Джеймс О’Брайън

Окуражен съм от стъпките, които България предприе за диверсифициране на енергийния сектор, увери той

О’Брайън за списъка"Магнитски": Искаме системата да бъде променена, партиите да направят реформите!

22133 | 19 февр. 2023 | 18:48

САЩ помагат на България да се движи в посоката, в която тя вече се движи и това е акт на силно партньорство. Ние сами събираме доказателствата и с радост ще ги защитим по съответните канали, коментира шефът на службата за координация на санкциите


Искаме системата да бъде променена, партиите да направят реформите в съдебната власт, които вече са изисквани от ЕС"!

 

Това заяви за предаването „На фокус” по Нова тв Джеймс О'Брайън, който ръководи службата за координация на санкциите в американската администрация.

 

Координаторът показва ясно каква е целта на санкциите и какво САЩ очакват като резултат: "Надяваме се резултатът да бъде да се мотивират коалиционни партии, групи от партии да се обединят в новия парламент и да приемат реформи в съдебната власт, които вече са изисквани от ЕС". 

 

"Категорично мога да заявя, че не сме подведени от никого. Проучванията си правим сами. Разполагаме с много източници на информация и сме сигурни в заключенията си. Има и процедури. Ако лицата пожелаят да се насрочи дата, за да бъдат изслушани, могат да се договорят за такава, а не да се водят дебати в медии. Приканвам ги да дойдат и дискусията да се води по официалните канали", заяви Джеймс О’Брайън.

 

По думите му смисълът, който влагат САЩ, е, че корупцията, особено установената от тях в сектор "Енергетика", подкупите в съдебната система са недопустими. 

"Решението да излезем с този списък е, защото България е много важен партньор за нас и ни се ще тя да изпълни този план за реформи", подчерта той.

 

По повод заявеното от Румен Овчаров, че понеже бил защитавал националния интерес и не се бил поддал на фирми като „Уестинг хаус”, попаднал в списъка, О'Брайън заяви:

 

"Не. Ясно е какво е направил. Има доказателства. Знам, че и обществеността разполага с много информация. Въпросните действия са извършени във времена, когато не е ставало въпрос за конкуренция със САЩ. Те са били една дълга схема за присвояване на милиони от народа на България."

 

Ще има ли и други санкции, координаторът поясни: "Този пакет от санкции беше обявен в присъствието на колегите ни от Обединеното кралство. Те обявиха малко по-различен пакет. Според мен всеки използва инструментите, с които разполага. ЕС замрази 750 млн. евро за България заради неуспеха ѝ да въведе реформите, които са жизненоважни. Това също е форма на санкция, коментира ръководителят на службата по санкциите."

 

"Опитваме се да бъдем колкото може кратки и ясни, че важното е системата да бъде променена. Нека да видим партиите да се обединят и да го направят", казва Джеймс О’Брайън.

 

"Важното за нас занапред е, след като казахме какво сочат доказателствата ни и факта, че имаме добри работни отношения с доста партии, да се продължи с реформите. Това включва и политическата партия, за която вие питате, но също така и другите партии, казва О'Брайън и допълва - Никой не е над закона и правилата. Това е най-важното послание, което отправяме".

 

Ето цялото интервю на О’Брайън:

- Посочените във втория списък по глобалния закон „Магнитски” вече дадоха интервюта, направиха някои коментари. Казват, че сте подведени, че САЩ са подведени от някого. Така ли е?

- Не мисля, че е така. Категорично мога да заявя, че не сме подведени от никого. Проучванията си правим сами. Разполагаме с много източници на информация и сме сигурни в заключенията си. Има и процедури. Ако лицата пожелаят да се насрочи дата да бъдат изслушани, могат да се договорят за такава, а не да се водят дебати в медиите. Приканвам ги да дойдат и дискусията да се води по официалните канали. Според мен тук въпросът, Лора, е дали сме работили прибързано или в полза на някои конкретна сила. И отговорът е „Абсолютно не”. Опитахме да стане много ясно, че това се основава на доказателства, че се надяваме резултатът да бъде да се мотивират коалиционни партии, групи от партии да се обединят в новия парламент и да приемат реформи в съдебната власт, които вече са изисквани от ЕС.

- Бойко Борисов, един от бившите министър-председатели, каза, че ако сме били приели антикорупционните закони, тогава списъкът по „Магнитски” нямало да излезе. Това така ли е?

- Е, не ми се ще да се ангажирам с хипотези. Смисълът, който влагаме, е, че корупцията, особено установената от нас корупция в сектор енергетика, подкупите в съдебната система, неща от този род, са недопустими. Но пак казвам: решението не е да се говори само за тези или онези лица. Решението е да се поправи системата. Това ни се ще да се случи занапред.

- Един от политиците от втория списък „Магнитски” – Румен Овчаров, каза, че понеже бил защитавал националния интерес и не се бил поддал на фирми като „Уестингхаус”, попаднал в списъка. Как ще коментирате това?

- Не. Ясно е какво е направил. Има доказателства. Знам, че и обществеността разполага с много информация. Въпросните действия са извършени във времена, когато не е ставало въпрос за конкуренция със САЩ. Те са били една дълга схема за присвояване на милиони от народа на България.

- Как са проведени тези разследвания? Наистина ли са задълбочени, или са направени по някакви сигнали?

- Те са много истински разследвания. Имаме екипи в различни наши министерства, които са отговорни за събиране на базата от доказателства. Решението да излезем с този списък е, защото България е много важен партньор за нас и ни се ще тя да изпълни този план за реформи. Наистина съм окуражен от стъпките, които България предприе неотдавна за диверсифициране на енергийния сектор. САЩ помагат на България да се движи в посоката, в която тя вече се движи и това е акт на силно партньорство. Ние сами събираме доказателствата и с радост ще ги защитим по съответните канали, но основното, което се опитваме да правим, е да видим как България продължава напред в посоката, която народът очаква.

- Очаквате ли други държави да се присъединят към санкциите?

- Този пакет от санкции беше обявен в присъствието на колегите ни от Обединеното кралство. Те обявиха малко по-различен пакет. Според мен всеки използва инструментите, с които разполага. ЕС замрази 750 млн. евро за България заради неуспеха ѝ да въведе реформите, които са жизненоважни. Това също е форма на санкция.

- Българският главен прокурор или неговата администрация поискаха ли информация относно втория списък по „Магнитски?

- Не знам да има такова нещо. Знам, че е казал нещо за започване на следствие, но не съм наясно. Възможно е искането да е отправено по съответния канален ред.

- За какво е тест вторият списък „Магнитски”? Какво, ако нищо не се случи тук в България, точно както и след първия списък? Посочени бяха имена на хора, един от които стана даже депутат.

- Целта на изброяването на тези имена е да е ясно, да се защити системата на Съединените щати. Това, което казваме, е, че тези хора не могат да се възползват от нашата финансова система и от щатския долар. Това е списък за нас самите. Не въвеждаме забрана тези хора въобще да бъдат виждани.

- Във втория списък „Магнитски” се споменава името на бившия финансов министър Владислав Горанов. Това е втората по важност фигура след министър-председателя. Възможно ли е корупцията на такова ниво да е става без знанието на министър-председателя по онова време?

- Ние следваме докъде се простират доказателствата. Обявеното от нас е онова, което знаем.

- Ако министър-председателят не знае какво прави финансовият му министър и ако финансовият министър е корумпиран, какво означава това?

- Това е въпрос на избор. Всяко правителство си има свои правила спрямо министри, които не работят прозрачно. Важното за нас занапред е, след като казахме какво сочат доказателствата ни и факта, че имаме добри работни отношения с доста партии, да се продължи с реформите. Това включва и политическата партия, за която вие питате, но също така и другите партии.

- Партията зад Горанов твърди, че той е много важна личност, и че нивото на неговата важност е толкова високо, че бил даже в Овалния кабинет. Хората, които са били в Овалния кабинет, недосегаеми ли са?

- Не. Никой не е над закона и правилата. Това е най-важното послание, което отправяме.

- Срещнахте ли се с представители на ГЕРБ и БПС?

- Срещнах се с представители на няколко партии, както и предишния път, когато бях в България.

- Преди минута споменахте за доказателства, с които разполагате. Доказателства за какво?

- Мисля, че сме описали в изявлението на Министерство на финансите какво е правило всяко от лицата. Този път сме се опитали да дадем по-подробно описание на действията им, отколкото беше възможно преди това.

- Един от основните въпроси тук е защо сега? Защо вторият списък „Магнитски” се публикува не преди няколко месеца или след изборите? Има ли политическо измерение това?

- Правим го, когато сме готови. Замислих се, че сте в предизборна кампания, но напоследък тези кампании се случват често в България. Имахме късмет, че пакетите доказателства бяха окомплектовани в момент, който изглеждаше подходящ да са налице за целите на разговора, който водим.

- Ще допълвате ли този списък още веднъж и кога?

- Никога не говорим за хипотетични ситуации. Опитваме се да бъдем колкото може кратки и ясни, че важното е системата да бъде променена. Нека да видим партиите да се обединят и да го направят.

- Желаете ли да кажете нещо на българската общественост – на обикновените хора, които гледат това интервю?

- Не. Единствено, че за нас България е наистина важен партньор. Гордеем се с онова, което България прави, за да си извоюва повече независимост в действията.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 

 Джеймс О’Брайън за санкционираните по "Магнитски": Категорично не сме подведени, имаме доказателства

САЩ помагат на България да се движи в посоката, в която тя вече се движи и това е акт на силно партньорство. Ние сами събираме доказателствата и с радост ще ги защитим по съответните канали, коментира шефът на службата за координация на санкциите
Еврохолд

От категорията

Проф.д-р Маргарита Пешева: „Ергенът”- модерната телевизионна приказка с измислени герои

Проф.д-р Маргарита Пешева-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

В новия сезон, телевизионният образ на Ергена сценарно е по-добре развит и ...

16 апр. 2024 | 15:13

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!-O-39-Brayan-v-Sofiya--Da-znaete--che-badeshteto-e-na-tsennostite--za-koito-Ukrayna-se-bori-_1713267530.jpg

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. ...

16 апр. 2024 | 14:36

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18