Таксиметровите шофьори пректариха протеста си на "Орлов мост" след среща с транспортния министър Ивайло Московски. Снимка: БГНЕС

Таксиметровият бранш е разделен за правилата на играта

Драмата с такситата ще се развърже или разсече на 29 март

9518 | 26 март 2016 | 17:30

Във вторник следобед шефовете на парламентартите групи ще решат да бъде ли ремонтиран отново Законът за автомобилните превози


Всяка таксиметрова фирма трябва да назначи шофьорите си на трудов договор най-късно до 1 април тази година. Това изискване на Закона за автомобилните превози е в сила от 20 ноември миналата година.

 

Наближаването на срока извади на протест в четвъртък вечерта няколко десетки таксита, които блокираха емблематичното кръстовище на „Орлов мост“ в София.

 

Те настояха изискването на закона да бъде отменено и да се запази сегашната възможност „лице“ да работи за своя сметка като такси от името на регистриран превозвач. Поискаха и промяна в данъчното облагане – да плащат патент, вместо сегашния данък върху печалбата.

 

Протестът приключи, след като транспортният министър Ивайло Московски обеща да съдейства според възможноситте си въпросът да бъде разгледан в парламента идната седмица.

 

Развръзка в драмата с такситата ще има на 29 март, обясниха пред Епицентър.бг депутати от управляващото мнозинство. Всеки вторник следобед в Народното събрание се провежда председателски съвет. На него председателите на парламентарните групи се събират и решават кои законопроекти ще влязат в дневния ред на парламента през седмицата.

 

Ако предварително е постигнато съгласие между партиите в управляващото мнозинство, депутатите отново ще се заемат с промените в Закона за местните данъци и такси, които засягат таксиметровия бранш.

 

Законопроектът, за който настояха протестиращите таксиджии в четвъртък, беше подготвен още през октомври миналата година и беше внесен от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, но не събра желаната подкрепа.

 

Втори опит за разглеждане на новите текстове е бил направен миналата седмица, но консултациите в бюджетната комисия показали, че парламентарната група на АБВ няма да подкрепи промените.

 

След акцията в четвъртък вечерта и новите обсъждания в петък сутринта депутатите от АБВ обявиха, че ще приемат въвеждането на патентен данък за такситата, но при едно условие. Вместо общините да избират размер между 400 и 1000 лева, долната граница да бъде понижена на 300 лв. Оказа се, че това е дребен препъни камък.

 

По-сложен е другият въпрос - за наемането на таксиметровите шофьори. Изискването на Закона за автомобилните превози за назначаване на водачите на трудови договори най-късно до 1 април 2016 г. беше гласувано от парламента през есента на 2015 г. по предложение на депутатите от ГЕРБ Цветомир Михов и Иван Вълков. Първоначалният срок беше даже 1 октомври, но Народното събрание го удължи, за да бъде напълно изпълним.

 

Браншът определи инициативата на двамата депутати като „удар срещу копърките“ - срещу нелегалните таксита. Тя трябва да прекрати практиката компании, регистрирани като таксиметрови превозвачи, да сключват договори (най-често за франчайзинг) с други фирми за извършване на дейността, които не са регистрирани превозвачи.

 

Съществуването на подобни подизпълнители създаваше проблеми и на данъчните, и на клиентите на такситата. Понякога такива дружества се регистрираха с минимален капитал на името на малоимотни лица. Когато данъчните отидат да търсят налози, фирмата изведнъж се оказва във фалит, а собственикът мига неразбиращо.

 

При скандали и произшествия клиентът търси отговорност от фирмата, чието име е изписано върху таксито. Но може да се окаже, че услугата всъщност се извършва по договор от съвсем друго дружество, което не е регистриран таксиметров превозвач.

 

Промените в Закона за автомобилните превози, приети по предложение на двамата депутати от ГЕРБ, трябва да сложат край на тази сложна схема на прехвърляне на отговорности от 1 април 2016 г. Таксиметровите шофьори трябва да бъдат назначени на трудов договор или само да се регистрират като превозвачи.

 

Проектът за промени в Закона за местните данъци и такси, който не мина през есента, предвиждаше схемата да остане в сила. В него беше предвидена нова промяна в Закона за автомобилните превози, по силата на която таксиметров превоз ще могат да извършват и "лица от името на регистриран превозвач, но за своя сметка".

 

Големият въпрос, който депутатите от управляващото мнозинство ще трябва да решат до вторник, е дали заедно със закона за патентния данък на таксиджиите ще променят и Закона за автомобилните превози.

 

„Таксиметровите превозвачи имаха близо 6 месеца, за да изпълнят изискванията на закона. Защо през това време не се пререгистрираха? Вариантите са два – или някой ги е подвеждал, че изискването ще отпадне, или са разчитали на нещо друго“, коментира пред Епицентър.бг депутатът Цветомир Михов.

 

По думите му, таксиметровият сектор остава може би единственият, в който няма ред.

 

„Самите представители на бранша дават разнопосочни сигнали. Една част са „за“ промените, които парламентът прие, други са против. Може би това е проблемът“, допълни той.

 

„Аз продължавам да твърдя, че тази промяна, която направихме през миналата година в Закона за автомобилните превози, беше необходима“, подчерта Михов.

 

Председателят на транспортната комисия на парламента Настимир Ананиев (Реформаторски блок)не се нае да прогнозира как ще се развият събитията около драмата с такситата в броените дни, които остават до 1 април.

 

„В самия бранш има разделение, защото различните асоциации имат противоречиви предпочитания. В края на крайщата ще видим в пленарната зала как ще се гласува и кой от вариантите ще бъде приет“, каза Ананиев пред Епицентър.бг.

 

В транспортната комисия на парламента са получени становища от две браншови организации на таксиметрови превозвачи. Едната иска да се запази сегашния режим, другата подкрепя промените, които влизат в сила на 1 април – всеки таксиметров превозвач да работи с разрешително, а ако е само шофьор на такси, да бъде с трудов договор.

 

„Самите шофьори на протеста изглежда не знаеха точно къде е проблемът. Някой може да им е казал например: „Ами сега ще ви вземат повече пари.“ Това не е така. Ние се опитваме просто да сложим някаква регулация в самия бранш, като всичко да бъде съгласувано с него“, обясни Ананиев.

 

Задачата и на законодателната, и на изпълнителната власт е да създаде регулации, които да са работещи. „Точно това предлагаме - работещи механизми“, каза председателят на транспортната комисия.

 


Еврохолд

От категорията

Politico: Споразумението между САЩ и Украйна няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп се завърне

Politico: Споразумението между САЩ и Украйна няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп се завърне-Politico--Sporazumenieto-mezhdu-SASht-i-Ukrayna-nyama-da-prodalzhi-i-deset-mesetsa--ako-Tramp-se-zavarne_1718358110.jpg

Пактът не задължава Съединените щати да изпратят войски в Украйна и да я ...

14 юни 2024 | 12:38

Христо Панчугов: Ниската избирателна активност постави ДПС в ситуация на незаобиколим фактор

Христо Панчугов: Ниската избирателна активност постави ДПС в ситуация на незаобиколим фактор-1599315950.jpg

Необходимо е да видим кабинет с ясна политическа отговорност. Същевременно ...

13 юни 2024 | 09:09

"Децата чудо" на Путин: елитът на руския шпионаж

"Децата чудо" на Путин: елитът на руския шпионаж-Snimka--kremlin-ru_1717663625.jpg

Те са смятани за елита на руския шпионаж, а Владимир Путин ги нарича "деца ...

14 юни 2024 | 14:09

Ройтерс: Срещата на върха за Украйна привлича световни лидери, но не успя да изолира Русия

Срещата на върха за Украйна привлича световни лидери, но не успя да изолира Русия-Sreshtata-na-varha-za-Ukrayna-privlicha-svetovni-lideri--no-ne-uspya-da-izolira-Rusiya_1718362573.jpg

Срещата се провежда в труден момент за Украйна на бойното поле. Руските войски, ...

14 юни 2024 | 13:50

Най-важното

Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане, заяви президентът във Външното министерство в Москва.

Путин: Спирам войната, ако Украйна се откаже от НАТО и от завзетото от Русия

Путин: Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане-Putin--Zapadnoto-litsemerie-oznachava--che-sme-blizo-do-tochkata--ot-koyato-nyama-vrashtane_1718362123.jpg

Ако Украйна и Западът отхвърлят най-новото ни предложение за мир, ситуацията на ...

14 юни 2024 | 13:47

Войната в Украйна показа, че най-важният фактор е човешкият

Президентът в Стара Загора: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите-Prezidentat--Tryabva-da-osigurim-voenna-podgotovka-za-mladite_1718358829.png

Съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим ...

14 юни 2024 | 12:53

Съвместната ни работа с новия британски посланик ще продължи да бъде в дух на надеждно партньорство, каза той

Борисов към посланик Диксън: България и Обединеното кралство ще продължат да си сътрудничат

Борисов към посланик Диксън: България и Обединеното кралство ще продължат да си сътрудничат-Borisov-kam-poslanik-Diksan--Balgariya-i-Obedinenoto-kralstvo-shte-prodalzhat-da-si-satrudnichat_1718361959.jpg

Ще продължават да развиват сътрудничеството си в редица ключови области като ...

14 юни 2024 | 13:45

Компанията пусна на пазара руски БЛА с нападателни способности, като оръжейни системи и ракети, в африканска страна

САЩ санкционираха руска оръжейна компания, регистрирана в България

САЩ санкционираха руска оръжейна компания, регистрирана в България-SASht-sanktsioniraha-ruska-orazheyna-kompaniya--registrirana-v-Balgariya_1718351551.jpg

Собственик е австрийският гражданин Ариел Исраилов. Фирмата е регистрирана в ...

14 юни 2024 | 10:51

След като на мнозинството от народа му е все едно, защо тогава да не бъде товарен с всякакви абсурдни данъци?

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер-Kostadinov---Vazrazhdane--shte-se-protivopostavi-na-vavedenata-ot-KEVR-taksa-elektromer_1718354876.jpg

Не бих се учудил следващото да е такса водомер, после такса бизнес (може да ...

14 юни 2024 | 11:47

Това може да доведе гласове, които да стигнат за мнозинство, добави доц. Киселова.

Доц. Наталия Киселова: ПП-ДБ може да се разпадне на три части, Борисов е в много по-изгодна позиция

Доц. Наталия Киселова: ПП-ДБ може да се разпадне на три части -Dots--Nataliya-Kiselova--S-promenite-v-Konstitutsiyata-parlamentat-kontsentrira-mnogo-pravomoshtiya_1704784446.png

ПП-ДБ са подходили доста аматьорски, сметнали са, че „дадената дума всеки път ...

14 юни 2024 | 10:05

ИТН ще участва, ако се намери още една подкрепяща партия, да речем - БСП

Кънчо Стойчев: Борисов никога не би станал премиер с този резултат

Кънчо Стойчев: Не очаквам нови избори, а шарено правителство с ключова роля на ДПС-1627280343.png

Бъдеще за така наричаните промянаджии може да има само след успешна игра в ...

14 юни 2024 | 10:02

За България е важно управлението да има идеологически облик, а то няма от много време

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен-1559660172.png

ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си, ...

13 юни 2024 | 18:05

От някогашната синя карта на България, дясното е останало в три общини, две от които са Хитрино и Грамада

Валерия Велева: Десницата - изхабена и провалена, по пътя на Костов

Валерия Велева-1638786584.jpg

Този драматичен цикъл на дясното у нас завършва през 2024-а с една брутална ...

13 юни 2024 | 19:42