Марин Льо Пен блести в нова, непозната светлина преди втория тур на президентските избори във Франция

Той е надменен и елитарен, тя – смирена и близко до народа

Дойче веле: Смирена и близко до народа: какви са шансовете на Марин Льо Пен

3671 | 13 апр. 2022 | 16:12

Марин Льо Пен блести в нова, непозната светлина преди втория тур на президентските избори във Франция. Ще сработи ли новата ѝ тактика?


Дойче веле

На първия тур кандидатката на Национален сбор спечели 23,4% от гласовете

Планът ѝ сработи. Марин Льо Пен отново достигна до втория тур. Каква е рецептата за нейния успех ли? Много просто: тя съсредоточи цялата си предизборна кампания около покупателната способност на хората, създаде си образ на жена от народа, която обича котките, и заговори на език, който сякаш се опитва да обединява, а не да разделя хората.

Льо Пен остана вярна на този свой курс и непосредствено след оповестяването на резултатите от изборите. „Призовавам всички французи, независимо от произхода им, независимо дали са леви или десни, да се присъединят към нашето движение „Национален сбор". Само обединени, с ентусиазъм и убеденост, ние можем да постигнем победа и да осъществим смяната на властта, от която се нуждае Франция ", каза тя.

Шансовете на Льо Пен

"Република, напред!" - партията на френския президент Еманюел Макрон, претърпя сериозно поражение на местните избори. Той и неговото правителство така и не можаха да сложат началото на нова ера в политиката.

Марин Льо Пен иска да смени не другиго, а президента Еманюел Макрон, чиято Ахилесова ясно разпознава: той е надменен и елитарен. Льо Пен, съответно, се прави на човек, който е смирен и близък до народа. Почти сигурно е, че на втория тур ще дръпне към себе си гласовете, подадени за крайно десния кандидат Ерик Земур. Независимо, че седмици наред ожесточено се бореше със своята конкурентка вдясно, след поражението си на изборите в неделя Земур призова своя електорат да гласува за „Национален сбор".

При Льо Пен сигурно ще отидат и част от консервативните избиратели от лагера на довчера тъй могъщата Републиканска партия. Но за да спечели втория тур, дъщерята на Жан-Мари Льо Пен, който основа навремето ултрадесния „Национален фронт", сега ще трябва да прихване гласове и от крайната левица.

„На първия тур на тези избори хората трябваше да гласуват за една от двете напълно противоположни визии за бъдещето", каза Марин Льо Пен. Според нея от едната страна били разделението, несправедливостта и безредието, които президентът Еманюел Макрон наложил в интерес само на малцина французи. Докато от другата страна била идеята всички французи да се обединят за великата идея на Хилядолетието: социална справедливост, която стъпва върху братството и се гарантира от него.

Какво остава скрито за публиката?

Единство, справедливост и братство: Марин Льо Пен не случайно манипулира тъкмо с онези ценности, които са истинска светиня за левицата. И сякаш постига целта си, защото допитванията сочат, че около 30% от хората, които на първия тур гласуваха за крайно левия кандидат Жан-Люк Меланшон, на втори тур ще пуснат бюлетината си за Льо Пен.

„Французите имат нужда не от твърдост, а от нежност", обяснява гледната си точка Робер Менар, един от съратниците на Льо Пен. „Хората просто искат да им се обърне внимание." Някак си на заден план в дружелюбната кампания на Льо Пен остават обаче такива факти като плановете ѝ да забрани носенето на забрадки на обществени места, да издигне националното право над европейското и да пази френските работни места главно за френски граждани. Вместо това Марин Льо Пен явно и занапред ще поставя акцента върху… любовта към котките.


От категорията

Кой ще направи компромис след 2 октомври? И защо?

-1593267964.jpg

Служебното правителство може да повлияе върху развитието на политическата криза ...

13 авг. 2022 | 08:35

Боян Чуков: Американците държат света в мъртва хватка. Засега

Боян Чуков-1647952113.jpg

Когато САЩ загубят чувствително своите предишни позиции в света, то тогава ще ...

14 авг. 2022 | 11:21

Проф. Светлана Шаренкова: Просто Киро, или лицемерие, облечено във власт

Проф. Светлана Шаренкова-1517831377.jpg

Храните, горивата, токът, парното, водата растат от ден на ден, на прага сме на ...

14 авг. 2022 | 18:46

Димитър Недков: О, задрямалий някогашен "Аспарухов електорат"…

Димитър Недков-1637040086.jpg

И не на последно място - кой български действащ парламент одобри ...

14 авг. 2022 | 17:46