функционирането на ЕС. В тази ситуация външният министър ще има изключително значение.

Оставяме настрана начина, по който е приета Мария Габриел, позицията и репутацията, които тя има навън. Като външен министър тя несъмнено е най-добрата кандидатура. Единственият проблем за мен е съчетаване на двата поста, ако говорим за устойчив кабинет.  
При интензивните процеси, които се развиват, ще се налага да не се ходи или в качеството на министър-председател, или в качеството на външен министър на срещи, защото няма как понякога да не съвпаднат. Това не са два поста, които се съчетават лесно.
От трета страна, Мария Габриел най-добре познава ситуацията, наясно е с приоритетите. Трудно можем да си представим кой друг ще заеме този пост. И съвсем не можем да си представим – поне аз не мога, че това ще бъде господин Денков.

 

Позволете да добавя още нещо. Ротацията е записана, каза Борисов. Ротация означава да се сменят хората на един пост. Ако казват ротация, постът външен министър трябва да е на ПП-ДБ. Ако казваме, че става въпрос за смяна на кабинета, тогава вече нещата са други и можем да приемем аргументите на Борисов. Затова, хайде, нека и те да се изяснят какво правят.

- Очертахте предимствата на Мария Габриел за поста външен министър. Безспорно е, че тя има контактите с ключови фигури навън. Как си обяснявате тази внезапно появила се червена линия? Черно на бяло пише, че Николай Денков след така наречената ротация става образователен министър и вицепремиер.

- Да ви кажа той не се представя толкова добре и на терена на образованието.  
Последното предложение на Министерски съвет отново взривява висшето образование. Аз нямам нищо против всяко българско дете да учи, каквото иска, и да учи, щом иска, но и университетите трябва да могат да функционират. Никой не казва кой ще плаща таксите, ако студентите, приети по държавна поръчка, са освободени от тях.
Когато Николай Денков беше министър на образованието също имаше решения, които пораждаха проблеми. Сякаш не е способен на решения, които не създават проблем. Той никога не влиза в дълбочина. За мен ученият е човек, който влиза в дълбочина.

- В момента ситуацията изглежда патова. Кой ще отстъпи? Може би господин Денков, който упорства дълго, но накрая се отказа от посещението в САЩ...

- Мисля, че дори ПП-ДБ не бяха наясно за какво ще е това посещение. Беше сравнително лесно да отстъпи в този казус.
Ако обаче има амбициите, а виждаме, че той има все по-големи лични амбиции да бъде политическото лице на България, ще му бъде трудно да отстъпи за поста външен министър.

 

Но не мога да си представя, че Борисов и представители на ГЕРБ правят изявления, без да са сигурни, че няма да отстъпят. За тях това е електорален въпрос. Пред ГЕРБ стои голямата задача да доказват постоянно, че са първата политическа сила в България, да натискат и партньорите за много по-сериозно отношение към тях, да престанат да подкрепят извиването на ръце, което партньорите им правят, да им дават власт, която не са постигнали на избори. За ГЕРБ това е ключово важно. Избори има след броени месеци.
Затова мисля, че политици с опит не правят изявления просто така. Или ПП-ДБ ще отстъпят, или няма да имат министри. Защото има възможност да се направи друго правителство в този парламент.

- Какво например? С кого?

- Всички останали политически сили биха могли да изберат едно правителство, докато се закрепят нещата.
Провеждането на избори „две в едно“ става трудно заради тайминга. Всичко зависи все пак и от президента, защото ако не се реализира правителство с първия мандат, то няма да се реализира и с другите два мандата, но ще изкараме процедурата докрай.
Февруари ще е ключово важен, за да знаем ще имаме ли европейски с национални избори и ще има ли предсрочни избори през есента.
Избори през есента е по-логичното развитие, ако не отстъпи ПП. Според мен вече стигнахме до ситуацията и до момента, в който не другите трябва да отстъпват на „Продължаваме промяната“, а ПП трябва да започне да отстъпва.

- Ако спорът за поста външен министър бъде решен, колко мащабна рокада в правителството очаквате? Еврозоната се отдалечава заради инфлацията и на прицел е Асен Василев. Тодор Тагарев - също.

- Смяната няма да е много мащабна, защото с представителството, което имат в парламента ПП и ДБ, ГЕРБ няма да си сложат главата в торбата, да искат мащабна промяна и да поемат категорично цялата отговорност при положение, че зависят силно и от ДПС. Ще трябва и да обясняват, че са в коалиция с ДПС срещу ПП.
ГЕРБ по-скоро ще се ограничат. Виждаме, че реагираха единствено за външно министерство за Мария Габриел. Мисля, че те няма да дадат сериозни и известни имена от партията си за министри, което също ще бъде показателно за това, че ограничено ще признаят, че това е тяхно правителство.

Прогнозата ми е, че ако смяната се осъществи, ГЕРБ ще са силно критични към правителството. Следващият Рубикон е лятото, когато с оглед на резултатите от европейските избори и на всичко предстоящо като например финансовата година, ГЕРБ ще трябва да реши дали да продължава да поема отговорност или да се върви към предсрочни избори. Особено ако се реализират някои политически проекти, ако има възможност нещо да се размърда и да има други партньори в един следващ парламент.

- Борисов заговори и за нови избори в София. Утре, изглежда, отново няма да има председател на СОС. Защо е това зацикляне? Може ли да има нови избори за кмет, за общински съвет?

- По-интересен ми е казусът с избори за общински съветници, защото решението трябва да дойде от Общинската избирателна комисия, ако бъде сезирана, че СОС не е работил три месеца. Кметските избори, при броенето, което прави съдът, са една по-далечна перспектива.
Според мен думите на Борисов визират именно евентуални нови избори за общински съветници.
Погледнато отстрани вероятно и за повечето граждани това ще бъде по-разбираемото решение именно заради зациклянето. Какъв е проблемът със съветниците в столицата? Същият, който наблюдаваме в национален мащаб. „Продължаваме промяната“ смятат, че могат да диктуват условията от позицията на малцинство. При това позицията й – и на национално, и на местно ниво - е позиция на партия без партньори.
Виждате как се обърнаха нещата. Докато през 2021-2022 година всички подчертавахме, че ГЕРБ е без партньори, сега ПП е без партньори. Затова е зациклянето. Те се държат така, все едно имат цялата власт, а трябва да се държат като сила, която трябва да създаде партньорство.

 

Не може само ултиматуми да се поставят. Политиката не са взаимоотношения между малко дете и родител, а между политици, които са наясно с целите на своята работа.

- Как според Вас ще реагират гражданите, ако трябва отново да ходят до урните – за парламент, за кмет, със сигурност – и за евродепутати?

- Гражданите се оттеглят, както се вижда от социологическите данни.
Първо, защото не харесват случващото се. Второ, за пореден път се чувстват много тежко излъгани. При такава ситуация до урните ще отидат твърди ядра. Това не е в полза на ПП. ДБ също имат твърдо ядро, но и при тях вероятно ще има разколебаване.

- А виждате ли битка вътре в коалицията ПП-ДБ?

- О, да! Ще видим доколко ще се разрази. Но не за първи път казвам – при всеки скандал с министър от правителството, с назначенията, включително драмите с болници, стоят интереси, които са по-скоро свързани с малкия партньор, който по никакъв начин нямаше да види власт и който сега копае отдолу, под основата на подарената й власт.
Говорейки как всичко е много стабилно и как сме много щастливи, тази коалиция непрекъснато излъчва сигнали, че са на ръба на падането. Дори с това бързане да се наредят на постове, да се изберат хората в регулаторите.

 

Правилна беше забележката на Борисов защо не си ги назначиха, когато имаха правителство и мнозинство. Те дори това не могат да направят. И сега – юруш, натиск, разправии.

 

Всички сигнали казват на хората: вижте, ние много бързаме, защото сме тук за малко. За колко точно припомня онзи запис и ситуацията става много неприятна.

- При цялата тази нестабилност, бързане, разправии, на хоризонта се очертава и нова (про)президентска партия. Логично възниква въпросът коя ниша може да завладее, кога ще се появи, в кои избори ще участва?

- Искам да припомня, че ГЕРБ е единствената партия, която е излязла сериозно и силно на политическата сцена с участие в европейски избори (б.а. - през 2007 година).


- Сега идват точно евроизбори. Може ли да се получи нещо подобно? - Сигурно може, но изборите по време на политическата криза през 2021 и 2022 година показаха, че пак имаше очакване за нещо ново, но то се разби в няколко партии - ИТН, „Възраждане“, „Изправи се. Мутри вън“, „Продължаваме промяната“.

Сега може отново да има няколко субекта, които да отговорят на очакването за нещо ново. Разчистен е огромен терен и той не може да стои празен. Ще се появят политически субекти.
Най-много говорим за президента, защото изглежда най-сигурно, че той ще има по-сериозно представителство. Но това е само при положение, че партията я оглави президентът. Ако не го направи, нещата стават много различни. Трябва много работа, за да се върне доверието на хората.

 

Преди повече от десет години в България ни гостуваше колега от Швеция и ние много се оплаквахме, че хората не се интересуват от избори, не гласуват. И той каза: „Това е същата ситуация, когато жена ти заподозре, че имаш любовница. Тогава трябва да започнеш цялата любов отначало. Отначало! Дали имаш или нямаш любовница, няма значение, доверието трябва да се изгради отново.“

Иска се труд и постоянство, което не мога да видя. Виждам хора, натрупали вкус към политиката от различни служебни правителства, хора с амбиции. Трудността за тази партия ще бъде да изиграе ролята с появата си. Още повече – на европейски избори. Прибързаното действие може да се провижда като шанс, защото хората няма да имат много време да се огледат, но то разчита на появата на партия с лидер, който изгрява. А в момента рейтингът на президента е горе-долу на нивата на късния Борисов. Той не изгрява в момента. Това е проблемът, но има и шанс.


Еврохолд

От категорията

Габриел Вълков: Нинова бе избрана пряко, но никой не й дава право да тропа по масата, прави циркове

Габриел Вълков, председател на Младежкото обединение в БСП-Gabriel-Valkov--lider-na-Mladezhkoto-obedinenie-v-BSP_1718103174.jpg

Стефан Данаилов е казал - при един провал председателят благодари и се ...

14 юни 2024 | 15:11

Politico: Споразумението между САЩ и Украйна няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп се завърне

Politico: Споразумението между САЩ и Украйна няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп се завърне-Politico--Sporazumenieto-mezhdu-SASht-i-Ukrayna-nyama-da-prodalzhi-i-deset-mesetsa--ako-Tramp-se-zavarne_1718358110.jpg

Пактът не задължава Съединените щати да изпратят войски в Украйна и да я ...

14 юни 2024 | 12:38

Христо Панчугов: Ниската избирателна активност постави ДПС в ситуация на незаобиколим фактор

Христо Панчугов: Ниската избирателна активност постави ДПС в ситуация на незаобиколим фактор-1599315950.jpg

Необходимо е да видим кабинет с ясна политическа отговорност. Същевременно ...

13 юни 2024 | 09:09

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен-1559660172.png

ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си, ...

13 юни 2024 | 18:05

Най-важното

Не всички депутати, избрани от два района, са обявили от кой от тях влизат в Народното събрание

Кои са новите 240 народни представители (пълен списък)

Ясен е списъкът на новите депутати-Plenarna-zala_1718288345.jpg

Централната избирателна комисия обяви окончателно мандатите за депутатските ...

14 юни 2024 | 16:13

Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане, заяви президентът във Външното министерство в Москва.

Путин: Спирам войната, ако Украйна се откаже от НАТО и от завзетото от Русия

Путин: Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане-Putin--Zapadnoto-litsemerie-oznachava--che-sme-blizo-do-tochkata--ot-koyato-nyama-vrashtane_1718362123.jpg

Ако Украйна и Западът отхвърлят най-новото ни предложение за мир, ситуацията на ...

14 юни 2024 | 13:47

Войната в Украйна показа, че най-важният фактор е човешкият

Президентът в Стара Загора: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите-Prezidentat--Tryabva-da-osigurim-voenna-podgotovka-za-mladite_1718358829.png

Съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим ...

14 юни 2024 | 12:53

Те разполагат с много пари и трябва да се провери откъде идват, смята той

Проф. Николай Радулов: Срам ме е, че гарантирах за Николай Марков, "Величие" е пълна с измамници
(Видео)

Проф. Николай Радулов-Prof--Nikolay-Radulov_1718368411.jpg

Експертът по национална сигурност заяви, че има информация за полицейски ...

14 юни 2024 | 15:33

БСП има нужда от диалогичен лидер, който да обедини лявото, категоричен е председателят на Младежкото обединение

Габриел Вълков: Нинова бе избрана пряко, но никой не й дава право да тропа по масата, прави циркове

Габриел Вълков, председател на Младежкото обединение в БСП-Gabriel-Valkov--lider-na-Mladezhkoto-obedinenie-v-BSP_1718103174.jpg

Стефан Данаилов е казал - при един провал председателят благодари и се ...

14 юни 2024 | 15:11

След като на мнозинството от народа му е все едно, защо тогава да не бъде товарен с всякакви абсурдни данъци?

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер-Kostadinov---Vazrazhdane--shte-se-protivopostavi-na-vavedenata-ot-KEVR-taksa-elektromer_1718354876.jpg

Не бих се учудил следващото да е такса водомер, после такса бизнес (може да ...

14 юни 2024 | 11:47

По думите му трябва да има много ясен разговор за лявото

Александър Симов: 150 000 гласа е политически фалит, БСП да се яви на поканата на ГЕРБ

Александър Симов: 150 000 гласа е политически фалит, БСП да се яви на поканата на ГЕРБ-Aleksandar-Simov--PP-i-DB-napraviha-Boyko-Borisov-da-izglezhda-razumen-politik_1683476123.png

Този вот е катастрофален. Даже катастрофален не е точно. Това е историческото ...

14 юни 2024 | 15:22

За България е важно управлението да има идеологически облик, а то няма от много време

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен-1559660172.png

ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си, ...

13 юни 2024 | 18:05

От някогашната синя карта на България, дясното е останало в три общини, две от които са Хитрино и Грамада

Валерия Велева: Десницата - изхабена и провалена, по пътя на Костов

Валерия Велева-1638786584.jpg

Този драматичен цикъл на дясното у нас завършва през 2024-а с една брутална ...

13 юни 2024 | 19:42