Таксиметровите шофьори пректариха протеста си на "Орлов мост" след среща с транспортния министър Ивайло Московски. Снимка: БГНЕС

Таксиметровият бранш е разделен за правилата на играта

Драмата с такситата ще се развърже или разсече на 29 март

7102 | 26 март 2016 | 17:30

Във вторник следобед шефовете на парламентартите групи ще решат да бъде ли ремонтиран отново Законът за автомобилните превози


Всяка таксиметрова фирма трябва да назначи шофьорите си на трудов договор най-късно до 1 април тази година. Това изискване на Закона за автомобилните превози е в сила от 20 ноември миналата година.

 

Наближаването на срока извади на протест в четвъртък вечерта няколко десетки таксита, които блокираха емблематичното кръстовище на „Орлов мост“ в София.

 

Те настояха изискването на закона да бъде отменено и да се запази сегашната възможност „лице“ да работи за своя сметка като такси от името на регистриран превозвач. Поискаха и промяна в данъчното облагане – да плащат патент, вместо сегашния данък върху печалбата.

 

Протестът приключи, след като транспортният министър Ивайло Московски обеща да съдейства според възможноситте си въпросът да бъде разгледан в парламента идната седмица.

 

Развръзка в драмата с такситата ще има на 29 март, обясниха пред Епицентър.бг депутати от управляващото мнозинство. Всеки вторник следобед в Народното събрание се провежда председателски съвет. На него председателите на парламентарните групи се събират и решават кои законопроекти ще влязат в дневния ред на парламента през седмицата.

 

Ако предварително е постигнато съгласие между партиите в управляващото мнозинство, депутатите отново ще се заемат с промените в Закона за местните данъци и такси, които засягат таксиметровия бранш.

 

Законопроектът, за който настояха протестиращите таксиджии в четвъртък, беше подготвен още през октомври миналата година и беше внесен от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, но не събра желаната подкрепа.

 

Втори опит за разглеждане на новите текстове е бил направен миналата седмица, но консултациите в бюджетната комисия показали, че парламентарната група на АБВ няма да подкрепи промените.

 

След акцията в четвъртък вечерта и новите обсъждания в петък сутринта депутатите от АБВ обявиха, че ще приемат въвеждането на патентен данък за такситата, но при едно условие. Вместо общините да избират размер между 400 и 1000 лева, долната граница да бъде понижена на 300 лв. Оказа се, че това е дребен препъни камък.

 

По-сложен е другият въпрос - за наемането на таксиметровите шофьори. Изискването на Закона за автомобилните превози за назначаване на водачите на трудови договори най-късно до 1 април 2016 г. беше гласувано от парламента през есента на 2015 г. по предложение на депутатите от ГЕРБ Цветомир Михов и Иван Вълков. Първоначалният срок беше даже 1 октомври, но Народното събрание го удължи, за да бъде напълно изпълним.

 

Браншът определи инициативата на двамата депутати като „удар срещу копърките“ - срещу нелегалните таксита. Тя трябва да прекрати практиката компании, регистрирани като таксиметрови превозвачи, да сключват договори (най-често за франчайзинг) с други фирми за извършване на дейността, които не са регистрирани превозвачи.

 

Съществуването на подобни подизпълнители създаваше проблеми и на данъчните, и на клиентите на такситата. Понякога такива дружества се регистрираха с минимален капитал на името на малоимотни лица. Когато данъчните отидат да търсят налози, фирмата изведнъж се оказва във фалит, а собственикът мига неразбиращо.

 

При скандали и произшествия клиентът търси отговорност от фирмата, чието име е изписано върху таксито. Но може да се окаже, че услугата всъщност се извършва по договор от съвсем друго дружество, което не е регистриран таксиметров превозвач.

 

Промените в Закона за автомобилните превози, приети по предложение на двамата депутати от ГЕРБ, трябва да сложат край на тази сложна схема на прехвърляне на отговорности от 1 април 2016 г. Таксиметровите шофьори трябва да бъдат назначени на трудов договор или само да се регистрират като превозвачи.

 

Проектът за промени в Закона за местните данъци и такси, който не мина през есента, предвиждаше схемата да остане в сила. В него беше предвидена нова промяна в Закона за автомобилните превози, по силата на която таксиметров превоз ще могат да извършват и "лица от името на регистриран превозвач, но за своя сметка".

 

Големият въпрос, който депутатите от управляващото мнозинство ще трябва да решат до вторник, е дали заедно със закона за патентния данък на таксиджиите ще променят и Закона за автомобилните превози.

 

„Таксиметровите превозвачи имаха близо 6 месеца, за да изпълнят изискванията на закона. Защо през това време не се пререгистрираха? Вариантите са два – или някой ги е подвеждал, че изискването ще отпадне, или са разчитали на нещо друго“, коментира пред Епицентър.бг депутатът Цветомир Михов.

 

По думите му, таксиметровият сектор остава може би единственият, в който няма ред.

 

„Самите представители на бранша дават разнопосочни сигнали. Една част са „за“ промените, които парламентът прие, други са против. Може би това е проблемът“, допълни той.

 

„Аз продължавам да твърдя, че тази промяна, която направихме през миналата година в Закона за автомобилните превози, беше необходима“, подчерта Михов.

 

Председателят на транспортната комисия на парламента Настимир Ананиев (Реформаторски блок)не се нае да прогнозира как ще се развият събитията около драмата с такситата в броените дни, които остават до 1 април.

 

„В самия бранш има разделение, защото различните асоциации имат противоречиви предпочитания. В края на крайщата ще видим в пленарната зала как ще се гласува и кой от вариантите ще бъде приет“, каза Ананиев пред Епицентър.бг.

 

В транспортната комисия на парламента са получени становища от две браншови организации на таксиметрови превозвачи. Едната иска да се запази сегашния режим, другата подкрепя промените, които влизат в сила на 1 април – всеки таксиметров превозвач да работи с разрешително, а ако е само шофьор на такси, да бъде с трудов договор.

 

„Самите шофьори на протеста изглежда не знаеха точно къде е проблемът. Някой може да им е казал например: „Ами сега ще ви вземат повече пари.“ Това не е така. Ние се опитваме просто да сложим някаква регулация в самия бранш, като всичко да бъде съгласувано с него“, обясни Ананиев.

 

Задачата и на законодателната, и на изпълнителната власт е да създаде регулации, които да са работещи. „Точно това предлагаме - работещи механизми“, каза председателят на транспортната комисия.

 


От категорията

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45

Дъглас Макгрегър: Руската кауза е дълбоко справедлива

Дъглас Макгрегър: Руската кауза е дълбоко справедлива-Globalistite-i-neokonservatorite-yavno-iskat-direkten-vaorazhen-konflikt-s-Rusiya--iztakva-Daglas-Makgregar_1667070909.png

Съединените щати навлязоха в екзистенциална война, защото руснаците, с ...

4 юни 2023 | 15:23

Христо Иванов пред Дойче веле: Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република

Христо Иванов пред Дойче веле: Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република-Hristo-Ivanov--Nyama-da-vrashtame-darenieto-na-Nexo_1673772823.jpg

Трябва да бъде преразгледан и Изборният кодекс, така че да имаме консенсус как ...

4 юни 2023 | 14:28

Първанов: Да не си помислят да пращат жива сила в Украйна! Ще съм от първите, излезли на площада

Първанов: Да не си помислят да пращат жива сила в Украйна! Ще съм от първите, излезли на площада. Снимка БНР-Parvanov--Da-ne-si-pomislyat-da-prashtat-zhiva-sila-v-Ukrayna--Shte-sam-ot-parvite--izlezli-na-ploshtada_1685791880.jpg

Когато се формираше тройната коалиция пак имаше барикади пред трибуната на ...

3 юни 2023 | 14:20

Най-важното

Не всички в партията са щастливи, но различното мнение обогатява партийния живот, смята зам.-шефът на ГЕРБ

Томислав Дончев за кабинета ПП-ГЕРБ: Това е конструкция с голямо напрежение, но е правилното решение

Томислав Дончев: Ако работи добре, правителството може да има и 4 г. живот-Tomislav-Donchev--Ako-raboti-dobre--pravitelstvoto-mozhe-da-ima-i-4-g--zhivot_1685893386.jpg

Важен е резултатът, има състав, има и мнозинство, което има воля да подкрепи ...

4 юни 2023 | 18:37

Седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет, изтъква бившият депутат от ПП - ДБ

Лена Бориславова: Между ПП и ГЕРБ няма доверие, но правителството трябва да заработи

Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел-Lena-Borislavova--Tova-e-okonchatelniyat-variant-na-kabineta-Denkov-Gabriel_1685889157.jpg

Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, ...

4 юни 2023 | 17:29

Радев можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема, каза той

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има-Hristo-Ivanov--Namirame-se-v-poluprezidentski-rezhim_1674645406.jpg

Ние от "Демократична България“ сме създадени, за да осигурим ...

4 юни 2023 | 19:25

Хамид Хамид е изразил личното си мнение

ДПС: Ще вземем решение за гласуване по кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат при Радев

Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев-1652800940.png

Това ще стане на заседание на ЦОБ на ДПС и на Парламентарната група на ...

4 юни 2023 | 13:03

Вижда се неувереност при съставянето на редовен кабинет, посочи икономическият министър

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип-Nikola-Stoyanov--Predlozheniyat-za-ministar-na-ikonomikata-e-chast-ot-moya-ekip_1685898715.jpg

Инфлацията за май със сигурност ще бъде под 10%, твърди той

4 юни 2023 | 20:07

Няма данни лице с това име да е преминало границата

Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България. ДНК тест потвърди самоличността му

Иван Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България
Снимка БТА-Ivan-Demerdzhiev--Angel-Hristov-mozhe-da-e-vkaran-martav-v-Balgariya-Snimka-BTA_1685884952.jpg

Смъртният му акт е издаден от служител на Община Дупница без да бъде уведомена ...

4 юни 2023 | 16:11

Бившата барета посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не си дава имунитета за "Барселонагейт"

Алексей Петров готов да работи в ДАНС: Не трябва да бъде позволено на Гешев да се гаври с политиците

Алексей Петров: Познавах добре братя Галеви, участвах и в задържането им-Aleksey-Petrov--Poznavah-dobre-bratya-Galevi--uchastvah-i-v-zadarzhaneto-im_1685862478.jpg

Петров посочи, че не е получавал предложение за публична служба, но ако е за ...

4 юни 2023 | 10:06

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта на Ангел Христов, както и на какво основание е издаде смъртен акт

Службите ни станаха за смях през цял свят! Трупът на Брат Галев - символ на разградената държавност!

Мистерия около завръщането и смъртта на Ангел Христов! -Misteriya-okolo-zavrashtaneto-i-smartta-na-Angel-Hristov--_1685902292.jpg

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да ...

4 юни 2023 | 21:10

САЩ изгубиха вече повече от 100 милиарда долара за някаква работа, която американският народ не разбира и не подкрепя

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45