Таксиметровите шофьори пректариха протеста си на "Орлов мост" след среща с транспортния министър Ивайло Московски. Снимка: БГНЕС

Таксиметровият бранш е разделен за правилата на играта

Драмата с такситата ще се развърже или разсече на 29 март

7277 | 26 март 2016 | 17:30

Във вторник следобед шефовете на парламентартите групи ще решат да бъде ли ремонтиран отново Законът за автомобилните превози


Всяка таксиметрова фирма трябва да назначи шофьорите си на трудов договор най-късно до 1 април тази година. Това изискване на Закона за автомобилните превози е в сила от 20 ноември миналата година.

 

Наближаването на срока извади на протест в четвъртък вечерта няколко десетки таксита, които блокираха емблематичното кръстовище на „Орлов мост“ в София.

 

Те настояха изискването на закона да бъде отменено и да се запази сегашната възможност „лице“ да работи за своя сметка като такси от името на регистриран превозвач. Поискаха и промяна в данъчното облагане – да плащат патент, вместо сегашния данък върху печалбата.

 

Протестът приключи, след като транспортният министър Ивайло Московски обеща да съдейства според възможноситте си въпросът да бъде разгледан в парламента идната седмица.

 

Развръзка в драмата с такситата ще има на 29 март, обясниха пред Епицентър.бг депутати от управляващото мнозинство. Всеки вторник следобед в Народното събрание се провежда председателски съвет. На него председателите на парламентарните групи се събират и решават кои законопроекти ще влязат в дневния ред на парламента през седмицата.

 

Ако предварително е постигнато съгласие между партиите в управляващото мнозинство, депутатите отново ще се заемат с промените в Закона за местните данъци и такси, които засягат таксиметровия бранш.

 

Законопроектът, за който настояха протестиращите таксиджии в четвъртък, беше подготвен още през октомври миналата година и беше внесен от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, но не събра желаната подкрепа.

 

Втори опит за разглеждане на новите текстове е бил направен миналата седмица, но консултациите в бюджетната комисия показали, че парламентарната група на АБВ няма да подкрепи промените.

 

След акцията в четвъртък вечерта и новите обсъждания в петък сутринта депутатите от АБВ обявиха, че ще приемат въвеждането на патентен данък за такситата, но при едно условие. Вместо общините да избират размер между 400 и 1000 лева, долната граница да бъде понижена на 300 лв. Оказа се, че това е дребен препъни камък.

 

По-сложен е другият въпрос - за наемането на таксиметровите шофьори. Изискването на Закона за автомобилните превози за назначаване на водачите на трудови договори най-късно до 1 април 2016 г. беше гласувано от парламента през есента на 2015 г. по предложение на депутатите от ГЕРБ Цветомир Михов и Иван Вълков. Първоначалният срок беше даже 1 октомври, но Народното събрание го удължи, за да бъде напълно изпълним.

 

Браншът определи инициативата на двамата депутати като „удар срещу копърките“ - срещу нелегалните таксита. Тя трябва да прекрати практиката компании, регистрирани като таксиметрови превозвачи, да сключват договори (най-често за франчайзинг) с други фирми за извършване на дейността, които не са регистрирани превозвачи.

 

Съществуването на подобни подизпълнители създаваше проблеми и на данъчните, и на клиентите на такситата. Понякога такива дружества се регистрираха с минимален капитал на името на малоимотни лица. Когато данъчните отидат да търсят налози, фирмата изведнъж се оказва във фалит, а собственикът мига неразбиращо.

 

При скандали и произшествия клиентът търси отговорност от фирмата, чието име е изписано върху таксито. Но може да се окаже, че услугата всъщност се извършва по договор от съвсем друго дружество, което не е регистриран таксиметров превозвач.

 

Промените в Закона за автомобилните превози, приети по предложение на двамата депутати от ГЕРБ, трябва да сложат край на тази сложна схема на прехвърляне на отговорности от 1 април 2016 г. Таксиметровите шофьори трябва да бъдат назначени на трудов договор или само да се регистрират като превозвачи.

 

Проектът за промени в Закона за местните данъци и такси, който не мина през есента, предвиждаше схемата да остане в сила. В него беше предвидена нова промяна в Закона за автомобилните превози, по силата на която таксиметров превоз ще могат да извършват и "лица от името на регистриран превозвач, но за своя сметка".

 

Големият въпрос, който депутатите от управляващото мнозинство ще трябва да решат до вторник, е дали заедно със закона за патентния данък на таксиджиите ще променят и Закона за автомобилните превози.

 

„Таксиметровите превозвачи имаха близо 6 месеца, за да изпълнят изискванията на закона. Защо през това време не се пререгистрираха? Вариантите са два – или някой ги е подвеждал, че изискването ще отпадне, или са разчитали на нещо друго“, коментира пред Епицентър.бг депутатът Цветомир Михов.

 

По думите му, таксиметровият сектор остава може би единственият, в който няма ред.

 

„Самите представители на бранша дават разнопосочни сигнали. Една част са „за“ промените, които парламентът прие, други са против. Може би това е проблемът“, допълни той.

 

„Аз продължавам да твърдя, че тази промяна, която направихме през миналата година в Закона за автомобилните превози, беше необходима“, подчерта Михов.

 

Председателят на транспортната комисия на парламента Настимир Ананиев (Реформаторски блок)не се нае да прогнозира как ще се развият събитията около драмата с такситата в броените дни, които остават до 1 април.

 

„В самия бранш има разделение, защото различните асоциации имат противоречиви предпочитания. В края на крайщата ще видим в пленарната зала как ще се гласува и кой от вариантите ще бъде приет“, каза Ананиев пред Епицентър.бг.

 

В транспортната комисия на парламента са получени становища от две браншови организации на таксиметрови превозвачи. Едната иска да се запази сегашния режим, другата подкрепя промените, които влизат в сила на 1 април – всеки таксиметров превозвач да работи с разрешително, а ако е само шофьор на такси, да бъде с трудов договор.

 

„Самите шофьори на протеста изглежда не знаеха точно къде е проблемът. Някой може да им е казал например: „Ами сега ще ви вземат повече пари.“ Това не е така. Ние се опитваме просто да сложим някаква регулация в самия бранш, като всичко да бъде съгласувано с него“, обясни Ананиев.

 

Задачата и на законодателната, и на изпълнителната власт е да създаде регулации, които да са работещи. „Точно това предлагаме - работещи механизми“, каза председателят на транспортната комисия.

 


От категорията

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Първан Симеонов: Битката за София е общополитическа. Очакваме балотаж

Първан Симеонов: Битката за София е общополитическа. Очакваме балотаж -1636960647.jpg

На въпроса дали ще продължи да съществува "сглобката", Симеонов ...

29 септ. 2023 | 14:41

Каракачанов: За счупените ракети, поповете-шпиони и нашенските лакеи

Каракачанов: За счупените ракети, поповете-шпиони и нашенските лакеи-1632208029.jpg

Нямам съмнение, че тази акция с поповете-шпиони е кьорфишек с цел отклоняване ...

29 септ. 2023 | 13:54

Най-важното

Протестите ще продължат, категорични са синдикалисти

Проходът на републиката и АМ "Тракия" остават блокирани, протестиращите ще останат и през нощта

Кадър: БНТ-Kadar--BNT_1696007517.jpg

Енергетиците и миьорите искат гаранции, че до 2030 г. няма да има ангажимент за ...

29 септ. 2023 | 20:10

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Той призова властта да даде ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите

Румен Радев за протестите: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми
(Видео)

Румен Радев: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми-Rumen-Radev--Prioritetat-na-upravlyavashtite-sa-pechalbite-na-priblizhenite-firmi_1695993073.jpg

Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата ...

29 септ. 2023 | 16:10

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Вместо преговори, справедливо протестиращите за хляба си получават жандармерия и сълзотворен газ

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места-Ninova--Podkrepyayki-protestite--dali-Borisov-ne-iska-da-svali-pravitelstvoto_1694938683.jpg

Напрежението расте и в същото време премиерът Денков обявява категорично: ...

29 септ. 2023 | 13:24

В крайна сметка заседанието бе прекратено в 20 ч заради липса на кворум

БСП и ИТН блокираха парламентарната трибуна, искат извънредно гледане на териториалните планове

Снимка: Фейсбук-Snimka--Feysbuk_1696004407.jpg

"Когато опозицията се опитва да блокира работата на Народното събрание и ...

29 септ. 2023 | 19:18

Официалната причина е депутатската ваканция, която вчера парламента си удължи до 8 ноември

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

БСП е против удължаване на срока за внасяне в парламента на проектобюджета за догодина

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция. Снимка БСП-Ninova-ostro--Tova-e-pogrom---sglobkata-otlaga-zakona-za-parite-na-horata-zaradi-vakantsiya_1695980935.jpg

Социалистите настояват правителството да поиска месец отсрочка от ЕК за Плана ...

29 септ. 2023 | 12:13