Доц. Татяна Буруджиева: ПП-ДБ ще отстъпят или няма да имат министри. Вече не е сглобка, а е уйдурма!

Денков не успя да се покаже като премиер. Той сякаш не е способен на решения, които не създават проблем

Доц. Татяна Буруджиева: ПП-ДБ ще отстъпят или няма да имат министри. Вече не е сглобка, а е уйдурма!

34458 | 7 февр. 2024 | 18:58

„Продължаваме промяната“ смятат, че могат да диктуват условията от позицията на малцинство. При това позицията й – и на национално, и на местно ниво - е позиция на партия без партньори. Не може само ултиматуми да се поставят!


- Очертаваше се скучна ротация, но ето че напрежението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отново рязко скочи. Бойко Борисов заговори днес (7 февруари) за провал на ротацията. Под въпрос ли е така наречената сглобка, доц. Буруджиева?

- Тя винаги е била под въпрос. Ако имаше как да се направи друго правителство, сглобката нямаше да се състои.
Местните избори обикновено са стабилизиращи. Те казват: това са местата на партиите, както беше на последните местни избори. Видя се низходящият тренд на ПП-ДБ и в същото време те не показаха нов политически играч, защото местните избори нямаше как да го направят. Имаше много малки играчи на различни места.
Регионалният вот не можеше да даде отговор на въпроса доколко ще продължи сглобката, но можеше да даде яснота как по-нататък ще се развиват отношенията.

 

Виждаме, че публично ГЕРБ предават посланието: искаме да сме коректни, но не ни дават възможност. ПП от своя страна: не искаме да управляваме с тях, но няма как. И в цялата тази уйдурма, тя вече не е и сглобка, се наместиха ДПС и Пеевски, които се превърнаха в център на интерес и на граждани, и на журналисти, и на нас, анализаторите. Причината за интереса е, че при тях най-лесно логически можехме да си представим кой ще надделее в разправията между ГЕРБ и ПП по отношение на наистина неправомерното разпределение на власт в едно на практика и на теория коалиционно управление, макар и наречено от тях по друг начин.

 

Разпределението на властта няма нищо общо с гласа на гражданите и това я прави крайно нестабилна. Разпределението на власт вътре в правителството няма легитимност. Затова всеки опит то да се потвърди среща отпор. Среща и въпроса дали да ги търпим повече или не, което беше смисълът на изказването на Борисов.

- Борисов потвърди, че ябълката на раздора е Външно министерство. Червената линия на ПП-ДБ е Мария Габриел да не заема и двата поста – премиер и външен министър. Амбиция да бъде първи дипломат имал акад. Николай Денков. Защо е толкова важно кой ще е външен министър?

- Важно е, защото става въпрос за сериозна работа. В стабилните и устойчиви кабинети няма никаква логика да се съчетават два поста. Първа хипотеза: самият факт, че се съчетават два поста вече говори, че това правителство е от ден до пладне и всеки момент може да се взриви. Тоест, продължаваме линията на палене и гасене на фитила за разпадане на кабинета.
Второ обаче, има споразумение и няма никаква логика Денков да иска да е външен министър. Да не говорим за това, което показа като възможности през последните месеци.

 

Денков не успя да се покаже като премиер, да влезе дрехите на премиер и сега не е логично да иска Външно министерство. Още повече, че България е в много интензивен диалог и ще става все по-интензивен след европейските избори поради много тежкия разговор в Европа за функционирането на ЕС. В тази ситуация външният министър ще има изключително значение.

Оставяме настрана начина, по който е приета Мария Габриел, позицията и репутацията, които тя има навън. Като външен министър тя несъмнено е най-добрата кандидатура. Единственият проблем за мен е съчетаване на двата поста, ако говорим за устойчив кабинет.  
При интензивните процеси, които се развиват, ще се налага да не се ходи или в качеството на министър-председател, или в качеството на външен министър на срещи, защото няма как понякога да не съвпаднат. Това не са два поста, които се съчетават лесно.
От трета страна, Мария Габриел най-добре познава ситуацията, наясно е с приоритетите. Трудно можем да си представим кой друг ще заеме този пост. И съвсем не можем да си представим – поне аз не мога, че това ще бъде господин Денков.

 

Позволете да добавя още нещо. Ротацията е записана, каза Борисов. Ротация означава да се сменят хората на един пост. Ако казват ротация, постът външен министър трябва да е на ПП-ДБ. Ако казваме, че става въпрос за смяна на кабинета, тогава вече нещата са други и можем да приемем аргументите на Борисов. Затова, хайде, нека и те да се изяснят какво правят.

- Очертахте предимствата на Мария Габриел за поста външен министър. Безспорно е, че тя има контактите с ключови фигури навън. Как си обяснявате тази внезапно появила се червена линия? Черно на бяло пише, че Николай Денков след така наречената ротация става образователен министър и вицепремиер.

- Да ви кажа той не се представя толкова добре и на терена на образованието.  
Последното предложение на Министерски съвет отново взривява висшето образование. Аз нямам нищо против всяко българско дете да учи, каквото иска, и да учи, щом иска, но и университетите трябва да могат да функционират. Никой не казва кой ще плаща таксите, ако студентите, приети по държавна поръчка, са освободени от тях.
Когато Николай Денков беше министър на образованието също имаше решения, които пораждаха проблеми. Сякаш не е способен на решения, които не създават проблем. Той никога не влиза в дълбочина. За мен ученият е човек, който влиза в дълбочина.

- В момента ситуацията изглежда патова. Кой ще отстъпи? Може би господин Денков, който упорства дълго, но накрая се отказа от посещението в САЩ...

- Мисля, че дори ПП-ДБ не бяха наясно за какво ще е това посещение. Беше сравнително лесно да отстъпи в този казус.
Ако обаче има амбициите, а виждаме, че той има все по-големи лични амбиции да бъде политическото лице на България, ще му бъде трудно да отстъпи за поста външен министър.

 

Но не мога да си представя, че Борисов и представители на ГЕРБ правят изявления, без да са сигурни, че няма да отстъпят. За тях това е електорален въпрос. Пред ГЕРБ стои голямата задача да доказват постоянно, че са първата политическа сила в България, да натискат и партньорите за много по-сериозно отношение към тях, да престанат да подкрепят извиването на ръце, което партньорите им правят, да им дават власт, която не са постигнали на избори. За ГЕРБ това е ключово важно. Избори има след броени месеци.
Затова мисля, че политици с опит не правят изявления просто така. Или ПП-ДБ ще отстъпят, или няма да имат министри. Защото има възможност да се направи друго правителство в този парламент.

- Какво например? С кого?

- Всички останали политически сили биха могли да изберат едно правителство, докато се закрепят нещата.
Провеждането на избори „две в едно“ става трудно заради тайминга. Всичко зависи все пак и от президента, защото ако не се реализира правителство с първия мандат, то няма да се реализира и с другите два мандата, но ще изкараме процедурата докрай.
Февруари ще е ключово важен, за да знаем ще имаме ли европейски с национални избори и ще има ли предсрочни избори през есента.
Избори през есента е по-логичното развитие, ако не отстъпи ПП. Според мен вече стигнахме до ситуацията и до момента, в който не другите трябва да отстъпват на „Продължаваме промяната“, а ПП трябва да започне да отстъпва.

- Ако спорът за поста външен министър бъде решен, колко мащабна рокада в правителството очаквате? Еврозоната се отдалечава заради инфлацията и на прицел е Асен Василев. Тодор Тагарев - също.

- Смяната няма да е много мащабна, защото с представителството, което имат в парламента ПП и ДБ, ГЕРБ няма да си сложат главата в торбата, да искат мащабна промяна и да поемат категорично цялата отговорност при положение, че зависят силно и от ДПС. Ще трябва и да обясняват, че са в коалиция с ДПС срещу ПП.
ГЕРБ по-скоро ще се ограничат. Виждаме, че реагираха единствено за външно министерство за Мария Габриел. Мисля, че те няма да дадат сериозни и известни имена от партията си за министри, което също ще бъде показателно за това, че ограничено ще признаят, че това е тяхно правителство.

Прогнозата ми е, че ако смяната се осъществи, ГЕРБ ще са силно критични към правителството. Следващият Рубикон е лятото, когато с оглед на резултатите от европейските избори и на всичко предстоящо като например финансовата година, ГЕРБ ще трябва да реши дали да продължава да поема отговорност или да се върви към предсрочни избори. Особено ако се реализират някои политически проекти, ако има възможност нещо да се размърда и да има други партньори в един следващ парламент.

- Борисов заговори и за нови избори в София. Утре, изглежда, отново няма да има председател на СОС. Защо е това зацикляне? Може ли да има нови избори за кмет, за общински съвет?

- По-интересен ми е казусът с избори за общински съветници, защото решението трябва да дойде от Общинската избирателна комисия, ако бъде сезирана, че СОС не е работил три месеца. Кметските избори, при броенето, което прави съдът, са една по-далечна перспектива.
Според мен думите на Борисов визират именно евентуални нови избори за общински съветници.
Погледнато отстрани вероятно и за повечето граждани това ще бъде по-разбираемото решение именно заради зациклянето. Какъв е проблемът със съветниците в столицата? Същият, който наблюдаваме в национален мащаб. „Продължаваме промяната“ смятат, че могат да диктуват условията от позицията на малцинство. При това позицията й – и на национално, и на местно ниво - е позиция на партия без партньори.
Виждате как се обърнаха нещата. Докато през 2021-2022 година всички подчертавахме, че ГЕРБ е без партньори, сега ПП е без партньори. Затова е зациклянето. Те се държат така, все едно имат цялата власт, а трябва да се държат като сила, която трябва да създаде партньорство.

 

Не може само ултиматуми да се поставят. Политиката не са взаимоотношения между малко дете и родител, а между политици, които са наясно с целите на своята работа.

- Как според Вас ще реагират гражданите, ако трябва отново да ходят до урните – за парламент, за кмет, със сигурност – и за евродепутати?

- Гражданите се оттеглят, както се вижда от социологическите данни.
Първо, защото не харесват случващото се. Второ, за пореден път се чувстват много тежко излъгани. При такава ситуация до урните ще отидат твърди ядра. Това не е в полза на ПП. ДБ също имат твърдо ядро, но и при тях вероятно ще има разколебаване.

- А виждате ли битка вътре в коалицията ПП-ДБ?

- О, да! Ще видим доколко ще се разрази. Но не за първи път казвам – при всеки скандал с министър от правителството, с назначенията, включително драмите с болници, стоят интереси, които са по-скоро свързани с малкия партньор, който по никакъв начин нямаше да види власт и който сега копае отдолу, под основата на подарената й власт.
Говорейки как всичко е много стабилно и как сме много щастливи, тази коалиция непрекъснато излъчва сигнали, че са на ръба на падането. Дори с това бързане да се наредят на постове, да се изберат хората в регулаторите.

 

Правилна беше забележката на Борисов защо не си ги назначиха, когато имаха правителство и мнозинство. Те дори това не могат да направят. И сега – юруш, натиск, разправии.

 

Всички сигнали казват на хората: вижте, ние много бързаме, защото сме тук за малко. За колко точно припомня онзи запис и ситуацията става много неприятна.

- При цялата тази нестабилност, бързане, разправии, на хоризонта се очертава и нова (про)президентска партия. Логично възниква въпросът коя ниша може да завладее, кога ще се появи, в кои избори ще участва?

- Искам да припомня, че ГЕРБ е единствената партия, която е излязла сериозно и силно на политическата сцена с участие в европейски избори (б.а. - през 2007 година).


- Сега идват точно евроизбори. Може ли да се получи нещо подобно? - Сигурно може, но изборите по време на политическата криза през 2021 и 2022 година показаха, че пак имаше очакване за нещо ново, но то се разби в няколко партии - ИТН, „Възраждане“, „Изправи се. Мутри вън“, „Продължаваме промяната“.

Сега може отново да има няколко субекта, които да отговорят на очакването за нещо ново. Разчистен е огромен терен и той не може да стои празен. Ще се появят политически субекти.
Най-много говорим за президента, защото изглежда най-сигурно, че той ще има по-сериозно представителство. Но това е само при положение, че партията я оглави президентът. Ако не го направи, нещата стават много различни. Трябва много работа, за да се върне доверието на хората.

 

Преди повече от десет години в България ни гостуваше колега от Швеция и ние много се оплаквахме, че хората не се интересуват от избори, не гласуват. И той каза: „Това е същата ситуация, когато жена ти заподозре, че имаш любовница. Тогава трябва да започнеш цялата любов отначало. Отначало! Дали имаш или нямаш любовница, няма значение, доверието трябва да се изгради отново.“

Иска се труд и постоянство, което не мога да видя. Виждам хора, натрупали вкус към политиката от различни служебни правителства, хора с амбиции. Трудността за тази партия ще бъде да изиграе ролята с появата си. Още повече – на европейски избори. Прибързаното действие може да се провижда като шанс, защото хората няма да имат много време да се огледат, но то разчита на появата на партия с лидер, който изгрява. А в момента рейтингът на президента е горе-долу на нивата на късния Борисов. Той не изгрява в момента. Това е проблемът, но има и шанс.


От категорията

Древната професия на Христо Иванов: От "нито глас за Пеевски" до скута на Пеевски (Видео)
(Видео)

Архивите говорят: Къде отиде националното достойнство на Христо Иванов!?-Arhivite-govoryat--Kade-otide-natsionalnoto-dostoynstvo-na-Hristo-Ivanov-_1708615719.png

На видео послание към избирателите Христо Иванов заявява: "Нито глас за ...

22 февр. 2024 | 17:24

Избори 2 в 1? Предстоят тежки препирни, докато в сглобката стигнат до това решение

Тежки препирни в сглобката, докато стигнем до избори 2 в 1-Kiril-Petkov--Hristo-Ivanov--Boyko-Birisov---sglobkata-skartsa-li--skartsa--a-ha-da-se-razpadne--no-ne-se-razpada_1700754463.jpg

Срокът между два парламента би могъл да бъде и по-кратък - например един месец, ...

21 февр. 2024 | 17:34

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина-Volodimir-Zelenski-Snimka--UNIAN_1702480122.jpg

Градовете на изток сега се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на Русия, ...

22 февр. 2024 | 17:43

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53