Доц. Йордан Величков

Бившият депутат и дипломат в Югославия, САЩ и Канада:

Доц. Йордан Величков: Преди 18 години Доган ми каза: „За мен България е всичко“

87592 | 30 дек. 2015 | 10:15

Не вярвам Турция да ни заплашва с бежанци. Тя получи достатъчно пари и достатъчно си усложни живота с Русия и с някои съседи. Да отвори още един фронт с България ще е много лошо.


Доц. д-р Йордан Величков е завършил право, специализирал е дипломация в Москва и Лондон. Бил е на дипломатическа работа в Югославия, САЩ и Канада. Депутат в 40-ото НС. Председател на политическа партия Съюз на патриотичните сили „Защита“. От 1995 г. е преподавател по международни отношения в ЮЗУ „Неофит Рилски“ - Благоевград и в СУ „Св. Климент Охридски“. Написал е няколко монографии и стотици статии. Една от най-известните му книги е „Погребаните идеали“ (2011 г.), в която разкрива петте фатални грешки на Фердинанд Сакскобургготски.


- Български политик в най-новата ни история да бъде обвинен в национално предателство – как ви се струва такава възможност, доц. Величков? Поне такива коментари се налагат от седмица насам. Вие сте бивш дипломат, депутат, председател сте на партия „Защита“, как ще коментирате тази ситуация?
- Все още няма достатъчно информация до каква степен Местан е нарушил някои канони, касаещи националната сигурност на България, но очевидно е, че Ахмед Доган разполага с такава. Изключително смелия и безцеремонен акт на свалянето на Лютви Местан от председателския пост в ДПС, показва, че той е доста залитнал в тази сфера.

Доган има основание да реагира по този крайно радикален начин. Цялото поведение на Местан към лидерите на съседна Турция – и към Ердоган, и към Давутоглу беше сервилно. Абсолютно недопустимо нещо е на мероприятия, свързани с Възродителния процес, да позволява на външна сила да се намесва в тях.

- Какво имате предвид?
- Как ще кани той външен министър на Турция? А и твърде много бяха тези чествания, възпоминания, дандании – стига толкоз. Ние преживяхме 500-годишно робство, преживяхме геноцид в Македония, в Тракия и къде ли не... Всичко това не е в интерес на единението на нашия народ.

Това са антинационални актове, а чуждата намеса е с перспектива – т.е. с нескритата надежда и цел да се реализират някои от все по-видимите декларирания на Анкара и на крайно националистическото й фундаменталистко ръководство. Никой през целия период - от Кемал Ататюрк до тях, не си е позволявал така грубо да режисира и да показва крайната си протурска същност и амбицията към съседни държави.

- Какво точно значи възстановяване на културните граници на Османската империя, за което говори турският премиер Давутоглу в нашумялата си книга? Всъщност може да зададем въпроса така – какво е това османско наследство, какво оставиха те на Балканите?
- Точно това, много правилен е въпросът ви. Според сериозни изследователи резултатите на османското наследство са разрушените 6000 крепости, разрушените или полуразрушени над 18-20 000 църкви, а върху тях са построени техни храмове, джамии и т.н. В България са построени два моста, а пътищата са останали още от римско време, те не са построили нещо нормално.

Пита се какво оставиха те, освен насилие, изслямизиране на някои райони. Според някои изследователи това е най-деструктивната империя, която се е появила в част от Европа. И това е тяхна оценка, а не наша.

- Добре, да се върнем към случилото се преди Коледа. Как тълкувате вие речта на Доган пред своите в Бояна?
- Доган показа, че може би е единственият изграден политик, който вижда нещата доста в перспектива. Второ, това е човек визионер, човек, който прави един великолепен дълбочинен анализ. Блестяща характеристика на Европейския съюз, на неговата безпътица, импотентност, на липса на каквото и да било виждане, че ЕС е едно военно-политическо джудже, с което почти никой вече не се съобразява. В тази сложна и непредсказуема обстановка, Европа я няма. Тя няма виждане какво ще прави днес, утре, по-натам. Тя никога не е била така обезглавена, никога не е страдала, не е имала такъв дефицит на лидери. Да оставим Шарл де Гол и Хелмут Кол, тя дори няма политици като Шрьодер, Берлускони. Днес повечето лидери са недоразумения.

- Е, веднага някои ще ви опровергаят: а Меркел, която за пореден път е обявена от авторитетни издания за личност на годината?
- Има само един троянски кон - Великобритания, начело с нейния безличен Камерън, а Меркел, за която ме питате, тя и да иска да направи нещо – не може. Защото Германия е доста зависима и това е свързано с клаузата още от 1949-а, когато създават ФРГ. Според нея ако ФРГ се опита да промени своята външна политика, не в посока, в която я тикат нейните съюзници, те имат право да й отнемат държавността и да възстановят окупационния режим. Затова не бива да съдим Германия – тя е сама. Остана Франция, но с това безличие Оланд.

- В последните дни всички задават въпроса защо един действащ политик, какъвто е Местан, се скри в посолство на друга държава и тълкуват това с много тежки аргументи. Защо?
- Това недвусмислено говори , че той си знае провиненията, образно казано на дипломатичен език. Иначе казано, ако Местан е чист, той няма какво да прави в чуждо посолство, защото не би трябвало да се страхува от своето поведение.

Когато бях депутат в парламента, имах следния случай по време на първия кабинет на Борисов. Тогава се бяхме изпокарали с Волен Сидеров (спомняте си, че в началото бях в групата на „Атака“) и искаха да ми сложат охрана. Възпротивих се и казах: „Не, аз съм прав. Който иска - да посяга. Не искам охрана.“ И в бъдеще моята позиция, както и на още двама-трима колеги, се видя, че е най-точната.

Очевидно са посъветвали Местан, че той тотално ще се дискредитира, ако остане в Турция. Той доста нескопосано се опита да даде разни евроатлантически обяснения. Но Доган обяснява за какво става дума – Европа, която няма визия, и НАТО, който замълча по случая със сваления от Турция руски самолет. САЩ реагираха чак на третия ден след инцидента със „Су-24“. Шефът на Алианса Солтенбърг бе достатъчно дипломатичен по казуса. Точно тук лъсна политическото невежество на Местан, който само с неколцина единствен в Европа застана директно на страната на Турция. Очевидно е, че Доган разполага с много данни, които едва ли ще бъдат изнесени.

- Не мислите ли, че щом Доган разполага с данни, едва ли и нашите служби не ги знаят?
- Разбира се, не изключвам възможността дори те да са подсказали някои неща. Това е хипотетично мое мнение разбира се, но смятам, че това си е работа на службите.

Знаете ли, че най-много затворници в САЩ има за шпионаж от еврейски произход. Такива има и в Израел от американски произход Там не си поплюват, когато се засяга националната сигурност. Няма приятели, няма съюзници, отиваш където ти е мястото.

- Електоратът и елитът на ДПС сега е пред трудна дилема - на някои ще им се наложи да избират между Доган и Местан. Ще се стигне ли до сътресения? Колко опасно е това за българския политически живот?
- Знаем, че Местан изтегли още петима депутати към себе си, както и неколцина лидери на ДПС в Кърджалийско. Не мисля, обаче че е възможно да се стигне до сътресения. Дори съм убеден, че е невъзможно Местан да се превърне в някакъв значим политически фактор. Депутатите зад него са кой от кого по-безлични. Е, за дамата не говоря (б.а. Мариана Георгиева). От другата страна срещу тях са депутати професионалисти в своята област, ДПС е марка.

Това е политическата формация, която се е наложила в този етнос и в българския политически живот. Много малък и много дребен е Местан, за да може да отцепва. Да, някои ще отидат при него, възможно е и с Касим Дал да направи нещо, на повече не. ДПС ще преболедува някой и друг месец или най-много година - все пак е замесен и сменен лидера му, не някой друг.

Тотално разцепление или сериозно отслабване на позициите на ДПС в политиката няма да има. Ако се сравнят качествата на Доган и Местан, то те са несравнимо в полза на първия. Доган отново показа, че е мащабен и задълбочен политик, анализатор, човек, който преследва много добре интересите и на партията, и на ролята и мястото на България в тези сложни геостратегически процеси.

- В хилядите коментари в социалните мрежи прозира и оценката „Доган българофил“. Така ли се оказа или е прекалено за такова определение?
- Ще ви споделя нещо отпреди 18-19 години, когато създадохме партия „Защита”. Тогава един от нашите хора - Николай Слатински, уреди среща с най-малката парламентарна партия тогава ДПС. Моя милост, заедно с него и няколко генерали, сред които Ангел Марин, отидохме при Доган. Спомням си, че от медиите имаше голям интерес. Доган знаеше, че сме патриотична партия и че имаме негативно отношение към етническа формация. Но въпреки всичко срещата премина много добре. Накрая на четири очи той изрази своите чувства и отговорност за България. Това беше впечатляващо за човек, който беше лидер на етническа партия.

- И какво ви каза, доцент Величков, спомняте ли си думите му тогава?
- Не мога да ги забравя. Каза следното: „За мен България е всичко. За моите деца тя е и остава родина. Тук е нашето място и тук ще служим на нея.”

- Защо според вас Доган избягваше през годините да се среща с турски високопоставени лидери?
- Понякога те са доста безцеремонни. Нахално поставят искания. Тук идваха на посещения министри, кметове, депутати, присъстваха на наши вътрешнополитически или етнически мероприятия... Очевидно, той не приемаше това за стабилността на България.

- Настават ли за Бойко Борисов интересни и трудни времена? Ако Турция реши да играе по тънката за българите струна с бежанците?
- Борисов съвети не приема, това съм го разбрал от лични спомени. Но за мен Борисов е уязвима фигура и той го знае това нещо. Той няма свобода на действие. Тази му зависимост означава максимум снишаване...

Борисов трябва да заеме по-твърда позиция. Така, както имаше доблестта да каже, че Давутоглу се е опитвал да иска съдействие от него. Поздравявам го затова. Не може един чужд премиер да иска от нашия премиер да се намесва в партийния живот на една парламентарна формация. Това е недопустимо, абсурдно! И още веднъж показва наглостта, безочливостта и намеренията в перспектива на нашите съседи от югоизток.

- Но възможно ли е да вкарат темата за бежанците в бъдеще?
- Не вярвам да ни заплашват с бежанци. Има договореност с Европа,
ако ги пуснат, ние ще ги пуснем и Европа ще е последният потърпевш.
Турция получи достатъчно пари, достатъчно си усложниха живота с Русия и с някои съседи. И в момента тя е в конфликт със Сирия, с Иран, с Кипър, с Русия, Гърция... И сега да отвори още един фронт с България? Не, това ще е много лошо.

Още преди Възродителния процес – 60-те и 70-те години, по средата на 80-те също, 80 процента от шпионския контингент на чуждото разузнаване в България беше от турски произход. Те просто си вербуваха хората тук, но тогава беше много по-елегантно, по-потайно. А сега тази проислямистка прослойка в Анкара – Давутоглу и Ердоган, арогантно, безцеремонно и нагло налагат своите ислямистки и фундаменталистки позиции и амбиции. За това политиците ни трябва много да внимават. Длъжни са да го направят заради България.

 


Еврохолд

От категорията

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада-Radio-France-za-situatsiyata-u-nas--Borisov---nezaobikolim--PP-DB-letyat-nadolu--Radev-debne-v-zasada_1721476274.jpg

Изборите през юни бяха белязани от ръст на силите, благосклонни към Кремъл - ...

20 юли 2024 | 14:21

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!-1614159340.jpg

Републиканската партия е вече в ръцете на млади тръмписти: Ванс и Доналд Тръмп ...

19 юли 2024 | 15:30

Джевдет Чакъров, чрез сина си Сами, притежава фотоволтаици колкото половин блок на АЕЦ “Козлодуй”

Джевдет Чакъров – енергиен олигарх в сянка-Dzhevdet-Chakarov---energien-oligarh-v-syanka_1721306646.png

Синът му Сами сред най-маститите играчи във ВЕИ сектора, фотоволтаиците му с ...

18 юли 2024 | 15:43

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм-1640078063.jpg

У нас българските евроатлантици с трепет очакват резултата от президентските ...

19 юли 2024 | 21:16

НАЙ-ВАЖНОТО

Хеликоптери и алпинисти участват в гасенето на огъня

Премиерът Димитър Главчев и министър Калин Стоянов на пожара на Беклемето: Ситуацията е много сложна
(Видео)

Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден, заявиха премиерът Димитър Главчев и министър Калин Стоянов
Снимка БНР-Dva-helikoptera-gasyat-na-Beklemeto--dva---kray-Voden--zayaviha-premierat-Dimitar-Glavchev-i-ministar-Kalin-Stoyanov-Snimka-BNR_1721473803.jpg

Огънят се разпростира на територия от 1000 декара и ще се гаси с помощта на ...

20 юли 2024 | 11:21

!Къде е превенцията срещу човешката глупост?И 300 кугари да извадим, малко ще са, каза Борисов за пожарите

Борисов: За нас тези избори трябва да са последни, защото ще дойде по-лошо!
(Видео)

Ние не сме самохвалци, ние не сме самонадеяни, ние сме ГЕРБ - тези, които вършат работа, заяви Бойко Борисов-Nie-ne-sme-samohvaltsi--nie-ne-sme-samonadeyani--nie-sme-GERB---tezi--koito-varshat-rabota--zayavi-Boyko-Borisov_1721461143.jpg

Борисов се обърна към политиците с призив: Не минавайте червените линии! А на ...

20 юли 2024 | 09:40

Инцидентът се разигра пред кметството

Жителите на село Воден изгониха Петков и Денков: Изчезвайте екскурзианти такива!

Кирил Петков пред кметството на с. Воден-Kiril-Petkov-pred-kmetstvoto-na-s--Voden_1721476846.jpg

Съпредседателят на ПП-ДБ и депутатът от групата облетяха засегнатите райони с ...

20 юли 2024 | 14:58

Монтираха къщите, дарени от Пеевски за възрастните от Воден, загубили всичко в огнените пламъци

Монтираха къщите, дарени от Пеевски за възрастните от Воден, загубили всичко в огнените пламъци-Montiraha-kashtite--dareni-ot-Peevski-za-vazrastnite-ot-Voden--zagubili-vsichko-v-ognenite-plamatsi_1721476781.jpg

„Ние сме тук при реалните хора и техните проблеми. ДПС и Делян Пеевски винаги ...

20 юли 2024 | 14:54

Президентът е в засегнатите от огъня райони

Радев в Болярово за пожарите: В момента е време за действия, а не за анализи и доклади
(Видео)

Радев в Болярово: На дневен ред е справянето с природните бедствия, с политическите - после-Radev-v-Bolyarovo--Na-dneven-red-e-spravyaneto-s-prirodnite-bedstviya--s-politicheskite---posle_1721456956.jpg

Държавният глава алармира, че армията се "обезлюдява с аварийни ...

20 юли 2024 | 09:28

Хеликоптерите от Чехия са на мястото и вече гасят

Премиерът Главчев: Алпинисти ще се включат в гасенето на пожара в Беклемето
(Видео)

Премиерът Главчев: Алпинисти ще се включат в гасенето на пожара в Беклемето-Premierat-Glavchev--Alpinisti-shte-se-vklyuchat-v-gaseneto-na-pozhara-v-Beklemeto_1721479633.jpg

Пред социалните служби няма заявени потребности от настаняване на хора

20 юли 2024 | 15:45

Младежите препотвърдиха безусловната си подкрепа за автентичното ДПС начело с лидера д-р Доган

Младежите на ДПС: Ние сме двигателят на енергия в ДПС, за нас ДПС е д-р Ахмед Доган

Младежите на ДПС: Ние сме двигателят на енергия в ДПС, за нас ДПС е д-р Ахмед Доган-Mladezhite-na-DPS--Nie-sme-dvigatelyat-na-energiya-v-DPS--za-nas-DPS-e-d-r-Ahmed-Dogan_1721480685.jpg

Младежите призоваха своите колеги от цялата страна да спрат да си затварят ...

20 юли 2024 | 16:03

Архивът на ДПС, за който Чакъров обави, че липсва, бил изнесен от Касим Дал при скарването му с Доган

Скандалът в ДПС! Чакъров – със суперлуксозен кабинет в централата, Доган – с уникална баня

Нациолна конференция на ДПС - избърът на новото ръководство-Natsiolna-konferentsiya-na-DPS---izbarat-na-novoto-rakovodstvo_1721469031.jpg

Решението да започнат обновителни строителни дейности в сградата на ...

20 юли 2024 | 12:19

България затъва в политическа криза и нови избори изглеждат неизбежни наесен

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада-Radio-France-za-situatsiyata-u-nas--Borisov---nezaobikolim--PP-DB-letyat-nadolu--Radev-debne-v-zasada_1721476274.jpg

Изборите през юни бяха белязани от ръст на силите, благосклонни към Кремъл - ...

20 юли 2024 | 14:21