Джеймс О’Брайън

Окуражен съм от стъпките, които България предприе за диверсифициране на енергийния сектор, увери той

О’Брайън за списъка"Магнитски": Искаме системата да бъде променена, партиите да направят реформите!

16735 | 19 февр. 2023 | 18:48

САЩ помагат на България да се движи в посоката, в която тя вече се движи и това е акт на силно партньорство. Ние сами събираме доказателствата и с радост ще ги защитим по съответните канали, коментира шефът на службата за координация на санкциите


Искаме системата да бъде променена, партиите да направят реформите в съдебната власт, които вече са изисквани от ЕС"!

 

Това заяви за предаването „На фокус” по Нова тв Джеймс О'Брайън, който ръководи службата за координация на санкциите в американската администрация.

 

Координаторът показва ясно каква е целта на санкциите и какво САЩ очакват като резултат: "Надяваме се резултатът да бъде да се мотивират коалиционни партии, групи от партии да се обединят в новия парламент и да приемат реформи в съдебната власт, които вече са изисквани от ЕС". 

 

"Категорично мога да заявя, че не сме подведени от никого. Проучванията си правим сами. Разполагаме с много източници на информация и сме сигурни в заключенията си. Има и процедури. Ако лицата пожелаят да се насрочи дата, за да бъдат изслушани, могат да се договорят за такава, а не да се водят дебати в медии. Приканвам ги да дойдат и дискусията да се води по официалните канали", заяви Джеймс О’Брайън.

 

По думите му смисълът, който влагат САЩ, е, че корупцията, особено установената от тях в сектор "Енергетика", подкупите в съдебната система са недопустими. 

"Решението да излезем с този списък е, защото България е много важен партньор за нас и ни се ще тя да изпълни този план за реформи", подчерта той.

 

По повод заявеното от Румен Овчаров, че понеже бил защитавал националния интерес и не се бил поддал на фирми като „Уестинг хаус”, попаднал в списъка, О'Брайън заяви:

 

"Не. Ясно е какво е направил. Има доказателства. Знам, че и обществеността разполага с много информация. Въпросните действия са извършени във времена, когато не е ставало въпрос за конкуренция със САЩ. Те са били една дълга схема за присвояване на милиони от народа на България."

 

Ще има ли и други санкции, координаторът поясни: "Този пакет от санкции беше обявен в присъствието на колегите ни от Обединеното кралство. Те обявиха малко по-различен пакет. Според мен всеки използва инструментите, с които разполага. ЕС замрази 750 млн. евро за България заради неуспеха ѝ да въведе реформите, които са жизненоважни. Това също е форма на санкция, коментира ръководителят на службата по санкциите."

 

"Опитваме се да бъдем колкото може кратки и ясни, че важното е системата да бъде променена. Нека да видим партиите да се обединят и да го направят", казва Джеймс О’Брайън.

 

"Важното за нас занапред е, след като казахме какво сочат доказателствата ни и факта, че имаме добри работни отношения с доста партии, да се продължи с реформите. Това включва и политическата партия, за която вие питате, но също така и другите партии, казва О'Брайън и допълва - Никой не е над закона и правилата. Това е най-важното послание, което отправяме".

 

Ето цялото интервю на О’Брайън:

- Посочените във втория списък по глобалния закон „Магнитски” вече дадоха интервюта, направиха някои коментари. Казват, че сте подведени, че САЩ са подведени от някого. Така ли е?

- Не мисля, че е така. Категорично мога да заявя, че не сме подведени от никого. Проучванията си правим сами. Разполагаме с много източници на информация и сме сигурни в заключенията си. Има и процедури. Ако лицата пожелаят да се насрочи дата да бъдат изслушани, могат да се договорят за такава, а не да се водят дебати в медиите. Приканвам ги да дойдат и дискусията да се води по официалните канали. Според мен тук въпросът, Лора, е дали сме работили прибързано или в полза на някои конкретна сила. И отговорът е „Абсолютно не”. Опитахме да стане много ясно, че това се основава на доказателства, че се надяваме резултатът да бъде да се мотивират коалиционни партии, групи от партии да се обединят в новия парламент и да приемат реформи в съдебната власт, които вече са изисквани от ЕС.

- Бойко Борисов, един от бившите министър-председатели, каза, че ако сме били приели антикорупционните закони, тогава списъкът по „Магнитски” нямало да излезе. Това така ли е?

- Е, не ми се ще да се ангажирам с хипотези. Смисълът, който влагаме, е, че корупцията, особено установената от нас корупция в сектор енергетика, подкупите в съдебната система, неща от този род, са недопустими. Но пак казвам: решението не е да се говори само за тези или онези лица. Решението е да се поправи системата. Това ни се ще да се случи занапред.

- Един от политиците от втория списък „Магнитски” – Румен Овчаров, каза, че понеже бил защитавал националния интерес и не се бил поддал на фирми като „Уестингхаус”, попаднал в списъка. Как ще коментирате това?

- Не. Ясно е какво е направил. Има доказателства. Знам, че и обществеността разполага с много информация. Въпросните действия са извършени във времена, когато не е ставало въпрос за конкуренция със САЩ. Те са били една дълга схема за присвояване на милиони от народа на България.

- Как са проведени тези разследвания? Наистина ли са задълбочени, или са направени по някакви сигнали?

- Те са много истински разследвания. Имаме екипи в различни наши министерства, които са отговорни за събиране на базата от доказателства. Решението да излезем с този списък е, защото България е много важен партньор за нас и ни се ще тя да изпълни този план за реформи. Наистина съм окуражен от стъпките, които България предприе неотдавна за диверсифициране на енергийния сектор. САЩ помагат на България да се движи в посоката, в която тя вече се движи и това е акт на силно партньорство. Ние сами събираме доказателствата и с радост ще ги защитим по съответните канали, но основното, което се опитваме да правим, е да видим как България продължава напред в посоката, която народът очаква.

- Очаквате ли други държави да се присъединят към санкциите?

- Този пакет от санкции беше обявен в присъствието на колегите ни от Обединеното кралство. Те обявиха малко по-различен пакет. Според мен всеки използва инструментите, с които разполага. ЕС замрази 750 млн. евро за България заради неуспеха ѝ да въведе реформите, които са жизненоважни. Това също е форма на санкция.

- Българският главен прокурор или неговата администрация поискаха ли информация относно втория списък по „Магнитски?

- Не знам да има такова нещо. Знам, че е казал нещо за започване на следствие, но не съм наясно. Възможно е искането да е отправено по съответния канален ред.

- За какво е тест вторият списък „Магнитски”? Какво, ако нищо не се случи тук в България, точно както и след първия списък? Посочени бяха имена на хора, един от които стана даже депутат.

- Целта на изброяването на тези имена е да е ясно, да се защити системата на Съединените щати. Това, което казваме, е, че тези хора не могат да се възползват от нашата финансова система и от щатския долар. Това е списък за нас самите. Не въвеждаме забрана тези хора въобще да бъдат виждани.

- Във втория списък „Магнитски” се споменава името на бившия финансов министър Владислав Горанов. Това е втората по важност фигура след министър-председателя. Възможно ли е корупцията на такова ниво да е става без знанието на министър-председателя по онова време?

- Ние следваме докъде се простират доказателствата. Обявеното от нас е онова, което знаем.

- Ако министър-председателят не знае какво прави финансовият му министър и ако финансовият министър е корумпиран, какво означава това?

- Това е въпрос на избор. Всяко правителство си има свои правила спрямо министри, които не работят прозрачно. Важното за нас занапред е, след като казахме какво сочат доказателствата ни и факта, че имаме добри работни отношения с доста партии, да се продължи с реформите. Това включва и политическата партия, за която вие питате, но също така и другите партии.

- Партията зад Горанов твърди, че той е много важна личност, и че нивото на неговата важност е толкова високо, че бил даже в Овалния кабинет. Хората, които са били в Овалния кабинет, недосегаеми ли са?

- Не. Никой не е над закона и правилата. Това е най-важното послание, което отправяме.

- Срещнахте ли се с представители на ГЕРБ и БПС?

- Срещнах се с представители на няколко партии, както и предишния път, когато бях в България.

- Преди минута споменахте за доказателства, с които разполагате. Доказателства за какво?

- Мисля, че сме описали в изявлението на Министерство на финансите какво е правило всяко от лицата. Този път сме се опитали да дадем по-подробно описание на действията им, отколкото беше възможно преди това.

- Един от основните въпроси тук е защо сега? Защо вторият списък „Магнитски” се публикува не преди няколко месеца или след изборите? Има ли политическо измерение това?

- Правим го, когато сме готови. Замислих се, че сте в предизборна кампания, но напоследък тези кампании се случват често в България. Имахме късмет, че пакетите доказателства бяха окомплектовани в момент, който изглеждаше подходящ да са налице за целите на разговора, който водим.

- Ще допълвате ли този списък още веднъж и кога?

- Никога не говорим за хипотетични ситуации. Опитваме се да бъдем колкото може кратки и ясни, че важното е системата да бъде променена. Нека да видим партиите да се обединят и да го направят.

- Желаете ли да кажете нещо на българската общественост – на обикновените хора, които гледат това интервю?

- Не. Единствено, че за нас България е наистина важен партньор. Гордеем се с онова, което България прави, за да си извоюва повече независимост в действията.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 

 Джеймс О’Брайън за санкционираните по "Магнитски": Категорично не сме подведени, имаме доказателства

САЩ помагат на България да се движи в посоката, в която тя вече се движи и това е акт на силно партньорство. Ние сами събираме доказателствата и с радост ще ги защитим по съответните канали, коментира шефът на службата за координация на санкциите

От категорията

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45

Дъглас Макгрегър: Руската кауза е дълбоко справедлива

Дъглас Макгрегър: Руската кауза е дълбоко справедлива-Globalistite-i-neokonservatorite-yavno-iskat-direkten-vaorazhen-konflikt-s-Rusiya--iztakva-Daglas-Makgregar_1667070909.png

Съединените щати навлязоха в екзистенциална война, защото руснаците, с ...

4 юни 2023 | 15:23

Христо Иванов пред Дойче веле: Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република

Христо Иванов пред Дойче веле: Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република-Hristo-Ivanov--Nyama-da-vrashtame-darenieto-na-Nexo_1673772823.jpg

Трябва да бъде преразгледан и Изборният кодекс, така че да имаме консенсус как ...

4 юни 2023 | 14:28

Първанов: Да не си помислят да пращат жива сила в Украйна! Ще съм от първите, излезли на площада

Първанов: Да не си помислят да пращат жива сила в Украйна! Ще съм от първите, излезли на площада. Снимка БНР-Parvanov--Da-ne-si-pomislyat-da-prashtat-zhiva-sila-v-Ukrayna--Shte-sam-ot-parvite--izlezli-na-ploshtada_1685791880.jpg

Когато се формираше тройната коалиция пак имаше барикади пред трибуната на ...

3 юни 2023 | 14:20

Най-важното

Не всички в партията са щастливи, но различното мнение обогатява партийния живот, смята зам.-шефът на ГЕРБ

Томислав Дончев за кабинета ПП-ГЕРБ: Това е конструкция с голямо напрежение, но е правилното решение

Томислав Дончев: Ако работи добре, правителството може да има и 4 г. живот-Tomislav-Donchev--Ako-raboti-dobre--pravitelstvoto-mozhe-da-ima-i-4-g--zhivot_1685893386.jpg

Важен е резултатът, има състав, има и мнозинство, което има воля да подкрепи ...

4 юни 2023 | 18:37

Седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет, изтъква бившият депутат от ПП - ДБ

Лена Бориславова: Между ПП и ГЕРБ няма доверие, но правителството трябва да заработи

Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел-Lena-Borislavova--Tova-e-okonchatelniyat-variant-na-kabineta-Denkov-Gabriel_1685889157.jpg

Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, ...

4 юни 2023 | 17:29

Радев можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема, каза той

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има-Hristo-Ivanov--Namirame-se-v-poluprezidentski-rezhim_1674645406.jpg

Ние от "Демократична България“ сме създадени, за да осигурим ...

4 юни 2023 | 19:25

Хамид Хамид е изразил личното си мнение

ДПС: Ще вземем решение за гласуване по кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат при Радев

Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев-1652800940.png

Това ще стане на заседание на ЦОБ на ДПС и на Парламентарната група на ...

4 юни 2023 | 13:03

Вижда се неувереност при съставянето на редовен кабинет, посочи икономическият министър

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип-Nikola-Stoyanov--Predlozheniyat-za-ministar-na-ikonomikata-e-chast-ot-moya-ekip_1685898715.jpg

Инфлацията за май със сигурност ще бъде под 10%, твърди той

4 юни 2023 | 20:07

Няма данни лице с това име да е преминало границата

Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България. ДНК тест потвърди самоличността му

Иван Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България
Снимка БТА-Ivan-Demerdzhiev--Angel-Hristov-mozhe-da-e-vkaran-martav-v-Balgariya-Snimka-BTA_1685884952.jpg

Смъртният му акт е издаден от служител на Община Дупница без да бъде уведомена ...

4 юни 2023 | 16:11

Бившата барета посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не си дава имунитета за "Барселонагейт"

Алексей Петров готов да работи в ДАНС: Не трябва да бъде позволено на Гешев да се гаври с политиците

Алексей Петров: Познавах добре братя Галеви, участвах и в задържането им-Aleksey-Petrov--Poznavah-dobre-bratya-Galevi--uchastvah-i-v-zadarzhaneto-im_1685862478.jpg

Петров посочи, че не е получавал предложение за публична служба, но ако е за ...

4 юни 2023 | 10:06

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта на Ангел Христов, както и на какво основание е издаде смъртен акт

Службите ни станаха за смях през цял свят! Трупът на Брат Галев - символ на разградената държавност!

Мистерия около завръщането и смъртта на Ангел Христов! -Misteriya-okolo-zavrashtaneto-i-smartta-na-Angel-Hristov--_1685902292.jpg

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да ...

4 юни 2023 | 21:10

САЩ изгубиха вече повече от 100 милиарда долара за някаква работа, която американският народ не разбира и не подкрепя

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45