Да си гол, е единственото условие за допуск зад огражденията на първия нудистки плаж у нас, организиран по европейските стандарти

Голямата тема в събота

Дрескод: Без бански

84364 | 18 юли 2015 | 10:00

Единственият официално нудистки плаж у нас държи народни цени за чадър и шезлонг

Да си гол, е единственото условие за допуск зад огражденията на първия нудистки плаж у нас, организиран по европейските стандарти-1437146651.jpgРед бийч (Крит, Гърция)-1437146725.jpgХуловер бийч (Маями, Флорида)-1437146694.jpgЛитъл бийч (Мауи, Хавай)-1437146672.jpg

Автор:


Магдалена Гигова

 

Жега е! На кого не му се иска да хвърли дрехите. А има хора, за които това е начин на живот - нудистите. За разлика от Америка и Западна Европа у нас все още няма селища, в които текстилът е забранен, но все пак се намират свободни от облекло зони по Черноморието. Натуризмът се заражда като движение в Германия в началото на ХХ век под наслов „Култура на свободното тяло“.

Идеологът му Хенрих Пудор привлича предимно студенти с теорията, че чрез голота може да се постигне хармония в развитието на душата и тялото, необходима за формирането на „съвършения човек на нордическата раса”. Рихард Унгевитер основава първото нудистко дружество в Германия - „Тефал“, и проповядва здравословен начин на живот с отказ от месо, алкохол и тютюнопушене, гимнастика. Движението се разпростира в САЩ, Канада, Нова Зеландия, Европа....

Датчанинът Сорен Соренсен превръща остров до Копенхаген в зона свободна от дрехи и отваря първия нудистки клуб „Слънчевият спорт на Севера“. Във Франция лекарите Гастон и Андре Дюрвил основават курорта „Хелиополис“ и издават натуристко списание.

Логично, у нас модата да се печеш гол на слънце идва предимно с летовниците от ГДР и Полша, които събират очите на консервативните българи с „разюзданите си“ нрави.

Германец е и „историкът“ на нудизма в България, номинираният за Нобелова награда по хуманитарни науки професорът по социология д-р Артур Майер. Той за първи път се съблича на черноморските плажове през 1977 г. и оттогава документира култа към голото тяло. Дори преди няколко години показа фотоизложба в София. Какво чудно тогава, че и германската канцлерка Ангела Меркел също е била изявена натуристка в младите си години. А днешните 60-годишни гларуси дори не подозират, че са виждали най-могъщата жена в света по организъм.


 

Жулиета ЦВЕТКОВА

 

Само на едно място по цялото ни Черноморие може да се видят табели, указващи, че банските костюми са забранени. Да си гол, е единственото условие за допуск зад огражденията на първия нудистки плаж у нас, организиран по европейските стандарти. За разлика от дивите крайбрежни кътчета, където се срещат т.нар. натуристи, но няма никакви условия за приятен плажен отдих, тук са на разположение чадъри и шезлонги, душове, съблекални, тоалетни. Има охрана и дори вишка на водноспасителен пост, но дрескодът „Без бански“ не важи за спасителя, докато тече работното му време.

 

Ползването на сянката, както на всички охраняеми плажове, не е задължително, но е по-поносимо финансово от услугите на Златни пясъци, в чийто северен край е скътан пясъкът за нудистите.

 

Таксата за чадър е 5 лв.

 

толкова струва и шезлонгът. Законовите 50% от пясъка са свободна зона. Само на крачка от загражденията работи и снекбар. Менютата му още пазят надписа „Нюд бийч бар“ от времето, когато е бил в нудистката зона. Тогава ограда нямало, посетителите му били както с бански, така и без. Но никой не протестирал. Именно на наемателя му – председателя на Българската натуристка федерация Галин Герчев-Геро, нудистите дължат първия си официален плаж.

 

Сега обаче Геро се е съобразил с наемателя на целия плаж „Панорама“ - фирмата „Юник травел“, и посреща само клиенти с бански. Затова пък сервитьорка от бара „прескача“ за поръчки от другата страна на оградата.

На този плаж Геро дошъл преди осем години, след като заради мащабно строителство нудистите били прогонени от старото си място под бившата вила на световноизвестния бас Николай Гяуров на спирка „Журналист“. Оттам пазят и добри, и комични, и дори страховити спомени. В соцвремената милицията периодично ги глобявала с 5 лв. за нарушаване на обществения ред. Веднъж - дали заради височайша визита, или за снимки на филм, им

 

заградили плажа

с телена ограда

 

а вътре оставили униформен с автомат да го варди да не влязат. Германец се изхитрил и фотографирал гледката. Преди няколко години се върнал и им донесъл снимките. Точно преди промените през 1989 г. цивилно облечени хора (според нудистите от Държавна сигурност) провокирали скандал, като започнали демонстративно да ги снимат.

 

Фотографиите в тази общност са неприемливи както сега, така и тогава. Щом им дръпнали апарата, от гората наизскочили скрити милиционери и се стигнало до бой и арести. Според Геро нудистите у нас са много, макар че не всички членуват във федерацията. Затова и плажът през последните лета им става тесен. Много са почитателите на голото плажуване и сред туристите. Тук идват хора от цяла България, Русия, Украйна, Западна Европа, Нова Зеландия, Иран, Израел, Ливан, Турция.

 

Цели румънски семейства всеки уикенд пристигат само заради този плаж. Бивш председател на Руската федерация от осем години води организирани групи по 30 души да събират тен голи за 20 дни. Всеки юни и септември едни и същи германци отсядат в близкия хотел „Гларус“ и неизменно са на нудисткия плаж. Посетителите тук са общност, в която повечето хора се познават, а останалите бързо се сприятеляват. Идват предимно семейства, които независимо от професия, народност, религия и финансово положение изповядват една и съща философия - човек се ражда гол и гол умира. Всяка част от тялото е също толкова естествена, колкото единението с природата, слънцето и морето.

 

Освен забраната за детайлни снимки, с които може да се злоупотребява, сред неписаните правила на общността е да не натрапват никому голотата си. Затова не излизат без бански от зоната си, но държат и облечените да уважават избора им и да не им досаждат.

 

Без дрехи не значи без задръжки

 

твърдят посетителите на плажа и признават, че макар и рядко, се случва да прогонват двойки, решили да се отдадат на любовни ласки на плажа. В такива случаи им помагат и полицаите от Пето районно управление, с които работят много добре.

 

„Ходил съм и на текстилен плаж (така нудистите наричат останалите места за излагане на слънце - б.а.), там хората са отчуждени, стоят си по компании. А тук и сам да дойдеш, все ще има някой познат и няма да ти е скучно. Повечето нудисти са по-освободени, доста са хората на изкуството, напоследък има и много бизнесмени с добри финансови възможности, съдейки по колите им. Но все пак на нудисткия плаж всички сме равни, голи. Тук няма как да демонстрираш дали банският ти е от най-скъпите на „Триумф“, или е купен в „Метро“, обяснява Геро.

 

От пътуванията си в чужбина, а и от 20-годишния си опит в плажния бизнес той се е уверил, че развиването на нудистки кътчета е

 

печеливш ход в туризма

 

Който не вярва, да погледне какво става в Хърватия и Черна гора, където такива плажове съществуват още от времето на социализма. Курорти с бунгала и къщички за нудисти има в Австрия, Германия, Испания, по гръцките острови, в някои американски щати.

 

Те са част от палитрата на предлагане в туристическия бизнес, при това по цени се равняват на най-скъпите курорти. Да не говорим за френския Кап Даг – цял град с банки, учреждения, магазини и заведения само за нудисти. Там контролира не частна охрана, а френската полиция, и ако си облечен на плажа, те арестува.

„Дори в мюсюлманска Турция преди няколко години регистрираха натуристка федерация и вече обмислят да правят подобни курорти. В този бизнес има пари, а нудизмът е вид семейна почивка. Жалко, че предприемачите у нас не разбират каква ниша загърбват“, споделя Галин Герчев.


 

  

Евиният плаж в Бургас през 70-те – бели като чайки полякини

 

Лалка КИПРОВА

 

Бели като чайки дългокраки полякини, отрупали хавлии с крем „Нивеа“, шишенца с прословутия парфюм „Бич може“, лъскави дрънкулки и нашенки, скупчени около тях както майка ги е родила, но пък с особен блясък в очите при вида на вносната стока, изложена в своеобразния „Кореком“. Тази картина от Евиния плаж в Бургас от 70-те и 80-те години на миналия век с носталгия си спомнят старите морски гларуси, които часове наред под прижурящото слънце надничали през процепите на оградата, за да се любуват на изкусителната женска плът. В годините на социализма Евиният плаж бе своеобразна Мека на контрабандната търговия.

 

Въпреки че била забранен по закон, алъш-веришът вървял с пълна пара от май до септември. Полицаите, които трябвало да глобяват нарушителките на закона, се срамували да влизат зад огражденията. За мъже пък достъпът до женското царство бил абсолютно забранен, а провинилите се отнасяли солени глоби.

 

Към днешна дата прочутият Евин плаж е доста позападнал. Високите зидове, които скриваха прелестите на съблазнителките, са разрушени, но нудисти продължават да идват. Романтичният му образ е помрачен и от нашествие на воайори, които като чакали обикалят между малцината мъже и жени, дръзнали да опънат голи тела в района.

 

Надежда за почитателите на нудизма и ценителите на женската красота все пак дават последните новини от Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Плажът е взет на концесия. Той е част от дългата 235 метра ивица Атанасовска коса и вече е отдаден за стопанисване от 5 години на бургаската фирма „Корект Младенова“ ЕООД. От дружеството се ангажираха да облагородят района и да запазят Евиния плаж. Той обаче ще бъде разделен в две отделни части – за мъже и за жени, които да са самостоятелни, със съблекални и душове.


 

  

Разкрепостената Меркел

 

Най-влиятелната жена в света Ангела Меркел като млада е била голяма палавница. Това става ясно от снимка на германската канцлерка както майка я е родила, която обиколи света в края на 2013 г. Фотосът, правен в полски курорт за нудисти през 60-те години на ХХ век, бе публикуван първо от неизвестен блогър, а после препечатан от вестници като „Билд“ и „Сън“.

 

В епохата на „децата цветя“ натуризмът е бил много популярен сред германските младежи като форма на бунт срещу социализма. В „голата лятна колония“ на полското крайбрежие от Балтийско море Меркел пяла антисъветски песни край лагерния огън, цитирала Висоцки и Окуджава и изобщо го раздавала дисидент отвсякъде. Въпреки студената вода цялата компания се къпела гола.

60-годишната Меркел, която държи юздите на Европа, е летувала и в България, но по нейните думи в края на гимназията с родителите си. Така че предположенията дали голата снимка не е правена у нас са спекулации.

 

Освен убедена нудистка Ангела далеч не е била ангел. По свидетелства на нейни състуденти на абсолвентската вечер се напила до припадък. Канцлерката неотдавна удиви света с изказването, че „прекрасно знае разликата между хероин и хашиш“. После побърза да уточни, че никога не ги е пробвала.


 

 

3-те най-хубави плажа по света

 

Макар на много места нудистките плажове да са табу, съществуват прекрасни кътчета от Северна и Южна Америка до Карибите и Европа, рай за онези, които обичат да усещат слънцето и въздуха по абсолютно голите си тела.

Туристическият портал Трип адвайзър класира шестте най-красиви крайбрежия за придобиване на цялостен тен.

 

Хуловер бийч (Маями, Флорида)

 

На Север от Маями е разположен официално разрешеният от правителството на САЩ рай за нудистите, известен като Хуловер бийч. Тук се стичат не само местни любители на голото излагане на слънце, ами и „прелетни птици“ от Канада и Европа, които си купуват жилища в затворените селища за натуристи, където дрехите са забранени. Благодарение на Асоциацията за свободни плажове в Южна Флорида тук има сертифициран спасител, плува се и се тренира волейбол.

 

Литъл бийч (Мауи, Хавай)

 

Известен като неофициален плаж без дрехи на хавайския остров Мауи, Литъл бийч е изолиран и заобиколен от високи храсти, стръмни вулканични скали и причудливи коренища. Въпреки че голото плажуване е незаконно в Хавай, на плажа от години не е стъпвал полицейски крак. Затова тук се стичат натуристи от цял свят, както и известният артист д-р Лежър, който рисува от натура на нудистките сборища повече от десетилетие. На Литъл бийч може да наблюдавате китове и да тренирате гол сърфинг.

 

Ред бийч (Крит, Гърция)

 

С кобалтовосините си води, избелени от слънцето вили, древни руини и скали от червен пясъчник Ред бийч на Крит е чудно красив. Появил се през 1968 г., когато хипита от цяла Европа се стичат тук, плажът става любим за натуристите с неподправения си чар и своята толерантност - голотата е позволена навсякъде освен в ресторанта. Посетителите ще намерят за интересни местните пещери, както и късчетата история, изхвърляни на брега след древни корабокрушения.

 


От категорията

Академията за мода обедини мода и изкуство

Проф. Любомир Стойков заедно с Албена Александрова, Антоанета Боянова и Виктория Лазарова, облечени в тоалети на Албена Александрова-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-s-Albena-Aleksandrova--Antoaneta-Boyanova-i-Viktoriya-Lazarova--oblecheni-v-toaleti-na-Albena-Aleksandrova_1695910175.jpg

Българските дизайнери могат да дадат своя принос към естетизирането на модата и ...

28 септ. 2023 | 16:59

Дизайнерът Николай Божилов пред проф.Стойков: Когато работя в екип, държа на бързата комуникация

Дизайнерът Николай Божилов-Dizaynerat-Nikolay-Bozhilov_1695137527.jpg

Други горещи теми от интервюто: коуъркинг пространството CO-NETS и Design Week ...

19 септ. 2023 | 18:29

Джорджо Армани обещава нова „Епоха на джаза“

Джорджо Армани обещава нова „Епоха на джаза“. Снимка АП/БТА-Dzhordzho-Armani-obeshtava-nova--Epoha-na-dzhaza--Snimka-Ap-BTA_1696104638.jpg

Сто години след безкрайния празник в Париж, Лондон и Ню Йорк, Армани вдъхна на ...

30 септ. 2023 | 23:09

Калина Крумова: Реших да стана донор на яйцеклетки

Калина Крумова: Реших да стана донор на яйцеклетки-Kalina-Krumova--Reshih-da-stana-donor-na-yaytsekletki_1694940140.png

Смята, че не е нормално да не се знае колко са хората, които чакат и колко от ...

17 септ. 2023 | 11:36

Най-важното

„За да направим каквото и да е, трябва да говорим”, категоричен е Румен Радев

Разделени от мантинелите: Енергийният министър говори пред протестиращите. Викат му„Оставка“
(Видео)

Разделени от мантинелите: Енергийният министър говори пред протестиращите-Razdeleni-ot-mantinelite--Energiyniyat-ministar-govori-pred-protestirashtite_1696088011.png

Недоволните обясниха, че гражданското неподчинение няма да спре. И започнаха да ...

30 септ. 2023 | 18:33

Денят на отворените врати на МВнР бе посетен от над 600 гости

Габриел: Няма по-голямо удовлетворение от това да си допринесъл за защита на националния интерес

Денят на отворените врати на МВнР бе посетен от над 600 гости-Denyat-na-otvorenite-vrati-na-MVnR-be-poseten-ot-nad-600-gosti_1696091452.jpg

Всички знаем, че имаме светли моменти в историята, в които в най-тежки ситуации ...

30 септ. 2023 | 19:29

В противен случай страната ни ще изгуби 3,5 млрд. лева, подчерта тези дни премиерът Николай Денков

Въпреки протестите! Пращаме в Брюксел трите плана за преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник

Въпреки протестите! Пращаме в Брюксел трите плана за преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник-Nikolay-Denkov-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695988109.jpg

Крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича, като ...

30 септ. 2023 | 09:35

Забраната обхваща леки автомобили и други превозни средства за превоз на до 10 души

Пеевски: Правителството незабавно да приложи европейската забрана за влизане на руски автомобили

Пеевски: Правителството незабавно да приложи европейската забрана за влизане на руски автомобили-Peevski--Pravitelstvoto-nezabavno-da-prilozhi-evropeyskata-zabrana-za-vlizane-na-ruski-avtomobili_1696061751.jpg

Министрите на вътрешните работи и финансите да разпоредят на гранична полиция и ...

30 септ. 2023 | 11:15

Президентът е в Маджарово за Националното поклонение „Ден на тракийската памет“

Радев: Компромиси с нашата сигурност не трябва да допускаме

Радев: Компромиси с нашата сигурност не трябва да допускаме. Снимка БТА-Radev--Kompromisi-s-nashata-sigurnost-ne-tryabva-da-dopuskame_1696066957.jpg

Политиците в България трябва да работят за съхраняване и развитие на ...

30 септ. 2023 | 12:42

По думите му дефектните ракети са неизползваеми

Тагарев: България е получила отказ за ремонт на ракетите за С-300 още преди войната в Украйна

Тагарев: България е получила отказ за ремонт на ракетите за С-300 още преди войната в Украйна-Tagarev-razkri--Do-Sofiya-shte-se-sazdade-mnogonatsionalen-divizionen-shtab-na-suhopatni-voyski-na-NATO-_1694678322.png

Военният министър изрази надежда, че в последната седмица преди ваканцията ...

30 септ. 2023 | 12:55

Това ще спре стигматизирането на българските граждани, посочи евродепутатът от "Обнови Европа"/ДПС и лидер на европейските либерали

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел. Кадър БНТ-Ilhan-Kyuchyuk--Vlizaneto-v-Shengen-e-darzhavna-tsel_1696017327.png

Къде иска да бъде България до голяма степен зависи от самата България. Дали ...

29 септ. 2023 | 22:54

Фарма-олигарсите плащат големи суми, за да се случват задачите на Сербезова и целите им

Илко Семерджиев: Хинков се събуди, да се освободи от прокситата на Асена Сербезова!

Илко Семерджиев: Хинков се събуди, да се освободи от прокситата на Асена Сербезова!-1513068511.jpg

Ще добавя извън тези проверими факти и една неформална група, чийто състав ...

30 септ. 2023 | 10:21

Няма обаче как да избяга от изводите в разследването на ДАНС

Проф. Ангелов: Словесната плява и лъжи на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието

Проф. Ангелов: Словесната плява и лъжи на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието-Parlamentarnata-komisiya-po-zdraveopazvane-shte-izslusha-kandidata-za-upravitel-na-NZOK-na-izvanredno-zasedanie-v-ponedelnik--saobshti-predsedatelyat-na-komisiyata-i-deputat-ot-GERB-SDS-prof--Kostadin-Angelov--Snimka-BTA_1689673951.jpg

Ще разберете как работи фармамафията и октоподът от висши публични ...

30 септ. 2023 | 18:42