Diageo Reserve World Class е най-голямото и най-авторитетното годишно събитие в барманската индустрия в света, а тазгодишното му издание е второто подред в България. В него се включват над 60 от най-добрите ни бармани, които ще премерят сили в три предизвикателства и вълнуващ национален финал през юни, който ще изстреля българския победител директно към световните висоти на големия международен финал в Маями.
Първото предизвикателство, в което българските бармани премериха сили през декември 2015 г. беше Микромашини – тема, посветена на микроорганизмите, отговорни за ферментацията – изключително важен в миксологията процес.
Тази година претендентите представиха оригиналните си рецепти на живо пред двама съдии - Тим Джъдж,глобален представител на Bulleit и изключителен миксолог, и Витеслав Сирок, финалист в Diageo Reserve World Class за Чехия през 2015 г.
Тим Джъдж е един от най-добрите бармани в света според Ardent Spirits и авторитет номер едно за коктейли в глобален план. Разработва уникални програми за обучение на бармани и консуматори, а рецептите му за коктейли са публикувани в редица международни книги, като The Bartenders Annual Manual и La Guida. Днес Тим е признат арбитър на вкуса и кулинарните преживявания със световна репутация от Обединеното кралство до Нова Зеландия и от Индия до Африка.
Витеслав Сирокима 12-годишен опит като барман и работи и е отдаден на професията си. Благодарение на това се класира в топ 6 на Diageo Reserve World Class Барман на годината 2015 в Кейптаун. В момента усилено се подготвя да отвори свой собствен бар, вдъхновен от френската култура - L’Fleur Mixology and Champagne.
Мотото на второто предизвикателство в рамките на Diageo Reserve World Class България 2016 г. е „Да пием с мисъл“. Тенденцията към осъзнато хранене съвсем логично води със себе си и тенденция към осъзнато пиене. Повишаващото се търсене на напитки, които са по-леки по стил, алкохолно и захарно съдържание, води до интересни експерименти в миксология, с които предстои да се сблъскат и българските участници. Сред темите, които ще бъдат засегнати в предстоящото предизвикателство са газирането, освежаващи коктейли и брънч питиета, модерни драфт бири, науката на аперитивите и диджестивите и още много други.
WORLD CLASS барманите и баровете, в които те работят, са синоним на изтънченост, безупречно обслужване и налагане на нови стандарти в съвременната коктейлна култура. Състезанието събира елита на световното барманство – хората, които определят тенденциите в индустрията и стандартите в най-добрите барове в света, като същевременно обръща внимание на изкуството на създаване на коктейли по света.
За Diageo Reserve World Class™
DIAGEO RESERVE WORLD CLASS™ превръща консумацията на висококачествени напитки в преживяване и променя коктейлната култура по света. Най-голямaта и надеждна инвестиция в изисканите преживявания, то открива следващото поколение таланти в барманството, които определят последните тенденции в миксологията, и ги представя в най-добрите барове в света.