Драгомир Драганов показва най-ценните експонати от личния си музей в две изложби за цирка

Драгомир Драганов показва най-ценните експонати от личния си музей в две изложби за цирка

15271 | 20 авг. 2023 | 20:50

На 12 септември в Музея за история на София за 40-годишнината от изгарянето на Софийския държавен цирк. На 29 септември в Регионалната библиотека в Стара Загора с 50 плаката

Драгомир Драганов показва най-ценните експонати от личния си музей в две изложби за цирка-Dragomir-Draganov-pokazva-nay-tsennite-eksponati-ot-lichniya-si-muzey-v-dve-izlozhbi-za-tsirka_1692553957.jpgДрагомир Драганов показва най-ценните експонати от личния си музей в две изложби за цирка-Dragomir-Draganov-pokazva-nay-tsennite-eksponati-ot-lichniya-si-muzey-v-dve-izlozhbi-za-tsirka_1692553899.jpgДрагомир Драганов показва най-ценните експонати от личния си музей в две изложби за цирка-Dragomir-Draganov-pokazva-nay-tsennite-eksponati-ot-lichniya-si-muzey-v-dve-izlozhbi-za-tsirka_1692553884.jpgДрагомир Драганов показва най-ценните експонати от личния си музей в две изложби за цирка-Dragomir-Draganov-pokazva-nay-tsennite-eksponati-ot-lichniya-si-muzey-v-dve-izlozhbi-za-tsirka_1692553866.jpgДрагомир Драганов показва най-ценните експонати от личния си музей в две изложби за цирка-Dragomir-Draganov-pokazva-nay-tsennite-eksponati-ot-lichniya-si-muzey-v-dve-izlozhbi-za-tsirka_1692553854.jpgДрагомир Драганов показва най-ценните експонати от личния си музей в две изложби за цирка-Dragomir-Draganov-pokazva-nay-tsennite-eksponati-ot-lichniya-si-muzey-v-dve-izlozhbi-za-tsirka_1692553842.jpg

 

Драгомир Драганов е посветил цялото си свободно време, жар и ентусиазъм за подготовката на две изложби, посветени на голямата му страст – българския цирк.

 

Навръх Голяма Богородица той обяви, че на 12 септември в Музея за история на София ще се открие изложба посветена на 40 годишнината от изгарянето на Софийския държавен цирк. А на 29 септември в Регионалната библиотека в Стара Загора, рамките на "Нощ на изкуствата 2023",  ще подреди 50 плаката от своята колекция и фонда на виртуалния музей www.bgcircus.com.

 

„Върху създаването на софийския проект и работих със сплотен колектив на музея ръководен от доцент Валентина Върбанова. Безценни артефакти от семейния си архив предостави Константин Ачков - наследник на архитект Ерослав Станков - създател на проекта на култовата сграда. 

 

Сърдечно благодаря и на директора на Регионална библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора г-жа Надежда Груева и специалиста в направление "Срещи и събития" Мима Атанасова. На тези две великолепни дами принадлежи идеята за организирането на втората изложба с циркови плакати от колекцията ми и фонда на виртуалния музей www.bgcircus.com.

 

Доцент Ненко Атанасов, преподавател в катедра "Плакат и визуална комуникация" в Националната Художествена Академия познавам от преди година, когато той и студентите му посетиха неколкократно изложбата в галерия "Райко Алексиев" в София, а по-късно ми подариха дигитализирани курсовите си работи на тема "Цирков плакат".

 

Веднага щом определихме датите за изложбата в Стара Загора се обърнах към него с молба да препоръча свой студент, който да нарисува плакат за събитието. Безкрайно съм му задължен за срещата с уникално талантливия Любослав Боянов, чието име, повярвайте ми, ще чуваме все по-често у нас и по света. Не съм и сънувал, че Любослав ще намери толкова изчистено, стилно и същевременно ярко и категорично решение на идеята в изложбата да се съберат шарените спомени за триумф и слава от съня на един стар клоун“, добавя Драгомир Драганов.

 

На профила си във Фейсбук той поддържа интереса към двете изложби с чести постове. В един от тях пише: „Един от първите хора с които споделих идеята си, след успешно проведените първоначални разговори с екипа на Музея за история на София, беше скъпата ми приятелка Елена Зайка. Изключително популярна циркова художничка, прочута с плакатите си за цирковия фестивал в Монте Карло, цирк Буглион в Париж и московския цирк Никулин.

 

Елена ме подкрепи в инициативата да преиздам написаната от Йордан Демирев история на създаването и развитието на българското цирково изкуство и нарисува корицата на обогатеното с 300 снимки издание. Картината и се превърна и в плакат на изложбата на 125 циркови плаката от колекцията ми посветена на 125 годишнината от създаването на първата българска професионална циркова трупа. Вярвах, че ще ме подкрепи отново и днес искам да благодаря от цялото си сърце на нея и невероятния и съпруг Алексей за приятелската обич и уважение към моята мисия. 

 

Приятели, надявам се плаката за изложбата “Ех, този цирк!” да Ви харесва и споделен в социалните Ви мрежи да се превърне в общия ни знак за памет за “Златния век” в историята на една културна институция. 

 

С още една малка, но съществена подробност за изложбите, които предстоят искам да Ви запозная днес. По тъжния повод - 40 години от изгарянето на Софийския държавен цирк подготвих брошура на български и английски език. В 50 страници с десетки снимки разказвам историята на тази уникална сграда и живота под нейния купол. Всеки, който би искал да я притежава може да ми напише на лично съобщение. Разпространява се безплатно.

 

Много по-скромен, но пъстър и весел е каталогът за изложбата в Регионалната библиотека в Стара Загора. Той също е безплатен жест към посетителите й. Дълбоко и искрено вярвам, че изданията ще попаднат в ръцете на хора, които уважават и ценят любимото ми изкуство и подкрепят мисията ми да опазим паметта за неговите най-ярки постижения“, завършва телевизионният водещ.

 

От дете Драгомир Драганов е „заразен“ от щастливия вирус на цирковото изкуство. На него принадлежи идеята за създаване на виртуален музей, който той поддържа със собствени сили, средства и дарения.

 

 


От категорията

Магнитни бури на 22 и 23 юни – ето как да се погрижите за себе си

Магнитни бури на 22 и 23 юни – ето как да се погрижите за себе си-1504936602.jpg

Магнитните бури влияят на мозъка и причиняват главоболие, депресия и безсъние. ...

22 юни 2024 | 11:19

Даниела и Динко Диневи - любов като в приказките и сватба в цвят лавандула

Данела и Динко Диневи - 10 години любов като в приказките-Danela-i-Dinko-Dinevi---lyubov-kato-v-prikazkite_1718895780.jpg

Когато Даниела се появява в живота на Динко, сякаш като с нож отрязва ...

20 юни 2024 | 18:44

Акула уби актьора от „Карибски пирати“ Тамайо Пери

Акула уби актьорът от „Карибски пирати“ Тамайо Пери -Akula-ubi-aktyorat-ot--Karibski-pirati--Tamayo-Peri-_1719237575.png

Тамайо Пери е известен на публиката и с ролите си в сериалите „Изгубени“, ...

24 юни 2024 | 16:56

Архитект Георги Берберов - един от заслужаващите благодарност

Архитект Георги Берберов - един от заслужаващите благодарност-Arhitekt-Georgi-Berberov---edin-ot-zasluzhavashtite-blagodarnost_1719153805.jpg

Той обобщава кредото си в концепцията за Двойната винтова анфилада, където ...

23 юни 2024 | 17:41

Най-важното

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Ако не беше Борисов, още щеше да мишкуваш в Министерство на образованието

Делян Добрев остро към Денков: Трябва ти Гинко билоба! Борисов те избра за премиер, не те свали!

-Delyan-Dobrev-ostro-kam-Denkov--Vie-ot-PP-ste-sbirshtina-ot-koruptsioneri-i-dokazani-izmamnitsi-_1717583952.jpg

Първият кабинет франкенщайн между ПП, ДБ, БСП и ИТН падна, защото СЛАВИ ...

24 юни 2024 | 21:06

Изборите са решение, но са лошо решение

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ
(Видео)

Борисов след срещата с Радев-Borisov-sled-sreshtata-s-Radev_1719211838.png

"Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах ...

24 юни 2024 | 09:49

"Изборите са краен вариант и не се решение", каза Йордан Цонев

Цонев пред Радев: Бъдете медиатор, убедете останалите партии да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС
(Видео)

ДПС отиде на консултации при президента Румен Радев (На живо)-DPS-otide-na-konsultatsii-pri-prezidenta-Rumen-Radev--Na-zhivo-_1719216221.png

За ДПС, най-важното е да бъде подкрепен мандатът на победителя - ГЕРБ. ...

24 юни 2024 | 10:53

Имаме първи и втори мандат, и трябва да направим всичко възможно те да се реализират

Денков: Нищо не дължим на Борисов, той дължи на българския народ да състави правителство

Денков: ПП-ДБ ще бъдем в опозиция-Denkov--PP-DB-shte-badem-v-opozitsiya_1719234427.png

Ръководството и на трите партии сме напълно единни. Всякакво желание и опити за ...

24 юни 2024 | 16:04

Избирателната система в Гърция дава допълнителен бонус на партията победител

Борисов отново предлага избирателна система по гръцки образец

Борисов и Мицотакис.
Борисов отново заговори за промяна на избирателната система у нас по гръцки образец.-Borisov-i-Mitsotakis-Borisov-otnovo-zagovori-za-promyana-na-izbiratelnata-sistema-u-nas-po-gratski-obrazets-_1719237960.jpg

Изборите през 2009 г. са по смесена система и тогава ГЕРБ получава своеобразно ...

24 юни 2024 | 16:16

Чалгарите върнаха Борисов в играта! Край на хленча пред ПП! Край на несбъдната любов с ДБ!

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Това е знак, че владее полжението и има да се случват неща

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", заяви гневно днес Борисов

ИТН поискали ресурсните министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС -ITN-poiskali-resursni-ministerstva-i-otlagane-na-evrozonata--za-da-podkrepyat-kabinet-na-GERB-SDS-_1719227167.jpg

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН, която ...

24 юни 2024 | 13:13