Готви се блок от партии и сдружения, който да следи за нарушенията

Движение 21 поиска изборите да бъдат поставени под засилен контрол

13352 | 8 февр. 2019 | 12:58

Трябват решителни мерки срещу „мъртвите души“ в списъците, купуването на избирателите, фалшификациите при броенето на бюлетини, казват от партията на Татяна Дончева. Опорочаването на изборите ще ни дадат основание да оспорим резултатите


Движение 21 на Татяна Дончева би тревога по повод готвените промени в Изборния кодекс и предстоящите избори. Националният изпълнителен съвет на партията разпространи позиция, в която твърди, че „мнозинството в парламента цели да приеме изменения, които разширяват възможностите за контрол и манипулация на изборния процес“.

„Организацията и провеждането на изборите трябва да бъдат поставени под засилен контрол“, категорични са от движението, което вече провежда консултации с партии, граждански организации и групи за формиране на блок за честни и демократични избори, който ще противодейства на манипулации и фалшификации.
Едно от исканията на партията е въвеждането на активна регистрация като мярка срещу така наречените „мъртви души“ в избирателните списъци, както и въвеждане на машинно гласуване във всички секции.
Друго предложения е да се премахне „втората белова“ от протоколите на секционните комисии.

Ето и цялата позиция на Движение 21:

Отлагането и протакането компрометират промените в Изборния кодекс. Измененията и допълненията в кодекса по-малко от шест месеца преди датата на изборите са отклонение от добрите изборни практики и стандарти. Мнозинството в Народното събрание очевидно цели да запази настоящите изборни правила и изборна администрация или да приеме само ограничен обем промени, при това такива, които да разширят възможностите за контрол и манипулиране на изборния процес.

ПП Движение 21 провежда консултации с политически партии, граждански организации и групи за формиране на блок за честни и демократични избори, за противодействие на изборните манипулации и фалшификации. Организацията и провеждането на изборите трябва да бъдат поставени под засилен контрол. Нови избори с изкривени или подменени резултати ще бъдат унищожителни за малкото останало доверие в политиката, политическите партии, държавните институции като инструменти за реализиране интересите на хората и за решаване на обществено значимите проблеми. Опорочаването на изборите с множество нередности и със съществени нарушения ще ни дадат основание да оспорим резултатите.

Въпреки краткото време за въвеждането на промени в изборните правила, призоваваме за решителни мерки за справяне с „мъртвите души“ в избирателните списъци, с купуването и контролирането на избиратели, с назначаването на неграмотни и незаинтересовани хора в изборните комисии, с фалшификациите при броенето на бюлетини и при съставянето на протоколи, с привилегированият достъп до медии на платежоспособните партии.

Настояваме, че най-ефективното решение за изчистване на избирателните списъци от избиратели „фантоми“ е активната регистрация, при която всеки избирател заявява изборния си адрес лично, на хартия или по електронен път. Избирателните списъци, съставени по този актуален регистър, не трябва да бъдат дописвани в изборния ден. Гласуват само заявилите предварително упражняването на избирателното си право, в съответната секция, по постоянен или настоящ адрес.

 

Смятаме, че въвеждането на видеонаблюдение върху работата на секционните изборни комисии няма да допринесе съществено нито за възпрепятстването на купения и контролиран вот, нито за волните или неволни грешки при броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. С оглед преодоляването на тези проблеми, поддържаме предложението си за въвеждане на машинно гласуване във всички секции, както и за създаване на регионални преброителни центрове. В такива центрове следва да се извършва отчитането на машинното гласуване (преброяването на бюлетините) и попълването на изборните книжа от секциите в съответната община/район.

 

Вярваме, че намаляване на възможностите за грешки и нарушения в изборния процес ще се постигне и чрез повишаване независимостта, капацитета и квалификацията на изборната администрация. Настояваме да бъде отменен партийно-квотния принцип за назначаване на избирателните комисии и за съкращаване на състава им. Членове на ЦИК, РИК, ОИК и СИК да може да предлагат както партии, така и български неправителствени организации. Половината от състава на РИК и ОИК да бъде постоянен, от експерти с високи професионални качества. СИК да се състои от пет члена. За председател да бъде назначаван юрист – адвокат или магистрат. Не трябва да се допуска назначаване на членове, които не са преминали обучение, както и замяна на членове в срок по-късно от седмица преди изборния ден.
Отбелязваме като напълно уместно поставянето на въпроса за втория формуляр (втора белова) на протокола на секционната комисия.

Съществуването на такъв втори екземпляр отваря широко вратата на закона за манипулации и фалшификации на резултатите от гласуването. Изборните комисии трябва да разполагат само с един протокол – „белова“.

 

Отново призоваваме за отпадане на платените форми за медийно отразяване на предизборната кампания. Всяка партия/коалиция/инициативен комитет следва да бъдат равнопоставени в надпреварата за доверието на гласоподавателите. Условията, при които кандидатите представят своята програма и послания, трябва да са безплатни и равни, за да може изборите да бъдат реално състезание на идеи, а не на финансови възможности.

 

Използваме възможността да поставим на вниманието на обществото въпроса за целесъобразността на изискването, при регистрация за участие в избори, партиите и коалициите да представят в ЦИК списъци с подписите на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията. Честото искане на лични данни от избиратели (поне два пъти през 2019 г.), особено след влизането в сила на новия европейски регламент за защита на личните данни (GDPR) ще постави участниците в изборите пред множество сериозни предизвикателства: повишени технологични изисквания за обработката и съхранението на данните; сложна и времеемка процедура по даване на съгласие; невъзможност за проверка на самоличността на лицето, полагащо подписа. Последното все по-често се използва от опоненти за да се инсценират злоупотреби с цел дискредитиране или финансово задушаване, поради непосилния за някои партии размер на санкциите. Предлагаме отпадане на изискването за представяне на подписи на избиратели, подкрепящи регистрацията за участие в избори. В замяна на това, от партиите и коалициите може да бъдат изискани финансови отчети от последните пет години или от датата на съдебната регистрация, в случай че партията съществува от по-малко от пет години, както и да бъдат задължени да регистрират кандидатски листи във всички избирателни райони.
Еврохолд

От категорията

Костадинов: Готови сме с всички без ГЕРБ и ДПС за широк кабинет. Радев го поряза: Нямате гласове!
(Видео)

Радев и Възраждане-Radev-i-Vazrazhdane_1719296047.jpg

„Нека оставим църквата да бъде независима така, както е по Конституция и закона ...

25 юни 2024 | 09:12

Станишев: Трябва да се сключи официална управленска коалиция, в която е ясно кой носи отговорност

Сергей Станишев: Би било крайно безотговорно да се хвърли страната в седми избори-Sergey-Stanishev--Bi-bilo-krayno-bezotgovorno-da-se-hvarli-stranata-v-sedmi-izbori_1719294374.jpg

Работата на политиците е да решават реални проблеми, а политиците в момента се ...

25 юни 2024 | 08:25

Раздор във "Величие"! Николай Марков обиден обясни на Ивелин Михайлов, че не може да изгони никого

Раздор във "Величие"! Николай Марков обиден обясни на Ивелин Михайлов, че не може да изгони никого-Razdor-vav--Velichie--Nikolay-Markov-obiden-obyasni-na-Ivelin-Mihaylov--che-ne-mozhe-da-izgoni-nikogo_1719301726.jpg

В момента "Величие" има 13 депутати. Ако петима напуснат или бъдат ...

25 юни 2024 | 10:44

Атанас Запрянов: През идните години ще се сблъскваме и с хибридните въздействия на Китай

Атанас Запрянов: През идните години ще се сблъскваме и с хибридните въздействия на Китай-Atanas-Zapryanov_1718378091.jpg

Последните избори в България преминаха под сянката на кремълската ...

25 юни 2024 | 10:40

Най-важното

Няма да останем безучастни срещу настъпващия национализъм в Северна Македония!

Делян Пеевски: Думите на Мицкоски са провокация към европейските ценности

Делян Пеевски: Думите на Мицкоски са провокация към европейските ценности-Peevski--Blagodarya--Vyarvam--che-DPS-i-lichno-az-shte-opravdaem-golyamoto-doverie--koeto-ni-glasuvahte_1717958762.jpg

Арогантно декларираният отказ от изпълнение на договора с България, изискващ ...

25 юни 2024 | 07:38

Новият премиер на РСМ заяви, че има готовност да предложи "поне три креативни решения за изход от този процес"

Мицкоски чака правителство в България: Искате промени в конституцията? Защо?

Християн Мицкоски, премиер на Северна Македония
Снимка БТА-Hristiyan-Mitskoski--premier-na-Severna-Makedoniya-Snimka-BTA_1719291942.jpg

„След шест месеца ще ни кажат „Гоце Делчев чий е”, „Илинденското въстание ...

25 юни 2024 | 08:04

Вътрешният министър отговори на нападките на бившия служебен министър

Калин Стоянов: Демерджиев омаловажава работата на над 16 000 полицаи, които се справиха с вота

Калин Стоянов: Демерджиев омаловажава работата на над 16 000 полицаи, които се справиха с вота-Kalin-Stoyanov--Ot-dnes-po-patishtata-shte-bade-absolyutno-tsyalata-tehnika--s-koyato-razpolagame_1715605435.jpg

Твърденията на този човек, че Министерството не е реализирало нито една ...

25 юни 2024 | 08:15

За БСП ще бъде трудно да отлепи от сегашното дъно на 7%, посочи бившият лидер на левицата

Станишев: Трябва да се сключи официална управленска коалиция, в която е ясно кой носи отговорност

Сергей Станишев: Би било крайно безотговорно да се хвърли страната в седми избори-Sergey-Stanishev--Bi-bilo-krayno-bezotgovorno-da-se-hvarli-stranata-v-sedmi-izbori_1719294374.jpg

Работата на политиците е да решават реални проблеми, а политиците в момента се ...

25 юни 2024 | 08:25

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Президентът охлади мераците на "Възраждане" за третия мандат

Костадинов: Готови сме с всички без ГЕРБ и ДПС за широк кабинет. Радев го поряза: Нямате гласове!
(Видео)

Радев и Възраждане-Radev-i-Vazrazhdane_1719296047.jpg

„Нека оставим църквата да бъде независима така, както е по Конституция и закона ...

25 юни 2024 | 09:12

Съдийската колегия на ВСС дискриминира съдия в изгода на подсъдим, неговата приятелка и адвокатката му

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

Председателят на ВКС Галина Захарова-Predsedatelyat-na-VKS-Galina-Zaharova_1719257446.jpg

В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира ...

24 юни 2024 | 08:10

Чалгарите върнаха Борисов в играта! Край на хленча пред ПП! Край на несбъдната любов с ДБ!

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", заяви гневно днес Борисов

ИТН поискали ресурсните министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС -ITN-poiskali-resursni-ministerstva-i-otlagane-na-evrozonata--za-da-podkrepyat-kabinet-na-GERB-SDS-_1719227167.jpg

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН, която ...

24 юни 2024 | 13:13